Русия 2

• 218 683
  • 2 744
  •   1
Отговори
# 2 700
Защо да съм груба?
Не съм.обидила никого?
Flambe, зададох доуточняващи въпроси по неща, които ти самата сподели.
Ако не беше засегнала ти темата за семейството ти, аз нямаше да го намеся.
Хубаво е, че твоите деца са имали избор какъв език да учат, защото много български деца не са имали такъв избор и продължават да нямат.
Мисля, че те са по-важни от хобитата ви.

Най-много медицинска информация има на английски език. Просто откритията и технологиите идват от Запада, а там официалният научен език е английски.
Добрите млади лекари в България, които работят с нова апаратура и по нови методи, масово знаят английски, а не руски.

# 2 701
В доста западни страни и в България има специалности, които не се изучават, съответно нямаме и такива лекари, а в Русия ги има, например лимфолог.

# 2 702
При ученето на език е изключително важно да се контактува с хора които го говорят + да се четат/гледат неща на този език. Моя английски беше ужасен, второ място отзад напред в класа. Сега го използвам повече от българския и сигурно го знам по-добре честно казано. Това беше благодарение на писане в английски форуми.

# 2 703
  • Paris, France
Руски и арабски са най-трудните езици, до които съм се докосвала. Руският е мнооооого по-труден от английски, френски и даже немски. Английски и немски си приличат, но немският е по-труден, защото е по-архаичен. Даже китайският е песен, в прекият смисъл и преносния, пред руския. Тонален е, но няма родове, нито кой знае какви спрежения. Няма и падежи.

Учила съм известно време в руско училище като дете. Не съжалявам, че съм го научила и още ми служи. Чета сайтовете за разглобяване, чистене и сглобяване, както и поправка на разни уреди. Преди да купя електроуред чета мнения в руските форуми. Големи консуматори са и много точни, обстойни и добри в сравнения. Нямам фал за уред, купен, защото е похвален в руски сайт.

Медицинска и научна информация трудно чета на езици, различни от английски и даже на български ми е тегаво, но ползвам всички езици, които съм научила и най-полезните са ми английски, руски, френски. Испански, португалски не са лоши, но няма кой знае какво на тях, дето да го няма на английски.

Арабски и руски са ми в топ езиците за парфюмерия, ботаника, парфюмни масла, макар и да не разбирам всичко и вече да ползвам преводач.

Няма лошо да се учи и знае руски, но да не е насила.

# 2 704
  • София
Задължително четиво за отношенията между България-Русия.
Проект ,,Третото Освобождение", който проследява отношенията между българите и Русия по десетилетия и с ясни исторически аргументи и доказателства показва всички предателства и издевателства, които руснаците са извършили спрямо българите.
https://www.osvobojdenie.net/
Четири части са, които ще ограмотят русофилската част от обществото

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 19:19 от Lunna Sonata

# 2 705
В доста западни страни и в България има специалности, които не се изучават, съответно нямаме и такива лекари, а в Русия ги има, например лимфолог.
Ето какво казва ИИ по въпроса:
"В российских медицинских институтах нет отдельной специализации "лимфология" в том смысле, как есть, например, "хирургия" или "терапия". Лимфология — это скорее раздел медицины, которым занимаются врачи различных специализаций, например, хирурги, сосудистые хирурги или терапевты, специализирующиеся на лимфатических заболеваниях."
(В руските медицински институти няма отделна специализация „лимфология“ в същия смисъл като например „хирургия“ или „терапия“. Лимфологията е по-скоро раздел от медицината, практикуван от лекари с различни специализации, например хирурзи, съдови хирурзи или терапевти, специализирани в лимфни заболявания.)
При нас е същото, имаме съдови хирурзи и специалисти по физикална медицина, които са специализирали в проблеми с лимфната система. Аз лично съм ходила при един млад такъв лекар, ами много съм доволна. Е, не се води лимфолог, наистина, а съдов хирург, но погледнах в руския еквивалент на супердок, че то и там повечето лимфолозш са завършили съдова хирургия.
Също като мамолозите в България, няма такава специалност, но почти всеки гръден хирург се е закичил и с тази титла.
Пък и ние така ги наричаме. Но няма такава специалност мамолог, както няма и лимфолог.
Както и да е, не смятам, че сме лекувани по-зле от руснаците, само защото лекарите ни не са се нарекли лимфолози.
Пак казвам - не тръгват повечето научни открития от русия, нито лекарства, нито апаратура.  
Няма нищо в руската медицина, което да го няма и у нас. За Щатите да не говорим.

# 2 706
Първо, че изобщо не е лесен, и второ, за какво им е на децата с по-ниски резултати тоя руски, какво ще го правят?
Натрапват им го задължително. Никой не го е избрал. Руският език се учи по принуда и като отвори някой дума и скачат веднага възмУтени учителници да питат какво имаш против Пушкин.
Радвам се, че се отвори дискусия най-сетне по този въпрос, защото вече след три години война е абсолютен скандал натрапеното обучение по този език.  И няма нищо общо с българския. Граматиките са противоположни, тотално различни. Някои думи си приличат и до там

# 2 707
Най-лошото е, че на тези възмутените дето скачат, децата им са в паралелки с английски и немски/испански.
На чужд гръб и сто тояги са малко.

(Е, то увереността, че езиците са близки, може да те доведе до много смешни ситуации, като например до търсиш майка, там където има потник. Има такиво думи във всеки език, но руския подвежда лесно, заради митовете, колко е лесен и близък до нашия )

# 2 708
ИИ може да казва всичко, но си имат специалност лимфолигия, лекари лимфолози и клиники( отделения). Лимфолигия и съдова хирургия са различни неща, ама в България няма, съдовите хирурзи гледат и скляпат като  будали и не знаят какво да кажат при лимфен проблем.

# 2 709
  • Paris, France
Моята дъщеря искаше много да учи руски или немски език като първи или втори чужд. За съжаление никъде наоколо не се събраха достатъчно желаещи и места имаше само за испански, арабски или португалски. И двете ми деца избраха испански език. Сега дъщерята учи немски и японски и е доста напреднала.

Според мене никъде не може да се осигурят достатъчно опции, които да се харесат на всички деца и родители. В гимназията на дъщеря ми имаше японски и корейски и тя заради тях отиде в нея, но се оказа, че са за продължаване на прогимназиално образование, а не за начинаещи. Остана си с испански.

Във Франция сме за незапознатите и има интерес към руски език, защото има много хора, които са потомци на стари руски имигранти, хора с родител руснак или просто харесващи културата.

Мнението ми е, че в днешно време английският е задължителен, всеки друг език е според нуждите, но всеки език е богатство. Добре е на ранна възраст да се учат трудни езици като руски и арабски, защото развиват мозъка да може да запомня и други.

# 2 710
Едно време нашите четяха на руски преведена литература от немски, английски, понеже нямаше оригиналите. На мен за толкова години, с изключение на художествена лотература и да упътя някой руснак, който не говори езици, не ми е бил нужен. Сега дето чета разни статии от 2022.
А и като намираме накой филм преведен само на руски, превеждам на домашните. Най-обичам филми със Скалата да превеждам Simple Smile)

# 2 711
Парадоксално, но най-много ми е бил полезен руския в Украйна, където уж са го забранили и преследват рускоговорящите.

Bubolina 73, може и да си права, не ми се рови сега в сайтовете на университетите.
Дано някой ден ни впечатлят с нов апаратп за ЯМР или с лекарство за рак, а не с орешник и ракети сатана.

# 2 712
Ами те лекуват много неща, ама ние тука не знаем.Аз се сблъсках с лимфедем и тогава разбрах, че имало и такива лекари и клиники, тука даже не е писано като заболяване, а болните са много, официално около 200 000, неофициално още колко има никой не знае, който няма пари да отиде при тях си се инвалидизира и толкова, а става дума за много пари. Лимфологичните им клиники са пълни с чужденци, що ли?

# 2 713
Искаш да кажеш, че ако човек отиде в русия, ще му излекуват лимфедема?
Как става това?

# 2 714
  • София
Ами те лекуват много неща, ама ние тука не знаем.Аз се сблъсках с лимфедем и тогава разбрах, че имало и такива лекари и клиники, тука даже не е писано като заболяване, а болните са много, официално около 200 000, неофициално още колко има никой не знае, който няма пари да отиде при тях си се инвалидизира и толкова, а става дума за много пари. Лимфологичните им клиники са пълни с чужденци, що ли?
По евтино излиза, също и зъболекарски услуги. Така навремето и за Куба разказваха, колко уникално.

Общи условия

Активация на акаунт