Войната в Украйна 2

• 928 741
  • 14 367
  •   1
Отговори
# 225
Украйна няколко пъти се отказа от НАТО в началото. Нищо. Русия беше категорична, че я иска цялата, без украинците.

# 226
Като става дума за преговори. Ето платформа за преговори. Русия се изтегля от Украйна, съгласява се да плаща репарации за възстановяването на Украйна, и останалото го прощаваме и вдигаме санкциите. Все едно нищо не е било. Няма да търсим сметка на Путин, руснаците да си решават какво искат да го правят, няма да искаме съд за кликата му, те да си решават, ако искат да си ги държат на власт. Понеже висша християнска ценност е прошката.

Руснаците много обичат да говорят за християнски ценности, да подходим по християнски. Това ако си мисля че го предложи запада на Путин и кликата му, кажат им, вижте сега, дотегнахте на целият свят с тази война, но понеже висши християнски ценности са извинението и прошката предлагаме следното. Прекратявате веднага кръвопролитието срещу народ който наричате братски, извинявате им се с репарациите и получавате прошка. Няма да търсим никаква сметка за стореното. Няма да искаме никакви трибунали, съдебни дела и прочие, нямаме проблем да си остананете начело на Русия, ще вдигнем санкциите, нужни са само извинение и прошка за да приключи войната веднага. По добро предложение от това няма да получите, вие решете искате ли да продължите войната.

Не знам защо си мисля че Путин би отказал дори това християнско предложение да се приключи войната бързо и безболезнено за Украйна и Русия и с максимално добри условия за Русия.
По източноправославната доктрина не е баш така. Тука имаме "чорба от греховете на отец Никодим", а не йезуитски орден.

# 227
  • София
Украйна се е отказала от НАТО още в началото? Кое начало - на войната ли или в някакви моменти преди това? Защото се говори за "няколко пъти".

# 228
Сега ако му се предложи вратичка, от която да се измъкне с достойнство от кашата която забърка, може и да приеме и най после войната да приключи.
Но ако откаже, значи или наистина е луд, или истинските му планове са да забърка още по голяма каша.

Има и трета вероятност - да не може да се откаже, защото създадените от него ултраси няма да му позволят - знаете онази китайска поговорка, че качиш ли се веднъж на гърба на тигъра, вече трудно ще слезеш оттам.
Е, Путин си отгледа тигър и го яхна и това му беше полезно и изгодно, ама сега не може да слезе от него, защото ще бъде изяден.

# 229
Няколко пъти четох новината. Две седмици след изявлението, че атомната подводница West Virginia отива към Китай. West Virginia е вече в Арабско море.

Не вървят към добро нещата. Дали ще ни има догодина да блещим глупости? Ще оцелеят ли децата ни? Здрави?
Американските подводници са на постоянно бойно дежурство. Имат по два екипажа и през няколко месеца се въртят, презареждат с провизии и пак на дежурство. Не е нещо необичайно.

# 230
Скрит текст:
Цитат
Напротив, призивите в началото бяха да се търси дипломатическо разрешение на конфликта, да не се тръгва към въоражаване на която и да е от страните. Това беше посрещнато с подигравки и насмешка поне тук, в тази тема. Заложи се на санкциите и въоръжаването на Украйна. В качеството си на какви да искаме от Иран да не продава/дава оръжие на Русия? Ако съществува такава възможност то тя би била известна и би била приложена, но би трябвало да важи и за двете страни.
Малко са тези, които са предполагали, че нещата ще се проточат във времето и ще ескалират до такава степен.
Към момента се уважава мнението на преките участници в конфликта - Русия и Украйна, които в лицето на Путин и Зеленски са декларирали, че няма да преговарят един с друг. Логично е да се уважи и желанието им как да продължат. Не съм прочела, някой да изяви категорично желание за мир, въпреки че се пише тук-там, че е започнато такова обсъждане, но крайното решение зависи от Русия и Украйна.

Аз не помня такова нещо. В началото призиви за дипломатическо решение изобщо нямаше, че да се посреща с насмешка, нито пък някой е давал оръжие на Украйна. Вие сте забравили как започна тази война. Путин не искаше никакви преговори, беше тръгнал да изтрие Украйна от картата. Какви преговори да водиш с държава която нахлува за да те превземе. Това е все едно да питаме българите в края на втората българска държава защо не са преговаряли с турците. Ми щото турците не идват за да преговарят а за да те превземат, да те изтрият от лицето на земята. Същата работа и с Путин, какви преговори като той не идва в Украйна за преговори. А на Зеленски не му даваха оръжия а му обясняваха че Украйна да воюва срещу 2-рата военна сила в света е загубена кауза и му предлагаха да го евакуират на безопасно място. Запада не вярваше че народа на Украйна ще иска да воюва за правото си на съществуване. Като видяха народното опълчение, коктейлите Молотов срещу танковете, как народа следи руската армия и помага на украинските военни като шпиони съобщавайки движенията и позициите на руските части, се убедиха че Украйна ще воюва за правото си на съществуване. Разбира се в историята ще остане завинаги историческата роля на Зеленски и неговата реплика "Не ми трябва евакуация, дайте ми оръжия". Тази реплика ще се изучава в историческите учебници и след 1 000 години кой я е казал и какво е станало. Украйна ще остане в историята като държава герой в летописите. Да напомня как почна всичко, и как се преговаря с Путин за който "тази държава не трябва да съществува". Какви преговори да водиш. Това е все едно някой иска да ме убие, почва да ме убива, аз с преговори ли ще го спра, или като се сбия с него. Кой спира в момента Русия веднага да прекрати опита си да изтрие тази държава от картата.
Едва ли има някой да вярва че ако Русия се изтегли войната няма да свърши, веднага на секундата.
Скрит текст:
Украйна няма да си отмъщава и да влиза в Русия.
Всички го вярваме, но как да стане?

Съгласна съм с това мнение:"Сега ако му се предложи вратичка, от която да се измъкне с достойнство от кашата която забърка, може и да приеме и най после войната да приключи.
Но ако откаже, значи или наистина е луд, или истинските му планове са да забърка още по голяма каша."

Но пак възниква въпроса, кой и какво да предложи? Да не забравяме Украйна, тя си държи на териториите /не става дума за Крим/ и с право.

# 231
И аз съм го пропуснала отказът на Украйна от НАТО.
Става въпрос за самото начало. По време на преговорите по късно имаше такова предложение, но не се споразумяха по други точки. Тогава на Путин му се прииска и парче от баницата. Мислеше че може да спечели повече.
Много е важно кога и при какви условия се отправя едно предложение.

Мама Нана, не знам какво предложение би му се харесало. В момента той е удавник и се надявам че и сам го осъзнава.
Но последните му искания бяха все още неприемливи.
Няма ли някакви необитаеми острови, които да му дадат и да миряса.
Много е похарчил, много ще има да плаща и за в бъдеще. И наистина ще е невъзможно да замаже очите на поддръжниците си ако си тръгне със празни ръце.
Участие е някакъв голям дългосрочен бъдещ проект може би? За предпочитане на планета извън слънчевата система. Joy

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 14:34 от geizer

# 232
Цитат
Но пак възниква въпроса, кой и какво да предложи? Да не забравяме Украйна, тя си държи на териториите /не става дума за Крим/ и с право.
Вратичката за мен е една единствена. Извинение и прошка. Ако на елита на Русия му се каже че след войната на никого няма да бъде търсена персонална отговорност, включително на Путин, режима може да продължи да си управлява в Русия, всички санкции ще бъдат вдигнати веднага при само 2 неща, изтегляне на руснаците от Украйна и извинение чрез репарации за възстановяването на Украйна, всичко останало все едно не е било. И ако руснаците изпълнят тия 2 неща вдигаме всички санкции веднага, има шанс елита там сам да махне Путин ако не се съгласи за да си сложи свой човек. Да закърпят ситуацията за пред народа там с някаква пропаганда как Путин е големият виновник за провала, как е съсипал руската армия с корупция и т.н.,  и заради това тя се е провалила с гръм и трясък в Украйна. С подходяща пропаганда може всичко да се извърти около изтеглянето от Украйна да се представи като наложително заради националната сигурност на Русия, да запазят боеспособност и въоражените сили от допълнителни тежки загуби в Украйна които ще компрометират
цялата отбранителна способност на Русия, че войната не може да продължи защото допълнителни военни загуби на техника, военни, вече застрашават националната сигурност на Русия и затова се съгласяват на мир. Ако на елита му се даде възможност да си запази властта и никой да не им търси отговорност за нищо, пред това да продължи войната още, с все по нарастващ риск във времето накрая я военните да направят преврат, я народа да се вдигне на революция, все неща които не е като да не са се случвали в миналото на Русия и все неща при които няма да се измъкне елита без да му бъде търсена отговорност, може и да стане.

# 233
Руснаците готвят за отбрана Мариупол, слагат драконови зъби около града. Русия полага значителни усилия да изгради укрепления в тила си, за да предотврати изненадваща контраатака от страна на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщи в Twitter Министерството на отбраната на Обединеното кралство, като се позова на разузнавателни данни. "Русия започна да изгражда защитни съоръжения около окупирания южен украински град Мариупол. Две фабрики произвеждат бетонни пирамидални противотанкови конструкции, известни като "драконови зъби", за тази цел", се казва в доклада. Защитните съоръжения вероятно са били поставени между Мариупол и село Невелске и от северната част на Мариупол до село Стари Крим. От британското разузнаване отбелязват, че Мариупол е част от "сухопътния мост" на Русия към окупирания Крим - ключова логистична комуникационна връзка. Въпросните "драконови зъби" са изпратени и за подготовка на отбранителни укрепления в Запорожка област и  Херсон.
--------------------------

СБУ задържа бивш боец от терористичната групировка "Призрак", който се надяваше да "се покрие" в Одеса. Участва активно във военните действия срещу украинските войски в източната част на Украйна. След това дълго време се укрива от правосъдието във временно окупираната част на Луганска област, а по-късно заминава за Руската федерация. В хода на многоетапна спецоперация украинските контраразузнавачи го открили и задържали в Одеса, където се надявал да „се покрие“. Според разследването извършителят е жител на южния регион, който е заминал за Ростов на Дон през март 2015 г. Там се включва в незаконната въоръжена формация "Ангел". Между другото, именно тази група тайно доставяше оръжия и боеприпаси на терористите от т. нар. „ЛНР“ под прикритието на „хуманитарни“ товари от Русия. Докато е в редиците на бойците, той е ангажиран в логистичната поддръжка на бригада "Призрак", която е част от 2-ри окупационен корпус на Руската федерация в превзетите райони на Луганска област. Освен това нападателят е участвал пряко в подготовката на „инсценирани“ истории за информационните ресурси на Кремъл. По време на пропагандни дейности той използва собствения си „пример“ за популяризиране на терористични групи и призовава за тяхната подкрепа сред местните жители.
-------------------------
Володимир Зеленски говори за настоящата ситуация на фронта. Това обяви той в свое видеообръщение в края на 257-ия ден от войната, предава УНИАН. "Като цяло нашите сили са в състояние на активна отбрана на фронта - в някои райони на изток и юг ние постепенно изтласкваме врага назад. Ние постепенно се придвижваме напред. Донецка област остава епицентърът на най-голямото безумие на окупаторите – всеки ден умират със стотици. Земята пред украинските позиции е буквално осеяна с телата на окупаторите“, каза държавният глава, предаде Агенция "Фокус". Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване украинските военни са ликвидирали 76 460 руски войници. Така общите бойни загуби на противника от 24 февруари насам са около 76 хиляди 460 души, от които 530 са ликвидирани през изминалото денонощие. Украинската армия постепенно освобождава страната от руснаците. Към 6 ноември украинските войници вече са успели да освободят 37% от окупираните земи. Сега източният фронт остава основният епицентър на войната. Руснаците се опитват да превземат Бахмут и Соледар в Донбас, за да постигнат поне някакъв успех на фронта след поредица от поражения..
---------------------------
Украинският президент Володимир Зеленски ще вземе участие в срещата на върха на страните от Г-20 следващата седмица, като най-вероятно ще се включи по виртуална връзка, съобщи днес неговият говорител, предаде Ройтерс.

# 234
Цитат
Вратичката за мен е една единствена. Извинение и прошка. Ако на елита на Русия му се каже че след войната на никого няма да бъде търсена персонална отговорност, включително на Путин, режима може да продължи да си управлява в Русия, всички санкции ще бъдат вдигнати веднага при само 2 неща, изтегляне на руснаците от Украйна и извинение чрез репарации за възстановяването на Украйна, всичко останало все едно не е било. И ако руснаците изпълнят тия 2 неща вдигаме всички санкции веднага, има шанс елита там сам да махне Путин ако не се съгласи за да си сложи свой човек. Да закърпят ситуацията за пред народа там с някаква пропаганда как Путин е големият виновник за провала, как е съсипал руската армия с корупция и т.н.,  и заради това тя се е провалила с гръм и трясък в Украйна. С подходяща пропаганда може всичко да се извърти  изтеглянето от Украйна да се представи като наложително заради националната сигурност на Русия да запазят боепоспособност и въоражените сили от допълнителни тежки загуби в Украйна които ще компрометират отбранителните способни на Русия, че войната не може да продължи защото допълнителни военни загуби на техника, военни, вече застрашават националната сигурност на Русия и затова се съгласяват на мир. Ако на елита му се даде възможност да си запази властта и никой да не им търси отговорност за нищо, пред това да продължи войната още, с все по нарастващ риск във времето накрая я военните да направят преврат, я народа да се вдигне на революция, все неща които не е като да не са се случвали в миналото на Русия и все неща при които няма да се измъкне елита без да му бъде търсена отговорност, може и да стане.

Ако това бъде прието от правителството на Украйна то държавата Украйна  ще потъне в многогодишна гражданска война.

Т.е. стреляхме се , , убих ти децата, родителите, разруших ти дома, откраднах ти възможностите, защото те направих инвалид, из..сх се на надеждите ти..

Обаче се извинявам и дай да си стиснем ръцете и да сме добри другарчета от тук насетне.

Не става това. Повечето в Украйна няма да простят и няма да забравят

# 235
Знам че не става така, то напрактика затова и няма преговори. Просто търся начин войната максимално бързо да свърши, а то напрактика такъв начин няма. Руският властови елит до там ги докара нещата че вече няма избор. Те имат вече само един вариант за да останат на власт и никой да не им търси отговорност за нищо, победа във войната.

# 236
Аз не разбирам защо някой трябва да помага на Путин да излезе с достойнство от войната, като него самият не го вълнува собственото му достойнство. Ако го вълнуваше нямаше да се държи като плъх скрит в бункера и нямаше собственоръчно да съсипе държавата си с тази война.

# 237
Скрит текст:
И аз съм го пропуснала отказът на Украйна от НАТО.
Става въпрос за самото начало. По време на преговорите по късно имаше такова предложение, но не се споразумяха по други точки. Тогава на Путин му се прииска и парче от баницата. Мислеше че може да спечели повече.
Много е важно кога и при какви условия се отправя едно предложение.

Мама Нана, не знам какво предложение би му се харесало. В момента той е удавник и се надявам че и сам го осъзнава.
Скрит текст:
Но последните му искания бяха все още неприемливи.
Няма ли някакви необитаеми острови, които да му дадат и да миряса.
Много е похарчил, много ще има да плаща и за в бъдеще. И наистина ще е невъзможно да замаже очите на поддръжниците си ако си тръгне със празни ръце.
Участие е някакъв голям дългосрочен бъдещ проект може би? За предпочитане на планета извън слънчевата система. Joy
Точно това е трудното.
Не знам дали е добре да осъзнава или да не осъзнава, че се е провалил. Когато човек няма какво да губи може да направи ужасни неща.

Тесла,
Доживях да съм съгласна с Хипатия.
Колкото и да е християнско, трудно се прощава такова нещо и мисля, че е невъзможно.

# 238
Сега ако му се предложи вратичка, от която да се измъкне с достойнство от кашата която забърка, може и да приеме и най после войната да приключи.
На думи добре звучи, но на практика няма как да стане...Как ще се измъкне с достойнство, като започна такава недостойна, глупава и агресивна инвазия, обречена на провал още от самото начало...На самият Путин вече не му е останало нито достойнство, нито уважание, на всичко отгоре заради него, вече и цялата държава Русия е опозорена пред света...И каква ще е тази вратичка, като за Путин единственото което има значение е, да се задържи на власт и да не го ликвидират кремълските ястреби около него, а те искат агресия, окупиране на територии и победа...

# 239
Скрит текст:
Цитат
Напротив, призивите в началото бяха да се търси дипломатическо разрешение на конфликта, да не се тръгва към въоражаване на която и да е от страните. Това беше посрещнато с подигравки и насмешка поне тук, в тази тема. Заложи се на санкциите и въоръжаването на Украйна. В качеството си на какви да искаме от Иран да не продава/дава оръжие на Русия? Ако съществува такава възможност то тя би била известна и би била приложена, но би трябвало да важи и за двете страни.
Малко са тези, които са предполагали, че нещата ще се проточат във времето и ще ескалират до такава степен.
Към момента се уважава мнението на преките участници в конфликта - Русия и Украйна, които в лицето на Путин и Зеленски са декларирали, че няма да преговарят един с друг. Логично е да се уважи и желанието им как да продължат. Не съм прочела, някой да изяви категорично желание за мир, въпреки че се пише тук-там, че е започнато такова обсъждане, но крайното решение зависи от Русия и Украйна.

Аз не помня такова нещо. В началото призиви за дипломатическо решение изобщо нямаше, че да се посреща с насмешка, нито пък някой е давал оръжие на Украйна. Вие сте забравили как започна тази война. Путин не искаше никакви преговори, беше тръгнал да изтрие Украйна от картата. Какви преговори да водиш с държава която нахлува за да те превземе. Това е все едно да питаме българите в края на втората българска държава защо не са преговаряли с турците. Ми щото турците не идват за да преговарят а за да те превземат, да те изтрият от лицето на земята. Същата работа и с Путин, какви преговори като той не идва в Украйна за преговори. А на Зеленски не му даваха оръжия а му обясняваха че Украйна да воюва срещу 2-рата военна сила в света е загубена кауза и му предлагаха да го евакуират на безопасно място. Запада не вярваше че народа на Украйна ще иска да воюва за правото си на съществуване. Като видяха народното опълчение, коктейлите Молотов срещу танковете, как народа следи руската армия и помага на украинските военни като шпиони съобщавайки движенията и позициите на руските части, се убедиха че Украйна ще воюва за правото си на съществуване. Разбира се в историята ще остане завинаги историческата роля на Зеленски и неговата реплика "Не ми трябва евакуация, дайте ми оръжия". Тази реплика ще се изучава в историческите учебници и след 1 000 години кой я е казал и какво е станало. Украйна ще остане в историята като държава герой в летописите. Да напомня как почна всичко, и как се преговаря с Путин за който "тази държава не трябва да съществува". Какви преговори да водиш. Това е все едно някой иска да ме убие, почва да ме убива, аз с преговори ли ще го спра, или като се сбия с него. Кой спира в момента Русия веднага да прекрати опита си да изтрие тази държава от картата.
Едва ли има някой да вярва че ако Русия се изтегли войната няма да свърши, веднага на секундата.
Скрит текст:
Украйна няма да си отмъщава и да влиза в Русия.
Всички го вярваме, но как да стане?

Съгласна съм с това мнение:"Сега ако му се предложи вратичка, от която да се измъкне с достойнство от кашата която забърка, може и да приеме и най после войната да приключи.
Но ако откаже, значи или наистина е луд, или истинските му планове са да забърка още по голяма каша."

Как точно се измъква с достойнство човек, запалил европейска война. Може ли поне един пример? Хитлер се самоубива. Наполеон го заточват на безлюден остров.
Нека видим какви са минималистичните алтернативи. Русия  се изтегля от Украйна и плаща репарации. Само за Украйна ЕЦБ е изчислила, че трябва около 300 милиарда репарации. като добавим икономическият натиск срещу редица държави като Германия и Полша цифрата вероятно ще набъбне на няколко трилиона.

Максималистичният начин е Русия да се отакаже от част от своята територия- веднъж защото е загубила война и втори път - за да бъде отслабена.Това би позволило на Чечня, Ингушетия, Дагестан,Калмикия да станат независими....

При всички случаи преговори с Русия минават пред физическото отстраняване на Путин и кликата му.

Общи условия

Активация на акаунт