Войната в Украйна 2

• 928 035
  • 14 367
  •   1
Отговори
# 14 100
Основния факт е че Русия нападна мащабно първа. И втория немаловажен е че имаше много прояви на жестоко малтретиране и убийства на военни, цивилни, както и съвсем странични и неутрални хора.
И на този фон всички други аргументи избледняват. Даже  някои и да имат резон.

# 14 101
  • Paris, France
Хубави новини тази сутрин. Да пием вода от извора:

Наздраве!🥂

PS Страницата на ТАСС прилича на филм на ужасите - взривове, евакуации, задържане на хора, радиоактивност, нов корона вирус.

# 14 102
Това за съвпадането, разбирам го като тотално съвпадение на всички интереси, си е твоя приумица, не знам как ти е хрумнала. Съвпадение обаче има,  в частта за газа най-вече. На Европа й трябва газ, както и други ресурси, които в Русия са налични, а на Русия й трябва да ги продава, защото са й в изобилие.
Да, така е. И Европа протегна ръка за сътрудничество, но се оказа, че Русия харчи приходите от газа за оръжие, с което после да атакува Европа.  Също така Европа се разглези и допусна грешката да стане зависима от един източник. Тоест краткосрочният интерес се оказва нещо съвсем различно в дългосрочен план. Накратко, на страна с имперски амбиции не може да се подава ръка за взаимоизгодно сътрудничество.
Друг интерес ,който съвпада, е за тежестта на санкциите. За Русия са вредни, на Европа също пречат. Разбира се, че пречат. Но това е цена, която трябва да се плати, защото затварянето на очи след Крим показа, че това не е работеща тактика. Има и по-незначителни съвпадения, като например загубата за нашия туризъм от отсъствието на руснаци по морето и загубата за руснаците, които не могат да дойдат на почивка.
Тази година била рекордна за туризма, та явно не е загуба. Освен това руснаците идваха да купуват имоти, което аз одобрявах, но вече не, понеже утре Путин може да реши да защитава интересите на своите сънародници тук. Мерси за такива инвеститори.
Така че да се твърди, че нямаме нито един интерес с тях, който съвпада, е позицията на щрауса. В случая се изразява в проява на злоба на нетърпящите друго мнение, което не следва тяхното. Не знам за щрауса, ама да гледаш само в настоящето е най-малкото политическо късогледство, защото историята показа, че Русия се готви за война. Помня как някой от висшите руски политици се възмущаваше, че Европа имала нахалството да се въоръжава за да сдържа Русия. Представяш ли колко нахално, а? А всъщност ако Русия не възнамерява да напада това би трябвало изобщо да не я засяга, нали? даже да и е изгодно, защото Европа ще се охарчва ненужно за оръжия. Ама ей на, дразнят се и даже с ЯО заплашваше... А ти им викаш браво.

# 14 103
Определено заради действията на Русия пострадаха някои наши/европейски интереси в икономически план - газа, търговия с разни стоки и продукти. Но както се видя, въпреки заплахите, че ще умрем от студ, това така и не се случи. Нито имаше затрудния с доставките на газ, нито някакво страховито поскъпване до степен да стане невъзможно да си плащаме за потреблението.

От години ходим на море на едно и също място. Предишни години имаше много рускоговорящи - не знам какви точно, дали руснаци, дали украинци или други. Поизчезнаха тази и миналата година, даже и чак толкова украинци няма, както се опитват да ни убеждават из темите разни анти-мигрантски настроени потребители. Но не съм забелязала драматичен спад в броя на туристите, даже напротив. Тази година конкретно беше пълно с англоговорящи, поляци, чехи и т.н. Колкото до руснаците с имоти у нас, мен лично изобщо не ме радват мини руските колонии в Поморие, на Камчия и т.н. Туризмът няма да загине без руснаците. Не съм чела статистики конкретно от тазгодишния сезон, но съдейки по видяното, ситуацията не беше никак зле. Туризмът няма да загине без руснаците, не бойте се.

В интерес на всички би било войната да приключи възможно най-бързо. Прави впечатление обаче, че привържениците на "другата гледна точка" виждат само един начин това да се случи. И макар някои от тях да не го заявяват директно и да обясняват как са загрижени и за украинците, и за нас самите, за тях решението минава през капитулация на Украйна и приемане на всички руски условия. Постоянно намекват и натъртват, че Украйна и Запада са виновни. За украинците е ясно, че това не е решение, но не смятам, че би било добре и за нас, и за европейците.

# 14 104
Нека не забравяме, че след войната русия ще плаща репарации. Та да, тя ще плати заемите, а не Украйна.
Дори да е така, първо репарациите трябва да възстановят държавата /Украйна/, второ да върнат заемите . Това са твъде много пари и ще са нужни десетилетия.
Германия  през 1933 е развалина има хиперинфлация, а през 1939 е водеща военна сила.
ЯПония е възстановена за нула време, Франция- също. Стига да няма война УКрайна ще се оправи.
А Русия може да плати още сега. Средствата ѝ по санкциите са замразени и има немалко идеи да се използват точно за Украйна

# 14 105
Хахаха, Русия в момента води изродска политика, аз ще ги чакам на море да ми дойдат. Да бе да. Да, може да преживеем малко по-трудни времена, но ще се оправим.

# 14 106
  • Paris, France
Това за съвпадането, разбирам го като тотално съвпадение на всички интереси, си е твоя приумица, не знам как ти е хрумнала. Съвпадение обаче има,  в частта за газа най-вече. На Европа й трябва газ, както и други ресурси, които в Русия са налични, а на Русия й трябва да ги продава, защото са й в изобилие. Друг интерес ,който съвпада, е за тежестта на санкциите. За Русия са вредни, на Европа също пречат. Има и по-незначителни съвпадения, като например загубата за нашия туризъм от отсъствието на руснаци по морето и загубата за руснаците, които не могат да дойдат на почивка. Така че да се твърди, че нямаме нито един интерес с тях, който съвпада, е позицията на щрауса. В случая се изразява в проява на злоба на нетърпящите друго мнение, което не следва тяхното.

Европа излиза от газ. Строи се газопровод от Нигерия през Мароко до средиземноморския бряг и от там за Европа. Алжир протестира и иска да го бомбардира, защото и те имат газ, който искат да продават. Либия също продава газ на Европа.

Като им е в изобилие газа в Русия, защо взривиха тръбата за туркменски газ и изнудиха Туркменистан да им я продава по 100$, а те на нас по 1000$?

Европейският туризъм нищо не губи от липсата на руски туристи. Идват други. Руснаците ще идат в Турция, Тайланд. Ще качат цените, дестинациите стават по-непривлекателни за чужденци, които ще идат другаде. В природата празно не остава. През нашия район минават милиони чужденци всеки ден. Руснаци няма отдавна, но никога не е празно.

А и защо да се кахърим за малко на брой потенциални туристи?Само 29% от руските граждани са имали паспорти преди СВО и и 2% от тях са имали Шенгенска виза. Сега са още по-малко. Някои вече са поцинковани, други торят полетата на Украйна, трети просто са умрели. В същото време милиони бразилци, аржентинци, колумбийци идват безвизово. Чувам доста бразилска реч около големите хотели. Също китайци, ЮАР.

Че 50 000, които можели да дойдат, но не идвали по принцип, няма да дойдат не е загуба, защото те никога не са идвали, нито имат намерение да дойдат.

https://meduza.io/en/news/2022/09/20/russian-public-opinion-rese … e-past-five-years

Не можем да толерираме мракобесни режими, които се гаврят и със собствените им граждани.

Да си оправят първо кенефите по селата!

Те затягат примката около Childfree, хомосексуални, малцинства, насилват затворници, сираци, а ние ще се вайкаме, че не идвали на море!

Следващото хамстерите ли ще е или редките метали, без които ще мрем?

# 14 107
Много е изтъркан аргументът "ма то същото като едно време, пък уж демокрация". Всеки съюз, било то ЕС, НАТО, БРИКС и т.н., се основава на някаква обща политика, идеология, цели, посока. Няма как да си в ЕС и да не спазваш общата политика. И да, демокрация е, защото ЕС си има парламент, в който са представени всякакви партии с всякакви позиции. Изразяват си ги, защитават си ги, налагат си ги, ако могат. Като не могат, следват мнозинството. Разбира се, смешно би било да твърдим, че всичко в ЕС и на Запад е цветя и рози. Не е и няма как да бъде. Но е за предпочитане по ред причини - и финансови, и социални. Няма как да сме самостоятелни, колкото и КК и ко да твърдят обратното. Всички тези приказки "сега Америка ни е господар" е като жалейка по миналото. Русия ли искате пак да ни е господар? Ми мерси.
Ето, днес някъде мернах, че пак ни набутали в някакъв списък с държавите, които отхвърляли руските духовни ценности. Това какво е? Свобода?

Видяхме и че спокойно се излиза от ЕС, без да ти падат бомби на главата. Дали им е по-добре на излезлите, не се наемам да гадая. Не живея там, не знам. Гледам обаче, че и нас ни засяга пряко Брекзит - сума ти хора се прибраха от ОК след излизането им от ЕС. Защо ли?
Дали им стиска на нашите политици едно такова излизане? На вас стиска ли ви? Силно се съмнявам.

# 14 108
Беше две-три години след "10-ти",когато някакъв комунист по телевизията изтропа,че сега е същото – само сменихме СССР със САЩ! LaughingJoy Шашардисах се!!! И оттогава ТЕ имат само тая "опорка". Че САЩ,че НАТО е като Варшавския договор...

# 14 109
А защо пък трябва да излизаме от ЕС? Понякога асоциациите с някои обсъждани въпроси са направо изумителни. Къде ви криволичи мисълта, не знам. Някакви общи цели и разбирания свързват държавите, то е ясно, но пък да ми се казва какво да мисля...аман вече.
За газа...дано има достатъчно на поносими цени, все тая откъде идва. Най-добрата газ за нас е най-евтината, без значение от коя тръба тече. Това е моето мнение.

# 14 110
За газа...дано има достатъчно на поносими цени, все тая откъде идва. Най-добрата газ за нас е най-евтината, без значение от коя тръба тече. Това е моето мнение.

Така е по принцип, но дяволът винаги се крие в детайлите. Ако продавачът на най-евтиния газ използва печалбите си за да планира твоето заробване ниската цена престава да е атрактивна. Пък и ако сме честни далеч не е токова ниска...

# 14 111
Разбирам да кажете,че искате България да излезе от ЕС и НАТО и да последва пътя на необвързаната Сърбия,но нищо такова не ни се предлага! Или пък,когато предлагат България да се откаже от еврото,да предложат в замяна да се върже за долара,(като Сингапур). Или искат да се откажем от Ф-16,но да предложат неговият аналог – френския Рафал. Но не – те предлагат Грипен,който въобще не е в тази категория изтребители...

# 14 112
Колко газ използвате лично?
 Много съм смешна, явно .
 Ще видим кой ще се смее последен.
 Една страна, която има право на вето, решава съдби на световно ниво, имаше доверието и уважението на света се издъни. Не се примирява да не е първа цигулка в половин Европа, не иска народите сами да решават съдбите си. Иска ги в нея.
 И има газ,  другаде няма.
 Има, оказа се ,че се намира и  другаде.
 И какво? Може  и без нея.

Петър Волгин я изнесе в Брюксел. Риториката и опорките.

# 14 113
Не знам колко станаха заемите, дето има да ги връща Украйна. Поне 100 години ще са длъжници. Ще плащат и неродените още, ще завещаят и на поколенията си. Мисля ,че нямат толкова активи, с които да се разплащат.Ще стане страшно да си украинец. Не че сега не е....
Заемите на Украйна ще ги плаща Русия като капитулира.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 09:01 от bubanka

# 14 114
  • Paris, France

Точно. Русия саботираше доставките на газ от Средна Азия, които минаваха по тръби към Европа през нейната територия. В България руската ви газ ви струваше 2 или 3 пъти по-скъпо, отколкото на Германия. И френската газ от Норвегия и Алжир беше по-евтина от руската в БГ. Цените на газта не се вдигнаха значително след СВО, но сега Русия я продава на Китай и Индия на безценица.

Газта ви хич не беше евтина и няма за какво да я ревем.

Общи условия

Активация на акаунт