Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 631
  • 5 089
  •   3
Отговори
# 585
И аз виждам бледа чертичка за ковид.

# 586
Има бледа черта, би трябвало да е положителен.

# 587
Сякаш и аз видях нещо бледо.. Ако е така днес трябва да е 2-ри ден Sad

# 588
А, да. Като увеличих снимката и аз я видях. След ден- два направете пак тест.

# 589
  • София
Аз я виждам много ясна чертичката, Ковид е. Да минава бързо. Нали снимката е от времето, което е посочено за разчет на теста? След това и да се появи линийка, няма значение, не и валиден.

# 590
Има бледа черта.
Утре може да е по-наситена.
Бързо оздравяване!

# 591
Така дайте съвет как да опазя опазя родителите ми.Майка ми е на легло от днес не може да се движи и става -върнаха я от спешното... така или иначе трябва да я обслужвам.. кажете как да я опазя..ще ходя само за хранене и тоалет...

Отчетен е на 16 мин. на 15 не можах просто...

# 592
Набързо нахвърлям някои „неща”, които могат да помогнат при някои за справяне с липсата на обоняние, с уточнението че не на всеки ще помогнат.
Витамините и минералите, които са най-свързани с усещането за вкус и обоняние, са витамините А, D, витамините от група В - В12, В6,B3, както и минералът цинк. Тежкият дефицит на някои може да Ви срива имунната система.
За цинка се говори постоянно. За витамин В12 и изпoлзването му има отделна тема в бг мама и там ще Ви ориентират.
Витамин А може да стимулира обонятелната неврогенеза поради способността му да регенерира обонятелния невроепител. В някои проучвания локалното лечение(интраназално) с витамин А повишава обонятелната функция с 20-40 % грубо казано. Таблетки витамин А+Е също ще помогнат донякъде, но не трябва да се прекалява.
Омега-3 - ролята на омега-3 върху противовъзпалителните механизми вече е широко проучена. Може да действа чрез неврорегенеративни или противовъзпалителни механизми, което изглежда помага на обонятелния нерв да се лекува и може също да служи като терапия при обонятелно обучение.
Споменава се и алфа-липоевата киселина - антиоксидант - но с нея трябва да се внимава, защото може да причини някои доста значителни странични ефекти, включително това, че може да понижи кръвната Ви захар.
Най - елементарно промиването на носа със с физиологичен разтвор, „солена” вода, спрей за нос с някои полезни съставки - като морска вода, евкалипт, прополис, колоидно средбро и т.н. и т.н.
Може би едно от най-важните неща като се разболеем е да се опитаме да намалим количеството вирус, който е в носа и устата чрез промивки или подходящ спрей за нос с някои(комбинация) от посочените.

Етерични масла за обучение на обонянието - роза , карамфил , евкалипт и лимон (и др.). Едно основно средство за лечение на загуба на обоняние след COVID е обонятелното обучение – процедура, която много ринолози сравняват с физиотерапията за носа. Индивидите са инструктирани да подушат последователност от няколко етерични масла, като дълбоко вдишват всяко едно за няколко секунди. Те повтарят процедурата два/три пъти на ден в продължение на няколко седмици.
Останалите ''неща'' вече лекар трябва да ви ги изпише, защото те са от рода на кортикостероиди за впръскване и т.н. разни лекарства. Както и ефективна е и терапията с тромбоцитна плазма, инжектирана в лигавицата или в областта, където са обонятелните нерви, но това незнам къде се прилага в България.

И в заключение - не се самоуспокоявайте, че след като сте изкарали ковид и най-страшното е свършило, защото при някои хора остават незабелязани ''увреждания'' в тялото, които могат да причинят проблеми по-късно, а някои развиват най-различни следковидни състояния - Long Covid.

# 593
reninel, с маска, даже с 2 влизай при нея. И максимално за кратко.
Дано я опазиш. Когато аз бях болна, бях с маска в антре/баня/кухня, влизах бързо и не се засичахме с майка, не сме били в една стая и я опазих.

За обонянието нищо няма да кажа. Всичко, изброено от Prill, съм го изпила многократно, някои неща - Омега 3 и вит. Д, си ги пия постоянно, но резултатът е под 50%. Така ще е.

# 594
reninel, кога я върнаха майка ви? Ако е преди няколко дни, може тя да е първата заразена.
Пазене - маска, по-добре FFP2, проветряне на стаята на майка ви и късмет! Дано да сте в прилично състояние да се грижите за нея.

# 595
Да, и това е възможно.
Моя приятелка я оперираха от ДХ, вече си е вкъщи, но с КОВИД. Sad

# 596
за дългосрочната загуба на обоняние вече има някакви хипотези, за съжаление статията не може да се преведе автоматично, затова я пускам в оригинал

https://medicalxpress.com/news/2022-12-scientists-key-loss-covid-.html

# 597
Така дайте съвет как да опазя опазя родителите ми.Майка ми е на легло от днес не може да се движи и става -върнаха я от спешното... така или иначе трябва да я обслужвам.. кажете как да я опазя..ще ходя само за хранене и тоалет...

Отчетен е на 16 мин. на 15 не можах просто...

Две маски една върху друга, първо хирургична и отгоре  кн95 или ффп2 или 3.

# 598
reninel, бързо оздравяване!
Другите са казали основното - маски, проветряване на помещението, дезинфекция. Наистина може и тя да е вече болна, щом е била в болница.

# 599
Не не е била в болница...карах я днес ,но не я приеха и я взех .... Аз съм...
Нося само ффп3 и шал омотах,че нямах еднократни... Латексови ръкавици... Значи само ще влизам за да я храня и друго..но поне 20-тина мин. На нея също и сложих докато съм там маска.После отварям и се махам...
И да питасм,че сега не  ми е до четене,ако е коментирано...Вчера като ме разкърши и ме позаболяха стави започнах осцилокцинум. и съм пила ударната вчера и днес 2 * 2.Сега като видях теста и взех авирон.. Проблем ли е ако го почна утре ? Да не се мешат толкова много ?

Да добавя...нося навсякъде на закрито ффп3 ,ръцете със спирт.В офиса съм сама в стая.В другата са 2 колежки.Едната цялат и къща се натръшка-било грип.Тя уж нищо и нямало...дойде в сряда...обаче си тръгна в 2 -станало и лошо ,а другата каза,че била хремава.... ама не и се седяло в тях Rage Само от нея съм го лепнала.... в офиса съм без маска..видяла съм я 2-3 пъти за деня и се наложи да влизам при тях още толкова.... Sad Иде ми да убия такива безотговорни патки....
Извинявам се за дългия пост...

Последна редакция: пт, 27 яну 2023, 21:22 от reninel

Общи условия

Активация на акаунт