Студенти в Нидерландия - 15

• 71 422
  • 733
  •   1
Отговори
# 225
Холандските деца, без значение от специалността работят от първи курс.
Скрит текст:
Често се споменава, затова със специална молба съм помолил за пряка информация от състуденти на детето. (информацията е от тази пролет)
Сметката е - 14 попитани - 3 работят, 11 не. Нидерландци.
Разбирам, че това е много частен случай и да съм попаднал на най-лошите и разглезени, но това е единствената информация от първа ръка, с която разполагам и я предпочитам пред несигурните алтернативни източници.
Редактирам си мнението - сега се сетих за последващ разговор, който ме навежда на мисълта, че информацията може да не е точна и да е подвеждаща.
От приятелите които имам тук, всички които имат студенти и ученици над 15г работят. Освен това имам пример и от личен опит, всичките ми колеги - холандци (в университета) работеха. Не казвам, че видиш ли ти няма нито едно дете което да не работи, винаги има изключения, но масовото явление е че работят и се издържат сами. Задълженията на родителите са сведени до плащане на годишните такси, закупуването на компютър и пълна издръжка на детето първите три месеца от следването (квартира, джобни и т.н.).
Моят син живее с четирима съквартиранти - двама холандци, които втора година не работят и нямат намерение да го правят докато учат и двама французи - също не работят. Учудени са, че синът ми продължава да работи и то  нощем. Споделям, защото тук често се изразява становище, че много студенти работят , а от състудентите на сина ми работещите са доста малко(второкурсници).

# 226
Здравейте, питам чисто информативно, защото все още има 2 години до кандидатстване на дъщеря ми, но колко реалистично е да очквам да си намери работа първите месеци от заминаването й и да си поеме по-голяма част от издръжката там?
Изобщо възможно ли е, моля споделете опит, защото на теория е едно, особено в нейните очи, но като ви чета не е така лесно и гладко всичко и май си трябва сериозна финансова подкрепа от семейството.
Дъщеря ми започна да учи в Бреда с безобразно висок наем за общежитие. Два месеца по-късно всичко се случи едновременно - излезе ѝ редът за евтина квартира с опция за allowance и започна работа. В момента е почти на самоиздръжка. Казвам почти, защото още не са дошли парите от субсидията, но е въпрос на време. Тя е горда, че се оправя сама, аз съм горда, че тя се оправя сама. Нейно съседче от общежитието от ден 1 работи...на три места. И той е на самоиздръжка. Според мен е въпрос на мотивация и правилно разпределяне на времето.

# 227
Здравейте,
Моля, ако някой има опит да разясни как става преотдаването на стая. Например, ако детето е на обмен за 4-5 месеца да преотстъпи стаята на друг. Новият наемател може ли да се регистрира на този адрес и ако трябва договор кой го подписва?
Синът ми започна с такъв договор. Има право на регистрация . Договорът се сключва между титуляра и наемащият, като се верифицира пред ландлорда. С такъв договор, съставен от титуляра и подписан от ландлорда и синът ми , той взе BSN.

# 228
Само да добавя да се провери в основния договор какво пише, в този на сина ми пише че няма право да преотдава.

# 229
По въпроса за работата при холандските студенти.
Повечето ( да не кажа всички) са работили още като ученици поне от 14-15 годишни. Редене на рафтове, а след 16 и касиери.

Когато станат студенти, държавата им изсипва една крупна сума месечно без условности. Ако семейството има нисък доход, студентът ще взима гифт+ заем.
Ако е с по- високи доходи, студентът ще взима едни 1000 евро / месечно без лихва, без идея кога ще ги връща. Ще му удържат някакви около 50 евро, като започне работа и като минат 20 на години, минават за сметка на държавата.
Та, как да продължат да искат да работят холандчетата.
Те нямат условие, че трябва да работят. Чужденците имат, защото в крайна сметка на холандчетата мама и тате са внасяли доста солени данъци от преди те да са родени. И така правителството е измислило малка компенсация.
Та , вярно е, че когато станат студенти , не всички местни вече работят.

Относно договорите. Дори да пише, че няма право да преотдава да пита все пак собственика.Ако собственикът е съгласен да се преотдаде, може да се направи анекс. Повечето я слагат тази клауза, но могат да проявят разбиране, ако има основателна причина и читав кандидат за съблетване.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 12:06 от rosss

# 230
[quote author=ina.bg link=topic=1497202.msg45658521#msg45658521 date=1669819510

По повод пак темата с квартирите ( най- трудното) от досегашния ни опит в Холандия - нашия наемодател предизвести всички, че от 1.01 започва ремонт на къщата и всички трябва да се изнесат. Един месец преди края на годината и в навечерието на сесия. Та отново

Връхлитат с въпроса - някой има ли инфо за квартира в Тилбург? Може и пре наемане за пролетния семестър, най- добре дългосрочно, разбира се.
Здравейте,
Моля, ако някой има опит да разясни как става преотдаването на стая. Например, ако детето е на обмен за 4-5 месеца да преотстъпи стаята на друг. Новият наемател може ли да се регистрира на този адрес и ако трябва договор кой го подписва?
[/quote]

# 231
  • София
...... Два месеца по-късно всичко се случи едновременно - излезе ѝ редът за евтина квартира с опция за allowance и започна работа.
Здравейте, може ли да ми пишете тук или лично, какво означава "излезе и реда за евтина квартира"?

Имам и друг въпрос, синът ми имаше регистрация в този сайт за наем, но вече не е валидна, не зная защо.
https://woonbedrijf-productie-vestide.azurewebsites.net/en/creat … ant-identificeren

Опитвам се да направя нова регистрация, но изисква ZIP code, пробвах да въведа своя или този на Айдховен, не го приема. Какво се очаква да бъде въведено според вас ?

# 232
А можем ли от сега да се регистрираме в такъв сайт?

# 233
  • La casa de Mickey Mouse
Повечето ( да не кажа всички) са работили още като ученици поне от 14-15 годишни. Редене на рафтове, а след 16 и касиери.

Когато станат студенти, държавата им изсипва една крупна сума месечно без условности. Ако семейството има нисък доход, студентът ще взима гифт+ заем.
Ако е с по- високи доходи, студентът ще взима едни 1000 евро / месечно без лихва, без идея кога ще ги връща. Ще му удържат някакви около 50 евро, като започне работа и като минат 20 на години, минават за сметка на държавата.
Те нямат условие, че трябва да работят. Чужденците имат, защото в крайна сметка на холандчетата мама и тате са внасяли доста солени данъци от преди те да са родени. И така правителството е измислило малка компенсация.

Относно договорите. Дори да пише, че няма право да преотдава да пита все пак собственика.Ако собственикът е съгласен да се преотдаде, може да се направи анекс. Повечето я слагат тази клауза, но могат да проявят разбиране, ако има основателна причина и читав кандидат за съблетване.
Rosss стана ми много интересно за тези 1000€ от къде ги получават холандчетата?

# 234

Rosss стана ми много интересно за тези 1000€ от къде ги получават холандчетата?
Предполагам, че се има предвид това:

# 235
  • La casa de Mickey Mouse
И аз така предположих, но по-голямата част от тази сума е заем, дори и безлихвен, все пак е заем. Освен това, както всички знаем, тази сума може да бъде получавана и от нехоландско дете, което работи, или аз нещо не разбрах или се загубих нещо в поста. Ако детето работи 60ч месечно, ще взима около 600 евро на месец, като се прибави и стипендията 420 евро (2023 сумата се вдига), като се прибави и безпатната карта за транспорт, студента може да се самоиздържа без никакъв проблем - без да позлва заеми. Ако пък има по големи разходи, може да ползва някакъв заем. На мен лично ми се струва нелогично да се ползва заем, ако може да работиш (не повече от 15ч седмично) и да се самоиздържаш.
15г ми син работи и си купува нещата, които аз съм преценила, че няма да платя. Учи от 8:00 до 15:00 всеки ден, три дни в седмицата има клубове до 17:30, един ден частни уроци по френски и два дни спорт. Затрупан е с проекти, домашни и какво ли още не. Работи два дни седмично по 4ч и е доброволец един ден в седмицата 4ч. Претоварен е, но няма как, това е живота. Справя се на неговите крехки 15г

# 236
На мен лично ми се струва нелогично да се ползва заем
? Напълно логично е.
Всичко, което могат да получат работещи чужденци - съвкупност от заем и стипендия се получава от неработещ нидерландец.
Къде е логиката да работи на минимална ставка след като няма допълнителен бенефит, освен изкараното с работа???

# 237
И аз така предположих, но по-голямата част от тази сума е заем, дори и безлихвен, все пак е заем. Освен това, както всички знаем, тази сума може да бъде получавана и от нехоландско дете, което работи, или аз нещо не разбрах или се загубих нещо в поста. Ако детето работи 60ч месечно, ще взима около 600 евро на месец, като се прибави и стипендията 420 евро (2023 сумата се вдига), като се прибави и безпатната карта за транспорт, студента може да се самоиздържа без никакъв проблем - без да позлва заеми. Ако пък има по големи разходи, може да ползва някакъв заем. На мен лично ми се струва нелогично да се ползва заем, ако може да работиш (не повече от 15ч седмично) и да се самоиздържаш.
15г ми син работи и си купува нещата, които аз съм преценила, че няма да платя. Учи от 8:00 до 15:00 всеки ден, три дни в седмицата има клубове до 17:30, един ден частни уроци по френски и два дни спорт. Затрупан е с проекти, домашни и какво ли още не. Работи два дни седмично по 4ч и е доброволец един ден в седмицата 4ч. Претоварен е, но няма как, това е живота. Справя се на неговите крехки 15г
Така се издържаха и синът ми ( след първи курс) и девойката му ( тя от самото начало) . . Не е лесно, ДУО е костелив орех, да работиш уикендите докато другите почиват също не е чудна опция. Не съм чула да се оплакват. Чак  сега когато всичко това е зад гърба им споделят колко трудно им е било.   Последната година изтеглиха и заем за да намерят, обзаведат и покрият кауцион на жилище.  Един ден когато годишната им заплата стигне тази на средностатичстически европеец, ще започнат да им вземат по 50-на евро месечно за да се покриват разходите по заема. Дай Боже това да се случи по скоро. Винаги съм им казвала - не се страхувайте от размера на разходите,  по важен е  размера на приходите.

# 238
Вдигнали са сумите за газ и ел.енергия в общежитието на синът ми.
Газта от 50 Е става 125 Е а ел.енергията от 15 Е става 75 Е.
Наема не му променян трета година, така че и с тези промени разходите за жилище са поносими.

# 239
Вдигнали са сумите за газ и ел.енергия в общежитието на синът ми.
Газта от 50 Е става 125 Е а ел.енергията от 15 Е става 75 Е.
Наема не му променян трета година, така че и с тези промени разходите за жилище са поносими.
Току-що разбрах, че и при дъщеря ми консумативите скачат с общо 110 евро на месец.

Общи условия

Активация на акаунт