Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 80

• 45 615
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
Да, такова е, такъв материал. Предлагат и три дебелини 4,5 и 5 мм. на клик система, и 2,5 мм с лепене, както виждам. За такова с лепене - не знам нищо.

Това, което имам аз е 6 мм.

# 256
Това 2,5 мм ми изглежда супер за ремонт на стар паркет. Вместо скъпо циклене, пренареждане и лак се лепва отгоре ей това и всичко заспива. И в същото време дървената основа отдолу си носи предимствата на дървото, а това е все едно някакъв дебел лак.
Харесва ми, че не се подбиват от изпуснати тежки неща, по-малко се драскат, не искат пазене и нямат дефекти като естественото дърво.

# 257
Гарантирам, че не се драскат лесно. Трябва нарочно да драскаш с нещо остро или да влачиш по пода нещо тежко с остри ръбове, за да се надере.

# 258
Предполагам, че хората не го използват, защото цената му колкото на естествен паркет.

Аз съм се спрялa на SPC, защото ще се слага над подово отпление. Над подовото не е удачно да се слага паркет.
Ако не беше подовото, щах да избера паркет.

# 259
Има специални паркети за подово.

# 260
Паркета (дървото в паркета) си е изолатор. Да ще топли и с паркет. Да има паркет за подово. НО ще ти трябва повече енергия да сполиш една стая, която е с паркет спрямо стая, която е с гранитогрес или друг топлопроводим материал.

За тези, които не им е важно да са енергоефективни, не е проблем да си сложат каквато искат настилка. Но тези, които се опитват да направят нещта така, че сметките им за отопление да са колкото се може по-малки, паркета не е добра опция.

# 261
Аргуменът с подовото отопление си е супер сериозен, но дори да не сте с подово, не знам как някой, който е преживял ужасът на циклене, лакиране и т.н. на паркет в апартамент, в които се живее активно, с мебели и прочие, и само след кратко време да го види отново надран, би искал да си причини пак цикленето, ако ще да е паркет от тиково дърво... Особено в случаите, в които има такава настилка, която не само по нищо не отстъпва (може би само по мислълта, че не е истинско дърво), а има купища предимства, едно от които е, че е от естествени материали (както паркета) и е по-екологичен и здравословен материал от повечето паркети и гранитогреси на пазара. Бих си сложила паркет вече, само ако ще сменям апартамента, когато дойде нужда да се обновява настилката Laughing. А нуждата, по моите критерии, идва след две-три-четири години макс, зависи от експлоатацията. Е, разбира се, има различни виждания по въпроса, някои хора нямат против състарения вид или на износено дърво (не го казвам с ирония), но мен ме дразни.

# 262
Ние сме с естествен паркет в хола. Циклим и лакираме на няколко години. В зависимост от лака, който се ползва, понякога резултата е повече от страхотен.

Не бих заменила паркета в винил. Много си го харесвам. На новото място за хола пак сме избрали паркет. Но за спалните реших, че ще се опитаме да сме енергоефективни.

# 263
Е, ние пък сме с паркет вече само в спалните. Нямам търпение да сложа SPC и там. Това не е типичната винилова настилка - някои дори си представят балатум. Доста по-различна е от стандартния винил и НЕ е балатум.

Ноо, твърде много време май отделихме на този въпрос и може би досадихме. В крайна сметка всеки решава как му е по-красиво, удобно и прочие, и може да прочете, да се информира, да види на място... Хубавото на тази група и подобните на нея е, че човек може да научи неща, за които си няма и идея. Аз лично съм взимала доста полезни съвети и затова се разписах за SPC-то, ако може да е полезно на някой.

# 264
Аз не разбирам, но мои близки имат модерна нова къща с всякакви енергийни системи и иновации, и имат подово под паркет в голяма част от къщата.Затова написах,че има специални паркети.

# 265
Alia1, благодаря за споделеното.
Разглеждала съм доста SPC-ta. На вид изглеждат доста добре. Не съм имала помещение с SPC и не мога да споделя за усещането. У нас доста често сме боси по настилката и играем на пода.

ДХ3 , не е проблем да имаш паркет над подово. Трябва да се съобразяват някои неща - като например температурата на водата не трябва да е над 27-28 градуса.
Проблемът е в енергоефективоността. Топлопреминаването през дърво и през камък е различно. За дървото ще ти трябва много повече енергия, за да затоплиш едно помещение, спрямо камъкът(гранитогрес) например.
Аз също бях решила да сме с паркет. Даже го бях купила. Но след дълго мислене и след като и цената на енергоизточниците се вдигна доста, реших, че не си заслужава и е добре да се огледам за алтернатива.

# 266
Nellytan1, само последно пиша по въпроса, надявам се. Относно усещането - на бос крак е чудесно, поне нашата има много фин релеф и се усеща като истинско дърво. Може да споделиш след време какво ти е впечатлението.

# 267
  • Сред мелниците
Имаме отскоро в дневна в къща, камина, по-точно горивна камера с изградена конструкция от гипсокартон около нея. Така се предлага от производителя. Върху гипсокартона се залепва след монтажа камък, или плочки или друго.
Вече един месец гледаме облицовъчни материали и категорично се отказахме от камъка , защото не се връзва по никакъв начин.
Последно , като че ли се спрях на т.нар. мозайка, която е с изключитело разнообразии на форми и цветове.
Нещо такова,  само илюстративно ,

Има варианти с мънички камъчета и други, които са предварително налепени върху мрежа.

Проблемът е , че не знам дали този тип матеирал е подходящ , като се има предвид, че все пак гипсокартона се нагрява макар и не до степен да е силно горещ. Как биха могли да се оформят фугите , без да се зацапат самите камъчета и т.н.
Знам, че това не е такъв тип тема, но понеже едниствените ни съображения да се откажем от простия и изпробван начин на облицовка с камък , са свързани с интериора на стаята, се надявам да сте снизходителни  и да не го приемете като спам.
Имате ли някакъв опит,  или виждали ли сте някъде такова изпълнение?

# 268
И ние имаме камина, затворена на П с гипсокартон, но той не се нагрява никъде.

# 269
Каквото издържа картона ще издържат и плочките. А фугите се оформят по стандартния начин - пълнят се с фугин с гумена шпакла и после се забърсват с гъба и така остава само разтворът във фугите.

Общи условия

Активация на акаунт