Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 753
  • 930
  •   1
Отговори
# 735
  • Бургас
Не им завиждайте на сервитьорките. Тежък физически труд си е това. И не може да седнеш ни за секунда през цялата смяна. Реално не могат да изкарат много години така, защото започват болките я в гърба, я в кръста, я в краката или ръцете. Те за това са все младички в Хепи-то. 40+ годишен човек не може да издържи на това темпо.

# 736
Аз не завиждам. ИЗкарват доста, но на високата цена да не се развиваш. Млад човек в сервитьорството може да се радва на заплата, но ако не се усети да си инвестира парите в образование и развитие, ще си остане един черноработник.

Имаше една жена на 50 в едно квартално заведение, в което се събирахме. Казваше, че винаги е била сервитьорка. Работеше без почивен ден в две кръчми и не ѝ беше лесно. Чудила съм се как някой седи 20-30 години в такава професия.

# 737
Шерилин, при вас колко 50 годишни има?

# 738
Шерилин, при вас колко 50 годишни има?

Не знам, фирмата е 2 000 човека, не ги познавам всичките.

# 739
Не им завиждайте на сервитьорките. Тежък физически труд си е това. И не може да седнеш ни за секунда през цялата смяна. Реално не могат да изкарат много години така, защото започват болките я в гърба, я в кръста, я в краката или ръцете. Те за това са все младички в Хепи-то. 40+ годишен човек не може да издържи на това темпо.
Младички са в Хепито, защото на 40+ годишните не им пасва униформата, не за друго. И в разните нощни клубове е същото. А и да успеят да се задържат, бакшишите ги обират 20 годишните, пък те са повече от половината от парите. И накрая винаги ще има някоя студентка с по-къса пола и по-малки претенции, дошла за купона и безплатния алкохол. Поне по местата с големите бакшиши. Лошото е ако някой го осъзнае чак на 40...

# 740
  • Бургас
Ами искрено съжалявам хората, които дават бакшиши заради къса пола и младо лице.

Истината е, че повечето работят сервитьори докато са студенти или дакото се ориентират за някаква професия. Тази професия е до време... в България. Като съм ходила по чужбините съм забелязала, че това там си е съвсем нормална професия и в повечето пъти сервитьорите са били на стабилна възраст. Но там явно хората не дават бакшиши заради къси полички и държат на качеството на обслужването, а не да оплакнат окото Grinning

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 09:48 от Irene Adler

# 741
  • в сърцата на децата <3
Първото, което ми излезе във фейса днес, особено тематично за последните страници в темата:

# 742
  • Наблизо
Здравейте,

Търся съвет за близък,който ще бъде съкратен поради намаляване обема на работа и ще трябва 6 години преди пенсия да търси работа.
Не знае английски и т.н. и на тази възраст колкото и да се мъчи не може да стигне ''работно ниво''.Не го викат на интервюта и се чудим как да помогнем.
Досега е работил като търговски представител мениджър продукти.

# 743
Ако човекът не е склонен/способен да придобие нови умения, то не му остава друго, освен да търси нещо в същата сфера. Като начало би могло да се наблегне на по-добре оформено и адаптирано към съответната обява CV.

Друг вариант е някаква позиция, която не изисква квалификация, като напр. охрана в банков клон, магазин, и пр.

# 744
  • Пловдив
От 1 година в работата ни правят атестации, целта на който според мен  е наетата HR фирмата да си оправдае заплатата. Обаче за 3ти път тази година трябва да си изсмуквам от пръстите глупости свързани с индивидуалния
 ми план за обучение и развитие.Кажете как се справяте вие с това?

Ето ви плана и целите ми за годината. С тях приключих още на междинната атестация. От тогава до сега единственото, което не мога да завърша е "Внедряване на нова оперативна система"-програмистите още работят.
1.   Внедряване на  нова оперативна система до 31.09.2022г.   Не вършен-външни фактори
2.   Дигитализация на документи до 31.12.2022г.    завършен
3.   Инвентаризации чрез новата оперативна система до 31.03.2022г.   завършен (не много успешно ERP-то има бъгове)
4.   Ревизиране и оптимизиране на архивни документи до 31.12.2022г.   завършен

Искаха да предложа на какви обучения искам да отида за да си улесня ежедневната работа- предложих обучения, не ме  включиха в тях.А ме пратиха на курс по ексел за начинаещи.-при все че имам  MOS сертификат-експерт,с който те разполагат.
На другата част от въпросите ми е още по странно какво да отговоря.
Така че напълно сериозно ви питам, как се очаква да отговоря, като честно не мисля че има значение.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 14:27 от k sh

# 745
Здравейте,
Изчетох много из всичките теми и може би ще се отклоня от последно дискутираните казуси, но искам да ви попитам за обективно мнение относно нормална/средна/адекватна стартова заплата в голяма компания на не-ИТ позиция с малък опит (до 3г) по специалността - питам конкретно към настоящата действителност, т.к. считам, че нещата са се променили през последната 1г+.
Всяко мнение ще ми бъде добре дошло, абстрахирам се от конкретика по питането ми, защото искам да добия по-обща представа.
Ако има значение - за гр.София питам. Simple Smile

# 746
  • в сърцата на децата <3
Здравейте,
Изчетох много из всичките теми и може би ще се отклоня от последно дискутираните казуси, но искам да ви попитам за обективно мнение относно нормална/средна/адекватна стартова заплата в голяма компания на не-ИТ позиция с малък опит (до 3г) по специалността - питам конкретно към настоящата действителност, т.к. считам, че нещата са се променили през последната 1г+.
Всяко мнение ще ми бъде добре дошло, абстрахирам се от конкретика по питането ми, защото искам да добия по-обща представа.
Ако има значение - за гр.София питам. Simple Smile
Между 1400 и колкото си договориш.

А сега сериозно - ако не дадеш поне сфера на дейност, а най-добре и позиция, освен да хвърляме боб, не виждам как може да отгатнем. Защото за счетоводител е едно, за инженер - друго, за заварчик - трето, за продавачка - четвърто... А може и пилот да си 🤷 Противно на всеобщото мнение, в IT бранша съвсем не работи всеки втори 😂

# 747
Вече позициите на ИТ и не-ИТ ли се делят? Средно положение няма! 😁

Дайте повече информация, така трудно ще кажем каквото и да е.

# 748
Хайде и аз да се разпиша с молба за мнение. Писа ми в рикрутърка с инфо за позиция в тяхната фирма. Познавам фирмата, добри са, позицията ми стана интересна, говорихме. Накратко, минах три интервюта, като последното беше презентация по даден клиентски казус. Получих добра обратна връзка по време на интервюто - че клиентският казус е много добре проучен, препоръките точни, презентацията добра и т.н. Интервюиращият - висш мениджър в компанията ми обясни, че последният етап след него би бил интервю с ХР.
Два дни по-късно получавам имейл от рикрутърката да ме пита как ми се е сторило интервюто с въпросния мениджър, че искала да се чуем по телефона някой от тези дни - някакво мега неопределено. Нито казва, искаме да направиш ХР интервюто, нито казва, съжалвявам, спряхме се на друг кандидат. Права ли съм да мисля, че просто иска да ме отреже по-любезно - в личен разговор, а не в мейл?

Не ми е въпрос на живот и смърт, работа си имам, но ми е неприятно след инвестираните часове в презентация някой да ми пише подобни мейли без ясно послание.

# 749
  • София
Може момата толкова да си може. Сигурно и се иска да се изкаже някак по-завъртяно, по- ХРски. Щом не ти е на живот и смърт - изчакай да се обади, изслушай я спокойно и продължи напред.
Пробвала си се и толкова.

Общи условия

Активация на акаунт