Студенти в Нидерландия - 15

• 71 292
  • 733
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Благодаря на всички, включили се по моя въпрос. Страхотни сте! Heart Виждам, че някои линкове са локални -напр. само за Бреда/Тилбург. Има ли такива и за Делфт?

# 661
Керева, всеки месец си подава  доказателство за изработените часове, да. Може да е документ от работодателя или разпечатка  някаква .  Да подаде за всеки месец в които  има часовете и на база вече одобрените документи ще му изплатят субсидията .Като мине февруари, да подаде пак , и така всеки месец.

# 662
Привет на всички!
Синът ми пък има следния казуз. Започна работа през януари, но договорът му не е от 1-ви. ДУО му казали, че няма да му платят за януари, защото договорът не е от първо число на месеца. Той поискал да му дадат основанието, на което му отказват - къде точно е посочено. Още няма отговор. Пак ще им пише.
Вие знаете ли нещо по въпроса. Много ми е странно.
Благодаря!

# 663
Привет на всички!
Синът ми пък има следния казуз. Започна работа през януари, но договорът му не е от 1-ви. ДУО му казали, че няма да му платят за януари, защото договорът не е от първо число на месеца. Той поискал да му дадат основанието, на което му отказват - къде точно е посочено. Още няма отговор. Пак ще им пише.
Благодаря!
Привет! Да, и при нас е така - синът ми работи от средата на август 22, но имал право от септември - за първия месец по договор, започващ от първо число. И помощта се изплаща за календарен месец.

# 664
Привет на всички!
Благодаря!
You are a migrant worker. You work in the Netherlands for at least 56 hours a month or you have a monthly income of at least 50% of the social security norm. Do you work less than 56 hours per month, or is your monthly income less than 50% of the social security norm? Then DUO will assess your situation separately. Your employment contract must start on the 1st of the month. If your employment contract starts later, you won't be eligible for student finance until the next month.
https://duo.nl/particulier/student-finance/eligibility.jsp

# 665
Здравейте.Много моля,ако някой може да помогне с информация за квартира в Утрехт.Дъщеря ми завършва магистратура и някои студиа имат интерес към нея,но договорът  и за наем приключва юни.Благодаря.

# 666
Здравейте.Много моля,ако някой може да помогне с информация за квартира в Утрехт.Дъщеря ми завършва магистратура и някои студиа имат интерес към нея,но договорът  и за наем приключва юни.Благодаря.

Тя е там, нали. Не е от вчера в държавата . Прави си абонамент в  агенции, тръгва по огледи и си намира жилище като за работещ. Зад да гърба й намерете гарант с адекватно на европейското заплащане , не е  задължително да е роднина . Да е готова за огледи по всяко време на деня . Колкото по рано започне, толкова по бързо ще намери.  Успех !

# 667
  • София
Здравейте. Първо бих искала да се представя, защото досега само четях чат-пат в тази тема.
Майка съм на 3 дъщери, две от които завършват СМГ тази година.
Едната се е насочила към инженерни специалности - най-желано авиоинженерство. Приета е в 2 университета в Нидерландия, които не са нумерус фиксус, но целта е ТУ Делфт, ТУ Мюнхен или ТУ Айндховен. В момента е в най-важния етап от кандидатстването в Нидерландия. Колебанията са жестоки - аз и баща й май я бутаме повече към Германия, а сестра й към Нидерландия, защото предвижда раздялата между двете да е много трудна
Другата е приета в Тилбург HR and people management. Tук колебанията са Нидерландия или оставане в България, но май ще надделее първото. Бяха на опознавателна обиколка преди 10-на дни в Нидерландия и като цяло са доволни.
Та, цялото това словоизлияние е, че всичко при нас т.г. е Х 2 и аз  вече не мога да смеля съвсем добре цялата информация. Simple Smile
 Към момента на дневен ред е търсене на квартира/общежитие в Тилбург. Всякакви насоки по темата ще са ми полезни. Тя членува в няколко ФБ групи, има профили в 1-2 сайта, изчела е инфото в сайта на университета, но инфо от първа ръка винаги ще е полезно. Може някой да освобождава квартира и т.н. Съгласна съм да я наемем и по-рано. Благодаря, че ме изчетохте! Flowers Rose
https://www.klikvoorkamers.nl/, регистрирайте се по възможност веднага. Всички квартири са или със жребий, или по реда на регистрация. Пускат много неща за Тилбург

Може да погеднете и още един сайт, който и към момента има свободни стаи в Тилбург и не изисква изчакване от дата на регистрация :
https://www.kamerbemiddelingtilburg.nl/en/student-rooms/furnished-rooms/

# 668
  • Бургас
Някой може ли да ми разясни градския  транспорт в Нидерландия, сканирам си кредитната карта на качване, на слизане гледам другите също нещо си сканират, аз пробвах да бутам и моята карта, ама нещо не видях резултат, може нещо неправилно да я държа, иначе виждам по банковото извлечение, че си дърпа пари

# 669
Някой може ли да ми разясни градския  транспорт в Нидерландия, сканирам си кредитната карта на качване, на слизане гледам другите също нещо си сканират, аз пробвах да бутам и моята карта, ама нещо не видях резултат, може нещо неправилно да я държа, иначе виждам по банковото извлечение, че си дърпа пари

Те сканират OV-Chipkaart и така им взима пари  само за разстоянието, което са изминали.
А при вас като сканирате кредитната карта ви вади билет за целия маршрут без значение на коя спирка ще слезете и затова като слизате не е необходимо да сканирате.

# 670
Препоръчвам да се купи пластика ov-chipkaart (струва 7.50 евро), която не е поименна (да се използва от различно хора по различно време) и да се зареди с някаква сума. Важи за доста години и само се зарежда при пътуване. Така вместо билет за пътуване от първа до последна спирка, ще си тегли само колкото реално е пътувано. Може да се използва за всеки вид транспорт във всеки град на територията на Нидерландия, като се поддържа определен минимум сума в зависимост от използвания транспорт.
Тук може да се провери къде е най-близкото място за продажба/зареждане :
https://www.ov-chipkaart.nl/en/service-points-finder

# 671
Ov-chipkaart  може да си закупите още на Пристигащи на Летище Айндховен (това летище ползвам) и на други места, и да си я зареждате на кеш терминалите, както вече са Ви разяснили -  за всякакъв вид транспорт. Аз ползвам вече две години и съм много доволна. Трябва да внимавате, защото се отнася за масовата класа -2. Чекирането е на вход и на изход на гарите и на качване и слизане от автобусите.

# 672
Информация от преди няколко дни.
Билет за автобуса от Летище Айндховен до гарата, хартиен купен от автомат цена 5.20 евро.
На връщане от гарата до летището аз се чекирах и на влизане и на излизане с кредитна карта. При първото чекиране изписва успешна транзакция 0.00 евро. При слизане вече дръпна 4.00 евро. Мъжът ми беше с дебитна карта. При него беше 4.10 евро. Предполагам, че ако не се чекирате на слизане ще Ви изтегли 5.20 евро колкото струва хартиения билет.

# 673
А ако се ползва чип картата - около 2.50 за целия маршрут. За гостуващи и ползващи повечко градски транспорт се спестява. Ако са единични пътувания  няма да се избие цената на пластиката.

# 674
  • Бургас
Вчера в единия автобус в Айндховен шофьорът на качване явно разбра, че не съм много наясно, и като сканирах кредитната карта и даде ОК, ми каза - направете същото на слизане - демек сканирай пак кр.карта, аз обаче нещо не успях, явно ме уцелих къде точно и бързах да сляза
При ползването на тази холандска чип карта всъщност има изгода само при кратки пътувания ли, изобщо от какво се спестява, на мен скъпички ми се виждат тез билети,  разстоянието, което пътуваме са кратки и ми се вижда много 5 евро, моят младеж настоява да ползваме скутери, твърди, че за двама човека вместо 10 евро с автобуса излизало 2-3 евро, не знам така ли е или ме баламосва да се кача на скутера, първото возене ми се видя екстремно и треперех да не литна на някой завой, ама взех да им свиквам, a какво се печели с чип картата във влак, като при автобуса ли

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 21:14 от bur02

Общи условия

Активация на акаунт