Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 547
  • 7 493
  •   2
Отговори
# 465
И играчките помня, и короните украсени със счупени играчки добре. Даже имам снимки, на които съм накичена точно с такива корони, направени от хартия и със залепени за тях ситно натрошени коледни (новогодишни тогава) играчки. Сега изтръпвам като си помисля, че у дома някой може да натрошава играчки от стъкло пред мен на ситно--точно това, което ние правехме за да украсим корони. Аз си самоназначавах и важната задача да организирам новогодишни програми у дома и особено се развихрях ако имаше семейства с други деца поканени. Децата бяха връстници и не знам как и защо ме слушаха! Simple Smile Simple Smile 

Най-вече помня чувството за уют около празниците.

И пиците помня на поточна линия. Дали са били мазни или не, не помня, но вкусът беше неповторим, поне в моите спомени. Сега толкова много пицарии има около мен и рядко харесвам нещо.

# 466
Проблема ти е с консистенцията, не с аромата или вкуса. Едното ми хлапе не понася нищо с консистенция на пюре или крем, трябва да има парченца за дъвкане. За ябълките говоря, не за миналото Joy
Да, общо взето с някои изключения такива меки неща не обичам. При печените ябълки и външният им вид ми е неприятен. Всъщност ябълки много обичам когато са непосредствено или скоро откъснати от дървото. Може би защото като деца такива неща ядяхме директно на дървото. Когато престоят някой и друг месец придобиват една зърниста консистенция и вече не ми харесват особено.

# 467
На студентска бригада сме брали ябълки в Русенските села. Наистина, вкусът на прясно откъсната ябълка е неповторим. И дядо ми гледаше ябълки, но неговите бяха дребнички, нямаха онзи вкус на Златна превъзходна, каквито беряхме на бригадата.

# 468
Две години около Варна брахме грозде четвърта ръка, един път бадеми, веселба беше, никой не го е привмал сериозно.

# 469
Бригадите си бяха нонстоп купон, общо взето.

# 470
Не само студентски и средношколски бригади имаше, нас и от службата ни пращаха да обираме реколта и копаем.
С тази разлика, че след средношколската бригада имаше екскурзия, след студентската плащаха
колкото отбиване на номер, а от службата де работим, де не, щото нищо не се плащаше - водиш
се на работното си място и нямаш право на претенции.

# 471
  • София
Най- вкусната пица, която е останала в спомените ми, е в една пицария на площада в Сопот,срещу къщата на Иван Вазов.Беше преди 20-25 години, а пицата само с гъби и превъзходен кашкавал!
А най- вкусните кренвирши -1978 г. , в Стара Загора! Да отбележа,че бяха от истинско месо- незабравим вкус.
Витошките - любими пастички от детството.С маслен крем,пандишпанени кори и орехи. Открила съм рецепта , почти като оригиналната и се каня вече няколко години да ги направя-:laughing:

# 472
Цитат
С тази разлика, че след средношколската бригада имаше екскурзия
Thinking Никога след гадните бригади есента,не са ни водили на екскурзия.Много от нас се разболяваха при смяна на сезоните и лоши битови условия.Аз два пъти съм настивала жестоко.След една такава бригада в консервен к-т,като сме се прибрали в София,са разпитвали мои съученици,дали не съм се преструвала.....Нищо,че самите ръководители,подла комсомолска паплач,ни заведоха на лекар,група с оплаквания.Не знам как съм се преструвала с висока температура,пресипнал глас и огромен херпес.Имах някой ден болничен 2-3дни преди да се приберем от това адско място.Последният ден все още болна ме сложиха на силно течение с ръце в казан с вода да мия буркани.Затова сега много се дразня разни бивши комсомолци,които вече са големи либерали,прокарващи безумна нова нормалност,да държат сметка на хора със здрав разум,които не са съгласни с идиотията на извратената нормалност.Даже точно такива комсомолски г@золизци,първи хукнаха по свободният свят.После упрекват останалите тук,колко са смотани и изостанали,че са комунисти,социалисти и в този дух.И да довърша за бригадите.Имам спомен,че накрая ни плащаха нещо.Ударниците ги награждаваха с книга и похвала по време на вечерната проверка пред строя.Едни супер гнусни комсомолчета,студенти от СУ.Не стига,че си канеха на разпивка по-отворени ученички бригадирки,ами и по стаи им осъмваха.Слагаха ги на места с по-лека и приятна работа.Ние ставаме рано за работа,някоя се прибира с размазан грим и тепърва ляга.Болна била (без преглед),ние отивахме на закуска и после или полето,или поточната линия.Та най-гнусните такива комсомолци,на последната,вечерна проверка ни казаха,че са решили да дарят парите,които сме изкарали,не си спомням къде.Понеже сме знаели,че щатите се въоръжават и са заплаха за нас,ние да ги дадем за производство на ракети.Подканиха ни да гласуваме.Ами сигурно единодушно сме приели това решение.

# 473
Бригадите  си бяха разпиляване на ресурси и експлоатация.
Чудно ми е как някой може да има мили спомени от тях. Мръсотия и безсмислен труд. Мил спомен  - открадната целувка зад  кенефа.....

# 474
Аз съм млада и на бригада не съм ходила Stuck Out Tongue

# 475
  • София
Върна ме към ужасен спомен от такава бригада.Бяхме задължително на общежитие,не може да спиш вкъщи през този месец,докато си на бригада,макар и в същия град.
Заболя ме зъб и отидох на зъболекар.Той хваща клещите и ми вади зъба! Бях на 15 години, така съм плакала като се прибрах в общежитието,все едно бях загубила някой много близък човек! Ужас,ужас!

# 476
Може някои да са имали наистина хубави спомени.То и това е до манталитет,късмет на какви хора ще попаднеш.
Понякога нормите бяха непосилни и ни оставяха да довършим,докато другите отиват на обяд или се крият някъде да пушат.Случвало се е изкарали норматива да се притичват доброволно на помощ на изоставащите.На мен са ми помагали на поле с фъстъци.Адски вятър,студ.Не просто експлотация,а експолатция на детският труд.Някои са тръгнали 1год.по-рано на у-ще,други сме родени в края на годината.По тия бригади,нямах навършени 16год.

# 477
  • София
За да изкарат нормата за засаждане на лук, някои се преструваха, че засаждат и накрая изкопаят една дупка и изсипят всичко там. После всичкият лук ще поникне на едно място!
Пък шипки да береш- норма 10 кг за деня.Крият се по храстите,наберат 2-3 кг и след измерването се сипват на купчината.Но те кръшнат към храстите без да ги изсипят и след 1-2 часа отново със същите шипки за мерене!

# 478
За съжаление такива тарикати има и сега но номерата им са под друга форма. Иначе с отворените бригадирки и комсомолците сега правя аналогията на наглия похотлив мениджър и шавливата служителка. Времената се менят, но нравите не.
Добре ,че има непреходни неща. Едно от тях е домашно сладко от сини сливи.
Като казахте бригади, се сещам че в малките класове имахме задължителни трудодни лятото и се правеха едни книжки които се подписваха. За съжаление това не възпитаваше съзнателно отношение към труда или природата. Наистина имаше разделение между децата кой от какво семейство е.
И униформата в училище ( чиято идея е всички да са еднакви и на равно ) не допринесе за нищо във възпитанието.

# 479
За съжаление такива тарикати има и сега но номерата им са под друга форма. Иначе с отворените бригадирки и комсомолците сега правя аналогията на наглия похотлив мениджър и шавливата служителка. Времената се менят, но нравите не.
Добре ,че има непреходни неща. Едно от тях е домашно сладко от сини сливи.
Като казахте бригади, се сещам че в малките класове имахме задължителни трудодни лятото и се правеха едни книжки които се подписваха. За съжаление това не възпитаваше съзнателно отношение към труда или природата. Наистина имаше разделение между децата кой от какво семейство е.
И униформата в училище ( чиято идея е всички да са еднакви и на равно ) не допринесе за нищо във възпитанието.

Ами то и сега има униформи. Дъщеря ми ходи в частно училище и е със задължителна униформа. Във Великобритания повечето училища също са с униформа. Баш униформата не е соц измислица.

Общи условия

Активация на акаунт