Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 644
  • 930
  •   1
Отговори
# 120
А защо някой би приел подобна оферта? По-високата позиция вероятно означава повече работа, което не е особено атрактивно, ако не е съпроводено с по-висока заплата.
Например защото е плюс и трамплин за търсене на по-висока позиция в друга фирма. Показва, също така, положителна оценка от работодателя, разширяване на компетенциите. Все козове при кандидатстване за друга работа.

# 121
Оптимизират се разходи и в нашата фирма, разбирайте, ако може да се мине без някого, следва съкращение. Надявам се да са приключили обаче с това, не виждам и кой още може да си отиде, без да се наруши работния процес. Ако трябва да съм откровена, щатът беше прекалено раздут и съкращенията бяха оправдани.

Това са процеси, които ги има навсякъде, четох, че Мета тези дни са съкратили 13% от служителите си. Променя се балансът на силите, доскоро служителите бяхме много ухажвани, сега се налага да докажем, че си струва да останем на работа. Цикли някакви, колелото се върти.

# 122
Може ли някой да ми обясни максималният осигурителен праг брутна заплата ли е,  или основна? Какво отношение има този праг към болничните?

# 123
По принцип то не е праг, а минимален и максимален осигурителен доход. Което е брутната заплата. Върху нея до размера на максималния ОД се изчисляват осигуровките, вкл.и за общо заболяване.

# 124
При мен имаше увеличение 2 пъти годишно средно с от 8% до 12-13%, сега са го направили веднъж годишно с бонус, който получаваш началото на годината и ако го разделиш по месеци в годината д/г се пада по 100-130 лева горница чисто.

# 125
Може ли някой да ми обясни максималният осигурителен праг брутна заплата ли е,  или основна? Какво отношение има този праг към болничните?
Ако брутната ти заплата ( с всичките начисления) е над 3400 лв., базата за изчисление на болничните ти ще е  3400 лв, независимо дали брутната ти заплата е точно 3400 лв. или примерно 5000 лв.

# 126
  • София
Текат процеси в международен мащаб, и аз забелязвам. Около себе си на местна почва забелязвам актуализиране на заплатите, в стремеж донякъде да се компенсира инфлацията. Но други наблюдения сочат, че стабилни сфери доскоро с растеж на клиенти и бизнес, са в период на застой, плато, в този смисъл.
Скрит текст:
Зачетох се в предишната тема. Инвентаризация е буквално контрол на инвентара или т.нар. материални активи, т.е. ако си ресторант например се броят кафе машини и фурни и е по-скоро за вътрешнофирмени цели. Ревизия е контрол на стоки и материали. Данъчните ревизии са с цел контрол от страна на държавата на дължимите данъци вследствие на оперативната дейност на фирмата.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 01:51 от Maidenly

# 127
С риск да ми се смеете, искам да попитам има ли нова тенденция в писането на СВ?
Не съм писала повече от 10г. Ще сменям кардинално областта, досега в предишната ми професия са ме контактвали на база опит, качества и препоръки. Сега обаче, искам да си изпипам добре нещата, а не да ми се смеят, че съм outdated на документи Blush

# 128
По скромните ми познания, вече стандартни темплейти от сорта на биография европейски формат, не са модерни. Не че не може. Другото е оптимизация по ключови думи. Зависи къде ще кандидатстваш де, но обикновено в големи фирми постъпват много кандидатури, и ги подреждат по степен на съвпад по ключови думи. Аз лично така съм го структурирала - нсй-горе лични данни за контакт, после като “пид-заглавие” съм сложила по-ключови и обобщаващи умения, с които се идентифицирам (примерно рипортинг, анслиз на KPI или от този род). После ми е опитът, започвайки с най-скорошната работа, фокус на предизвикателства и постижения вместо копи-пейст на длъжностна характеристика, и най-отдолу съм изредиша образование и сертификати с години на издаване. Гледам да не надяишавам 2 страници, незавидимо колко опит добавям. Виж за смяна на бранш и аз започвам да го мисля как догодина да си структурирам дивито. Евентуално бих добавила магистратурата по-горе близо по подледнста ми работа с коментар, че съзнателно съм зспочнала да се интересувам от смяна с различна област и да трупам нужните знания. Моето сиви няма нито снимка, нито някакви еизуслни ефекти, изчистен текст, и винаги конкретно изготвено за желсната позиция, смея да твърдя, че е доста ефективно за достигане до интервю.

# 129
Има някои неща, които са изключително важни и ги споделям от гледната точка на рекрутър:

- Не си слагай снимка. В днешно време не е задължително, а напротив - ще избегнеш bias-a свързан с външния вид. Никога не знаеш кой ти преглежда CV-то.
- Не използвай CV, което е невероятно графично с барове, кръгли диаграми за скиловете и т.н. Колкото по-семпло е, толкова по-добре.
- Под семпло нямам предвид да си напишеш само позициите и имената на компаниите, в които си работила. По-важно е КАКВО си правила, а не името на позицията и компанията. Задължително опиши опита си, като е изключително важно това да е релевантен опит спрямо позицията, за която кандидатстваш.
- Важно е CV-то да е четимо от ATS системите, тъй като при кандидатстване, повечето системи автоматично се опитват да ти напълнят кандидатския профил с информация от него.
- Гледай CV-то да е не повече от 2 страници
- Задължително редактирай CV-то спрамо съответната позиция. Не можеш да кандидатстваш с едно CV за дентален асистент и за мениджър продажби в хранителна верига - просто са изключително различни позиции и търсят различни неща.
- използвай ключови думи, които се срещат в обявата за работа. Абсолютно задължително! Повечето рекрутъри не се опитват да разберат позицията в детайли, а търсят определени ключови думи.
- не е нужно да слагаш абсолютно всички компании, за които си работила и по-точно - няма нужда подробно да описваш позиции от преди повече от 10 години (всъщност това не се отнася за теб, защото реално ти си от 10 години на сегашната позиция), но наистина няма нужда да слагаш в CV-то миналите 15 работни места чак до сервитьорството в ученическите години.

Това е ужасно CV:
Скрит текст:
Както виждаш структурата е трудна за четене от ATS системите, няма описан опит като дейности (само имена на позиции), има информация за националност, дата на раждане, че даже и семеен статус. Долу уменията са с абсолютно ненужни графики и т.н. А...и е пълно с цвят, който при принтиране би изхабил адски много цветно мастило.

Това е пример за добро CV:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 19:26 от Любовче.

# 130
Любовче, точно към такъв формат и аз се придържам. Би ли дала съвет, как опитен кандидат да подходи, ако сменя бранша, за да привлече внимание в нова сфера, за която още няма опит? Примерно моят опит досега е в обслужване на клиенти, бизнес процес аутсорсинг, рипортинг, акаунт мениджмънт за ИТ услуги. Но уча икономическа магистратура, вероятно и курс за счетоводство ще изкарам. Реалистично бих опитала първо в shared services center, примерно.

# 131
Любовче, точно към такъв формат и аз се придържам. Би ли дала съвет, как опитен кандидат да подходи, ако сменя бранша, за да привлече внимание в нова сфера, за която още няма опит?

Трябва да наблегнеш върху така наречените transferable skills - умения, които си развила в сегашната и минали позиции, подходящи са за новата позиция и можеш да "прехвърлиш". Хубаво е също в началното сбито представяне в CV-то да опишеш защо се стремиш към тази позиция и защо би успяла в нея. Със сигурност имаш умения и опит, които са релевантни за новата позиция, дори и да не го осъзнаваш, просто е важен начинът по който го казваш.
Продавала си торти? Да, но не е само това. Ти също си комуникирала и изграждала връзки с клиентите, разбирайки техните нужди и предлагайки висококачествени продукти, отговарящи на техният бюджет. 😉 А това умение ти трябва също, за да бъдеш customer service representative, sales, project manager....

П.С. като направиш CV-то и си харесала примерна позиция, кажи и ще ги прегледам двете и ще ти кажа какво можеш да добавиш/премахнеш и общо взето как да го оптимизираш. Безплатно, разбира се.

# 132
Много благодаря 🍀 има още някъде половин година до този момент. Ако се сетя и ако още си тук, ще пиша 🌺

# 133
Няма проблем. Пратих ти съобщение с имейла ми, в случай че не се засечем тогава, ако все пак се сетиш. 🙂

# 134
Това второто CV (добрия пример) е американския формат, в България рядко съм го виждал, по-популярен е europass (между другото има по-нова версия на europass, която не е толкова дървена). Има и вариант със снимка, но е по-рядък, особено сега с борбата за diversity and inclusion.
Другото (лошия пример) масово се ползва от web developer-и, особено frontend и mobile. Искат да прилича на уеб страница, доста по големи шарении аъм виждал. И аз не го харесвам, но съм виждал някои HRки да се прехласват колко е "шарено и сладко". Въпрос на вкус както казала котката. За дизайнерски позиции съм виждал и още по-неописуем кич.

Като цяло зависи за каква позиция и какъв тип компания кандидатстваш. Ако е за голяма корпорация задължително избери стандартен формат . И за HRите ще е по-лесно и за автоматичната система. Ако системата не разпознае нещо от CVто винаги може ръчно да се коригира, но ако го правиш на 10 места става досадно, особено ако си с повече опит и съответно повече позиции за коригиране.

Според мен е по-важно да имаш добре направен профил в LinkedIn отколкото лъскаво CV. А и профила винаги може да го експортираш като CV в pdf.
Важно е и за всяка позиция да имаш кратък текст какво точно си правила на нея, а да не в някакво общо название само. Ама какво си правила ти, а не колко е велика фирмата като цяло, че много хора това пишат.

Общи условия

Активация на акаунт