Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 858
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 2 010
  • 1st floor
Само мъжа ми прави тест - положителен. Аз просто няма смисъл. Разболях се 4 дни след него (точно както предишния път), и имаме еднакви симптоми (аз всички негови + някои само специално за мен ...както предишния път).

Относно гърлото - да, усещането беше точно като за рана....

Кажете, моля, до кой ден се водя заразна?

# 2 011
НеПоКоРнА, аз не съм в БГ, но днес ни пуснаха това на работа:

Current COVID rules according to the CDC:
If anyone tests positive for COVID they need to quarantine for 5 days (away from work) and after the 5 day quarantine at work, mask for another 5 days. Day 0 of the quarantine starts the first day of symptoms.

В БГ може да е друго, но ако искаш се придържай към нещо такова, докато разбереш със сигурност как би било в БГ.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 21:39 от vici75

# 2 012
  • БГ
Само мъжа ми прави тест - положителен. Аз просто няма смисъл. Разболях се 4 дни след него (точно както предишния път), и имаме еднакви симптоми (аз всички негови + някои само специално за мен ...както предишния път).

Относно гърлото - да, усещането беше точно като за рана....

Кажете, моля, до кой ден се водя заразна?

Според ЕИП и в БГ карантината е 5 дни, ако нямате симптоми. И още 5, ако се появят, че и повече..
 Относно гърлобола, aко лимона много дразни опитайте да смесите мед,
масло и сода. Вземайте по лъжичка като пестил, с преглъщане по малко.

За кашлицата и майка ми прилага лучена рецепта. 4-5 едри глави лук нарязвате на едро в 1 литър вода, варите докато течноста остане на половина. Подслаждате и вземате по чашка през няколко часа. ( не е приятно,но се понася, но пък ефикасно)

# 2 013
Лимонът със содата помага в началото, но когато вече лигавицата е разранена дразни. Опитай спрей Тантум верде или Ангал, при ангина много облекчават болката, особено Тантум верде форте.

Синът ми, като беше малък при ангина му мажех гърлото с Гранофурин, едно зелено багрило при ранички и силно възпалено гърло бързо облекчава.
Така разранено гърло много боли не само, като се храниш, но и при прием на течности.
Тегава работа. Дано бързо се оправиш

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 23:50 от sineva 1

# 2 014
Подадат ли те в РЗИ карантината е 7 дни, и за болния и за живеещите в същото жилище.

# 2 015
Не отпадна ли вече карантината за Ковид?

# 2 016
За контактни не отпадна ли изобщо карантината?

# 2 017
Здравейте, приятели! Като дойде есента и започвам много да се притеснявам с поредните вълни и това да опазя близките ми възрастни хора. Напоследък доста колеги идват на работа болни и на АБ! Представяте ли си такова поведение? Имало "някакъв вирус", ама никой не споменава Ковид, сякаш това е табу и не съществува. Аз подозирам, че именно това е есенната начална вълна на Ковид. Много се притеснявам, когато всеки ден на работа някой кашля и подсмърча, че и си пие антибиотиците на работа. Също съм много разочарована, че масово хората не повишиха здравната си култура, не научиха страшните уроци от пандемията и най-безотговорно си ходят на работа болни с риск цял колектив и семействата да бъдат заразени. Не знам какво да правя, за да предпазя възрастните ми роднини, с които общувам. То се е видяло, че на мен няма да ми се размине на работа да се заразя...И така всяка седмица в колектива като идва болен колега, след всеки временен имунитет явно ще се заразяваме до безкрайност и не знам как точно ще издържи организма на такива атаки.

# 2 018
  • 1st floor
Аз четох, че вече няма карантина за никого:
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/15428357
Или грешно го тълкувам?

Според личната лекарка в момента 50% от направените тестове са положителни.

# 2 019
Здравейте, приятели! Като дойде есента и започвам много да се притеснявам с поредните вълни и това да опазя близките ми възрастни хора. Напоследък доста колеги идват на работа болни и на АБ! Представяте ли си такова поведение? Имало "някакъв вирус", ама никой не споменава Ковид, сякаш това е табу и не съществува. Аз подозирам, че именно това е есенната начална вълна на Ковид. Много се притеснявам, когато всеки ден на работа някой кашля и подсмърча, че и си пие антибиотиците на работа. Също съм много разочарована, че масово хората не повишиха здравната си култура, не научиха страшните уроци от пандемията и най-безотговорно си ходят на работа болни с риск цял колектив и семействата да бъдат заразени. Не знам какво да правя, за да предпазя възрастните ми роднини, с които общувам. То се е видяло, че на мен няма да ми се размине на работа да се заразя...И така всяка седмица в колектива като идва болен колега, след всеки временен имунитет явно ще се заразяваме до безкрайност и не знам как точно ще издържи организма на такива атаки.

Знам че ще прозвучи банално, но помисли ли за ваксина за теб и роднините ? Отделно не е задължително непрекъснато да се разболяваш, и преди ковида е имало вируси.

# 2 020
Или грешно го тълкувам?

Юни месец бяхме карантинирани.

# 2 021
Или грешно го тълкувам?

Юни месец бяхме карантинирани.
И контактни ли?
Колко дни?

# 2 022
  • София
Или грешно го тълкувам?

Това е проект за изменение на Закона за здравето, от 07.09, сети ли се и те кога.
Последните изменения в Закона за Здравето са от 19.09, но гледам, че текстът за изолация и карантина си стои непроменен:
Скрит текст:
Чл. 61. (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) На задължителна карантина подлежат контактни лица на лицата по ал. 1. С цел предотвратяване разпространението на заразни болести по ал. 1 на задължителна карантина може да подлежат и лица, които са влезли на територията на страната от други държави.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести извън посочените по ал. 1, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Задължителната изолация на лице по ал. 1 или 3 се извършва с предписание, издадено от директора или от оправомощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.)
(6) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Задължителната карантина на лице по ал. 2 или 3 се извършва с предписание, издадено от директора или от оправомощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор със заповед определя срока на задължителната изолация по ал. 1 или 3 и на задължителната карантина по ал. 2 или 3 в съответствие с епидемичния риск от разпространението на съответната заразна болест по ал. 1 или 3.
(Sunglasses (Изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Контактните лица по ал. 2 или 3 не може да откажат извършването на изследване с цел установяване наличието на носителство на заразна болест по ал. 1 или 3 назначено с предписание, издадено от директора или от оправомощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция.
(9) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Министърът на здравеопазването утвърждава образец на предписанията по ал. 4, 6 и 8.
(10) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) За издаденото предписание по ал. 4, 6 или 8 на лице по ал. 1, 2 или 3 се съобщава по реда на чл. 18а, ал. 1, 2, 3, ал. 4, т. 1 и ал. 8 от Административнопроцесуалния кодекс или по един от следните начини чрез:
1. устно уведомяване на посочен от лицето мобилен или стационарен телефонен номер, което се удостоверява писмено с подпис на извършилото го длъжностно лице, като писменото удостоверяване се прилага към преписката;
2. изпращане на електронно или кратко текстово съобщение на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер.
(11) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) В случаите по ал. 10, т. 1 и 2 на лицето по ал. 1, 2 или 3 се съобщава, че може да получи предписанието лично след изтичането на срока на изолацията, съответно на карантината. В срока на изолацията, съответно на карантината предписанието може да се получи само чрез упълномощено от лицето по ал. 1, 2 или 3 лице.
(12) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Предписанието по ал. 10, т. 1 се смята за връчено от датата на устното уведомяване, а по ал. 10, т. 2 - когато в срок до 24 часа от изпращането лицето потвърди за получаването на съобщението чрез изпращане на обратно електронно или кратко текстово съобщение на посочен от съответната регионална здравна инспекция електронен адрес или мобилен телефонен номер.
(13) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Когато в срока по ал. 12 лицето не изпрати потвърждение за получаването на съобщението по ал. 10, т. 2, съобщаването се извършва по реда на чл. 18а, ал. 1, 2, 3, ал. 4, т. 1 и ал. 8 от Административнопроцесуалния кодекс или чрез устно уведомяване по реда на ал. 10, т. 1.
(14) (Предишна ал. 10, изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Предписанията по ал. 4, 6 и 8 подлежат на предварително изпълнение.
(15) (Предишна ал. 11, изм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Заповедите по ал. 3 и 7 и предписанията по ал. 4, 6 и 8 подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(16) (Предишна ал. 12 - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Заповедите по ал. 3 и 7 са общи административни актове, които се издават по реда на чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс, публикуват се на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и подлежат на предварително изпълнение.
(17) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) Условията и редът за извършване на задължителната изолация на лице по ал. 1 или 3, задължителната карантина на лице по ал. 2 или 3 и на оценката на съществуващия епидемичен риск по ал. 3 се определят с наредбата по чл. 60, ал. 5.
(18) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2022 г., в сила от 26.04.2022 г.) С наредбата по ал. 17 се определят и критериите за определяне на контактните лица по ал. 2 и 3 в съответствие със спецификата на разпространение на съответната заразна болест по ал. 1 или 3, включително епидемичен потенциал, инфекциозност и път на предаване на патогена и други.

Чл. 61а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 11.12.2020 г.) (1) С цел предотвратяване разпространението на заразни болести по чл. 61, ал. 1 или 3 задължителната изолация на лица, болни от или заразоносители на заразна болест по чл. 61, ал. 1 или 3, може да се извършва в лечебно заведение за болнична помощ.
(2) Задължителната изолация в лечебно заведение за болнична помощ на лице по ал. 1 се извършва с предписание, издадено от директора или от оправомощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция по предложение на лекуващия лекар или на лекаря, насочил лицето по ал. 1 за хоспитализация въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест по чл. 61, ал. 1 или 3.
(3) Министърът на здравеопазването утвърждава образец на предписанието по ал. 2.
(4) За издаденото предписание по ал. 2 на лице по ал. 1 се съобщава по реда на чл. 61, ал. 10.
(5) Предписанието по ал. 2 подлежи на предварително изпълнение.
(6) Предписанието по ал. 2 подлежи на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(7) Условията и редът за извършване на задължителната изолация в лечебно заведение за болнична помощ на лице по ал. 1 и на оценката на съществуващия епидемичен риск по ал. 2 се определят с наредбата по чл. 61, ал. 17.
В ЕИП си стои изискването за задължителна 7-дневна карантина при ковид и 5-дневна за контактен на лице с ковид.

# 2 023
За всички беше 7 дни, но изобщо никой не ни провери.

# 2 024
Скрит текст:

Знам че ще прозвучи банално, но помисли ли за ваксина за теб и роднините ? Отделно не е задължително непрекъснато да се разболяваш, и преди ковида е имало вируси.

Ваксините още не са разрешени за поставяне.
От 2 седмици проверявам.
На хорското съзнание не може да се разчита, у нас до последно КОВИД се смята за измислица.
Статистиката от днес е ужасна, вълната е в пълен ход.

Общи условия

Активация на акаунт