Студенти в Нидерландия - 15

• 71 424
  • 733
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Именно затова питам още отсега.
Много благодаря за включванията ви, изключително полезни са!
И със сигурност не ги приемам за заяждане, нямам опит, аз самата не съм учила в чужбина и всяка споделена гледна точка ми е ценна.

# 211
Ако ви притеснява финансовата част на нещата, като/ако дойде момента, може да проучите всички видове възможни субсидии(заеми). Условията за студентите там са доста по-добри (безлихвени заеми за момента), отколкото вие тук да вземете заем от банка.
Особено за първата година горещо препоръчвам да не работи. Не че няма да се справи и с учене и с работа (има тук такива примери), но много е писано за различната среда и е възможно да изпита голям шок, да се демотивира и още куп други последствия. Децата докато са в училище малко летят във въздуха, на място там обаче е друго.

# 212
Здравейте, питам чисто информативно, защото все още има 2 години до кандидатстване на дъщеря ми, но колко реалистично е да очквам да си намери работа първите месеци от заминаването й и да си поеме по-голяма част от издръжката там?
Изобщо възможно ли е, моля споделете опит, защото на теория е едно, особено в нейните очи, но като ви чета не е така лесно и гладко всичко и май си трябва сериозна финансова подкрепа от семейството.
Бих казал, че много зависи от натоварването в самата специалност. Има някои по-тежки, някои по-леки. Ако се почувства, че има достатъчно свободно време И желание да работи, може да опита, но трябва да има самодисциплина, защото виждам как някои остават ученето на заден план (не всички, разбира се).

# 213
  • La casa de Mickey Mouse
Аз съм на малко по-различно мнение - напълно възможно е да се работи от самото начало. Работа има в изобилие, недостига на работна ръка в момента в Холандия е огромен. Всеки втори магазин, бар, заведение и т.н. инат обява, че търсят работници. Работата е винаги съобразена с натовареността на децата. Достатъчно е да работи два дни в седмицата, за да покрият изискванията на ДУО, за да вземат стипендия. Така самоиздръжката е напълно възможна.
Холандските деца, без значение от специалността работят от първи курс. Задълженията на родителите е сведена до плащане на семестриалните такси. Тук децата работят от 15 годишни. Задължително е, част от учебната програма. Свикнали са и няма драми. Намирам го за много полезно. Всичко е въпрос на организация и желание. Единствено децата от източна Европа са на пълна издръжка на родителите.

# 214
Доставки с колело използват като опция много студенти, решаваш, че ти е скучно или пък сега си свободен и чрез приложение се вписваш, че може да работиш днес един час или два. Възможности има много, стига детето да е ок с това.

# 215
Холандските деца, без значение от специалността работят от първи курс.
Скрит текст:
Често се споменава, затова със специална молба съм помолил за пряка информация от състуденти на детето. (информацията е от тази пролет)
Сметката е - 14 попитани - 3 работят, 11 не. Нидерландци.
Разбирам, че това е много частен случай и да съм попаднал на най-лошите и разглезени, но това е единствената информация от първа ръка, с която разполагам и я предпочитам пред несигурните алтернативни източници.
Редактирам си мнението - сега се сетих за последващ разговор, който ме навежда на мисълта, че информацията може да не е точна и да е подвеждаща.

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 11:31 от kodbg

# 216
Холандските деца, без значение от специалността работят от първи курс.
Скрит текст:
Често се споменава, затова със специална молба съм помолил за пряка информация от състуденти на детето. (информацията е от тази пролет)
Сметката е - 14 попитани - 3 работят, 11 не. Нидерландци.
Разбирам, че това е много частен случай и да съм попаднал на най-лошите и разглезени, но това е единствената информация от първа ръка, с която разполагам и я предпочитам пред несигурните алтернативни източници.
Редактирам си мнението - сега се сетих за последващ разговор, който ме навежда на мисълта, че информацията може да не е точна и да е подвеждаща.
От приятелите които имам тук, всички които имат студенти и ученици над 15г работят. Освен това имам пример и от личен опит, всичките ми колеги - холандци (в университета) работеха. Не казвам, че видиш ли ти няма нито едно дете което да не работи, винаги има изключения, но масовото явление е че работят и се издържат сами. Задълженията на родителите са сведени до плащане на годишните такси, закупуването на компютър и пълна издръжка на детето първите три месеца от следването (квартира, джобни и т.н.).

# 217
Именно затова питам още отсега.
Много благодаря за включванията ви, изключително полезни са!
И със сигурност не ги приемам за заяждане, нямам опит, аз самата не съм учила в чужбина и всяка споделена гледна точка ми е ценна.
Има специалности при които присъствието на лекции е задължително. При 3 отсъствия, трябва да направиш допълнителна самостоятелна работа, за да получиш правото да се явиш на изпит.
Понякога графика на лекциите е седмица за седмица.
Тоест, ако детето избере подобна програма ще бъде тежко при намиране на работа, стеснява се кръга на търсенето.

# 218
Здравейте ,
Споделям  опит от моето дете .
Започна работа в ресторант – 2 пъти в седмицата, като едното дежурство трябва да е задължително уикенда .
Имат си платформа в която всеки посочва кой дни и от колко часа може да работи , която се попълва седмица за седмица.
Часовете си ги наглася спрямо програмата и я виждам ,че дежурство през седмицата обикновено поставя вечер след университет когато ,така или иначе главата и е гръмнала и няма да седне да работи по задачи за университета.
Споделя , че всичките и колеги са студенти ,предимно холандци.

Мое мнение .
Ако детето е много нахъсано да учи , а няма възможности .
Заминава веднага след бала в Холандия .
Работи лятото по 5 дни в седмицата на място където , ще може да продължи от 1ви септември по 2 дни седмично .
Регистрира се за степендия .
Така с работа 2дни в седмицата + степендия се получават около 1000 Е, който са напълно достатъчно за преживяване , заплащайки си и скромна квартира .

# 219
Много е трудно от сега да се прогнозира какви ще са цените на наемите след две години, не ми се вярва да има намаление от сегашните нива, вероятно ще се върви устойчиво нагоре. Уж се строи, но колко и кога ще е готово? Не знам какви са най-ниските наеми в момента - има ли въобще под 500 нещо, което да може да се наеме и да не е с размерите на килер? Предполагам си зависи и от града, дали ще е на свободен наем, общежитие (само за първата година).

# 220
  • София
Е, то и заплащането, Червенокоска, не го знаем какво ще е.. В Германия примерно навсякъде качват наемите от 01.01, на някои места с много (но, слава богу, пак не стигат засега упоменатите за Нидерландия суми), но покачиха паралелно  и минималните ставки за студенти. Доскоро минимумът беше 9 и нещо, сега  е 12 Евро на час, та предполагам, че и в  Нидерландия е подобна картинката, не се качват изолирано само наемите.

# 221
Със сигурност наемите сериозно изпреварват заплащането, дъщеря ми като ТА взимаше 12 евро на час, което не е актуализирано поне две години. Като чета какви са вашите наеми в Германия, дори след повишението, такива са били преди 3, даже 4 и повече години в Нидерландия.

# 222
Заплатата се определя според възрастта на работника и колко часа средноседмично прави.
Примерно от 1.юли за 20 годишни при 36 часова работна седмица минималната заплата е 9.01 евро на час, за нас 21 годишни - 11.26 евро на час. От работодателя зависи колко ще даде отгоре, но това е минимума.
В момента тече обсъждане за минимална заплата по сектори. Примерно асоциацията на кол-центровете иска по-висока минимална заплата от стандартната.

# 223
Заплатата се определя според възрастта на работника и колко часа средноседмично прави.
Примерно от 1.юли за 20 годишни при 36 часова работна седмица минималната заплата е 9.01 евро на час, за нас 21 годишни - 11.26 евро на час. От работодателя зависи колко ще даде отгоре, но това е минимума.
В момента тече обсъждане за минимална заплата по сектори. Примерно асоциацията на кол-центровете иска по-висока минимална заплата от стандартната.

Много сектори имат договорени различни минимални заплати. Сега текат преговори да се вдигне минималната заплата в Холандия, а от там и различните минимални ставки ще се вдигнат. Вече приеха новите по-високи помощи. Освен това търсят вариант как да регулират наемите

# 224
Здравейте,
Моля, ако някой има опит да разясни как става преотдаването на стая. Например, ако детето е на обмен за 4-5 месеца да преотстъпи стаята на друг. Новият наемател може ли да се регистрира на този адрес и ако трябва договор кой го подписва?

Общи условия

Активация на акаунт