Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 692
  • 930
  •   1
Отговори
# 660
Минималния осигурителен праг за архитект е равен на МРЗ и не е променян от 2016. Расте само и единствено защото расте МРЗ и поне от 4 години са изравнени. Няма какво да  коментирам повече

# 661
  • в сърцата на децата <3
И както всеки път като захванем тоз рефрен, стигаме до извода, че всеки ще си плаща когато осигуровките започнат да са лични. Плащам 200 месечно здравни? Супер, като ми се наложи отивам и не плащам нищо. Плащам 20? Супер, полага ми се годишен профилактичен преглед и някакви отстъпки при специалисти. Нямам? Плащам си като се наложи. Имам голям пенсионен фонд? Взимам (ако доживея) голяма пенсия. Плащам минимум? Взимам минимум. Само че ако не доживея пенсия, децата ми ще могат да вземат събраните ми пари и да направят нещо с тях, както е сега допълнителното пенсионно. А не държавата да ми ги открадне, както е положението със задължителното пенсионно.

# 662
  • Бургас
Или здравната осигуровка за услугите, които предлага здравната каса да е твърда сума за всички. Щом всички ползват еднакъв пакет услуги, цената ще е една и толкова. То и без това сега се доплаща за всичко. От там нататък който каквито застраховки иска да прави.

# 663
Или здравната осигуровка за услугите, които предлага здравната каса да е твърда сума за всички. Щом всички ползват еднакъв пакет услуги, цената ще е една и толкова. То и без това сега се доплаща за всичко. От там нататък който каквито застраховки иска да прави.

Така де, ама ще стане по-трудно да се източва ЗК и схемите им ще секнат.

Като се сетя колко пари съм наляла и как нищо не съм ползвала, яд ме хваща. Личната сигурно не ми помни и физиономията, няма си идея от здравния статус. Болничен преди взимах повече, от няколко години въобще не ползвам. Даже не знам за какво ми е тоя ЛЛ, като си няма идея от здравните ми проблеми.
Аз си изследвам хормоните 1 път годишно. ЗК плаща за 2-3 хормона на щитовидната и това е. А ако си пусна тези, които ми трябват на мен ще са около 300 лв. Поне това да ми покриваха или да имаше някакъв лимит, който можеш да ползваш за разни услуги. Ама не, молиш се да не ти се наложи ЯМР, че ще вадиш 400 лв от джоба.

# 664
  • Бургас
Сиксенс, предлагам да си занесеш ентусиазма на жълтите павета, защото нито Шерилин, нито аз или друг от форума сме в позиция да променим нещата. Факт е, че с избор или без избор, хората в пандемията си получиха помощите от джобовете на хората в белия сектор. То от къде другаде... За справка, потребителката няколко страници назад, както и предишни дискусии, има си хора, за които да си получаваш част от заплатата чисти пари в плик е в реда на нещата. Тя дори се лакомеше за такава работа, че "2500лв са си 2500лв". Дали даже не я е приела, не каза.
За какъв ентусиазъм говориш? Дискутираме проблем, изказвам мнение. Със същия успех бих те приканила и теб да дойдеш с мен на паветата, гледам и ти не страдаш от липса на патос.

Кои помощи са получили хората в пандемията от джоба на белия сектор? И кои хора? Ако говориш за мярката 60/40, то сумата по нея се изчисляваше на база реално декларирани доходи, така че не са получили повече, отколкото са внесли.

Шерилин, ЯМР се поема от ЗК. Миналата година правих.
Съгласна съм, че по отношение за здравните осигуровки и услуги, системата не е честна и е в ущърб на плащащите повече. Това е минусът на солидарната система. Нашата конкретно е за тотално изриване и изграждане наново.
Имайте предвид, обаче, че в този й вид се дава възможност за достъп до здравни услуги на най-бедните и уязвими групи от населението. Не е домислена, има какво да се коригира по нея, но за момента това е положението.

Вижте, за да се реши един проблем, преди него трябва да се решат куп други. Всичко е свързано и се иска много труд, мислене най-вече желание от страна на държавата това да се случи. Докато са така овъртолени властта и "бизнеса", няма да стане.

# 665
Ето затова хората не искат да плащат осигуровки, защото като отидеш на лекар, пак плащаш, ЯМР и скенери също, операциите също се плащат.Направления или нямат или за след месец.

# 666
  • Бургас
Ето затова хората не искат да плащат осигуровки, защото като отидеш на лекар, пак плащаш, ЯМР и скенери също, операциите също се плащат.Направления или нямат или за след месец.

Това не бива да е причина да не плащаш осигуровки. Те не са само за здравни услуги. Хубаво, плащаш на лекар, доплащаш операции и т.н. Обаче, ако не си внасял осигуровки или си внасял минимума, като излезеш в болничен недай Боже, особено продължителен, много бързо ти се изяснява защо е трябвало да внасяш както е по закон.
Отделно, за да има пари в ЗК, които тя да изплаща на болниците за извършени здравни услуги, някой трябва да е внасял. А самата ЗК се точи по различни начини и за жалост, някои от тях самата ЗК ги е заложила в малоумните рамкови договори, в безумните цени, които е заложила за различните пътеки и процедури, както и в още по-безумните пътеки и изисквания за покриването им. Понякога, за да си получиш полагащите ти се здравни услуги, се налага болницата да "точи" ЗК иначе тя после няма да плати пътеката. Или просто болницата ще ти откаже да си ползваш полагащото се, ако не иска да точи. Много е овъртяно там, ама това е друга тема, да не спамя.

# 667
Скрит текст:
Сиксенс, предлагам да си занесеш ентусиазма на жълтите павета, защото нито Шерилин, нито аз или друг от форума сме в позиция да променим нещата. Факт е, че с избор или без избор, хората в пандемията си получиха помощите от джобовете на хората в белия сектор. То от къде другаде... За справка, потребителката няколко страници назад, както и предишни дискусии, има си хора, за които да си получаваш част от заплатата чисти пари в плик е в реда на нещата. Тя дори се лакомеше за такава работа, че "2500лв са си 2500лв". Дали даже не я е приела, не каза.
За какъв ентусиазъм говориш? Дискутираме проблем, изказвам мнение. Със същия успех бих те приканила и теб да дойдеш с мен на паветата, гледам и ти не страдаш от липса на патос.

Кои помощи са получили хората в пандемията от джоба на белия сектор? И кои хора? Ако говориш за мярката 60/40, то сумата по нея се изчисляваше на база реално декларирани доходи, така че не са получили повече, отколкото са внесли.

Съгласна съм, че по отношение за здравните осигуровки и услуги, системата не е честна и е в ущърб на плащащите повече. Това е минусът на солидарната система. Нашата конкретно е за тотално изриване и изграждане наново.
Имайте предвид, обаче, че в този й вид се дава възможност за достъп до здравни услуги на най-бедните и уязвими групи от населението. Не е домислена, има какво да се коригира по нея, но за момента това е положението.

Вижте, за да се реши един проблем, преди него трябва да се решат куп други. Всичко е свързано и се иска много труд, мислене най-вече желание от страна на държавата това да се случи. Докато са така овъртолени властта и "бизнеса", няма да стане.

Браво, че си успяла за ЯМР. На мен не ми се ходеше по мъките. Да търся личната, да чакам пред кабинет и да се моля да ми обърне внимание, да ми даде направление за травматолог. Тоя травматолог да ми даде направление за ЯМР, което вероятно нямаше да се случи. А това означава и болничен, за да мога да вися пред кабинетите, зимата, в поледицата и снега, докато не мога да си стъпя на крака. А аз пак 1 ден болничен не взех. Мениджърът ме пускаше всеки ден за физиотерапия и отработвах после.

Реално и с обезщетението за безработица е същото, човек с 5 000 лв заплата няма много смисъл да седи на борсата, ама му се удържа солидна вноска всеки месец. А тоя с 900 лв заплата ако го съкратят, ще си седи. Даже ще си намери и работа на черно.

Мои приятели се занимаваха с трудова медицина. И в тяхната фирма се осигуряваха всички на мрз или там минимума за длъжността. По едно време ги съкрати и ги държа на борсата фиктивно, а те продължаваха да работят. После пак си ги назначи. Доста са спестили шефовете с тия схеми.

Реално в момента имам право на 6 месеца борса, ако си загубя работата. А има ли смисъл да стоя? Не. И максимума да взимам, пак няма да ме устройва. Вече се чудя и на жените с втората година майчинство, как издържат със 710... Аз сега нямам дете и ако доходът ми падне на 700 лв, ще трябва сериозно да помисля как ще живея от тук нататък.

# 668
И този някой, имАл щастието да му се случи да работи в нормална фирма, където тази корелация се спазва, е убеден, че то навсякъде е така и друго не съществува. Едно такова снизходително се внушава по заобиколен път, че видиш ли, тия с по-ниските заплати завиждали на ония с високите. И пак така тънко се намеква, а понякога и директно се казва, че явно малко работиш, не си много кадърен, затуй ти е малка заплатата и завиждаш на Пена, че нейната била голяма.
Не, хич не е щастие. Резултат от постоянни целенасочени усилия. Намерил съм си работа в нормална фирма, защото при всяка смяна на работа съм ходил на интервю в поне 5-6 различни фирми, които съм проучил в процеса и с които съм преговарял за офертата и условията. Не съм се съгласявал да укривам доходи не защото не съм имал възможност, а защото не е редно. И за всяко интервю съм се подготвял и съм отделял от личното си време след работа и през уикендите. И съм пускал отпуска за да ходя по интервюта, работил съм от вкъщи в неделя, за да мога в понеделник да си тръгна по-рано за интервю. И така многократно. Интервютата за старши програмист в наистина желаните фирми отнемат сумарно ~10 часа и това е без времето за подготовка и за проучване на компанията. Никой не ми плаща затова отделено време.
За да стигна до нивото на мога безпроблемно да преминавам интервютата на компании от световна класа съм отделил много години за образование, както в университет, така допълнително и извън него. И продължавам да отделям време за това всяка седмида за да съм в крак с технологиите.
А тукашните "Пенки" обясняват как те не можели да си намерят работа в "нормална" фирма, защото никой не идвал у тях на крада да им я предложи докато си седят на дивана. Ами не става така. Това не е снизхождение, това са си факти - така работи света. И оправданията с късмета са точно ясен индикатор за мързел. Не е въпрос на късмет, а на работа, работа и пак работа. Без да се осъзнае това до никъде няма да се стигне. Това е просто съвет за тия дето си затварят очите и чакат на късмета, но по-лесно да казвате как било снизхождение.

Минималната заплата в момента е 710 лв БРУТО. Сметнете си колко е нетото и живее ли се с тези пари. И даааа, не малко хора работят за реална такава заплата, без пликчета и в сиво. Дали е едно и също да вземеш 100 лв от 550 или 100 лв от 4000? Не било честно? Ми не е, това е пазарната икономика, другари. Социализмът отдавна си отиде. Капитализмът се изроди и той отвсякъде, по-зле ще става, туй то.
Дали е едно и също тия 550 лева да си ги харчиш за себе си или тия с 4000 да подпомагаш 10 роднини? Нещо всички гледат колко взимат тези с големите заплати и цъкат как им било излишно и нямало да усетят ако им се вземе още, а никой не гледа че и те имат разходи. Само хората на МРЗ явно плащат сметки... А с колко труд и знания се изкарват тези високи заплати още повече не се гледа.
И не аз не се възмущавам, че плащам повече а получавам същите здравнигрижи от държавата. Възмущавам се, че аз плащам всичко дължимо, а мнозинството - не. И точно за това няма адекватно ниво на грижа, защото най-основният принцип във всяка социална система е, че всички плащат дължимото, а само тези които имат реална нужда ползват. Не зависимо от доходите, ако само 10% си плащат сметката системата се чупи.

Ама най-много ме възмущава, когато хора цял живот нарушавали закона по избор ми правят сметка на заплатата и ми обясняват как съм им длъжен. И как нарушаването на закона било социална дейност и сила...

# 669
Жените стоят на майчинство, понеже си гледат децата. Някои се връщат на работа, ако имат баби да помагат. Мъжете работят и така..... докато не тръгне на ясла или градина, няма начин. И после е трудно поне в началото - боледуват, отсъстват....

# 670
  • Бургас
Скрит текст:

Браво, че си успяла за ЯМР. На мен не ми се ходеше по мъките. Да търся личната, да чакам пред кабинет и да се моля да ми обърне внимание, да ми даде направление за травматолог. Тоя травматолог да ми даде направление за ЯМР, което вероятно нямаше да се случи. А това означава и болничен, за да мога да вися пред кабинетите, зимата, в поледицата и снега, докато не мога да си стъпя на крака. А аз пак 1 ден болничен не взех. Мениджърът ме пускаше всеки ден за физиотерапия и отработвах после.

Реално и с обезщетението за безработица е същото, човек с 5 000 лв заплата няма много смисъл да седи на борсата, ама му се удържа солидна вноска всеки месец. А тоя с 900 лв заплата ако го съкратят, ще си седи. Даже ще си намери и работа на черно.

Мои приятели се занимаваха с трудова медицина. И в тяхната фирма се осигуряваха всички на мрз или там минимума за длъжността. По едно време ги съкрати и ги държа на борсата фиктивно, а те продължаваха да работят. После пак си ги назначи. Доста са спестили шефовете с тия схеми.

Реално в момента имам право на 6 месеца борса, ако си загубя работата. А има ли смисъл да стоя? Не. И максимума да взимам, пак няма да ме устройва. Вече се чудя и на жените с втората година майчинство, как издържат със 710... Аз сега нямам дете и ако доходът ми падне на 700 лв, ще трябва сериозно да помисля как ще живея от тук нататък.

Ами да, трудно се доредих. Това беше 3-тият невролог, който посетих и който наааай-накрая се съгласи, че ми е необходим ЯМР. Само че има уловка. За да ми се направи, се налага болничен престой. Ясно е, че за болки в кръста и изследване, което трае 30 минути, няма нужда да видиш 3 дни в болница. Ама пътеката е такава. В крайна сметка ме "приеха" на документи, а отидох само за изследването. Ето ти точене на ЗК, защото ЗК така иска. И да бях лежала в болницата три дни, пак същото, само дето щях да генерирам и разходи за тая болница, пък да заемам легло и т.н. В същото време, по пътека е задължително да се пуснат еди какви изследвания и т.н. за да се признае пътеката за изпълнена. А за да те вземат изобщо за такова изследване трябва да ти напишат една от допустимите диагнози за него. С две думи, да си я измислят. Параграф 22 отвсякъде. Мътна и кървава е там, ама .

Bboiko, нещо не си ме разбрал какво казвам, ама карай. Не ми се обяснява пак, достатъчно казахме всички по темата.

# 671
Точно, мътна и кървава. Аз ако съм 3 дена в болница, значи съм болничен и няма да мога да работя. От това ще страда работодателят ми. А аз не съм взимала болничен, ходих на ямр след работа, имах час в 18:30. Записах си го от днес за утре и минах безкасово. Не знам дали щяха изобщо да ми дадат направление за ямр, защото реално ходех, не бях да не мога да мръдна. А те сякаш искат да си жив труп, за да те пратят. Системата е ужасна!

Рядко съм съгласна с Бойко, но в горния пост няма какво да добавя и как да не съм съгласна. Макар да не съм програмист, съм се преквалифицирала още преди да завърша бакалавъра си, защото видях, че пари там няма. А много ми се работеше като журналист! Но нямаше как да си позволя.

Отделяла съм пари за курсове, за интервюта, за подготовка, уча сега отново, магистратура, която си плащам сама и не ми се струва евтина, а е в СУ, не е в чужбина.

Изкарах над 200 часа обучения тази година, за да мога да получа повишение. Така че недейте с това кой заслужава и кой не. Ако мислите, че в ит компаниите някой плаща на хора, за да си клатят краката, просто не става. Веднага се вижда кой какво прави и бива оптимизиран.

# 672
Аз на жълтите павета съм стояла достатъчно и продължавам да стоя.
Обаче тези, които са недоволни от работодателите си, които ги осигуряват на 4 часа, на минимална или малко над нея заплати, защо не протестират, а продължават да не гласуват или гласуват традиционно за ББ и компания?
Ще кажете - темата се политизира, ами да, политизира се, защото икономиката в една държава и стандартът на живот са свързани с политиката.

Напълно съм съгласна, че според размера на осигуровки, които плаща човек трябва да получава съответния по размер пакет. Няма как да плащам всеки месец здравни на държавата и в крайна сметка за мен никога да няма направление и за всичко да трябва да плащам от джоба си. По тази причина ползвам само и единствено допълнителното здравно осигуряване.

И пак се опира до политика - източване на ЗК не става тайно, всички знаят за схемите и за злоупотребите - шефове на болници с фиктивни операции и пътеки, докарващи си по хиляди лева на месец и в същото време други здравни работници с по 2К заплати. Но политическият чадър е удобно опънат над когото трябва, а хората гледат телевизионни риалитита и лапат мухи.

# 673
Жените стоят на майчинство, понеже си гледат децата. Някои се връщат на работа, ако имат баби да помагат. Мъжете работят и така..... докато не тръгне на ясла или градина, няма начин. И после е трудно поне в началото - боледуват, отсъстват....

То е ясно, че си гледат децата. Въпросът е с дохода как се справят. Понеже и моят мъж работи, не е като аз да изкарвам само пари и да чака на мен. Напротив, сега  работим и двамата, със сходен доход сме. Но аз ако съм с майчинство 710 лв, това означава доходът ни да намалее двойно, защото разликата в първата и втората година ще е стряскаща.

# 674
Само на заплата ли разчитате?

Общи условия

Активация на акаунт