Войната в Украйна 2

• 928 037
  • 14 367
  •   1
Отговори
# 14 115
Врътката беше следната. Русия или по-точно Путин продаваше газ на България на по-ниска цена от световната,но "българските" посредници я продаваха на по-висока цена,а разликата прибираха в джобовете си. Цялата тази схема разбира работеше със съгласието на Путин...

# 14 116
Това за газа е абсурдно. Европа диверсифицира източниците (до голяма степен благодарение на Русия, която ѝ показа какво ще стане ако е зависима от един източник) - газа идма от страните от ОПЕК, от Азербейджан, Ппрез Туция и разбира се от САЩ. Руската газ не е панацея. Да, важна е, но реално на Русия ѝ е по-важно да има на кого да продава. Реално Русия сама си удари шамар, видя се че евтиният газ идва с монополизиране на пазара и рекет и Европа започва да се осъзнава, а Русия изгуби клиенти.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 23:46 от Лорд Сняг

# 14 117
Лорде, все ми е тая Путин колко шамара си е бил, ако ще и бухалки да си стовари на главата, важна е цената за нас. А цената на газта е част от тази война и в тази част аз съм на страната на ЕС, щото ни засяга. Не че разни посредници няма пак да ни скубят, но не е без значение каква е базовата цена, на която се купува. Нека идва и от други държави, стига да е изгодно. Не знам кой реве за руската газ. Може би тия, които имат лична изгода, но ние, дето сме най-накрая на веригата, защо трябва да имаме претенции откъде точно ще идва? Това са нечии асоциации пак....

# 14 118
Точно един месец след като седнат и изпушат лулите на мира, украинците ще обявят мораториум по плащането на външния дълг. Който е дал пари ще се опита да вземе на босия цървулите, ще продадат някоя и друга държавна комания в стил Гад Зееви за един лев всичко на куп, ще вземат от руснаците каквито активи са останали на Запад, руснаците ще си вземат Крим официално, а за останалата територия ще цепнат Украйна на Източна и Западна.
Зеленски ще се изсули барабар с всичките останали мозъци които са начело. В Хепи ще продължават да сервират украински сервитьорки през следващите 10 години.

# 14 119
Не знам кой реве за руската газ. Може би тия, които имат лична изгода, но ние, дето сме най-накрая на веригата, защо трябва да имаме претенции откъде точно ще идва? Това са нечии асоциации пак....

Аз като потребител на природен газ имам претенции. Готов съм да плащам повече за неруска газ. Не искам да финансирам военната им машина. И за горивата на бензиностанциите също.

# 14 120
Точно един месец след като седнат и изпушат лулите на мира, украинците ще обявят мораториум по плащането на външния дълг. Който е дал пари ще се опита да вземе на босия цървулите, ще продадат някоя и друга държавна комания в стил Гад Зееви за един лев всичко на куп, ще вземат от руснаците каквито активи са останали на Запад, руснаците ще си вземат Крим официално, а за останалата територия ще цепнат Украйна на Източна и Западна.
Зеленски ще се изсули барабар с всичките останали мозъци които са начело. В Хепи ще продължават да сервират украински сервитьорки през следващите 10 години.

И един мармот .......

# 14 121
Не знам кой реве за руската газ. Може би тия, които имат лична изгода, но ние, дето сме най-накрая на веригата, защо трябва да имаме претенции откъде точно ще идва? Това са нечии асоциации пак....

Аз като потребител на природен газ имам претенции. Готов съм да плащам повече за неруска газ. Не искам да финансирам военната им машина. И за горивата на бензиностанциите също.
Да, плащаш по-скъпо за газ, която си мислиш че не е руска. Точно такива търсят.

# 14 122
Да, плащаш по-скъпо за газ, която си мислиш че не е руска. Точно такива търсят.

Не знам каква е но със сигурност не плащам в момента повече.

# 14 123
Пазарът държи цената, посредниците  отхапват от продавача, та от където и  да е,  има полза упражнението.
 какво им беше да са монополист за Европа и да  продават на каквато цена искат?

# 14 124
Лорде, все ми е тая Путин колко шамара си е бил, ако ще и бухалки да си стовари на главата, важна е цената за нас. А цената на газта е част от тази война и в тази част аз съм на страната на ЕС, щото ни засяга. Не че разни посредници няма пак да ни скубят, но не е без значение каква е базовата цена, на която се купува. Нека идва и от други държави, стига да е изгодно. Не знам кой реве за руската газ. Може би тия, които имат лична изгода, но ние, дето сме най-накрая на веригата, защо трябва да имаме претенции откъде точно ще идва? Това са нечии асоциации пак....

Претенции трябва да имаме, защото Путин използва газта като бухалка. Предлага ниска цена, връзва те за себе си и утре ти казва "ако подкрепяш Украйна спирам газта". Това е рекет, и да - аз, който съм краен потребител  имам претенции не искам да общувам с рекетьори.
Готов съм да плащам повече, не не и цената на газта да се обвързва със сепаратистки действия и имперски политики. Какво ще стане ако Путин утре влезе в България и каже "няма да помагате на България, или спирам газта"? И у нас има голямо руско малцинство. Какво ще стане ако утре в нас Източните и Централните Родопи направят една сепаратистка република, Турция я подкрепи и забрани другите да се намесват или няма да пуска газ от Азербейджан, Сирия и Иран?
Икономическата страна не въпрос е само един детайл, алтернативата е да плащаме в кръв, защото Путин напада не просто Украйна, а цивилизованият свят.
После ти сигурно си навита да печелим от снаряди, които продаваме на Украйна; да печелим от това че продаваме реактор на Украна; но не си навита да плащаме по-скър газ. Не е ли лицемерно да търсим само изгодата?
Впрочем ако останем на руския газ, цената пак ще се вдигне. ИКономиката на Русия е съсипана, руският газ вече не е много по-евтин, изгодата я няма.

# 14 125
Абе някои не се усещат, че тая история как доставчикът-монополист с десетилетия изнудвал Запада за цените на газа посредством зплахата за врътване на кранчето, вече не хваща дикиш. Просто защото накрая кранчето го врътнаха, (че и газопровод взривиха) самите потребители и то с цел да накажат доставчика. Ами то излиза, че самите потребители са определяли цените чрез заплахата да спрат да купуват от дадения доставчик.

# 14 126
Абе някои не се усещат, че тая история как доставчикът-монополист с десетилетия изнудвал Запада за цените на газа посредством зплахата за врътване на кранчето, вече не хваща дикиш. Просто защото накрая кранчето го врътнаха, (че и газопровод взривиха) самите потребители и то с цел да накажат доставчика. Ами то излиза, че самите потребители са определяли цените чрез заплахата да спрат да купуват от дадения доставчик.

Много фриволно. Ако беше така нямаше да се оставят без алтернативи, защото изнудване без алтернативи е празна работа.

# 14 127
  • София
За газа...дано има достатъчно на поносими цени, все тая откъде идва. Най-добрата газ за нас е най-евтината, без значение от коя тръба тече. Това е моето мнение.

Така е по принцип, но дяволът винаги се крие в детайлите. Ако продавачът на най-евтиния газ използва печалбите си за да планира твоето заробване ниската цена престава да е атрактивна. Пък и ако сме честни далеч не е токова ниска...
Опорката с най-евтиния руски газ веднага умира при бърз преглед на цените на Булгаргаз (преди войната и след стабилизиране на вноса 2023). Обаче се разчита на мързела за проверка на информация и още работи при някой как е по евтин руския .
https://www.bulgargaz.bg/bg/negotiated-prices

Цените точно преди войната са били по-високи от сега. Само докато построят тръбата за наша сметка са го играли приятелчета и после бързо бам,нагоре.

# 14 128
  • Paris, France
Научете се, че “газ” е в мъжки род. Не е газта, а е газът.

А ти се научи, че може и да е в женски ако става дума за течна газ за горене, която се добива от петрол.

https://kaksepishe.com/gazat-gaza/

Добре де, с колко се повиши цената на газа в сравнение с 2021г В България? Тук се повиши, но още 2019г ни предупредиха и повишението започна преди СВО-то.

# 14 129
Първо трябва да правим разлика между цени на които куват газа доставчици като Булгаргаз и на които го продават. У нас има монопол, това е сериозен проблем и не сме най-добрите примери.
Но ...принципът е че руснаците предлагаха сравнително евтин природен газ, после се заробваш с техния газ, нямаш от други източници и изведнъж бам - започва рекета. Ако не искаш да ти спрем газа ще изпълняваш нашите условия: плащане  в рубли, отказ за подкрепа на Украйна и пр.
Света поумня, в момента диферсифицира своите източници.

Общи условия

Активация на акаунт