Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 040
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 410
  • Бургас
Едни от първите ми снимки са от това "именуване" в ритуалната зала. Всъщност именно, за да замести църковното кръщение, е въведен този граждански ритуал „именуване”, но както е видно не сработва.  Мен всъщност по - рано са ме кръстили в един манастир, също тайно явно. Знам от майка ми, че младите семейства трябва да бъдат „официално поканени“ от общината да вземат участие в ритуала, който се провежда в ритуалната зала, когато детето стане на определена възраст. "Именуваното" дете получава поздравителен адрес, герба на града и няколко писма / всяко от, които да отвори, когато навърши съответно пълнолетие, встъпи в брак и тн. /вече не помня/. Бяха красиви, запечатани пликове /аз естествено, от любопитство, ги отворих много по- рано Joy/  с празнични пожелания и обяснения за дълга пред родината и пр.

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 22:33 от rosi81

# 7 411
Покана за именуването имам и албум за снимки, но писма - не.

# 7 412
Живяла съм през социализма, но за пръв път чувам за такова именуване. Предполагам, че дори и да сме били канени, родителите ми нямаше да отидат, мразеха всякакви подобни мероприятия. Аз съм кръстена в черква. Предполагам, че не са държали много на канона, защото кръстникът ми не е българин и най-вероятно е бил католик, но явно са му разрешили да ме кръсти.

# 7 413
  • Бургас
Вонди,ето и моята рецепта за сладък салам. Правя я от дете. Сега и моите синове я приготвят. Много го обичаме.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1168752.msg47060772#

# 7 414
  • Euskal Herria
Мен единствено ме притеснява суровото яйце при приготвянето. Може ли без него?

# 7 415
  • Бургас
Янче,до сега не сме имали проблем.
То е като спойка на сместа.
Не съм пробвала без него.

# 7 416
  • Бургас
Покана за именуването имам и албум за снимки, но писма - не.
Може да са били приумица на местно ниво писмата. Ще питам майка дали ги пази, за да ги снимам. Доколкото си спомням бяха поне три, първото май се отваряше, когато станеш "пионерче". Аз не дочаках, стигнах до "чавдарче" само, промените дойдоха и така...Не че правех някаква разлика, то и сега толкова правя Joy

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 22:53 от rosi81

# 7 417
На ритуала по именуването присъстваха чавдарче и пионерче и те даваха двете писма.
Третото с герба на града се връчваше от служебното лице. Това в нашия град.
На две такива мероприятия съм присъствала и именуваните деца
бяха на годинка. Най-често това се съчетаваше с първия рожден ден на детето.

# 7 418
Аз съм била на такова като тийн.Нямам спомен какво е било,но се сетих,че имам снимка с бебето.Трябва да я намеря.

# 7 419
Гражданско кръщене? В какво те кръщават, ако смея да попитам? Кръщелно получаваш ли, че си кръстен в някоя вяра?

Е как в каква!? Вярата в светлото бъдеще, разбира се!
Аз не съм кръщавана в тази вяра, а само в другата. Че и домочадието си похристиянчих в Източноправославната вяра, че те изобщо не се интересуват от религия (иначе са си християни).

# 7 420
кръстена съм в съвета(кръщене), с пита, здравец и официално лице. имам медальон с името и датата на раждане. след това и в църква. за 1971 г. става въпрос. и не е било забранено кръщението в църква, стига сте писали глупости. и да дядо ми е убит от Народния съд.

# 7 421
  • Бургас
Такива пионерско-чавдарски кръщенета не съм чувала 🤔Или поне нямам спомен!

# 7 422
Никой не пише, че е било забранено. Имаше нагаждачи, които много се пазеха да не ги видят в черква или на друго неподходящо място. Съседката ми не желаеше даже да слуша политически вицове, толкова беше правоверна, а след това вееше синьо знаме по митингите на СДС.

# 7 423
По едно време и при сключване на граждански брак връчваха на младоженците
герба на града с някакво послание. Не знам какво точно, на една церемония в
общината беше. Имаше и някакви гости от ГДР, по каква линия също не знам,
но и техен представител връчи нещо на младоженците. Не бяха от поканените
роднини и приятели. Инициатива на общината.
Изобщо на въпросните церемонии всякакви изненади можеха да се очакват.

# 7 424
  • Fairbanks, Alaska
Никой не пише, че е било забранено. Имаше нагаждачи, които много се пазеха да не ги видят в черква или на друго неподходящо място. Съседката ми не желаеше даже да слуша политически вицове, толкова беше правоверна, а след това вееше синьо знаме по митингите на СДС.
За политическите вицове си беше опасно. Без проблем можеха да те набедят, че си разказвал такива и проблемите с тогавашната милиция ти бяха в кърпа вързани. Баща ми(Бог да го прости) го бяха набедили, че е разказвал такива вицове. Размина му се с малко главоболия.

Общи условия

Активация на акаунт