Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 910
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 2 070
Както и предполагах покрай болни колеги и мен не ме подмина. 2 дни чувствам леко дразнене в гърлото, едвам забележима хрема и леко наболяване в едното ухо. Май се започва Cry  Обаче като виждам как колегите вместо да се подобряват, все повече кашлят и се чувстват зле, от страх аз днес започнах доксациклин. Знам, че е много неразумно това, което правя. Миналата година, когато се заразих бях твърдо против антибиотиците... Но ме притесни това наболяване в ухото и 3 дни ще съм на доксациклин. Confused

Относно умората - имам същия проблем, но много преди Ковид. Редовно правя всякакви изследвания на хормони и ЩЖ, изследвам желязо, хемоглобин, но причина така и не се намира. За висок пулс от тази лесна уморяемост пия Конкор по предписание на кардиолог, но пак си чувствам умора при съвсем нормални физически и психически натоварвания през деня. Приела съм, че може и да няма конкретна причина, а просто до организъм да е.

# 2 071
Понякога не мога да повярвам какво чета Thinking - служители на болници ходят болни на работа - кашлят, отпаднали, пият си лекараствата, а хората отиват в болницата за да си лекуват нещо друго-не да се върнат с "подaрък" и в същото време работодателя на болните, не им разрешава да отсъстват дори за няколко дни (няма персонал вероятно, дали и защото няколко човека отсъстват или просто е ясна кризата с липсата на болничен персонал).
Други на други работни места и те така си боледуват на работа и явно въобще нямат усещането че може да заразят колектива и не всички ще издържат да си боледуват на работа, ами ще им се наложи да отсъстват и така вместо един да отсъства ще са много повече и цялата работа може да "забуксува".
Играта за умните хора остава: Не се заразявайте, ако все пак се заразите, заразете се възможно най-малко пъти, с възможно най-нисък вирусен товар.
Може би някои работодатели си представят, че като "всички го изкарат" всичко ще продължи по мед и масло - ми НЕ - тепърва започва ковид вълната, а и като се включи и грипа ще стане съвсем омешано всичко - има да се чудят хората от какво боледуват, "Защо сме толкова болни?", "Какви са тези болести?", ама аз вече го изкарах, защо след месец пак боледувам. С ирония - 1984: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. 2023: Болестта е здраве. Повторните инфекции са имунитет. Прекомерната смъртност е нормална смъртност.
Както казва проф.Кантарджиев - "Сложи си поне една маска N95", дори и да те гледат укорително, дори и да ти подмятат някакви "изрази", вземи болничен когато си болен - ясно че не всеки може, че си пазим и се борим за хляба си, но защо трябва да боледуваш отново и отново и да даваш по една торба с пари на есен и зимата за лекарства, а ако те хване от това боледуване и нещо по-дългосрочно какво правим - лекуваме се продължително или ако не можем от болести да ходим на работа.
Questar прави си гаргара с някои от нещата които се изброиха, всеми си нещо за гърло, прочисти си носната кухина, сложи маска, поне направи каквото можеш за да намалиш вирусния товар.

Последна редакция: пн, 02 окт 2023, 12:16 от pril

# 2 072
  • Другата България
И аз не мога да повярвам какво чета, и понякога ми идва в повече това начукване на канчета от рода на “ама видиш ли, ама как е възможно?“. Ами така, възможно е, и не само, че е възможно, ами и е системно, редовно, ежедневно, навсякъде. Достатъчно е да се “разходи“ човек из ежедневните теми тук, и всеки втори пост е как някой е “настинал, лепнал е ....нещо, не се чувства добре, отпаднал е, и т.н.“, обаче и на работа си ходи, и на всякакви разни и разнообразни мероприятия с хора, и децата му са на училище, пътувания, екскурзии, срещи, и заведенията са пълни, и....така. За работодателите сме писали много, ненужно и излишно е да се обвиняват работниците за безотговорността на работодателите си, за това, че гледат “лошо“ при думата “болничен“, че за тях е важно само работата да върви, независимо от цената. Друг е въпроса, че и много хора умишлено не взимат болнични, защото им пада заплатата. И съвсем друг е, че не всеки има възможност да работи в държавно учереждение или читава фирма, където работниците и служителите са третирани като “бели хора“.
И не на последно място - нацията ни винаги се  е славила с ниска здравна култура, оставям конспирациите на заден план. Не само относно ковид, а и по принцип. Профилактика винаги е била “мръсна“ дума, и въпросната свръхсмъртност, която се коментира постоянно и се обяснява с ковид, далеч не е само по негова “вина“. Бичът на века са онкологичните заболявания, които се увеличават прогресивно и за съжаление все повече от тях се откриват на много късен етап. За здравните заведения също е писано, нещата не са се променили. Възможно е не навсякъде да е така, през последните дни посещавам две големи столични болници, пълни и с персонал, и с пациенти - без да преувеличавам, не видях нито един човек с маска - и от пациенти, и от персонал. А и си кашлят, и си кихат, и сополи хвърчат....това е реалността, и тя за съжаление няма да се промени. Аз лично отдавна съм се примирила, защото осъзнах, че нищо не мога да направя по въпроса, колкото и да се пазя - себе си и семейството си, все пак съм социално активна, а и няма как да променя манталитета на хората, с които общувам ежедневно.
Тъй че това е положението, и размахването на пръсти е безсмислено.

# 2 073
Съгласна съм. Това, че болни ходят на работа е причината вируса да се разспостранява така повсеместно. Същото е в градския транспорт, хипермаркетите, навсякъде.
Затова винаги си нося в чантата резенчета джинджифил, дебели няколко милиметра. Само леко дращене на гърлото да усетя и почвам да смуча резенчето. Леко пари, но не е нещо неприятно и нетърпимо. Дезинфекцира гърлото. Унищожава всякакви вируси.
Няма как навсякъде да се прави лимон със сода и джинджифилът е отлично решение.
Ако пък не може да го правите има още един по-удобен вариант. Сребърна вода спрей, ако усетите дращене в гърлото или ако около вас кашлят и подсмърчат си пръснете от спрея. Първо обаче се разклаща активно, защото среброто се утаява на дъното и отгоре си остава само вода.
Народната медицина е много ефикасна в такива случаи и е безопасна.
Убива вирусите, но трябва да се правят превантивно. Или като профилактика, ако има около теб болни, или при първи симптоми дращене в гърлото, лека хрема. Ако инфекцията се развие, гърлото силно се възпали вече са неприложими, защото гърлото, като е разранено лимона, който е киселина ще дразни.
Това е евтин, безопасен и ефективен вариант.

Последна редакция: пн, 02 окт 2023, 09:45 от sineva 1

# 2 074
Не е ли по-добре да носиш маска в ГТ, вместо резенчета джинджифил?
В петък ходих на кардиолог, после на ваксина за КОВИД.
И в ДКЦ, и в РЗИ маските бяха задължителни.
Продават, ако нямаш, но не те пускат без маска.

# 2 075
  • Другата България
Не само на работа, навсякъде. Транспорт, магазини, аптеки, заведения, дори болниците - това направо ме изненада, и то в София, и то преди два дни, вече се говори за ковид, растат случаите, здравни заведения са това. Предстои ми постъпване в едното, вече съм се примирила, че може да донеса “нещо“ оттам, но няма как да отлагам, защото лично за мен превенцията е важна, дори задължителна.
Така че - всеки да се спасява поединично, колективизмът не е на почит по нашите ширини, когато се отнася за засягане на лични интереси с цел опазване на същия този колектив.
Съгласна съм. Това, че болни ходят на работа е причината вируса да се разспостранява така повсеместно. Същото е в градския транспорт, хипермаркетите, навсякъде.
Затова винаги си нося в чантата резенчета джинджифил, дебели няколко милиметра. Само леко дращене на гърлото да усети и почвам да смуча резенчето. Леко пари, но не е нещо неприятно и нетърпимо. Дезинфекцира гърлото. Унищожава всякакви вируси.
Няма как навсякъде да се прави лимон със сода и джинджифилът е отлично решение.
Ако пък не може да го правите има още един по-удобен вариант. Сребърна вода спрей, ако усетите дращене в гърлото или ако около вас кашлят и подсмърчат си пръснете от спрея. Първо обаче се разклаща активно, защото среброто се утаява на дъното и отгоре си остава само вода.
Народната медицина е много ефикасна в такива случаи и е безопасна.
Убива вирусите, но трябва да се правят превантивно. Или като профилактика, ако има около теб болни, или при първи симптоми дращене в гърлото, лека хрема. Ако инфекцията се развие, гърлото силно се възпали вече са неприложими, защото гърлото, като е разранено лимона, който е киселина ще дразни.
Това е евтин, безопасен и ефективен вариант.

# 2 076
В здравните заведения си се върти ковид, носят се маски ако ги задължат, иначе не. Те са работни места като всяко друго.
Не го мисли, Мери Ан, дано имаш късмет. Върши си другите медицински процедури, няма как.

# 2 077
  • Другата България
В здравните заведения си се върти ковид, носят се маски ако ги задължат, иначе не. Те са работни места като всяко друго.
Не го мисли, Мери Ан, дано имаш късмет. Върши си другите медицински процедури, няма как.
Да, аз не смятам да се отказвам, все пак е и планово постъпване. А и ако не е оттам, ще е от другаде, дори в момента имам болна колежка, която е “настинала“, и друга с болно дете - и двете са на работа, естествено, а сме от късметлиите, на които не правят проблеми за болнични. Но хората си правят сметка на парите, падат им заплатите с болничен, и предпочитат да идват така, болни на работа. Както казах, всеки си гони интереса, колектива .....всъщност, какъв колектив?
И не само за ковид е така, с другите вируси е същото. Отново ще стигнем до манталитета, а няма смисъл.

Благодаря, Хепи.Hug

# 2 078
Не е ли по-добре да носиш маска в ГТ, вместо резенчета джинджифил?
В петък ходих на кардиолог, после на ваксина за КОВИД.
И в ДКЦ, и в РЗИ маските бяха задължителни.
Продават, ако нямаш, но не те пускат без маска.
Е то маската е по подразбиране, априори, затова не съм я споменала. Едното е да не се заразиш, а другото е ако се заразиш да стопираш нещата в зародиш и да не се разболееш.

Последна редакция: пн, 02 окт 2023, 10:02 от sineva 1

# 2 079
Здравейте, аз изкарах сега ковид за пръв път, предните 2 години  мисля, че до голяма степен ми помогна вода за уста с хлорхексидин 0.05. По 2 пъти на ден  и най -вече след прибиране от работа. Сега от известно време я зарязах и ето...ако искате пробвайте. Поне ще намали товара докато е още  в носоглътката

# 2 080
О, не Merri_An, тук не става въпрос за „начукване на канчета” конкретно на някой от темата. Общо взето написахме едно и също като смисъл.
Съфорумката работеща в болница е писала, че е направила каквото може, но не й позволили да вземе болничен(да отсъства) и е носила маска, но това че в болнично заведение е оставен служител на същото да си кашля на воля сред пациентите, с отпадналост „от която едва стои на краката си” е възмутително (макар да сме наясно че се случва). Но, да, просто в някои болници системата е устроена така – „който оцелее”.
Държавата не знам дали прави нещо да реши този проблем (който е глобален-в цял свят) с недостига на медицински персонал или поне да помогне на болниците, които вижда че не са в състояние да предоставят адекватна медицинска грижа и помощ
Това, което ме интересува, е получаването на медицинско лечение/помощ от екип от здравни специалисти, които действително следват медицинските „принципи” и науката и които не заразяват активно своите пациенти. „Първо не вреди“ - това изчезна ли, какво стана с Хипократовата клетва – само празни приказки за пораснали деца ли е? А къде изчезна съпричастността, грижата и солидарността? Хората които отиват в болниците нямат избор, уязвимите, имунокомпрометираните нямат избор. Защо „по ягодите” трябва и в болниците да се сблъскваме с Ковид (и какви ли не вируси), когато сме там за нещо друго. Та това е болнично заведение, където отиваш да се лекуваш, изследваш с цел превенция – не да се заразяваш, щото д-р Петрова не може да си сложи поне една свястна маска на работното място (или поне в сезона на респираторните вируси), да го изиска за посетителите или държавата не може да инвестира в „чист въздух” за болниците и здравните заведения. Как медицинските специалисти и персоналът в болниците не виждат, че тъй като Ковид се разпространява и предсимптоматично, липсата на маскиране в медицинско заведение излага хората с висок риск на още по-висок риск? Излага колегите им на заразяване и отсъствие, оттам затруднение в работата на медицинското заведение. Как не им пука затова?

п.п. отивам да се възмущавам в другата тема Thinking

# 2 081
Скрит текст:
О, не Merri_An, тук не става въпрос за „начукване на канчета” конкретно на някой от темата. Общо взето написахме едно и също като смисъл.
Съфорумката работеща в болница е писала, че е направила каквото може, но не й позволили да вземе болничен(да отсъства) и е носила маска, но това че в болнично заведение е оставен служител на същото да си кашля на воля сред пациентите, с отпадналост „от която едва стои на краката си” е възмутително (макар да сме наясно че се случва). Но, да, просто в някои болници системата е устроена така – „който оцелее”.
Държавата не знам дали прави нещо да реши този проблем (който е глобален-в цял свят) с недостига на медицински персонал или поне да помогне на болниците, които вижда че не са в състояние да предоставят адекватна медицинска грижа и помощ
Това, което ме интересува, е получаването на медицинско лечение/помощ от екип от здравни специалисти, които действително следват медицинските „принципи” и науката и които не заразяват активно своите пациенти. „Първо не вреди“ - това изчезна ли, какво стана с Хипократовата клетва – само празни приказки за пораснали деца ли е? А къде изчезна съпричастността, грижата и солидарността? Хората които отиват в болниците нямат избор, уязвимите, имунокомпрометираните нямат избор. Защо „по ягодите” трябва и в болниците да се сблъскваме с Ковид (и какви ли не вируси), когато сме там за нещо друго. Та това е болнично заведение, където отиваш да се лекуваш, изследваш с цел превенция – не да се заразяваш, щото д-р Петрова не може да си сложи поне една свястна маска на работното място (или поне в сезона на респираторните вируси), да го изиска за посетителите или държавата не може да инвестира в „чист въздух” за болниците и здравните заведения. Как медицинските специалисти и персоналът в болниците не виждат, че тъй като Ковид се разпространява и предсимптоматично, липсата на маскиране в медицинско заведение излага хората с висок риск на още по-висок риск? Излага колегите им на заразяване и отсъствие, оттам затруднение в работата на медицинското заведение. Как не им пука затова?

п.п. отивам да се възмущавам в другата тема Thinking

В болниците на цялото ни възмущение ще ни отговорят - който го е страх да се пази; а също и - затова са измислени ваксините. Ваксинирайте се и няма да боледувате тежко и няма да влизате в болница (заради Ковид поне). Това е официалният отговор - Ковид вече не е тежък, ваксинирайте се и си боледувайте от Ковид без притеснения.

# 2 082
В болниците работят хора, много от тях нелекувани самите те. Работно място като работно място. Няма как да се изолират при всеки контакт и неразположение. Това е истината.

# 2 083
Напълно съм съгласна ,момичета!
Когато някой е болен ,трябва да си остане в къщи и да се лекува.
Защото освен ,че се пренасят всякакви вируси ,организмът няма време да се възстанови.
Вече стана месец откакто изкарах Ковид и все още се лекувам.
Периодът на възстановяване е много по-бавен и мъчителен.
Но маската си я нося отново като втора кожа и най-интересното е ,че винаги има колеги и колежки ,които те обвиняват за това ,че си с маска.
Все пак маските не са задължителни и никой няма право да ходи с маска.
Вече ходя с маска и във всички затворени помещения ,защото първо имунитета ми е много слаб със сигурност и второ ,защото не искам още преди да съм се възстановила да лепна още нещо ,което да ме довърши.
Макар ,че пия имуностимуланти и добавки за възстановяване ,но не става от днес за вчера.
Но лично аз не мога да разбера хората ,които могат да си вземат болничен когато се наложи ,но не го правят.
Предпочитам да ми падне заплатата ,отколкото да влагам пари по аптеките непрекъснато.
Пример с мен ,дадох 200 лв. за да се лекувам + ме лекуваха допълнително венозно + все още има какво да се желае ,защото кашлицата сигурно ,ще си я влача още един месец.
На никой не му пука как ще работиш ,важното е да си на работа и работата да се върши.
Но за съжаление не всеки има привилегията да си вземе болничен.
Бъдете здрави!

# 2 084
Мери, права си за всичко - и за това, че личният интерес е над колективния, за състоянието на здравната система, за проблемите с болнични и работодатели, за финансовите притеснения на хората.
Обаче все пак за мен всичко това е безкрайно дразнещо, трудно ми е да го приемам спокойно, макар да съм наясно, че не мога да променя нищо. Хайде, обясненията, че не ти дават болничен или че си финансово притиснат и трябва да работиш криво-ляво ги разбирам, макар че ако болестта протича по-тежко от стандарна настинка, пак ще пръснеш сума пари за лечение - твоето и най-вероятно на семейството ти, като се изпозаразите всички. Но ми е напълно непонятно защо някои хора демонстрират пълно незачитане на околните, въпреки че могат да вземат някакви мерки. Ей това ме вбесява най-много. И да, отново стигаме до тотална липса на самосъзнание, до прогнилата държава и скапания манталитет - неочаквано "добра" комбинация.

Успешен престой в болницата на теб, дано всичко е наред.

Аз включвам пак в режим на опити за пазене, поне доколкото е възможно. Ясно е, че сме социални, работим, срещаме се с други хора, пътуваме, пазаруваме. Около мен чувам коментари (изключвам поредните конспирации, че отново ни готвят ковид и затваряне - да, някой го бърка този ковид в големия казан, само и само да ни затворят), виждам тук-там хора с маски, повече проветряване. На едното място, на което ходя служебно по няколко пъти седмично, са извадили отново дезинфектантите и стоят на отворени врати.

Общи условия

Активация на акаунт