Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 554
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 480
И аз съм се разболявала на бригада. Дори лекарката ме изпрати вкъщи, за да не съм умряла при нея. Та, от първата ми студентска бригада в Плевен се прибрах скоропостижно. Независимо от това, нямам лош спомен от бригадите. Дори сега, когато се събираме с класа, най-забавните спомени са ни точно от бригади.

# 481
Цитат
С тази разлика, че след средношколската бригада имаше екскурзия
Thinking Никога след гадните бригади есента,не са ни водили на екскурзия.
А, след есенните бригади направо на училище или в института.
Имах предвид летните средношколски, обаче аз не успях да отида на екскурзията, хвана ме
рядко щастие. Смятай какво е било по тези общежития и на летните се работеше яко.
Нас ни караха да берем и нижем тютюн, а не сме от район, където това им е поминъка.
Изглежда нямаше желаещи да се занимават с тая дейност, та си решаваха въпроса с учениците.
Иначе имахме разбрани ръководители, коменданти се водеха. Такива истории като твоята не са
допускали. Съжалявам, че всичко това ти се е случило. Вярно, че имаше и гадняри използвачи.

# 482
Бригадите  си бяха разпиляване на ресурси и експлоатация.
Чудно ми е как някой може да има мили спомени от тях. Мръсотия и безсмислен труд. Мил спомен  - открадната целувка зад  кенефа.....

E де, открадната целувка ама в пионерския лагер, на бригадите си бяха яки запои и свалки. Помня една студентска бригада - едните на работа във винпрома, другите в месокомбината, третите в плод и зеленчук (разнасяха по магазините с камион) . И вечер всички се прибираха с пълни торбички и... купон до зори.  А гадните легла и мизерията не ми бяха проблем, хем бях млада и здрава, хем не познавах много лукс.

А военното беше съвсем връх, там и не ходехме да работим.

# 483
"Откраднатата целувка" беше ефимизъм.

# 484
  • София
И аз съм била на бригада по 1 месец но в учебно време.
Целия октомври беряхме грозде.
9,10 и 11 клас и ни плащаха по 100 лв кеш-пари
това 1986,1987 и 1988 години

# 485
Бригадири цял град построиха, че и пътна мрежа, завод и незнам още какво, жп линии, язовир, много неща.
Баш униформата не е соц измислица.
Пионерите също Wink
Скрит текст:

# 486
  • София
Ето и  "нашата" къща с кула

Скрит текст:

Сериозно се замислям дали да не направя едни скалички, но дали ще могат да престоят достатъчно дълго, че да станат като оригинални Smile

# 487
ефимизъм??

Не съм ходила на бригади. Бях ключов фактор в известна художествена самодейност Grin и бях своевременно освобождавана от разни трудови дейности Trophy

Била съм обаче на разни краткотрайни бригади - тридневни?? - по време на учебната година. Едната беше в консервния комбинат, лепихме етикети, беше леко и забавно. Лошото беше, че после години наред не купих нищо, произведено на това място. Flushed

# 488
  • Бургас

Тези дни ми попадна във фейса.

# 489
  • Варна
В годините около прехода бяхме на бригади без преспиване. Плащаха ни някакви пари и нормите бяха такива, че всеки да ги изпълни. Ние беряхме грозде, в учебно време, и си беше купон и приятна почивка от зубренето.

# 490
  • София
Нито на бригада, нито на военно съм ходила. Млада съм явно 😆.
Много харесвах мазните пици. Сега не бих вкусила такова, но тогава  нямаше други. Правихме домашни. Аз и до сега правя.

# 491
  • Бургас
С кръглите готови блатове. С кренвирши или шпеков салам.

# 492
  • София
Домашна винаги с домашно тесто правя. Сега меся в машината и замразявам част от тестото. Но и кренвирши харесвам ☺️. Знам, че са боклук, но от време на време купувам.

# 493
  • Бургас
И аз имам сантимент към кренвирши и от време навреме си ги припомням.Сега се присетих за едни кифлички, които майките правеха за РД по едне време.Омитаха се цели тави.С кренвирш, със сирене, със сладко.Появяваха се някакви моди на десерти и всички във входа ги правеха.Имаше много сполучливи неща.Помня и един мус от шоколад беше с яйца, но тогава разполагахме с наши.Един сладкиш с кафяви блатове и заквасена сметана, бадемовия крем, все вкусотии.

# 494
И аз съм в малката група на тези, на които не им липсват старите Новогодишни играчки. Казвам "Новогодишни", защото Коледа нямаше. Всичко ми омръзва ужасно бързо. Не че си нямам разни стари неща, които си пазя с години - обаче те изобщо нямат връзка със соца. Дори напротив. Едното Коледно нещо е предната част от един адвент календар с прозорчета за бонбони, който родителите ми бяха пратили в колет от Германия. Беше се отворил календарът и някои бонбони се бяха разтопили, но някак спасихме картинката и после като се върнаха родителите ми, баща ми успя да я подлепи и да я направи да изглежда като картина. Сега всяка Коледа си я слагам на стената. Много ми е красива - работилницата на Дядо Коледа и джуджетата. А соц-играчките са ми грозни. Даже и цветовете им не са точно коледни, а с един такъв...студен блясък. За хартиените гирлянди да не говорим.

Общи условия

Активация на акаунт