Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 719
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 540
Едно и също са наистина, вече си вижте дозировката да съответства.

# 541
  • Бургас
Да, Диалгин, Омалгин, Проалгин, Хексалгин, всичко е едно и също.

# 542
И Генералгин също.

# 543
Това са просто търговски имена, но активната съставка е една и съща. Незнам тия фармацевти как ги запомнят при това изобилие на фирми.

# 544
Фармацевтите са наясно и ги знаят.
Хората, повечето, не се интересуват и си дават парите за едно и също нещо, но с двойна и тройна цена.
Обикновен аналгин е 2 лв. А Диалгин, различни форми, над 10.
Същото е и с парацетамол. Изключвам детските сиропи и супозитории, за възрастни има ненужно скъпи форми на парацетамол.
Една колежка е болна, изписали ѝ лекадол. За 10 лв. Тя си мисли, че кой знае какво пие. А може да си купи обикновен парацетамол и ибупрофен, за двойно по-малко пари, със същия ефект.
Доскоро даже имаше предписание да не се смесват, сега комбиниран препарат са направили? Всичко е за пари.

# 545
  • Бургас
Да, трябва много за се внимава със съставките. Например Азатрил, Азитромицин, Азакс и Сумамед са един и същ антибиотик. Незнайно защо лекарите по врече на ковида изписваха предимно Азитромицин и цената му беше скочила. А навремето, когато на мен ми се беше наложило да го пия Азатрил беше три пъти по-скъп от Сумамед, който не дразни толкова стомаха.

Верно ли са изкарали препарат с парацетамол и ибупрофен в едно. Божкеееее. То да нямаш вяра вече на фармоцефтичната индустрия.

# 546
  • София
Колко време след излекуване е удачно да се пуснат кръвни изследвания, за да бъдат показателни?
ЛЛ ми изписа Изопринозин за 7 дни, а в листовката му под чести странични ефекти е посочено повишаване на стойностите на чернодробните ензими и уреята, както и на пикочната киселина. Доколкото знам, чернодробните показатели АСАТ и АЛАТ също много често се покачват при ковид. В такъв случай се чудя дали не е удачно да се изчака няколко седмици преди изследвания, докато се понаместят нещата?

# 547
  • Под сянката на разлистените кактуси

Верно ли са изкарали препарат с парацетамол и ибупрофен в едно. Божкеееее. То да нямаш вяра вече на фармоцефтичната индустрия.

Защо? Работи чудесно! Още  преди повече от 10 години в болницата, в която работех, мед сестрите можеха да ходят при дежурния фармацефт ако им трябваха някакви обикновени лекарства за нещо по-просто, например главоболие или киселини. Той за пръв път ми даде и двете заедно, викаше му "златния коктейл" Това са различни класове лекарства. В Ексцедрина за мигрена има парацетамол, аспирин (същия клас като ибупрофена) и кофеин, продава се откак се помня

# 548
  • Deutschland/HE
Оооо, Ексцедрина е вълшебен, това е супер лекарство за главоболия, но не трябва да се прекалявай май с него. Аз пия максимум 2-3 на месец.

# 549
Ацефеин продават тук с такава комбинация, също си го има от много години. С аспирин също.
Но точно ибупрофен с парацетамол  определено не е популярно, обикновено вземат едното или другото, или пък ги редуват за да не вземат само едното а пък прекалено често.

# 550
Всички у дома го минахме миналата година, неваксинирани двама и един ваксиниран. Хванахме го рано още с първите симптоми и почнахме терапия навреме, затова  го изкарахме сравнително леко.
С Авирон рапид още при първите симптоми и чудодейното природно средство на проф. Кантарджиев резенче лимон натопено в сода или лимонов сок с много малко вода и сода. Това последното почне ли се отрано оправя гърлото за нула време. Все едно се прави дезинфекция на лигавицата на гърлото със содата и лимоновата кисeлина, които убиват локално всеки вирус, който е в гърлото.
Само мъжът ми, който беше ваксиниран, но неглижира нещата в началото се наложи да пие и антибиотик, но и той сравнително леко изкара, само ден - два беше с висока температура, но покрай лимоновия сок си спести кашлицата.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 20:44 от sineva 1

# 551
  • Бургас

Защо? Работи чудесно!

Той хубаво, че работи, ама знае ли се как се отрозява на организма това претоварване. Вие реално взимате два различни антипирептика едновременно.

# 552
Няма нищо странно в това, че комбинират ибупрофен и ацетаминофен. Коментирахме назад в темата, че и при възрастни и при деца двете съставки заедно постигат по-добър контрол на температурата от всяка една по отделно. В конкретния случай ставаше въпрос за дете с 39+ градуса, които не спадаха с редуване на двете през 4 часа. С двете едновременно - спадна.

Парацетамол има установени синергистични свойства и с други съставки. Например, често се комбинира с леки до средни опиати - двете заедно постигат добър контрол на умерено силна болка, какъвто не биха постигнали самостоятелно.

Стига да се потребяват разумно, няма проблем. А и нямаше да има лекарства на пазара, които комбинират парацетамол и ибупрофен, ако не можеше да се комбинират. Simple Smile

ПС: В ОК от години има комбинирано лекарство на пазара, което през 2020 е одобрено за продажба и без рецепта (Нуромол). Важно е ибупрофен да не се комбинира с други НСПВ (парацетамол НЕ е НСПВ) като напроксен, нимезулид, аспирин, пироксикам, кетопрофен и т.н.

# 553
Това са просто търговски имена, но активната съставка е една и съща. Незнам тия фармацевти как ги запомнят при това изобилие на фирми.
Има си трик. Wink

# 554
И ние се натръшкахме цялото семейство за дни. Всички го карат различно. При мен 4 дни много силно втрисане и температура нон стоп, но не повече от 38,8..Мина това и започна болка в гърлото, една от най-силните, които съм имала. После се появи кашлица, която поне не се яви толкова интензивна, за голяма моя радост. Сега загубих изцяло обоняние. Дали може да изгубиш само обоняние или следва и вкуса след това..вярвам, че съм вече на финала. Опитах се да работя дистанционно понеделника след три дни болничен и уикенд, но толкова зле не съм се чувствала. Не можех да се съсредоточа, а имаме много работа и много усилия хвърлих, но безуспешно. Вдигнах ръце и сега чакам търпеливо три дена поне да се възстановя като хората. На моменти си викам оздравях, на моменти ми става толкова лошо, че се чудя какво става. Не знам защо ми се струваше, че ме атакува по различни начини, някак си се разграничаваха етапите. Сигурно до някаква степен влияе и истерията около него, но за мен този вирус определено е различен от другите. И вече никой не проверява нищо наистина, ама е толкова поразяващ и заразен и неприятен, че много силно ми се задейства загриженост за съвсем случайни хора и не бих отишла никъде, ако ще изложа на тоя риск някой човек. Изпадам в ужас като чета по колко пъти сте го изкарали някои...

Общи условия

Активация на акаунт