Полу СПКЯ?

• 395
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте.

Интересно ми е да науча... дали има други дами в моето положение.

Преди няколко месеца ми казаха, че имам поликистозни яйчници + инсулинова резистентност.

За което бях в шок, защото никога до преди това гинеколозите не ми бяха казвали, че имам поликистоза, освен една дама като бях на 17. Ама на 17 години толкова и обърнах внимание...

Сега, по темата. Лекарите ми казват, че не съм класически случай на СПКЯ. Не отговарям на всички класически симптоми.

1. Имам редовен цикъл, просто се менеше. Един път дойде на 30то число, после 3 месеца идва между 25то и 28мо, после 2 месеца на 31во и т.н. Но си ми идваше всеки месец, без да имам болка и такива неща. Понякога само да са ми били напрегнати яйчниците с тъпа болка. И ми върви около 5 дни.

2. Нямам странно окосмяване. Имам 5-6 косъмчета на брадата, които скубя, имам мъх на горната устна, имам от пъпа надолу някакви по-видими косъмчета и на зърната имам 5-6 косъма. Обаче, където имам косми, са здрави, силни и нахални Simple Smile

3. Нямам проблеми с килограмите. Преди да започна метформин бях 57 (на 161см) , но изглеждах подута. Като го започнах, сега съм 54-55, но сякаш не приличам вече на плондер. Правят ми комплименти, че съм отслабнала, пък аз съм мръднала само с 2-3 килограма. Без активен спорт, само горе-долу внимавам какво ям. Сега след нова година си почвам строго спорт и хранене. Даже не знам как не съм станала дебела, защото казвам ви, ядях като прасе на моменти, ядях редовно по късното... въобще как не съм станала поне 70кг не знам. Ударих 60 в един момент, спрях да се тъпча, защото ми омръзна и се върнах на 57. От там лятото отивам на 55, зимата на 57 и въртях този диапазон.

4. Нямам висок лош холестерол, но имам нисък добър. Имам ниско вит Д също. Хормоните ми са разбошувани, но са в норма. А понеже са близко до границите, ама са в границите, не ги водят че са разбъркани. Аз бих ги водила де, но да не ги мотивирам да ми дадат хормони Simple Smile

5. Щитовидна жлеза ми а наред. Надявам се така и да остане.

6. Но имам ИР. Инсулина ми е 165 на 2ри час, при норма под 50. На гладно е в норма.

7. Имам мазна кожа.

8. Рядко съм имала странни епизоди на отпадналост, нямам главоболие,  замаяност, но понякога ми е падало настроението. Но не съм обръщала внимание, защото някой все ще ме разведри.

9. Имах си секс желание, особено около овулация и цикъл. От както разбрах обаче, че имам метаболитни проблеми, секс емоцията ми изчезна. Не знам от хапчетата ли, пт стреса ли... рядко се явява.

10. Като ми мерят корема, определят че не е голям.

През годините, най-осезаемо, което съм имала като симптоми е може би това, че цикъла не ми идваше на една и съща дата. Формирала съм фоликулярни кисти, които изчезват сами, често огладнавах последните години и изпадах като в хипогликемия на моменти. Често пиене на вода и чишкане. Имала съм периоди, в които съм издържала дълго без храна, имала съм и моменти, в които пък се пукам да огладнавам.

Но откакто пия инозитол и метформин, имам чувството че по-често започнаха да ме болят яйчниците, имам кръв повреме на овулация понякога също. Болката е тъпа и присъства дори когато не съм в цикъл.

С приема на вит. Д настроението ми вече не пада, сякаш имам и повече енергия за дискотеки, както като бях на 20, сега съм на 26 и вече ако не легна към 11 или 12,  ми е гадно на другия ден.

И такива неща... дано не пропускам нищо.

И сега какво става? Някои ендокринолози ми казват, че ми няма нищо, всяка 2ра била с ИР, друга пък ми казва, че си имам сериозно заболяване, но хубаво че не е тежка степен. Третата и тя не е притеснена, даде ми само с инозитол да се размина. Като ме видят, че не съм дебела, не се притесняват. Но все ме предупреждават, че може трудно да забременея. Ама имало хапчета и процедури, ако съм имала проблем.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 11:05 от Емилия012

# 1
Защо смяташ, че трябва да имаш всички симптоми не знам. Аз до преди да родя, от момиче бях със СПКЯ, цикъла ми беше по часовник на 28-29дни и продължителност 5, имах 2-3 косъмчета около зърната на гърдите и бях 50кг, като дънките ми падаха, а аз си ядях и често ставах да ям и през нощта, така, че споко има и други като теб Wink 

Но не знам какво имаш в предвид под това, че нямаш проблем с ЩЖ, защото ако са хормони в норма, не значи добре и не значи, че нямаш проблем. Защото всички описани проблеми СПКЯ и ИР почти на 100% си вървят с проблеми с ЩЖ.

Моят съвет е да започнеш да се самообразоваш по темите, за съжаление, често не може да се разчита на лекарите и съветите им са меко казани неадекватни. И тук има конкретни теми за всяко едно от заболяванията които си споменала и във ФБ има много здравни групи, нещата не са черно-бели. Мен години наред ме тъпчеха с противозачатъчни заради СПКЯ, като после разбрах, че хипофункция на ЩЖ влияе на това а аз бях с такава, от там и висок Пролактин, който после пък ми пречеше и да забременея и т.н. Затова - разчитай на себе си, това е моя съвет!

# 2
Сега като се загледах и моя Пролактин е 20, при границите между 3,00 и 23,50.

Ех, супер, а лекарите ме успокоиха, че щитовидната ми е добре.

Ти какви мерки предприе? Спазваш ли диета и приемаш ли някакви хапчета, добавки?

# 3
Аз съм вече много години след това което ти разказах...пия си хормон за щитовидната жлеза, така си родих и детето. Приемам и различни добавки или витамини, но всичко според нуждите. Панацея за всичко няма.
Само да кажа да имаш в предвид - при прием на метформин, се намалява усвояването на витамин В12 в организма, така че хората изпадат в дефицит, следи се!

# 4
Аз имам леко изразена поликистоза. И аз нямам най-разпространените симптоми, нямам и инсулинова резистентност, но това не пречи да се вижда на ехограф и при хормонални изследвания. Въпреки всичко, аз продължавам да се старая да водя здравословен начин на живот, да се храня балансирано и спортувам. Старая се да минимализирам негативните ефекти.

# 5
O, да. Сега Януари съм на ендокринолог, ще я помоля да ми пусне изследвания на всякакви хормони, пак на иснулин (може би без обременяване обаче) , на холестерола, на витамините, въпреки че пия мултивитамин. Въобще на всичко възможно, което би могло да бъде разклатено от този пуст синдром.

Много хубаво, че сте забременели! Удобно ли е да попитам на каква възраст се е случило? Мен гаджето все ми говори, че преди 30 не иска деца Simple Smile и аз съм се настроила, че от тук нататък, заради синдрома само лоши неща ме очакват.

Четох, че води до проблеми със сърдечно-съдовата система, неврологични проблеми, сънна апнея, диабет тип 2. Въобще все хубави неща.

Още повече се изплаши, защото чичо ми получил инфаркт млад, на 50, заради висок холестерол. После се оказа, че му е бил висок, защото е имал ИР. Simple Smile

# 6
На 20 ми казаха, че имам СПКЯ и няма да мога да забременея, най-вероятно ще трябва репродуктивна намеса.
И двете ми деца се получиха от раз - на 23 и на 29...
Авторката ми звучи като 40+, не като 20+... За какво са всички тези изследвания и диагнози от свга??! То ако тръгнеш да ровиш още, не знам до какво можеш да се докараш...

# 7
  • Melmak
И аз съм до някаква степен в твоята ситуация, но не съм слаба. Като цяло на изследвания се забелязва поликистоза, като ме прегледат - не. Някои лекарки изпадат в ужас и ми казват, че не е добре положението, други са доста по-спокойни.

Като цяло си провери щитовидната, но не е задължително да имаш проблем. Живее се и с това, пий си инозитола.

# 8
....

Много хубаво, че сте забременели! Удобно ли е да попитам на каква възраст се е случило? Мен гаджето все ми говори, че преди 30 не иска деца Simple Smile и аз съм се настроила, че от тук нататък, заради синдрома само лоши неща ме очакват.

На 30г родих, но когато го решихме имаше 7 месеца безуспешни опити, не ми се пукаха фоликули, биеха ми инжекции заради това, в крайна сметка забременях в месец, който нищо не бях правила от към "лечение". До година да не се случват нещата е нормално и при абсолютно здрави двойки, но едно е да си на 25 и друго на 35 и да чакаш толкова време и при евентуален проблем да тръгваш по пътя на лечението. Така, че сега на база опита ми вече ако трябваше да предприема нещо, бих го направила по-рано, при подходящ партньор разбира се.

Ендокринните проблеми са навързани с половите, затова просто си проследи всичко нужно и вземи мерки, за ИР, за витамини, за ЩЖ ако има нужда...

# 9
На колко си години? На млади години жена да има косъмчета по брадичката си е странно (анормално) окосмяване. Съжалявам, ако си останала с впечатлението, че масово на 20-30-годишните си им растат по 5-6 дебели черни косъма по брадичката.

Както вече са казали, не е необходимо да имаш абсолютно всички симптоми, наблюдавани някога при жени със СПКЯ, за го имаш. Повечето жени нямат абсолютно всички.

# 10
И аз съм до някаква степен в твоята ситуация, но не съм слаба. Като цяло на изследвания се забелязва поликистоза, като ме прегледат - не. Някои лекарки изпадат в ужас и ми казват, че не е добре положението, други са доста по-спокойни.

Като цяло си провери щитовидната, но не е задължително да имаш проблем. Живее се и с това, пий си инозитола.

И при мен така, 2 ендокриноложки отминаха ситуацията, все едно не е нищо. 3та ендокриноложка се притесни доста, особено като й казах, че съм имала големи кисти (за едната ми правиха лапароскопия). Но онзи ден се видях с една приятелка, която е работила в репродуктивна клиника в Германия. Тя като чу, че имам СПКЯ, ткаа жално и стреснато ме погледна, все едно съм прокажена. Разказа ми страшни неща за заболяването, бая ме постресна.

....

На 30г родих, но когато го решихме имаше 7 месеца безуспешни опити, не ми се пукаха фоликули, биеха ми инжекции заради това, в крайна сметка забременях в месец, който нищо не бях правила от към "лечение". До година да не се случват нещата е нормално и при абсолютно здрави двойки, но едно е да си на 25 и друго на 35 и да чакаш толкова време и при евентуален проблем да тръгваш по пътя на лечението. Така, че сега на база опита ми вече ако трябваше да предприема нещо, бих го направила по-рано, при подходящ партньор разбира се.

Ендокринните проблеми са навързани с половите, затова просто си проследи всичко нужно и вземи мерки, за ИР, за витамини, за ЩЖ ако има нужда...

А сега имате ли някакви други проблеми? Например с теглото, висок холестерол, високо кръвно, отпадналост, замаяност и така нататък.

На колко си години? На млади години жена да има косъмчета по брадичката си е странно (анормално) окосмяване. Съжалявам, ако си останала с впечатлението, че масово на 20-30-годишните си им растат по 5-6 дебели черни косъма по брадичката.

Както вече са казали, не е необходимо да имаш абсолютно всички симптоми, наблюдавани някога при жени със СПКЯ, за го имаш. Повечето жени нямат абсолютно всички.

На 25 съм. Приятелки казват, че и те имат по някое косъмче, мъх на горна устна и т.н

# 11
Емилия012 и да ти кажа аз какво имам няма никаква гаранция при теб как ще се развият нещата. Нямам чак наднормено тегло, след раждането ми останаха едни 6-7кг в повече, които си влача. Нямам високо кръвно, холестерола ми тръгва нагоре последно време заради хипофункцията на щитовидната ми и заради годините ми все пак, не съм на 20г.
Престани да се шашкаш този и онзи какво казал, при всеки нещата са различни.

# 12
Емилия012 и да ти кажа аз какво имам няма никаква гаранция при теб как ще се развият нещата. Нямам чак наднормено тегло, след раждането ми останаха едни 6-7кг в повече, които си влача. Нямам високо кръвно, холестерола ми тръгва нагоре последно време заради хипофункцията на щитовидната ми и заради годините ми все пак, не съм на 20г.
Престани да се шашкаш този и онзи какво казал, при всеки нещата са различни.

Да, сякаш развих хипохондрия, когато чичо получи инфаркт млад, на 50. Има и сънна апнея, което си отговаря на потенциални усложнения от метаболитни проблеми. Само, че той не е знаел, че има такова заболяване, съответно не се е лекувал. Чак като получи инфаркта му направиха излследвания и чак тогава научи, че има висок холестерол, заради ендокринни проблеми.  Въпреки че сега е добре с помощта на куп хапчета, някак ми остана травма и затова съм така наплашена.

Anyway, права сте, че няма нужда от паника. Надявам се с правилно хранене и спорт, да може да се менажира и преустанови.

Общи условия

Активация на акаунт