Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 727
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Антибиотиците не лекуват вирусни заболявания, а Ковид е вирус, затова не се очаква да се повлияе и температурата.

Това е така, макар и не съвсем, защото ако вирусът не мине за 5-6 дена се наслагват и разни бактерии, които отнемат силите на организма, а водят и до усложнения.
Това е за леките случаи де, иначе вирусът може и седмици да държи.
Така де, при вирусна пневмония по същата причина се пият АБ, но за да покрият бактериални усложнения. Само казвам, че както ако в началото на грип или друго вирусно заболяване пиеш АБ, не се очаква това с нещо да помогне на температурата и прочее, така и тук. Сега, кой и защо изписва антибиотици в началото на заболяването, няма да коментирам. Има хора, при които вероятно така е правилно. Не съм лекар.

# 526
Не знам дали е ковид. Нямам тест, първите 5 дни не съм сваляла температура с антибиотик, той ми е изписан още в понеделник, но го почнах на 5 ден, когато вече минаха 5 дни

# 527
Пет дена с такава т си е за аб. Понякога са нужни два дена пълен прием, за да се види промяна. Тоест чак на третия ден започва да спада.

# 528
Откъде да го намери тоя ковид жената, то в цяла България няма. Прост грип.

# 529
  • София
Не е грип. И грип няма. Проста настинка си е.
Един познат на 42 си замина от "прост грип".
Ама то като не се е случило на теб или близките ти, значи няма.

# 530
  • Пловдив
Откъде да го намери тоя ковид жената, то в цяла България няма. Прост грип.

Ама ти твърдеше, че и ковид е просто настинка. Сигурно си забравил. Simple Smile

# 531
  • При семейството си
Не е грип. И грип няма. Проста настинка си е.
Един познат на 42 си замина от "прост грип".
Ама то като не се е случило на теб или близките ти, значи няма.
От кой “прост” грип и кога си замина?

# 532
Здравейте, в събота вдигнах температура около 37.5, в неделя нищо. В понеделник вече бях с 38 градуса и нищо друго като симптоми, така до сряда, когато се събудих с адски, раздиращи болки в гърлото до степен, че не мога да преглъщам и ми падна гласът. Супер пресипнал е. Температура вдигам до 38 градуса всеки ден. Имам и суха кашлица. От вчера съм на антибиотик и сякаш днес има подобрение леко. Правих тест за грип А и Б от аптеката в понеделник и сряда,и двата излязоха отрицателни. За ковид нямаха налични в аптеките около нас. Дали е ковид според вас? Имал ли е някои подобни симптоми с ковид? Много искам да минава по-бързо каквото и да е...

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 21:03 от Elizabeth1997

# 533
Възможно е да е ковид (и всичко друго - вирус, бактерия, гъбички). Симтомите се припокриват донякъде в началото.

Статия от Time! Защо трябва да си почивате — много — ако имате COVID-19
Съдържа и някои елементарни насоки относно „почивката” при състояния след ковид като умора и неразположение след усилие (PEM), или срив след физическо, умствено или емоционално усилие.
https://time.com/6215346/covid-19-rest-helps/
Скрит текст:
Доскоро бягането беше основна част от живота на Ема Цимерман. 26-годишната журналистка на свободна практика и студентка е била състезателна бегачка на разстояние в колежа и дори след като е завършила, е изминавала около 50 мили на седмица. Така че тя колебливо се опита да се върне към рутината си на бягане приблизително седмица след вероятния случай на COVID-19 през март, правейки всичко възможно да преодолее неразположението, което последва първоначалните й симптоми, подобни на алергия. Всеки път обаче „щях да остана в леглото с дни със силно ниво на осакатяваща умора“, казва Цимерман.
Месеци по-късно Цимерман все още изпитва здравословни проблеми, включително изтощение, мигрена, мозъчна мъгла, гадене, изтръпване и чувствителност към екрани – съзвездие от симптоми, които накараха лекарите да я диагностицират с Long COVID . Въпреки че не може да знае със сигурност, тя се страхува, че тези тренировки в началото на процеса на възстановяване може да са влошили състоянието й.
„Нямах представа, че трябва да се опитам да си почивам толкова силно, колкото ми е необходимо“, казва тя.
Истории като тази на Цимернан – болест, подобрение, упражнения, катастрофа – са често срещани в света на Long COVID . И те подчертават това, което много изследователи, пациенти и застъпници казват, че е един от най-мощните инструменти за управление и потенциално дори за предотвратяване на дългия COVID: почивка.
Единственият гарантиран начин да избегнете Long COVID е да не се заразите със SARS-CoV-2. Но ако някой се разболее, „Почивката е изключително важна, за да дадете шанс на тялото и имунната си система да се преборят с острата инфекция“, казва д-р Джана Фридли, специалист по рехабилитация след COVID в Университета на Вашингтон, която се възстановява от Long COVID . „Хората се борят с това и си мислят, че ще изчезне след няколко дни и ще се оправят, а това всъщност не работи с COVID.“
Изследователите все още научават много за Long COVID , така че е невъзможно да се каже със сигурност дали почивката наистина може да предотврати развитието му — или, обратно, дали преждевременната активност причинява усложнения. Но анекдотично, Фридли казва, че много от пациентите с Long COVID, които вижда, са работещи жени със семейства, които са се втурнали да се върнат към нормалното възможно най-скоро. Трудно е да се дадат универсални насоки за това колко почивка е достатъчна, но Фридли препоръчва на всеки, който се възстановява от COVID-19, да стои далеч от упражнения с висока интензивност поне за няколко седмици и да избягва да преодолява умората.
За хора, които вече са развили дълъг COVID, почивката също може да бъде полезна за справяне със симптоми, включително умора и неразположение след усилие (PEM), или срив след физическо, умствено или емоционално усилие. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчват „ темповане “ (Pacing), стратегия за управление на активността, която включва разпределяне на активността и смесването й с почивка, за да се избегне пренапрежение и влошаване на симптомите.
В международно проучване, публикувано миналата година, изследователите попитаха повече от 3700 продължително боледуващи за техните симптоми. Почти половината казаха, че „темповането” е поне донякъде полезен за справяне със симптомите. Междувременно, когато други изследователи анкетираха около 500 продължително боледуващи за проучване, публикувано през април , огромното мнозинство каза, че физическата активност влошава техните симптоми, няма ефект или води до смесени резултати. Това може да се дължи на факта, че продължително боледуващите имат увреждания в своите митохондрии, които генерират енергия, която клетките могат да използват, показват скорошни изследвания .
Преди да съществува Long COVID, изследователите и пациентите насърчаваха почивката и „темповането” за лечение на миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора (ME/CFS). Характерните симптоми на състоянието включват PEM и сериозна, дълготрайна умора – диагностични критерии, на които много хора с Long COVID вече отговарят. Проучване на повече от 200 души с Long COVID, публикувано през януари, установи, че 71% са имали хронична умора и почти 60% са имали PEM.
Години наред клиницистите се опитваха да лекуват пациенти с ME/CFS чрез постепенно увеличаване на нивата на физическа активност. Но оттогава е доказано, че тази практика е не само неефективна, но често и вредна , тъй като хората с ME/CFS „имат уникален и [патологичен] отговор на пренапрежение“, дължащ се на клетъчна дисфункция, обяснява Хайме Зелцер, директор на научната и медицинска работа в групата за застъпничество MEAction. Повечето хора с ME/CFS предпочитат „темповането” пред базирана на упражнения терапия, установи едно проучване от 2019 г.
За да се движат ефективно, хората трябва да се научат да улавят сигналите, че прекаляват и да се отърват от вкоренени идеи за производителността, казва Зелцер. „Ако перете например, нищо не казва, че трябва да сгънете всеки един артикул наведнъж“, казва тя. Разделянето на задачи може да се стори странно, но може да бъде от решаващо значение за запазването на енергията.
Хората с нови симптоми на Long COVID трябва да водят регистър на диетата, активността, съня и симптомите си в продължение на няколко седмици, за да научат техните задействания, казва Фридли. За тези, които могат да си го позволят, фитнес тракер или друго носимо устройство също може да бъде полезно за оценка на това колко усилие е твърде много, казва Зелцер. След като някой има идея за поведение, което подобрява или влошава симптомите, той може да използва тази информация, за да планира дните си и да разделя дейностите на управляеми части.
За много хора с положителен тест за COVID-19 обаче дори да си вземат няколко дни отпуск от работа, за да се изолират, е финансово и логистично предизвикателство. Много хора нямат друг избор, освен да се върнат към физически натоварваща работа или отговорности като гледане на деца възможно най-скоро. „Почивката е абсолютно съвет, който е претеглен от социално-икономическа и политическа гледна точка“, казва Зелцер.
Хората с дълъг COVID или ME/CFS може да са в състояние да си осигурят приспособяване на работното място , като например работа от вкъщи, поемане на роля, която може да се изпълнява седнали вместо изправени, или кандидатстване за инвалидност, ако е необходимо . Зелцер също така предлага да разчитате на приятели, доверени групи или мрежи за взаимопомощ за помощ при някои задачи. Освен това, Фридли препоръчва да се търсят креативни начини за използване на по-малко енергия през целия ден. Когато живееше със симптоми на Long COVID, тя купи много чифтове еднакви чорапи, така че никога да не губи време и усилия в търсене на съвпадение.
Подобни неща „може да изглеждат малки“, казва тя, „но ако ги съберете през целия ден, те правят голяма разлика по отношение на това колко енергия изразходвате.“

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 21:28 от pril

# 534
  • София
Здравейте, при мен оплакванията започнаха преди 5 дни, два дни по-късно тестът беше положителен. Лекарите препоръчвали ли са ви и прием на пробиотици при ковид? Знам, че принципно са полезни за имунитет и баланс на стомашно-чревния тракт, но все пак дали са удачни при вече налично заразяване? Забравих да питам личната като се чухме, пък и тя няма навика да си вдига телефона. Имам си стомашни проблеми често и се чудя дали да не приемам и пробиотик, за да не се наложи после пиене на фамотидин.
Освен в Софиямед, има ли другаде спец.кабинети, където човек с ковид може да бъде преслушан и насочен за снимка евентуално? Някой с лични впечатления?

# 535
Абсолютно удачни, че и препоръчителни са пробиотиците.

Даже си спомням как Кантарджиев съветваше да ядем туршия. Имало си логика. Киселото зеле е натурален пробиотик. Simple Smile

# 536
  • Бургас
Има ли някое лекарство за възрастни, както за децата Хексалгина, което да влияе на високата Т?

Хексалгина всъщност си е Аналгин, просто е с друго търговско наименование. Производителя си го е кръстил така. Както Понадол и Парацетамакс са други търговски имена на Парацетамола.

# 537
Аналгин също е търговско име. Simple Smile (на метамизола)

# 538
  • София
Благодаря, amy_nka Flowers Hibiscus

# 539
Като обсъждате аналгин да попитам за да знам за в бъдеще. Карахме ковид цялото семейство и личната лекарка предписа диалгин за температура по-висока от 39 на дъщеря ми на 1,9  г. В аптеката дали на мъжа ми аналгин, твърдейки че е едно и също с диалгин. Наистина ли аналгин и диалгин са едно и също нещо?

Общи условия

Активация на акаунт