Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 165
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 2 565
Може и Терафлу да си е купувал татко и да го бъркам с Тамифлу, но бяха прахчета.
Моят ЛЛ не ми иска официални тестове и приема напълно резултатите от домашните тестове от аптеката и не се сетих, че другите ЛЛ може да не ги приемат.
Бързо оздравяване ви желая!

# 2 566
Комбинирани тестове има от много време в аптеките. Не вярвам да няма в провинцията.
Хоуп, ти нали си с противогрипна ваксина? Да минава леко! Flowers Four Leaf Clover
Не тестове. Стига с тия тестове, за Тамифлу-то става дума и как се прилага в реала (ако се изобщо).

# 2 567
Проблемът с Тамифлу е навременното му изписване, защото трябва да се приложи максимално рано. На мен ми го дава познат аптекар, който знае, че няма да го ползвам или да го дам на родител/приятел, без да видя положителен тест. Ако трябва да го купя от другаде - ЛЛ е пращал рецепта по Вайбър веднъж за болен родител, не е имало проблем. Познаваме се - знае, че няма да излъжа за подобно нещо (а и не бих, наистина).

Наличност има. Никога не ми се е случвало да няма. За София става въпрос, да. Покрай мен вече все повече хора свикнаха да се тестват при грипо-подобни симптоми и да прилагат Тамифлу при положителен за инфлуеца А/Б.

Благодаря за пожеланията. Бързо оздравяване на всички в темата. Simple Smile

# 2 568

Да не говорим, че тест за грип в провинцията отново е бяла лястовица или по-скоро "грип е" и се лекува стандартно симптоматично.

За тестове също си писала, не само за Терафлу.

# 2 569
  • пустинята Гоби
Тамифлу отдавна е с рецепта, бъркаш Рори Heart .

Електронната рецепта не се ли прилага без посещение при лекар вече? Аз съм с много свястна лична лекарка и ако ѝ кажа по телефона, че съм със светнал тест за грип, веднага би ми изписала електронно лекарство.

Ноpe4C, карал ли си скоро грип? Аз понеже следя кой кога боледува в семейството от грип имам теория, че имунитета пази дълго, та ще ми е интересно да споделиш и ти кога си го карал последно. Бързо оздравяване и от мен!

# 2 570
  • София
Електронната рецепта не е за всичко. Не знам дали Тамифлуто може с нея. На мен преди седмица ми отказаха за някои "обикновени" лекарства такава, нямал как, казаха ми да си ида да си взема хартиена рецепта.

# 2 571
Ноpe4C, карал ли си скоро грип? Аз понеже следя кой кога боледува в семейството от грип имам теория, че имунитета пази дълго, та ще ми е интересно да споделиш и ти кога си го карал последно. Бързо оздравяване и от мен!

Не, не съм карал грип от години (нямам спомен даже от кога, та 10+ поне). От инфлуенца Б имунитета е по-траен, да, защото мутира 2-3 пъти по-бавно от инфлуенца А.

Иначе Тамифлу вече е официално на електронна рецепта като анти-микробно средство - тоест, подлежи на същия контрол като антибиотиците и антимикотиците. Баща ми се е опитал да купи сутринта нова опаковка (във връзка с това, което писах за постоянната наличност в нечий дом от семейството). Върнали са го. Преди малко ми пратиха на мен рецепта и му дадох номера да я изпълни.

Благодаря за пожеланието. Надявам се да мине безаварийно, така изглежда засега. Нямам никакво влошаване от снощи - нито температура, нито гърло. Само хремата, но нея я стопирам за часове с псевдоефедрин.

Бъдете здрави всички!

# 2 572

Не, не съм карал грип от години (нямам спомен даже от кога, та 10+ поне). От инфлуенца Б имунитета е по-траен, да, защото мутира 2-3 пъти по-бавно от инфлуенца А.

Иначе Тамифлу вече е официално на електронна рецепта като анти-микробно средство - тоест, подлежи на същия контрол като антибиотиците и антимикотиците. Баща ми се е опитал да купи сутринта нова опаковка (във връзка с това, което писах за постоянната наличност в нечий дом от семейството). Върнали са го. Преди малко ми пратиха на мен рецепта и му дадох номера да я изпълни.

Благодаря за пожеланието. Надявам се да мине безаварийно, така изглежда засега. Нямам никакво влошаване от снощи - нито температура, нито гърло. Само хремата, но нея я стопирам за часове с псевдоефедрин.

Бъдете здрави всички!
Псевдоефедрина има ли го в самостоятелна форма? Иначе заради него пия ибупром синус или тайлол хот джуниър и др. с по 30мг псевдо

# 2 573
Не, но, ако не искаш НСПВ, има 2 други варианта: Зиртек Д (120мг псевдоефедрин/5мг цетиризин) или Ериназе (120мг пдевдоефедрин/2.5мг деслоратадин). И в двете комбинации е с удължено освобождаване. Когато съм болен - пия едно на събуждане и едно около 8 часа след това. Не го пия на 12 часа, защото втората доза ми идва твърде близо до времето за сън, а псевдоефедрин мен поне ме ободрява.

# 2 574
За псевдоефедрина, от март тази година, в сайта на ИАЛ:
https://www.bda.bg/bg/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0 … D1%80%D0%B8%D0%BD
Цитат
PRAC започва преглед на безопасността на лекарствените продукти, съдържащи псевдоефедрин
Комитетът за лекарствена безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на безопасността на лекарствените продукти, съдържащи псевдоефедрин заради съображения, свързани с риск от синдром на задна обратима енцефалопатия (PRES) и синдром на обратима церебрална вазоконстрикция (RCVS), болестни състояния, свързани с въздействие върху съдовете на мозъка. Псевдоефедрин се приема през устата и се употребява самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на назална конгестия (запушен нос) поради простуда, грип или алергия.

PRES и RCVS могат да доведат до намален кръвен ток (исхемия) на мозъка и понякога стават причина за големи и животозастрашаващи усложнения. Обикновено симптомите, свързани с PRES и RCVS са главоболие, гадене, гърчове.

Оздравявайте всички бързо и леко!

# 2 575
Здравейте, при повишен ddimers, на какъв лекар трябва да се отиде,  съдов хирург?

# 2 576
Може съдов, или хематолог. Може и кардиолог.
Зависи дали има други оплаквания, има ли други отклонения, с колко е повишен.

# 2 577
Аз с кардиолог се консултирах. За общо 3 месеца се нормализира, с аспирин.

# 2 578
  • Бургас
Хайде и аз с ковид пак. Последно бях през Март 2022.
От вчера замръзвам от студ, без температура и в 3 посред нощ се събудих с не висока 37.5. Теста си светна + на няма и 24часа от симптоми.

Аз съм в огромна чуденка. Карантината отпадна, следователно трябва да пусна малкото дете на училище. За сега е здрав. Обаче нещо не ми се струва ОК, аз да съм болна и да пратя детето в училище да пръска ковид.
Действително ли следва да е в училище независимо, че съм с ковид? Вероятно и той ще цъфне до ден, два, но дотогава?

# 2 579
Пишете на класната - да го задържите е в интерес на всички - деца и учители.

Общи условия

Активация на акаунт