Студенти в Нидерландия - 15

• 71 254
  • 733
  •   1
Отговори
# 435
# 436
Какво е това?
Просто Не разбирам езика

# 437
Линк за избор на личен лекар в Нидерландия според пощенския код, където живееш.

# 438
  • София
Момичета, започнах активно търсене на настаняване за Амстердам 23/24 учебна година. Изводът е, както и си знаех от съветите на унито, че освен регистрациите в няколкото сайта, където рейтингът при кандидатстване за стая е според времето на изчакване, е твърде рано за търсене, освен ако не искам да наема половин година преди началото на семестъра 😄.
Искам да се обявя тук, ако някой търси настаняване за Амстердам, че сме опция за двойно настаняване, shared house/studio. Ако ви попадне такава възможност, моля пишете ми. Съответно, пишете ми и ако не ви е попаднала все още,  но бихте искали, за да ви имам предвид, ако аз намеря нещо. "Ние" сме момиче, първи курс от септември, Амстердам. Тенкю:)

# 439
Някое "закъсняло пиле" да лети към Айндховен тия дни, че имам молба да занесе една СИМ карта натам. Мерси!

# 440
  • София
Чета Duo за студентското финансиране и ми изникват въпроси. Калкулаторът (примерният) на Duo иска дохода на родителите отпреди 2 години, а не за последните 2 заедно. За да изчисли сумата на grant-а за 2023-та иска да се попълни дохода за 2021-ва. Предполагам, че в 2023/2024 учебна година, за 2024-та ще се интересува от доходите на родителите за 2022-ра. Пише, че за нидерландските родители автоматично се взима тази информация.
При международните EU студенти, кандидатстващи за supplementary grant със или без допълнителен студентски заем, всяка година от обучението ли се подават документи за дохода на родителите? (естествено при изпълнени другите условия за 56 часа и т.н.) Нещо изпускам този детайл....

Също така, някой запознат ли е с новостите, които предстои да се гласуват относно въвеждането "отново" на  basic grant. Какво е това?

"Government plans
The government wants to reinstate the basic grant for HBO and university students. These plans will be definite only after they have passed through Dutch parliament (the Tweede Kamer and Eerste Kamer). Read more: https://duo.nl/particulier/stufi2023-eng/ "

# 441
Чета Duo за студентското финансиране и ми изникват въпроси. Калкулаторът (примерният) на Duo иска дохода на родителите отпреди 2 години, а не за последните 2 заедно. За да изчисли сумата на grant-а за 2023-та иска да се попълни дохода за 2021-ва. Предполагам, че в 2023/2024 учебна година, за 2024-та ще се интересува от доходите на родителите за 2022-ра. Пише, че за нидерландските родители автоматично се взима тази информация.
При международните EU студенти, кандидатстващи за supplementary grant със или без допълнителен студентски заем, всяка година от обучението ли се подават документи за дохода на родителите? (естествено при изпълнени другите условия за 56 часа и т.н.) Нещо изпускам този детайл....

Също така, някой запознат ли е с новостите, които предстои да се гласуват относно въвеждането "отново" на  basic grant. Какво е това?

"Government plans
The government wants to reinstate the basic grant for HBO and university students. These plans will be definite only after they have passed through Dutch parliament (the Tweede Kamer and Eerste Kamer). Read more: https://duo.nl/particulier/stufi2023-eng/ "

Малко ме обърка ,но октомври или ноември изпратих справките за 2020,2021 и до септември 2022.
Всяка година се подават отново.

# 442
  • София
Сега се обадих на Duo да ги разпитвам и за други детайли. Да, всяка година се подават, за по-предишната календарна година. Например като смятат grant-a за месеците от 2023-та, участва дохода за 2021-ва. След това за месеците от 2024-та се смята с дохода на родителите от 22-ра. В масовия случай просто студентите подават за двете години заедно, защото учебната година обхваща две календарни, но Duo ги смятат отделно. Ако мислите (както аз мислех), че ги събират и делят средноаритметично на две, и тогава калкулират- не е така.
Това е важно за нас, защото в нашия случай имаме съществена разлика в доходите си през двете поредни години, с които ще се кандидатства за грант. Евентуално! ...че при нас е малко "нероден Петко" Simple Smile

Друго нещо си потвърдих с Duo- това за "поне три месеца" работа по 56ч наистина НЕ е условие за кандидатстване. Достатъчно е само един пълен месец и да продължава и след това, за което те си правят периодични справки.

Което всъщност ме интересуваше мен, за да им звъня, е изпълнението на тези условия за работа, ако студентът е самоосигуряващо се лице. Има и такъв вариант. Условията са същите- 56 часа работа на месец и постигане на необходимия минимум като доходи, който за лица под 21 години е 442 евро на тримесечие. Единственото усложнение е, че се подават периодично документи към тяхното данъчно и т.н. справки, за да се докаже прихода, както и осигуровките и данъците сам си ги плаща човек. Води се регистър на заработените часове...

Има ли тук майки на самоосигуряващи се студенти в NL?

# 443
Сега се обадих на Duo да ги разпитвам и за други детайли. Да, всяка година се подават, за по-предишната календарна година. Например като смятат grant-a за месеците от 2023-та, участва дохода за 2021-ва. След това за месеците от 2024-та се смята с дохода на родителите от 22-ра. В масовия случай просто студентите подават за двете години заедно, защото учебната година обхваща две календарни, но Duo ги смятат отделно. Ако мислите (както аз мислех), че ги събират и делят средноаритметично на две, и тогава калкулират- не е така.
Peruanka Ако подаваме документи за субсидия през месец януари 2023, означава ли че касае 2022 и трябда да представим доход за 2020 г.?

# 444
Peruanka,
Относно питането ти за basic grant, пита ли DUO?
Според мен става въпрос за възстановяване на ситуацията от преди 2015 година. Тогава всички студенти получаваха стипендия , независимо от дохода на родителите. Еднаква за всички.

# 445
  • Бургас
Някой знае ли автобусите до летището в Айндховен и другите автобуси в колко тръгват сутринта, предполагам не са денонощни

# 446
Бърза проверка: в работни дни около 5ч, събота - 7, неделя 8. Може да се проследи в приложението 9292 и за евентуални закъснения.
Това е за 400 и 401 като съм задала тръгване от Цетралната ЖП гара.

# 447
  • София
Сега се обадих на Duo да ги разпитвам и за други детайли. Да, всяка година се подават, за по-предишната календарна година. Например като смятат grant-a за
Peruanka Ако подаваме документи за субсидия през месец януари 2023, означава ли че касае 2022 и трябда да представим доход за 2020 г.?
Аз така го разбирам. Ако исканият грант е за изминал период, например работил е студентът ноември/ декември 2022 и подава искане през януари, би следвало да даде справка за годишни доходи за 2020 както и за 2021, за предстоящия период, в който ще работи- от януари 2023 нататък.

Ross, не питах за basic grant-a, защото реших, че като още не е прието, няма да има какво различно да ми каже от написаното в сайта. И аз от прочетеното реших, че е нещо като положението преди 2015-та, но не знам много детайли какво е било тогава.

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 09:36 от Peruanka

# 448
  • Бургас
От опита на изпращалите колети- винаги ли пристигат за седмица, събота броят ли го за работен ден, ако пратя този четвъртък, сигурно ли е, че ще е там до другата събота

# 449
  • София
Със Спиди изпратих в петък, пристигна в сряда.

Общи условия

Активация на акаунт