Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 013
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 425
Разказвахме си ги колкото си искаме. Мисля, че управляващите използваха такива безобидни прояви, за да може народът малко да изпусне парата. А ако искаха да те набедят, не им беше никакъв проблем, толкова неща се водеха забранени, а всички ги вършехме.

# 7 426
Гледайте "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и пак ми говорете за вицовете и тн. Титина, не пишат глупости за забраните за кръщене. Прадядо ми не е стигнал до Народния съд, безследно изчезнал е. Дошли са да го вземат за разпит и до там...  А на дядо ми е казано хич и да не си помисля да рови и да го търси къде е, жив ли е или не, ако не - къде му е гроба,  че жена и деца има... В началото на демокрацията един "приятел" на прадядо ми, усещайки, че наближава края на земния му път, е поискал среща с баща ми, за да му каже, че е бил принуден да пише донос срещу прадядо ми, за да спаси собственото си семейство. Цял живот е мълчал с този си грях на душата. Поискал е прошка чрез татко.  
        Аз съм кръстена тайно, не в църквата...
        Човешките съдби са толкова преплетени.

Сладкия салам, който по традиция правим по Коледа у нас, е същия, който karzz е писала, със суровото яйце. Бисквитите ги чупим с ръце на парченца, приблизително 1х1 см, захарта в сместа може и да е кристална. Яйцето - едно или две заедно с разтопеното масло 125 гр придават мекотата на бисквитите и спояват сместа. Издържа по цяла седмица в хладилника, стига да му дадем това време Simple Smile По рецептата наистина се овалва в пудра захар, която му придава коледен вид, но не винаги го правим, че ни идва твърде сладко с нея. Жестока вкусотия!
   В днешно време съм си купувала парченце сладък салам от сладкарница. Явно е с мляко или с добавен шоколад и разни консерванти. Ами не е същото като нашия с яйцето.

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 03:07 от tetka_the_best

# 7 427
  • Пловдив
Янтра, това след 1989 или преди това? Сега има ли ритуал именуване?
Преди 89 естествено. След това не се сещам да съм ходила, може да са ги прекратили, не знам нищо по този въпрос. Имам спомени за 3 именувания, най-ясно си спомням на братовчеда - като връщам лентата назад и смятам годините на които сме, трябва да е било 86-та. Може би 85.

# 7 428
  • Deutschland/HE
Аз имам спомен от именуването на първата ми братовчедка, било е края на 76г или през 77г. В Ритуалната зала, където се правят и досега сватбите във Варна.

# 7 429
  • Пловдив
Аз имам спомен от именуването на първата ми братовчедка, било е края на 76г или през 77г. В Ритуалната зала, където се правят и досега сватбите във Варна.
Това да, и моите спомени са за ритуалната зала на Общината в Габрово. Точно същото, и досега се ползва за сватби.

# 7 430
90-те и днес

# 7 431
Тетка, нито кръщенетата, нито църковните бракове бяха забранени. Забраните си ги измислиха след 1988 подлизурковците и комунистите/ селяните.

# 7 432
  • София
Именуване в гражданска церемония има и сега, ако някой иска.

Цитат
"СТОЛИЧЕН ДОМ ЗА РАДОСТНИ ОБРЕДИ" е специализирано звено на Столична община (второстепенен разпоредител с бюджет към СО), което се ръководи от директор.
Предмета на дейност на звеното е:
Извършване на граждански обреди – сватба, именуване на новородени и свързаните с тях услуги от административно – правен характер (актосъставяне за раждане и граждански брак).

Методическото ръководство и контрол на Столичния дом за радостни обреди се осъществява от секретаря на Столична община.

На територията на Столична община са ситуирани общо 6 ритуални зали. През 2022 г. поради противоепидемичните мерки в 5 от тях се сключват граждански бракове, а в зала "Сердика" се извършват ритуали по именуване на новородени и официално връчване на актове за раждане.

# 7 433
Не бяха забранени. Още помня как наша приятелка ни беше канила на сватба с черковен, граждански брак и ресторант. С друга приятелка решихме да пропуснем черквата, защото беше в доста ранен час. Като отидохме след това, булката ни се смееше, че сме комунистки.

# 7 434
  • София
Гражданските кръщенета и аз ги помня, провеждаха се в ритуалните зали към т.нар народни съвети.
Но църковните ритуали се толерираха и провеждаха също, поне с късния соц., който аз помня (след 84-та).
Помня, че братовчедката я кръстиха първо в съвета, а после в Бачковския манастир на връщане след един курорт на Наречен. Работел си е манастира, леля ми казваше че имало опашка за кръщенета. Става дума за 1986-та година.

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 12:09 от jasmin tisane

# 7 435
Кръстена съм през 1976 в църквата "Света Неделя". Нямам снимки, само кръщелно свидетелство. Но имам по малки братовчеди, кръстени съответно през 1978 и 1980, също в "Света Неделя" и от тях вече имам снимки. Включително и от вътре, с попа и голямата чаша. Също така имам снимки от сватбите на чичовците ми и вуйчо ми, от венчавките им (пак в "Света Неделя") - годините са в интервала 1980-1985. Няма как да кача снимки, от съображения за анонимност, а и няма как да докажа датирането им, никой не държи днешен вестник Simple Smile
Но венчавки и кръщенета се правеха без никакви ограничения, в това съм сигурна, защото съм жив свидетел и участник.

# 7 436
Кръщенета на бебета са били разрешени. Но по-големи деца не пускаха в църква.
Поне в Плевен. Свекърва ми се е опитала да влезе с мъжа ми и сестра му в началото на 80-те, били са на 7-8 г. и са им казали, че за деца не може.

# 7 437
Кръщенета на бебета са били разрешени. Но по-големи деца не пускаха в църква.
Поне в Плевен. Свекърва ми се е опитала да влезе с мъжа ми и сестра му в началото на 80-те, били са на 7-8 г. и са им казали, че за деца не може.
Това си е било нечия приумица, която няма нищо общо нито със забрани, нито с властта. Аз също съм ходила на църква.

# 7 438

Реклама на магазина

И мястото днес:

# 7 439
Това си е било нечия приумица, която няма нищо общо нито със забрани, нито с властта. Аз също съм ходила на църква.
Било е на Великден. Гугъл ми изкара и други с такива спомени, не е било изолиран случай.
https://www.168chasa.bg/article/6810664

Общи условия

Активация на акаунт