Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 645
  • 930
  •   1
Отговори
# 135
И двете цитирани сивита са американски формат. Шареното съм го засичала като 'подходящо' (каквото и да значи това) за артистични или по-волно и творчески ориентирани позиции, докато постното е по-'бачкаторско'. Моето е като постното, между другото. Европас, европейският формат, форматът на джобс.бг - всичките ги избягвам, защото са на първо място излишно разтегнати и с много празно пространство; и на второ - понеже все има някакъв проблем с форматирането им (нормално - като се опиташ да създадеш нещо с вид на табличка в текстов редактор, така става).

# 136
Само да питам какво е АТС и как функционира?

# 137
Благодаря много на всички за включването. Като го редактирам бих го качила тук за мнения и препоръки.
Любовче, офертата ти не беше към мен, но няма начин да не й се "натреса" (дори и платено), просто имам нужда от помощ, винаги СВ и мотивационно писмо съм писала с мъка.

# 138
Само да питам какво е АТС и как функционира?

Applicant Tracking System - софтуер, който преглежда и филтрира CV-тата по ключови думи.

# 139
В такъв случай, подходящо ли е CV-то да се праща в PDF формат?
Когато последно се занимавах с търсене на работа, всички ми казваха да си подавам документите така, за да няма проблем с форматирането.
Доколко ATS се справят с четенето на PDF?

# 140
Супер се справя с pdf, doc,docx... Само да не е под формата на снимка, защото тогава няма шанс.

ATS-a не се използва само за отказване/филтриране на кандидати спрямо ключови думи. Представете си го като система, в която се управляват кандидатурите за дадена позиция. Всеки кандидат си има профил с информация, CV и прочее и съответно се "премества" в различните етапи от процеса за наемане.

# 141
Любовче, тук в БГ ли използвате ATS система? Стана ми интересно дали липсата на определени ключови думи може да е причина кандидат да не бъде включен в селекция за преглед от пряк мениджър и евентуално интервю, дори и да има нужното образование и опит.
В моя сектор все още преобладава лично преглеждане на всички кандидатури и изпращане до пряк мениджър на всичко, което изпълнява поне на 30% изискванията на длъжността. Общо взето отпадат само някои куриози като примерно човек работил 10 г. барман, кандидатирал се за длъжност изискваща икономическо образование и конкретни специфични знания,които могат да бъдат получени само на подобна длъжност за няколко години.

# 142
  • София
Къде в България се получават тези стотици, хиляди кандидатури, че чак с АТС ще ги филтрираме? Аз не бих прочела CV като посочения добър пример, че то цял роман с толкова текст.

# 143
Аз това знам https://hrmanager.bg/kakvo-e-applicant-tracking-system-ats/. Например пращане на сиви пряко в джобс.бг, или ако го пращате по имейл като атачмънт, едва ли се класифицира като ATS, но ако отивате да се регистрирате на сайт на работодател, или кандидатствате през линкдин, е 90% вероятно.
Също, сега кандидатствах вътрешно за различни позиции в настоящата ми фирма, и там още при разглеждането на позицията има опция да се види степен на съвпадение между зададени ключови думи за ролята, и умения, които съм добавила в моя профил в Workday. Прави ми впечатление, че мнозинството умения са меки - организация, фасилитиране на уъркшопи и тн, но и твърди умения - опит със SAP, ERT, CRM системи и тн, или бюджетиране, счетоводство, логистика.
За пряк опит в подбор, и на мен ми е интересно. В София не е трудно според мен позиция в кол център да натрупа няколко стотин кандидата.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 08:13 от Анонимен

# 144
Скрит текст:
Любовче, тук в БГ ли използвате ATS система? Стана ми интересно дали липсата на определени ключови думи може да е причина кандидат да не бъде включен в селекция за преглед от пряк мениджър и евентуално интервю, дори и да има нужното образование и опит.
В моя сектор все още преобладава лично преглеждане на всички кандидатури и изпращане до пряк мениджър на всичко, което изпълнява поне на 30% изискванията на длъжността. Общо взето отпадат само някои куриози като примерно човек работил 10 г. барман, кандидатирал се за длъжност изискваща икономическо образование и конкретни специфични знания,които могат да бъдат получени само на подобна длъжност за няколко години.

При нас ATS -a не се използва за филтриране на база ключови думи, а за управление на кандидати и позиции. Въпреки това имаме допълнителен модул интегриран в ATS-a, който прави точно това и оценява до колко CV-то отговаря на длъжностната характеристика, като накрая записва определен процент от 0-100% в профила на кандидата. Това ни помага да добием някаква представа какво има в самото CV, но разбира се го преглеждаме и лично.

Helene, аз работя за компания, която за 2022-ра нае над 30 хиляди човека в световен мащаб и съм имала момент, в който отговарям за 70 позиции. Абсолютно невъзможно е да си представиш какъвто и да е процес без ATS система. А ти ако си свикнала под CV да разбираш генерираното от jobs.bg, то нищо чудно, че това ти се струва с много текст. Абсолютно нормално и добро CV е за Европа.

# 145
  • София
Да, за управление на кандидатурите е напълно разбираемо.
Иначе не съм свикнала лично аз с темплейта на джобс, защото никога не ми е допадал.

# 146
Отваря ли ви LinkedIn през браузър днес, при мен дава грешка.

# 147
  • София
Отваря ли ви LinkedIn през браузър днес, при мен дава грешка.
Да.

# 148
не
сутринта не се отваряше само през приложението,
сега и през браузър не работи

# 149
Да, не работи и при мен. Вероятно авария, хакерска атака или ъпгрейд на сайта.
През Юни и Октомври се появи информация за изтичане на данни от LinkedIn.

Днес имаше новини за атака към сайта на Министерски съвет.
Може да е блокиран за България, тъй като се отваря през прокси.

Малка почивка от Рекрутърите Simple Smile
Утре е нов ден - нов късмет.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 20:10 от Нърд

Общи условия

Активация на акаунт