Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 341 007
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 170
Аз не помня стъклени буркани с кисело мляко, може да не съм била родена. Simple Smile Първите ми спомени са от края на 70-те. Помня четвъртитите кофички, които бяха от много тънка пластмаса и много лесно се пукаха. После ги направиха кръгли, каквито са си и до днес.
"Снежанка" не беше силно подсладена, мисля, че имаше уж вкус/аромат на ягоди, Ма не съм съвсем сигурна, нищо че я обичах, и то много. 🤭😍 Ако зависеше от мене, щях да карам само на "Снежанка" по онова време на съществуването си. Ма не ми позволяваха нашите, пусто, караха ме и други работи да ям. 🤭

# 7 171
Аз пък така и не опитах Снежанката. Не обичам сладко от малка и все я подбутвах в хладилника. Какъв и беше вкуса, аромат имаше ли?

Май не, не помня добре. Мисля, че си беше просто подсладено мляко.

# 7 172
Просто подсладено мляко си беше Снежанката.По-късно пуснаха подсладено розавичко мляко-ягода.

# 7 173
Е, значи аз помня само розовката "Снежанка". Simple Smile

# 7 174
  • Димитровград

Този е сапуна от Лидъл. Мирише като едно време.

# 7 175
  • София
Аз не помня стъклени буркани с кисело мляко, може да не съм била родена. Simple Smile Първите ми спомени са от края на 70-те. Помня четвъртитите кофички, които бяха от много тънка пластмаса и много лесно се пукаха. После ги направиха кръгли, каквито са си и до днес.

В различните региони по различно време са отпаднали стъклените буркани. В София сме купували в пластмасови,  в провинцията в стъклени.
Имам един ярък спомен включващ кисело мляко в стъклен буркан, прясно мляко в плик и захар в хартиен пакет. Писала съм и друг път за него. Случката е от 80-те.

# 7 176

В различните региони по различно време са отпаднали стъклените буркани. В София сме купували в пластмасови,  в провинцията в стъклени.
Имам един ярък спомен включващ кисело мляко в стъклен буркан, прясно мляко в плик и захар в хартиен пакет. Писала съм и друг път за него. Случката е от 80-те.

Ами аз точно така ги купувам в момента и киселото мляко и захарта. Много по-екологично е. Аз прясното мляко не го купувам в плик, но го има.

# 7 177
А как хубаво се пръсваше на парчета буркана с киселото мляко,когато някой случайно го изпуснеше на пода в магазина! Laughing

# 7 178
  • Майничка
А под касетката с прясно мляко редовно натичаше от някое спукано торбе, обикновено млекарките я обливаха директно с маркуч.
Срещу нас имаше млекарница, подът беше с мозайка и почти непрекъснато беше мокър.
Сутрин караха млякото в 6.30 - 6.45 и го стоварваха в касетки направо пред магазина, а продавачката идваше в 7.30 да пренесе и отваряше в 8 (това в средата на 70те). Бабите с по-ранобудни внуци понякога изчакваха камиончето, вземаха си мляко, пъхаха бележка с името под вратата, а после отиваха да платят.

# 7 179
Споменът ми е, че прясното мляко стоеше в пластмасови касетки, които бяха пълни с протекло мляко. Ровехме, за да открием здрав плик и го пробвахме дали не тече.

# 7 180
# 7 181
  • оттам, откъдето започва България
А колко трудно се миеха тези стъклени бутилки, защото олиото беше олио.

# 7 182
В кварталният ни магазин, наречен "дипломатически" имаше една много проклета продавачка, която все връщаше бутилките от олио, че не били измити хубаво.

# 7 183
Това подсладено не си го спомням, но понеже и аз не обичам сладко и до днес се потрисам от спомена за кисело мляко с лъжица захар , което ни даваха в детската градина😡
Шишетата от олио ги миехме с топла вода, веро и оцет - този полезен навик и днес ме спасява от мазнотии.

# 7 184
А колко трудно се миеха тези стъклени бутилки, защото олиото беше олио.

Олиото си беше като сега, не виждам какво друго може да бъде. А майка ми ги миеше много лесно - сипваше в бутилката мъничко вода и после малко "Делукс" (тогавашното "Роли"), разтърсваше и после с въртене караше сместа да облее цялата вътрешна страна на бутилката. После я оставяше за малко и след това изплакваше - блести от чистота.

Общи условия

Активация на акаунт