Студенти в Нидерландия - 15

• 71 410
  • 733
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Миналата седмица синът ходи на разходка до Тилбург и Хертогенбош (който холандците разговорно наричат Ден Бош -гората) и каза, че било много красиво.
Бреда също е хубав град според мъжа ми. Има някаква забележителна катедрала, ако харесваш такива места.

# 556
  • La casa de Mickey Mouse
Брюж - най-любимият ми град. След една седмица ще съм там на разходка, обожавам го и никога не може да ми омръзне

# 557
Здравейте, имам въпрос към запознатите със субсидията, която получават работещите студенти. Знам, че много се е дискутирала, но при нас случая е специфичен - става въпрос за стаж с 64 часа месечно с минимално заплащане. Смятате ли, че имаме право на субсидия и също така трябва ли да се подава годишна декларация за получените доходи. Намерих една статия https://www.avantadvocaten.nl/the-right-to-dutch-student-finance … herlands/?lang=en, където се коментира това, но искам да попитам дали някой е бил в подобна ситуация и какво трябва да се направи в този случай.

# 558
Здравейте, ако стажът е заложен като задължителен в специалността и университетът го одобри, тогава  субсидията от DUO се изплаща. Важното е да не е по-малко от 56 часа. На DUO се изпраща договорът за стажа и одобрението от университета, а след това на всеки 3 месеца извлечение от банката за да видят плащането и фиша от заплата за да видят часовете. Декларация се подава всяка година.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 15:28 от Desislava777

# 559
Здравейте, ако стажът е заложен като задължителен в специалността и университетът го одобри, тогава  субсидията от DUO се изплаща. Важното е да не е по-малко от 56 часа. На DUO се изпраща договорът за стажа и одобрението от университета, а след това на всеки 3 месеца извлечение от банката за да видят плащането и фиша от заплата за да видят часовете. Декларация се подава всяка година.
Тук не съм съвсем съгласна, синът ми мина по същия път . Искат едни часове изработени ПРЕДИ стажа. Мисля бяха около 72. Ако беше по начина който описвате , приятелката на сина ми щеше да взима ДУО. Стажът й е част от програмата, и разбира се, е одобрен от университета . Но ДУО искат преди стажа да е изработила  определени  часове , а тя си беше лятото тук и не успя с това условие . Така че...няма ДУО.

# 560
Олеле, благодаря ви много за интересните предложения! Ние ще бъдем 9-10 дни в Брюксел и си представям еднодневни пътувания до Гент, Брюж, Антверпен, Люксембург, Хага/Делфт, Брюксел. Имаме осемдневен пас и разстоянията са кратки. Дано да ни стигне времето.

Има еднодневна екскурзия до Гент и Брюж, потърсете в Интернет. С автобус от Брюксел е, доста увлекателно разказват щ.

# 561
Тук не съм съвсем съгласна, синът ми мина по същия път . Искат едни часове изработени ПРЕДИ стажа. Мисля бяха около 72. Ако беше по начина който описвате , приятелката на сина ми щеше да взима ДУО. Стажът й е част от програмата, и разбира се, е одобрен от университета . Но ДУО искат преди стажа да е изработила  определени  часове , а тя си беше лятото тук и не успя с това условие . Така че...няма ДУО.
Възможно е, но понеже дъщеря ми не е спирала да работи през всичките години от както е студентка, тоест стажа не и е първата работа. Като започна стажа, напусна работа и без да прекъсва продължи със стажа. После стажът свърши, но компанията си я хареса и и предложиха договор, та все още си работи при тях.

# 562
Така и предположих. Това е оптималния вариант , да. По подобен сценарий се разви и ситуацията със синът  ми. Макар че му се наложи да се поизпоти докато си изработи нужните часове за да му приемат документите в ДУО. Помня, че за пореден път вадихме извадка за доходи . Този път не от работодател, а от НАП. Щом ги представи, изплатиха всичко накуп за  месеците в които го мотаеха с изискванията си.  И синът ми остана  в компанията в която стажуваше.

# 563
А като си спреш сам субсидията, когато нямаш 56 часа, после как я възстановяваш?

# 564
Подкрепям казаното от Мини, и допълвам с опит от сина ми: когато не е изработил часовете , а парите пристигнат, им пише и чака да си ги вземат обратно.  Мисля, че това се случи само веднъж. По принцип  лятото  като се прибира им пише предварително за да му спрат събсидията. След  като се прибере обратно  и направи 56 часа, пуска
 инфо и чака да му я възстановят. В рамките на 4 годишното му следване поне 4, или 5 пъти сме получавали у дома писма от ДУО в уверение на това, че му е отпусната субсидия. Значи толкова пъти я е инициирал отново. Също НЕ ползва продукта за пътуване в месециге в които няма направени 56 часа. Логично това са  месеците  по време на лятната ваканция. Не ползва продукта за  да се прибере в Бреда от летището, защото знае , че е в нарушение.
G.D..Благодаря !А как става предопреждаването с имейл пише до DUO и дали  платените отпуски се водят часове?Сега на студента му предстои стаж..платен минимално,но все пак платен,дали ще му се води за часове.защото няма да може и да работи толкова колкото преди на първата си работа?

# 565
А като си спреш сам субсидията, когато нямаш 56 часа, после как я възстановяваш?
Цялата галимация наново. И пак чакане, прозвъняване, проверка дали всичко е ок с подадените документи. Накрая изсипват парите на куп. През това време студента работи и си помага финансово с изработеното.
За стажа , пак да кажа ; преди стартирането му искат да покажеш определени изработени часове . Странно е, но е факт.
Спирането съм чувала и по телефона от БГ да го прави. Предполагам че и по мейл става . Не казвам, ще това е единствения вариант, просто синът ми така действаше. Той платена отпуска не е имал, работеше на база  собствен малък бизнес с разнос на храна.
Което ми напомня да попитам по старите членове на групата - ако някое дете си е правило малък бизнес за да работи с убър примерно, как става закриването на бизнеса след като приключи с него ?  Синът ми твърди, че се е оправил с напътствията от убър, но в мен има малко притеснение дали всичко е свършено по правилата . Иначе данъчна декларация подава - когато е активна в "моите данъци". Там е описан приходът му по договор с който работи сега. Ако има  и друг го описва, но тази финансова година той не е работил за убър и няма да има за описване друг доход.

# 566
Здравейте! Имам въпрос , който може да е разискван и преди , но не намерих отговор , защото има много теми.Дъщеря ми е приета в Енсхеде. Рано ли е за търсене на квартира, и ако намерим  как става резервирането-може би ще трябва да плащаме от сега всички наеми , без да сме там до септември?

# 567
Здравейте! Имам въпрос , който може да е разискван и преди , но не намерих отговор , защото има много теми.Дъщеря ми е приета в Енсхеде. Рано ли е за търсене на квартира, и ако намерим  как става резервирането-може би ще трябва да плащаме от сега всички наеми , без да сме там до септември?

Здравейте, предвид драмите с квартирите, колкото по рано започнете търсенето, толкона по добре...ако се наложи ви съветвам да заплатите 1-2 наема без да сте там, но да сте сигурна, че детето ще има квартира.

# 568
За съжаление няма кой да ви каже дали е рано или не. В момента не е много активно откъм оферти за юли-септември. Скоро отваря и системата за първокурсници, така че съвета ми е да опитате първо там. Може да прегледате и някои агенции и сайтове как са нещата. Поне да имате представа откъм цени, квадратура, местоположение.

# 569
И моята дъщеря ще е евентуално в Енсхеде. Аз съм готова да плащам и от сега квартира, ако намеря, но още се ориентираме как и къде да търсим. И първоначалното ми впечатление за намиране на местоживеене, хич не ме прави оптимистка.

Общи условия

Активация на акаунт