Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 706
  • 930
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
Не виждам някой да говори за кадърност. Ако държавната политика е сбъркана, защо да се чувсвам виновна, че взимам висока заплата, която изработвам също с труд и знания, не ми я дават даром и да ми бъде вменявано, че трябва да плащам, да плащам, да плащам и да не питам къде отиват тези пари, докато едни други хора, мнозинство, не плащат?

Напълно съм съгласна! Кадърността я намеси друга потребителка, можеш да върнеш назад. Мине се не мине и току някой започне да обяснява за корелацията между кадърност, положен труд и получавана заплата. И този някой, имАл щастието да му се случи да работи в нормална фирма, където тази корелация се спазва, е убеден, че то навсякъде е така и друго не съществува. Едно такова снизходително се внушава по заобиколен път, че видиш ли, тия с по-ниските заплати завиждали на ония с високите. И пак така тънко се намеква, а понякога и директно се казва, че явно малко работиш, не си много кадърен, затуй ти е малка заплатата и завиждаш на Пена, че нейната била голяма.

Както тези с високи доходи се възмущават, че внасят в пъти повече осигуровки, пък от здравната система получават еднакво с всички, така и тези с по-скромни доходи се възмущават, че бачкат яко и не по-малко от тия с високите, ама получават в пъти по-малко. Просто е. За тия неща не са виновни нито тези с високи заплати, нито тези с ниски. Ама понеже една потребителка спомена за манталитета, ще го намеся и аз. Такъв е явно и на умните и красивите, щом се ловят на тоя древен популизъм и гледат в канчето на бедния, та се и възмущават що бил беден и няма какво повече да даде.
Минималната заплата в момента е 710 лв БРУТО. Сметнете си колко е нетото и живее ли се с тези пари. И даааа, не малко хора работят за реална такава заплата, без пликчета и в сиво. Дали е едно и също да вземеш 100 лв от 550 или 100 лв от 4000? Не било честно? Ми не е, това е пазарната икономика, другари. Социализмът отдавна си отиде. Капитализмът се изроди и той отвсякъде, по-зле ще става, туй то.

# 646
Защо пак изместваме темата за сивия сектор с размера на заплатите... гледате по чуждите паници кой каква заплата вьимал, а упорито сте слепи за парите, откраднати от джоба на всеки от нас, включително и вашите родители и баби и дядовци, от "бизнесмени" с "политика" да не плащали пълни осигуровки... аз не съм забеляьала да има завист към по-малко внасящите, но обратното със сигурност беше изречено снощи по повод по-високите заплати. Пак да се върнем, никой няма да има против да плаща по-високи данъци - НО от момента, в който всички ги плащат!

# 647
  • в сърцата на децата <3
Според мен пак не прочетохте адекватно мнението на Iseis...

Спринг, загубена кауза. Просто българите (по-голямата част) сме така устроени - не искаме на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Понеже фирмите не дават реални и нормални заплати, значи е нормално кадърен и можещ човек да взима 1000 лева и да е доволен. Е, няма да се оправим. Докато има кадърни за 1000 лева да работят на мястото на трима - ще има и тарикати, които да смятат, че това е нормална заплата и да не дават повече, докато с икономисаните (няма да напиша "откраднати", въпреки, че е точно така) пари си купуват яхти, вили в чужбина и малки острови в Тихия океан. Масово служители не желаят да проумеят, че високата заплата Е НОРМАЛНА заплата. И да живееш на минимума НЕ Е нормално.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 11:24 от snow_angel

# 648
Сърдете се на шефовете си, не на други, които не вьимат минимална заплата...

# 649
Ама никой не говори за премахване на праговете на социалните плащания и на рейтване на това, което ще се получава срещу това, което се плаща. Говори се само да се увеличат вземанията. Хората не са против да плащат осигуровки и данъци. Против са само да им се взема. Що веднъж да не увеличим първо даването пък после да стрижем с голямата ножица?

Защо карате хората да излизат от София, от офиса, от хубавите си работи, че да видели как било еди къде си? Ми дайте да идем в Пакистан или Танганайка да видим как е. Там сигурно е още по-нагледно. Мен ме интересува какво е положението в европейските столици на развити държави, защото живея в такава и искам определен стандарт на живот. Не искам да се връщам нито на село, нито там, където 2к заплата е уау. И не, не е само до късмет това с работата. Човек се бори със зъби и нокти, за да е по-добре, ако не става в Бургас, ще стане в Пловдив, ако ли не в София, ако пак не - Берлин, Лондон, Мадрид… вече всеки може да отиде, където си поиска. Да знам - болни роднини, майчината къща, и бла-бла. Не виждам как бих им помогнала висейки на ръба на оцеляването до тях. Но това съм аз. Хората сме различни, всеки си живее, както намери за добре.

Бая време съм в тази тема и въпросът за кадърността никога не се повдига от хора, които знаят, че са такива.

# 650
  • в сърцата на децата <3
Iseis, ако някой ден те срещна, искам да ти стисна ръката за този коментар.

# 651
  • Бургас
Защо пак изместваме темата за сивия сектор с размера на заплатите... гледате по чуждите паници кой каква заплата вьимал, а упорито сте слепи за парите, откраднати от джоба на всеки от нас, включително и вашите родители и баби и дядовци, от "бизнесмени" с "политика" да не плащали пълни осигуровки... аз не съм забеляьала да има завист към по-малко внасящите, но обратното със сигурност беше изречено снощи по повод по-високите заплати. Пак да се върнем, никой няма да има против да плаща по-високи данъци - НО от момента, в който всички ги плащат!

А, прощавай, размерът на заплатите ти го намеси.
Не виждам аз слепи за парите, които изтичат от всички ни и отиват по нечии джобове. Тъкмо напротив, стотици страници в тая тема са изписани точно срещу тази порочна практика. Само че, тия дето не плащат са работодателите, не служителите. Я сметни на 100-200-300-1000 човека персонал, колко са спестените пари от осигуровки от страна на работодателя на годишна база. В огромния процент от случаи не е въпрос на избор на колко да те осигуряват, разберете го. Да, съгласяваш се, но то си е абсолютно изнудване. Ако не се съгласиш, не те наемат. И като в града, в който живееш не намериш такъв, който ще ти плаща всичко чинно, какво правиш? Живееш с гордост и чест и в магазина ти подаряват, зарад' високия ти морал или се съгласяваш, за да има какво да ядеш? Нещата не са черно-бели, както се опитвате да ги изкарате по този въпрос конкретно. И аз не одобрявам да се работи по този начин, но разбирам защо много хора го правят. Не е щото да спестят пари, уверявам ви. Знам, че и такива има, но не са чак толкова много, колкото си мислите.

Сетих се и друго по отношение на осигуровките. Цял живот внасяме във фонда, от който се изплаща и майчинството, ама не раждаме през 2-3 години, нали? А работим по 40, че и повече. Някои раждат по едно дете, други по 3, трети хич. Ама всички внасяме чинно в тоя фонд цял живот, не ли?
Ся, аз имам едно дете и съм ползвала веднъж майчинство, детски не съм получавала никога. Да се възмутя ли, че Гинка плаща колкото мен, а може и по-малко, пък има 3 деца?

Много неща са сбъркани в социалната и данъчната ни политика, тая тема е безкрайна. Не сме слепи за тия проблеми, ама пусто, какво можем да направим да променим нещата? Освен да  гласуваме и стачкуваме, друго не виждам какво. Обаче, ние като народ ни едното, ни другото правим като хората, та ще си сърбаме попарата. Като не ни харесва - ми ще се преместим, преквалифицираме, емигрираме и т.н. Нали така беше, във всяка тема го казват някои.

# 652
Вижте, аз не искам някой да взима още от хората, които работят реално за 1000 лв. Искам държавата да вземе да прибере осигуровки от тези, които се водят на минимална заплата, но взимат 2000+ в пликче. Лично аз работя в чуждестранна компания и всичко е на светло, но имам приятели, които работят в български фирми, взимат много добри заплати, но се водят на 1000 лв. по документи. Въпросът ми тук е - защо държавата иска да взима още от мен, а не си прибере дължимото от раздаваните пликчета под масата?  В края на деня и Пенка и аз взимаме 3К, но аз съм платила още една торба с пари на държавата, а тя не.

# 653
Първо, върни се пак да прочетеш кой точно намеси темата за размера на заплатите, и второ, за пореден път, фокусът е сивите работодатели, и държавата, не служителите без избор, изтъркахме клавиатурите да се повтаряме...

# 654
  • Бургас
Вижте, аз не искам някой да взима още от хората, които работят реално за 1000 лв. Искам държавата да вземе да прибере осигуровки от тези, които се водят на минимална заплата, но взимат 2000+ в пликче. Лично аз работя в чуждестранна компания и всичко е на светло, но имам приятели, които работят в български фирми, взимат много добри заплати, но се водят на 1000 лв. по документи. Въпросът ми тук е - защо държавата иска да взима още от мен, а не си прибере дължимото от раздаваните пликчета под масата?  В края на деня и Пенка и аз взимаме 3К, но аз съм платила още една торба с пари на държавата, а тя не.

Именно! Обаче, държавата не само не си събира дължимото от пликчетата, Ами не събира и не планира да събира и дължимите данъци от същите тия, дето раздават пликчета. Защото те както крият осигуровки, така крият и данъци. И понеже фиска все пак от там се захранва, какво какво, айде пак да вдигнем данъци/осигуровки и да ги вземем от тия, които и без това си ги плащат. И всичко е точно. И този проблем не се решава с масова миграция.
Да, не е нормално някой кадърен да се съгласява да бачка за 1000-2000 лв, но не е нормално и да се налага да мигрира на майната си, за да получава повече. А тук доста често това се дава като най-нормалното решение на този проблем. А то не е. Да не говорим, че една такава постоянна миграция води до други изкривявания и още повече задълбочава проблема, не го решава.  Ей това трябва да се промени. Но не виждам изгледи да се случи. Това е въпрос на държавна политика и се постига с години целенасочени действия в тази посока, постоянно и неотклонно. А при нас имаше и още има политика точно в обратната посока, та няма какво да се чудим защо не става.

# 655
  • Бургас
Въпросът ми тук е - защо държавата иска да взима още от мен, а не си прибере дължимото от раздаваните пликчета под масата?

Именно. Накрая като се поразровиш в нещата се получава така, че някои крупни бизнесмени, участващи в управлението на държавата, които са предимно в строителния и хотелиерския бранш всъщност осигуряват на минимума. Как да попълнят хазната, ами като оскубят чуждестранните фирми, които са толкова балами, че си плащат всичко.

# 656

Не виждам аз слепи за парите, които изтичат от всички ни и отиват по нечии джобове. Тъкмо напротив, стотици страници в тая тема са изписани точно срещу тази порочна практика. Само че, тия дето не плащат са работодателите, не служителите. Я сметни на 100-200-300-1000 човека персонал, колко са спестените пари от осигуровки от страна на работодателя на годишна база. В огромния процент от случаи не е въпрос на избор на колко да те осигуряват, разберете го. Да, съгласяваш се, но то си е абсолютно изнудване. Ако не се съгласиш, не те наемат. И като в града, в който живееш не намериш такъв, който ще ти плаща всичко чинно, какво правиш? Живееш с гордост и чест и в магазина ти подаряват, зарад' високия ти морал или се съгласяваш, за да има какво да ядеш? Нещата не са черно-бели, както се опитвате да ги изкарате по този въпрос конкретно. И аз не одобрявам да се работи по този начин, но разбирам защо много хора го правят.

Същите тия най-много реваха, че покрай пандемията не взимат читав болничен и обезщетение за безработица като ги съкратиха. Понеже е много лесно да взимаш парите в плик, да се водиш на мрз и да не плащаш нищо. Ама опре ли се до това да си нетрудоспособен 14 дена, че и повече, да седиш месеци без работа, защото бизнесът не може да функционира - тогава паст отварят и реват.

# 657
  • Бургас

Не виждам аз слепи за парите, които изтичат от всички ни и отиват по нечии джобове. Тъкмо напротив, стотици страници в тая тема са изписани точно срещу тази порочна практика. Само че, тия дето не плащат са работодателите, не служителите. Я сметни на 100-200-300-1000 човека персонал, колко са спестените пари от осигуровки от страна на работодателя на годишна база. В огромния процент от случаи не е въпрос на избор на колко да те осигуряват, разберете го. Да, съгласяваш се, но то си е абсолютно изнудване. Ако не се съгласиш, не те наемат. И като в града, в който живееш не намериш такъв, който ще ти плаща всичко чинно, какво правиш? Живееш с гордост и чест и в магазина ти подаряват, зарад' високия ти морал или се съгласяваш, за да има какво да ядеш? Нещата не са черно-бели, както се опитвате да ги изкарате по този въпрос конкретно. И аз не одобрявам да се работи по този начин, но разбирам защо много хора го правят.

Същите тия най-много реваха, че покрай пандемията не взимат читав болничен и обезщетение за безработица като ги съкратиха. Понеже е много лесно да взимаш парите в плик, да се водиш на мрз и да не плащаш нищо. Ама опре ли се до това да си нетрудоспособен 14 дена, че и повече, да седиш месеци без работа, защото бизнесът не може да функционира - тогава паст отварят и реват.

Ама защо за пореден път срещам твърдение, че тези, които се осигуряват на МРЗ не плащат нищо? Не е вярно това, плащат, но върху съответната сума, т.е. по-малко от тези с по-високи осигурителни доходи. Отдавна няма необлагаем минимум, бе хора, откак махнаха подоходното облагане и въведоха плоския данък. Стига с тия неверни твърдения вече, че не плащали нищо. И не се осигуряват на МРЗ, освен ако не получават нея реално. Тези в сивата икономика се осигуряват на минималния осигурителен праг за длъжността, който не е МРЗ. Да, за много длъжности не е много над нея, но не е и точно МРЗ.
И да, реваха хората, защото социалните плащания са обвързани с декларирания осигурителен доход. Като си се осигурявал на по-малко, отколкото вземаш, получаваш по-малко под формата на болнични, майчинство, обезщетения при безработица и т.н.  Не е еднакво с тези, които са се осигурявали на по-високи доходи, както се твърди доста често. Еднакво е само по отношение на НЗОК, т.е. здравните услуги, които се полагат на здравноосигурените лица.

Шерилин, както вече уточнихме, доста от хората, които се осигуряват на по-нисък доход не го правят защото им е по-лесно, а защото нямат друг избор, освен трайна безработица. Те много добре знаят, че това ще ги удари в случай на нетрудоспособност или оставане без работа. Затова и толкова реваха да не се затварят заведенията през пандемията. Трижди повече реваха и продължават да реват драгите им работодатели на тия същите хора. И не само реваха, ами държавата ги дотира с месеци, щото нали, да подкрепим бизнеса.
Нали уж никой не сочел с пръст работниците, ми все срещу сивите бизнесмени и държавата се възмущавате. Защо сега ти зина срещу тия работници?

# 658
Сиксенс, предлагам да си занесеш ентусиазма на жълтите павета, защото нито Шерилин, нито аз или друг от форума сме в позиция да променим нещата. Факт е, че с избор или без избор, хората в пандемията си получиха помощите от джобовете на хората в белия сектор. То от къде другаде... За справка, потребителката няколко страници назад, както и предишни дискусии, има си хора, за които да си получаваш част от заплатата чисти пари в плик е в реда на нещата. Тя дори се лакомеше за такава работа, че "2500лв са си 2500лв". Дали даже не я е приела, не каза.

# 659
Сиксенс, 710 лв е мрз и осигуровките са нищо в сравнение с това, което плащам аз. Минималната осигурителна сума за длъжността не винаги е особено по-висока от мрз. За главен готвач например, е нещо от рода на 850… страшна разлика. А знаете ли, че готвач за под 100 лв в кухнята не влизаше още преди години?

Мен много ме гложди като някой взима заплата като моята, но се осигурява на 800 лв. Айде, да не казвам мрз. Дали са 800 или 900 все тая. Защото плаща в пъти по-малко от мен. А накрая аз не получавам нищо, защото системата ни е такава. И преди го писах, и пак ще го напиша. Миналият декември се контузих жестоко в коляното. И от спешната помощ ми направиха снимка в травматологията и това беше. Нямах счупено. Държавата беше до тук. Ама на мен не ми мина. И ямр се наложи. Плащам толкова пари за здравни, накрая няма как касата да ми покрие ямр в тоя живот. Добре, че имаме ДЗ и отидох без да плащам 1 лв, без да чакам, прегледи от лекар, ямр и физиотерапия без чакане и без да плащам. А толкова пари съм наляла в здравни осигуровки и накрая ни-що!!!

Общи условия

Активация на акаунт