Интересно ми е да науча... дали има други дами в моето положение.
Преди няколко месеца ми казаха, че имам поликистозни яйчници + инсулинова резистентност.
За което бях в шок, защото никога до преди това гинеколозите не ми бяха казвали, че имам поликистоза, освен една дама като бях на 17. Ама на 17 години толкова и обърнах внимание...
Сега, по темата. Лекарите ми казват, че не съм класически случай на СПКЯ. Не отговарям на всички класически симптоми.
1. Имам редовен цикъл, просто се менеше. Един път дойде на 30то число, после 3 месеца идва между 25то и 28мо, после 2 месеца на 31во и т.н. Но си ми идваше всеки месец, без да имам болка и такива неща. Понякога само да са ми били напрегнати яйчниците с тъпа болка. И ми върви около 5 дни.
2. Нямам странно окосмяване. Имам 5-6 косъмчета на брадата, които скубя, имам мъх на горната устна, имам от пъпа надолу някакви по-видими косъмчета и на зърната имам 5-6 косъма. Обаче, където имам косми, са здрави, силни и нахални
3. Нямам проблеми с килограмите. Преди да започна метформин бях 57 (на 161см) , но изглеждах подута. Като го започнах, сега съм 54-55, но сякаш не приличам вече на плондер. Правят ми комплименти, че съм отслабнала, пък аз съм мръднала само с 2-3 килограма. Без активен спорт, само горе-долу внимавам какво ям. Сега след нова година си почвам строго спорт и хранене. Даже не знам как не съм станала дебела, защото казвам ви, ядях като прасе на моменти, ядях редовно по късното... въобще как не съм станала поне 70кг не знам. Ударих 60 в един момент, спрях да се тъпча, защото ми омръзна и се върнах на 57. От там лятото отивам на 55, зимата на 57 и въртях този диапазон.
4. Нямам висок лош холестерол, но имам нисък добър. Имам ниско вит Д също. Хормоните ми са разбошувани, но са в норма. А понеже са близко до границите, ама са в границите, не ги водят че са разбъркани. Аз бих ги водила де, но да не ги мотивирам да ми дадат хормони
5. Щитовидна жлеза ми а наред. Надявам се така и да остане.
6. Но имам ИР. Инсулина ми е 165 на 2ри час, при норма под 50. На гладно е в норма.
7. Имам мазна кожа.
8. Рядко съм имала странни епизоди на отпадналост, нямам главоболие, замаяност, но понякога ми е падало настроението. Но не съм обръщала внимание, защото някой все ще ме разведри.
9. Имах си секс желание, особено около овулация и цикъл. От както разбрах обаче, че имам метаболитни проблеми, секс емоцията ми изчезна. Не знам от хапчетата ли, пт стреса ли... рядко се явява.
10. Като ми мерят корема, определят че не е голям.
През годините, най-осезаемо, което съм имала като симптоми е може би това, че цикъла не ми идваше на една и съща дата. Формирала съм фоликулярни кисти, които изчезват сами, често огладнавах последните години и изпадах като в хипогликемия на моменти. Често пиене на вода и чишкане. Имала съм периоди, в които съм издържала дълго без храна, имала съм и моменти, в които пък се пукам да огладнавам.
Но откакто пия инозитол и метформин, имам чувството че по-често започнаха да ме болят яйчниците, имам кръв повреме на овулация понякога също. Болката е тъпа и присъства дори когато не съм в цикъл.
С приема на вит. Д настроението ми вече не пада, сякаш имам и повече енергия за дискотеки, както като бях на 20, сега съм на 26 и вече ако не легна към 11 или 12, ми е гадно на другия ден.
И такива неща... дано не пропускам нищо.
И сега какво става? Някои ендокринолози ми казват, че ми няма нищо, всяка 2ра била с ИР, друга пък ми казва, че си имам сериозно заболяване, но хубаво че не е тежка степен. Третата и тя не е притеснена, даде ми само с инозитол да се размина. Като ме видят, че не съм дебела, не се притесняват. Но все ме предупреждават, че може трудно да забременея. Ама имало хапчета и процедури, ако съм имала проблем.