Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 591
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 495
Аз не деля играчките на социалистически и несоциалистически, но си ги ценя, защото част от тях са от моето детство и са купувани с любов. Имам и отпреди да се родя. Още помня как с баща ми преди нова година излизахме в центъра, разхождахме се, черпехме се и купувахме по някоя играчка. Когато се приберяхме, майка ми винаги казваше, как сме могли да купим най-грозната играчка в София. Все не одобряваше по нещо. Сега има възможности да си направиш всякаква елха, но аз си харесвам "нашата", защото има история и душа.

# 496
Цитат
А соц-играчките са ми грозни. Даже и цветовете им не са точно коледни, а с един такъв...студен блясък. За хартиените гирлянди да не говорим.
Така е,но с това сме разполагали,с това сме украсявали.

# 497
Естествено, че като не е имало друго - с това сме украсявали и ние.
Но аз от сантимент по миналото не мога да се насиля да ги захаресвам повече. Съответно, без излишни угризения ги изпратих в коша. На мен бързо ми омръзват предметите и всяка година гледам да разнообразя играчките за елхата. Иначе ми е досадно да гледам всяка година едно и също.

# 498
Зависи и от въображението.  Някой вижда едно, друг - друго, според нагласите си.

# 499
Аз ги харесвах. Бяха от много фини стъкло, ръчно правени. Много крехки, винаги чупехме по някоя  и като украсявахме елхата, и като я разваляхме.  Вече малко са ми останали. Имам и съвременни, разбира се. Аз пък си я правя една и съща, бездруго е присъства само няколко дни в годината.

# 500
  • Варна
За съжаление всички стъклени играчки им видяхме сметката. Тези от моето детство ги помля котката като събори елхата, а тези, които беше запазил мъжа ми счупиха децата като бяха малки. Сега сме си купили от съвременните и си добавяме всяка година по нещо ново. Спомените са хубаво нещо, ама като не успееш да ги запазиш в материален облик си остават само в главата ти.

# 501
Аз ги харесвах. Бяха от много фини стъкло, ръчно правени. Много крехки, винаги чупехме по някоя  и като украсявахме елхата, и като я разваляхме.  Вече малко са ми останали. Имам и съвременни, разбира се. Аз пък си я правя една и съща, бездруго е присъства само няколко дни в годината.

И аз. Имах много хубави играчки. Естествено, че не са в Канада, но и тук всяка година купувам нови, гледам да са с умисъл, примерно, таралеж за детето (искаше таралеж), червена будка, Боби, и други, типични за Лондон за мъжа ми. Разбира се, само стъклени, както споменах по-рано. Внасяха разкошни ръчно изработени стъклени играчки от Полша, но тази година ги няма….

# 502
Тука внасяха украински, не знам дали още внасят. За пръв път ги видях при една украинка, Ирина Сардарева, която беше направила изложба базар на тези играчки в своята Къща на шапките. След това имаха щанд в Халите. Също са стъклени, но като че ли по-плътни, не толкова крехки като едновремешните.

# 503
  • Deutschland/HE
Преди 18 години във Варна в Спортна зала имаше коледен базар и щанд с украински стъклени играчки, тогава купих комплект - къщичка, снежен човек и елхичка, това беше първата коледна елха за дъщеря ми Simple Smile За съжаление децата преди 2 години счупиха елхичката. Ако намеря от тях ще си купя задължително. Тогава и един гирлянд купих, не е мръднал.
Традиционно всяка година купуваме поне по една нова стъклена играчка Simple Smile

# 504
  • Пловдив
Има и български стъклени играчки, които мисля се изработват от сдружение на хора с увреждания.
Открих сайта.
https://social-plovdiv.eu/produkt-kategoriya/staklo/
Приличат според мен много на тези от преди години.
И преди имаше такива, които намирах грозновати и други, които харесвах и от съвременните има такива, които не харесвам, особено разни много недоизкусурени китайски стиропорени с бандажчета от термо фолио - гррр.

# 505
Моите стъклени оцеляха докато не завъдих животни.
Котката, първата скочи на елхата и до тук с играчките.
Не имам. И сега правя елха но всички играчки са нечупливи.
После и децата събаряха елха не веднъж...
Да сме живи и здрави.
Майка имаше два пълни комплекта от тия руските, а сега разбирам, че са украински, и много им трепереше.
Не съм правила нищо със счупените.

# 506
  • София
Моят котарак всяка Коледа се опитва да свие гнездо на елхата, но я завинтвам за раклата, на която стои, и най-много да успее да откачи някоя топка. Те сегашните стъклени са доста по-коткоустойчиви от старите. Падат си на пода и нищо им няма. Ще го мисля за тая година, обаче, че май ще е на пода елхата този път. В Лидл има един комплект от 4 големи топки със специални флумастери за рисуване по тях. Стават много красиви, ако му се занимава на човек да ги нарисува. Стъклени са.

# 507
Има и български стъклени играчки, които мисля се изработват от сдружение на хора с увреждания.
Открих сайта.
https://social-plovdiv.eu/produkt-kategoriya/staklo/
Приличат според мен много на тези от преди години.
И преди имаше такива, които намирах грозновати и други, които харесвах и от съвременните има такива, които не харесвам, особено разни много недоизкусурени китайски стиропорени с бандажчета от термо фолио - гррр.

Хубави, но ужасно скъпи. Тук (Канада), купувам ръчно рисувани за $10 до $15 за подобни на тези. Топките са по-евтини.

# 508
Те направо без пари топките в Канада!
Абаджиева80, става въпрос за социално предприятие - за благотворителност демек. Цените се определят на съвсем различни принципи от пазарните.

# 509
  • През девет планини в десета...
Някой от вас имал ли е такава шапка като моята 😊

Общи условия

Активация на акаунт