Войната в Украйна 2

• 928 826
  • 14 367
  •   1
Отговори
# 300
Абе не знам, самият град го предават без бой. Аз си мисля че руснаците които в момента са в защитаваща се позиция а украинците в настъпваща трябва задължително да защитават града от гледна точка на руснаците. Градската среда е перфектна за защитни бойни действия, демек там руснаците могат да накарат украинците да дадат много жертви в жива сила и техника, а те го дават без бой, това ми е странно, няма военна логика за мен. Но не знам. Все пак не съм военен.

# 301
Абе може и така да е, ама за целта се искат мотивирани войници, готови да се жертват. Защото почне ли бой къща за къща изтеглянето става трудно. Може да се съмняват, че войниците масово ще се предават и няма да се бият.

# 302
Руснаците няма да пипат язовира, защото от там снабдяват с вода Крим, и защото ако се разлее, ще им издави чмобиките на левия бряг, който е нисък, за разлика от десния.
Това кой ще жадува, гладува, кой ще му изгори, наводни, взриви дома и кой ще умира никога не е спирало ръководителите на руската държава от някакви действия или бездействия, независимо кое е било управлението. Има много примери в руската и съветска история за това. Спомни си какво разказа Наталия за Днепрогэс през втората световна.
Аз мисля, че или вече са осъзнали, че губят войната и това е подготовка да започнат да се договарят, или капан.
Засега ние можем да правим само догадки, до дни или седмици ще се разбере.
Дотогава ще си изгризем ноктите пред клавиатурите! Confused

# 303
Цитат
Абе може и така да е, ама за целта се искат мотивирани войници, готови да се жертват. Защото почне ли бой къща за къща изтеглянето става трудно. Може да се съмняват, че войниците масово ще се предават и няма да се бият.
Може и това да е причината. Аз се притеснявах за предстоящата битка за Херсон от гледна точка на украинците, изобщо не вярвах че руснаците ще го дадат без бой. И се притеснявах понеже това е голям град и от гледна точка на украинците много жертви ще дадат в битката за него, а сложната градска среда е най доброто място за защитаване от военна гледна точка, там можеш много сериозно да накажеш врага който се опитва да го превземе. Аз за това не смея да се зарадвам още, нещо гнило ми се струва че има тука и руснаците някакъв капан готвят, но може и това да е причината което казваш.

# 304
Ако оставят войници да защитават Херсон те на практика ще са в обкръжение. Няма да имат снабдяване с боеприпаси и храна, няма да имат артилерийска и въздушна подкрепа.

# 305
Там са около 20 000 души, има и техника. Няма мостове, лодките ги потопиха, освен да докарат кораби да ги извозват? Не изглежда като че ли наистина се изтеглят. По-скоро са решили да ги пожертват в опит да източат повече кръв от ВСУ и да ги забавят.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 18:26 от Анонимен

# 306
Русия изтегля войските си от Херсон. Русия изтегля войските си от Херсон - единственият регионален център, който контролираше, съобщават “Ройтерс” и "Би Би Си". Руският министър на отбраната Сергей Шойгу поръчал изтеглянето на 115- хилядната армия от западната част на р. Днепър, в близост до град Херсон, стана ясно от изявление на министъра. “Започнете да изтеглятe войските и вземете мерки, за да обезпечите сигурността на личния състав, въоръжение и техника зад река Днепър”, заяви Сергей Суровикин, командир на обединената група руски сили в района, който по-рано даде доклад на военния министър за обстановката в района. Че Русия се оттегля от град Херсон, заявиха от своя страна и висши командири на Путин.
------------------------
Разкрит е руски заговор за убийство на украински командири. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е успяла да неутрализира руска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ), която е подготвяла убийството на командирите на Силите за специални операции на въоръжените сили на Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си. Разкриването на групата, ръководена от кадрови офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, е предшествано от многоетапна спецоперация в Киев и Сумска област, съобщиха от украинската спецслужба. "Една от основните им задачи е била да събират лични данни и местонахождението на командирите на бойни части от Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна", се казва в изявление на СБУ. Диверсантите са планирали да използват тази информация, за да подготвят убийствата на украински военни и унищожаването на техните оръжия и военна техника.
---------------------------
Назначеният от Москва заместник-губернатор на Херсонска област загина при катастрофа. Кирил Стремоусов, назначеният от Москва, заместник-областен управител на Херсонска област, загина при автомобилна катастрофа, съобщи Ройтерс, позовавайки се на руските държавни медии. Няма подробности за това какво точно се е случило. Руските медии само съобщават за гибелта на Стремоусов. Ройтерс припомня, че Стремоусов беше едно от най-известните лица сред управляващите след руската окупация, който усилено използваше социалните мрежи за публикуване на агресивни изявления. Последното такова бе направено часове преди смъртта му, съобщи агенцията. Стремоусов съобщи, че украинската армия вчера е дала няколкостотин жертви при опит за настъпление по три направления в Херсонска област. Според него сред настъпващите имало много англоезични и полски наемници. Стремоусов обобщи обстановката в областта, като каза, че украинските войски се опитвали да напреднат в Херсонска област по всички направления, но навсякъде се сблъсквали с отпора от руските сили и понасяли големи човешки загуби.
----------------------------
Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Това заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. "Разглеждаме решението на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна като поредния неприятелски акт срещу страната ни, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения", каза Захарова на брифинг.

# 307
  • Paris, France
Да, кой е нападнал руzия, та "германци" да викат " Долу ръцете!"?

Във Франция масовите протести на жълтите жилетки започнаха преди КОВИД карантината и Макрон я използва като предтекст да забрани манифестациите им. Инфлацията също значително се увеличи преди войната и продължава да се увеличава, но това не е само заради войната и без нея пак щеше да има инфлация и покачване на цени.

Тук не забелязвам промяна в общественото мнение в полза на Русия, а напротив, но няма много руснаци. Всяка вечер има предаване за войната, в което участват украинци, експерти, държавници, политици, руснаци понякога, но техните дипломати се скриха напоследък.

# 308
Днес си купих вестници,, да си увия мушкатата за в мазето, не за друго.
 Но пък се зачетох и както гледам, третата възраст  се разграничава от проруското, за мое учудване.  Повечето статии са съвсем в норма и  тези, дето защитавам тук.
 Наистина има промяна в обществото ,но не е каквото им се иска на някои.
 Долу ръцете от Русия може да означава само едно - огладняхме, няма части и технологии,  спрете тези санкции, че ни хванахте за гърлото.
 Нищо друго не ги касае.

# 309
Това е хубавото на демокрацията, че всеки може да излезе и да си каже мнението. И всеки има право на погрешно мнение и лош вкус.
Аз познавам човек, който получава редовно пари от роднини в Щатите, използва ги да си плаща интернета и телефона с тях и после от там публикува редовно пожелания САЩ да изчезнат и дано Русия да победи НАТО и да заличи запада, щото са лоши. Ама парите не отказва. Не бих се учудила, ако го видя с някакъв такъв плакат пред Президентството.
Добре, че не сме държава, която се управлява с референдуми и от време на време някой политик проявява здрав разум, че ако разчитаме на общественото мнение сме жив зян.

# 310
Никой никога не е набеждавал руснаците, че са умни и че се учат от грешките си.
Трябваше да оставят Херсон още преди два месеца, след като химарсите отрязаха мостовете, и особено след като счупиха Кримския мост.
Логистиката никога не им е била силната страна, без влаковите доставки дори и те трябваше да осъзнаят, че не им стигат силиците да снабдяват каквато и да е групировка през реката, и вместо да пращат още мобици в месомелачката, трябваше да се изтеглят отдавна.

# 311
Абе не знам, самият град го предават без бой. Аз си мисля че руснаците които в момента са в защитаваща се позиция а украинците в настъпваща трябва задължително да защитават града от гледна точка на руснаците. Градската среда е перфектна за защитни бойни действия, демек там руснаците могат да накарат украинците да дадат много жертви в жива сила и техника, а те го дават без бой, това ми е странно, няма военна логика за мен. Но не знам. Все пак не съм военен.
Все пак, за да се бият руснягите, трябва да има с какво. Подкрепления - нет, амуниции - нет, техника - на привършване. Може и храната да е кът. А един чувал с 10К пленници ще е гигантска катастрофа.

# 312
И аз съм от съмняващите се, че това с оттеглянето може да е капан. Не мога да повярвам, че те така лесно ще признаят поражението си. А може да е тактически ход, за да могат зимата да укрепят армията си и на пролет да атакуват отново.
Но пък като чета оттук, оттам разни мнения , допускам /1%/ че може най накрая да са проумели истината за състоянието на армията си и да предприемат някакъв ход да приключат с тази война. Или пък в Русия да се случват някакви събития, дето са тайна засега за нас. Аз лично съм в очакване на всичко неочаквано.
Мнение на израелски военен анализатор за състоянието на руския флот
https://twitter.com/KyivIndependent/status/1590341752757833728

# 313
В момента на Първи канал програма Время предават запис от нещо като  оперативка как Суровикин докладва на Шойгу за обстановката в Херсон и предлага войските да се изтеглят зад Днепър.

Шойгу нарежда да се изтеглят.

Явно сценката е предназначена за гражданите.

# 314
И според мен има нещо съмнително в това бързо изтегляне на братушките, добре че ВСУ не обръщат внимание какво се говори, а си действат по план, разузнаване, оценка на риска и т.н., което предполагам ще ги предпази от попадане в руски капан...Ето какво е казал Подоляк.

Висш съветник на украинския президент заяви днес, че е твърде рано да се говори за изтегляне на руските войски от град Херсон в южната част на страната, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу днес нареди на руските войски да се изтеглят от западния бряг на река Днепър на фона на украинските атаки в близост до Херсон. "Трябва да правим разлика между думи и дела", заяви пред Ройтерс Михайло Подоляк, който е политически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Докато украинският флаг не бъде издигнат над Херсон няма смисъл да говорим за руско изтегляне", добави той.
Подоляк каза още, че в Херсон, който беше превзет от Русия малко след началото на инвазията и сега е във фокуса на украинската контраофанзива, все още има руски сили. "Украйна не взема под внимание тези изявления (от Русия)", добави той. "Все още е рано да се говори за оттегляне на руските войски от Херсон: в града е разположена групировка на въоръжените сили на Руската федерация и в региона се струпва допълнителна жива сила", заяви Подоляк. "Нашите въоръжени сили работят съгласно своя план: разузнаване, оценка на риска, ефективна контраатака", добави той.

ПП. Шойгу и аз го гледах днес, изобщо не ми изглежда добре, в сравнение с началото на войната, разликата е очевадна, напрежението е огромно и сигурно всеки ден е на чай от психотропни билки..Wink.Сигурна съм, че ако някой може да му гарантира, че ще остане жив, ще избяга с 200 от путинския терор..Wink

Общи условия

Активация на акаунт