Русия 2

• 219 981
  • 2 736
  •   1
Отговори
# 2 685
  • София
Руският наистина е по-лесен от английски и немски, казвам го като завършила ЕГ с първи език немски, втори английски, а руски учехме задължително, независимо дали е гимназия, техникум или ЕСПУ.

Лесно ти е било, защото още в началните класове учехме руски и гледахме руска анимация и всеки петък съветска телевизия. Отделно, като си свикнал с падежите в единия език, по-лесно се усвоява втори със същата структура. Това за немски и руски.

# 2 686
По - нагоре дадох инфо от каква аудитория се говори в цял свят.
Аз бих съжелявала, ако не го знам, твърде много неща съм прочела, научила или видяла знаейки го.
Както написах, мъжът ми пък рови за такива специализирани неща, които няма да ги намери обяснено практически на немски, защото при немскоговорящите няма толкова ентусиасти да показват нещата, които го интересуват.
Така, че аз не виждам полза от немския, а дъщеря ми с немска гимназия го забрави защото в голяма европейска компания общуват на английски.

Децата ни не го знаят, но синът ми също ползва руски източници през преводач.
Така че всеки с интересите си, езика е много е разпространен в цял свят (навсякъде има големи рускоговорящи диаспори), за мен е само от полза.

# 2 687
Аз живея от десетина години и в чужбина, и те уверявам, че руския не се говори в цял свят, пък било и от някаква аудитория.
И руският в чужбина ми беше безполезен в работата, въпреки голямата руска диаспора.
Младите руснаци в чужбина говорят местния език, а и възрастните за елементарни нещо се оправят.
Единствено на ESL курсовете говорех на руски в междучасията, но не виждам голяма полза от това, след като бях отишла да уча английски.
Интересно е, че руският е много полезен на цялото ви семейство, пък дъщеря ти учила немски, синът ти го ползва през преводач.
Защо като е толкова ценен този език, не им плати частни уроци на децата, да им помогнеш и те да имат това голямо богатство?
Ама препоръчваш чуждите деца да го учат, нали?

# 2 688
73 набор съм, но руски песнички и филмчета не съм гледала, започнахме да го учим в 4 клас в училище.

# 2 689
Груба си без да съм те предизвикала. Интересно защо е толкова трудно да спазвате добър тон в общуването.

Ще ти отговоря все пак - защото децата ми винаги са имали избор, препоръчала съм, не са искали. Снаха ми беше почнала да го учи преди да се запознае със сина ми и нищо не научи.

Пак повтарям на мен и мъжът ми, руския ние е полезен през хобитата ни, за които има огромно инфо точно на руски.

# 2 690
И медицинско инфо има руски.

# 2 691
Има медицинско инфо, защото знаеш руски.
Няма нищо, което да го няма на друг език, просто нас са ни научили доброзорно като малки и  сме го ползвали през перестройката, защото тук, изкривено, не можеше да намериш превод на български и в оригинал, но имаше преведени на руски западни съвременни автори. Та тях сме чели на руски, а не Добролюбов. Оттогава ни е останало ползването свободно на руски, но фактът, че не сме го предали на децата си лишава дискусията от продължение.

Той и моят мъж гледаше Охота и рыбалка и някакви дърводелски клипове, , но постепенно се прехвърли на  англоезични и всякакви други.

# 2 692
Защо да съм груба?
Не съм.обидила никого?
Flambe, зададох доуточняващи въпроси по неща, които ти самата сподели.
Ако не беше засегнала ти темата за семейството ти, аз нямаше да го намеся.
Хубаво е, че твоите деца са имали избор какъв език да учат, защото много български деца не са имали такъв избор и продължават да нямат.
Мисля, че те са по-важни от хобитата ви.

Най-много медицинска информация има на английски език. Просто откритията и технологиите идват от Запада, а там официалният научен език е английски.
Добрите млади лекари в България, които работят с нова апаратура и по нови методи, масово знаят английски, а не руски.

# 2 693
В доста западни страни и в България има специалности, които не се изучават, съответно нямаме и такива лекари, а в Русия ги има, например лимфолог.

# 2 694
При ученето на език е изключително важно да се контактува с хора които го говорят + да се четат/гледат неща на този език. Моя английски беше ужасен, второ място отзад напред в класа. Сега го използвам повече от българския и сигурно го знам по-добре честно казано. Това беше благодарение на писане в английски форуми.

# 2 695
  • Paris, France
Руски и арабски са най-трудните езици, до които съм се докосвала. Руският е мнооооого по-труден от английски, френски и даже немски. Английски и немски си приличат, но немският е по-труден, защото е по-архаичен. Даже китайският е песен, в прекият смисъл и преносния, пред руския. Тонален е, но няма родове, нито кой знае какви спрежения. Няма и падежи.

Учила съм известно време в руско училище като дете. Не съжалявам, че съм го научила и още ми служи. Чета сайтовете за разглобяване, чистене и сглобяване, както и поправка на разни уреди. Преди да купя електроуред чета мнения в руските форуми. Големи консуматори са и много точни, обстойни и добри в сравнения. Нямам фал за уред, купен, защото е похвален в руски сайт.

Медицинска и научна информация трудно чета на езици, различни от английски и даже на български ми е тегаво, но ползвам всички езици, които съм научила и най-полезните са ми английски, руски, френски. Испански, португалски не са лоши, но няма кой знае какво на тях, дето да го няма на английски.

Арабски и руски са ми в топ езиците за парфюмерия, ботаника, парфюмни масла, макар и да не разбирам всичко и вече да ползвам преводач.

Няма лошо да се учи и знае руски, но да не е насила.

# 2 696
  • София
Задължително четиво за отношенията между България-Русия.
Проект ,,Третото Освобождение", който проследява отношенията между българите и Русия по десетилетия и с ясни исторически аргументи и доказателства показва всички предателства и издевателства, които руснаците са извършили спрямо българите.
https://www.osvobojdenie.net/
Четири части са, които ще ограмотят русофилската част от обществото

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 19:19 от Lunna Sonata

# 2 697
В доста западни страни и в България има специалности, които не се изучават, съответно нямаме и такива лекари, а в Русия ги има, например лимфолог.
Ето какво казва ИИ по въпроса:
"В российских медицинских институтах нет отдельной специализации "лимфология" в том смысле, как есть, например, "хирургия" или "терапия". Лимфология — это скорее раздел медицины, которым занимаются врачи различных специализаций, например, хирурги, сосудистые хирурги или терапевты, специализирующиеся на лимфатических заболеваниях."
(В руските медицински институти няма отделна специализация „лимфология“ в същия смисъл като например „хирургия“ или „терапия“. Лимфологията е по-скоро раздел от медицината, практикуван от лекари с различни специализации, например хирурзи, съдови хирурзи или терапевти, специализирани в лимфни заболявания.)
При нас е същото, имаме съдови хирурзи и специалисти по физикална медицина, които са специализирали в проблеми с лимфната система. Аз лично съм ходила при един млад такъв лекар, ами много съм доволна. Е, не се води лимфолог, наистина, а съдов хирург, но погледнах в руския еквивалент на супердок, че то и там повечето лимфолозш са завършили съдова хирургия.
Също като мамолозите в България, няма такава специалност, но почти всеки гръден хирург се е закичил и с тази титла.
Пък и ние така ги наричаме. Но няма такава специалност мамолог, както няма и лимфолог.
Както и да е, не смятам, че сме лекувани по-зле от руснаците, само защото лекарите ни не са се нарекли лимфолози.
Пак казвам - не тръгват повечето научни открития от русия, нито лекарства, нито апаратура.  
Няма нищо в руската медицина, което да го няма и у нас. За Щатите да не говорим.

# 2 698
Първо, че изобщо не е лесен, и второ, за какво им е на децата с по-ниски резултати тоя руски, какво ще го правят?
Натрапват им го задължително. Никой не го е избрал. Руският език се учи по принуда и като отвори някой дума и скачат веднага възмУтени учителници да питат какво имаш против Пушкин.
Радвам се, че се отвори дискусия най-сетне по този въпрос, защото вече след три години война е абсолютен скандал натрапеното обучение по този език.  И няма нищо общо с българския. Граматиките са противоположни, тотално различни. Някои думи си приличат и до там

# 2 699
Най-лошото е, че на тези възмутените дето скачат, децата им са в паралелки с английски и немски/испански.
На чужд гръб и сто тояги са малко.

(Е, то увереността, че езиците са близки, може да те доведе до много смешни ситуации, като например до търсиш майка, там където има потник. Има такиво думи във всеки език, но руския подвежда лесно, заради митовете, колко е лесен и близък до нашия )

Общи условия

Активация на акаунт