Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 452
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 690
"Идеята" е, че този лекар не е в час. Не бих пила.
АБ има ли?

# 691
Не-нямало причина за сега по рентгена и кръвните...Нямало бактериална инфекция...

# 692
  • София
Този път по ковид темата се намесвам - родителите ми (с 3 дози пфайзер) лежаха в болница миналата година с ковид. Наливаха ги с антибиотици и кортикостероиди. Диагнозата им беше “пневмония”, с положителни тестове. Нямаха температура, само майка ми проблеми с дишането. Ние вкъщи минахме с децата само с 3 дни Т и авирон, не сме ходили на лекар. Така че - продължават да лекуват с кортикостероиди. Не съм медицинско лице, нямам идея дали е правилно.

# 693
Да, някои продължават. Да се застраховат.

# 694
Уф..лекаря който му го е казал е лекувал до мин.година в ковид отделение... Аз бях на лекар за гърлото и докато се прибера и е изпито едно хапче..ако вече не се пие  дали ще е проблем Sad .

Пропуснах да пиша и за лек задух,който обаче на този етап не е сигурно дали не е от сърцето/там сега се намества терапията/

# 695
  • София
Посъветвайте се с лекар, не спирайте лечение назначено от лекар по форумски оценки на лечението. Никой тук няма как да знае защо е предписан кортикостероид.

# 696
Много ясно, че темата е за обмяна на опит, не за назначаване/отменяне на терапия. Затова са лекарите.

# 697
Кортикостероидът е за облекчаване на кашлицата. Изписва се понякога при силна, неповлияваща се от нищо, кашлица и без да е ковид. Мъжът ми в момента пие по този повод. Освен това повлиява възпалението. Не бих го спирала щом е изписан.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 21:11 от A-L-I-N-A

# 698
Благодаря за отговорите..Питах защото е изписан по телефона и все пак в немалка доза.. Освен това се чудя като сваля имунитета какво ще стане все пак с Ковида... да не се влоши. Не бях чула за толкова рано изписан метилпреднизолон.. до днес пи авирон уж да засили организма да се бори,а сега  това..
На въпроса защо-ми за кашкицата пък да видим... Естествено и кръвното скочи..

# 699
Благодаря за отговорите..Питах защото е изписан по телефона и все пак в немалка доза.. Освен това се чудя като сваля имунитета какво ще стане все пак с Ковида... да не се влоши. Не бях чула за толкова рано изписан метилпреднизолон.. до днес пи авирон уж да засили организма да се бори,а сега  това..
На въпроса защо-ми за кашкицата пък да видим... Естествено и кръвното скочи..

Кой ден от боледуването е?

# 700
Може би 4-5.Нямаше ясно изразени симптоми,дори и сега освен кашлицата. Има контакт с доказан от събота,но теста чак вчера го направи след много настоявания заради много засилената ксшлица.Преди това пак кашляше,но поради кардиологичен проблем ,който също се явява с кашлица никой не се усети за да хване началото..

# 701
Ковидът има гадния навик постепенно да се засилва. Върви си не особено тежко и около седмица като мине някои се оправят, а други рязко се влошават. За щастие все по-рядко се случва.

# 702
reninel, предполагам имаш предвид 16 мг кортикостероид дневно. Това не е много висока доза при лечение на ковид. Мен ме изписаха от болница преди 2 години на 60 мг дневно, а там колко са ми сложили с инжекции, нямам представа. Ковид е васкулит ( възпаление на съдовете) и го лекуват с кортикостероиди и антикоагуланти, когато се  налага.Такова отхрачване може да е от ковид ( вероятно), а може и заради сърдечно-съдовия, или друг проблем.
Не съм наясно с новите варианти, рядко поглеждам в темата, за да се запозная със симптомите в момента. Виждам, че са доста по-леки и рядко има по-тежки случаи. При старите варианти кръвното играеше, вдигаше се и кръвна захар, а тежката кашлица се повлияваше от кортикостероиди. Вероятно и сега е така при по-усложнените случаи. Изследва се  Д-димер, за да се види има ли активна тромбоза, тъй като ковид понякога предизвиква тромби.
Довери се на лекаря, той е с опит,  бил е в ковид отделение.  Не се чуди за терапията, понякога ковид не е шега и трябва навременно лечение.

Ето за отхрачването:
https://medpedia.framar.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE% … D1%87%D0%BA%D0%B8

https://medpedia.framar.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE% … D1%87%D0%BA%D0%B8

ПС Кортикостероидите се пият и спират по схема, с постепенно намаляване.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 02:44 от Diorela

# 703
Той е на Синтром по схема от години .Предполагам това значи 16 мг на двн.. Иначе нищо не пие друго/пр.воитамини/понеже никой не изписа такива..А сз без лекар не мога да давам такива... Вчера свърши Авирон и това е...

# 704
Ковид наистина предизвиква различни реакции на възпаление и може кортикостероидите да са като предпазна мярка заради сърдечното заболяване. Няма нищо лошо да се поинтересувате и да попитате лекаря защо го е изписал. Ако човекът е възрастен, може би е добре да консултирате с лекар за включване на протектор за стомаха, защото комбинацията между кортикостероид и кръворазреждащо повишава риска от вътрешно кървене.

Общи условия

Активация на акаунт