Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 727
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
Ако бяхме 10-12м и тук щеше да е така.

# 571
Пример:Нидерландия, Квартал на Ротердам,къща (отрязък от къща)с ипотека.Доход на единият около 2500еуро,другият е с 2000 еуро.Цена на къщата 430000 еуро...Връзка доход-цена?
Ами доста по-приемливо звучи отколкото - България, квартал на София, къща с ипотека. Доход на единият около 2500 лв., другият е с 2000 лв. Цената на къщата 550,000 ЕВРО.

Хубав пример.

# 572
  • София
Това, че скоро сме щели да стигнем цените в Нидерландия, надявам се е петъшна шега. Това, преди или след апокалипсиса?

# 573
В Холадния е по-достъпно да си купиш къща като процент от заплатата, ако има двама работещи в семейството. 4-500к за къща с дворче, може да не е в центъра, но с хубав път, инфраструктура, достъпно с кола и градски транспорт до работа, училище, болница, магазини и т.н.
Тук достъпна къща само на майната си, или ако искаш на що-годе хубаво място в София 300-400к, което е абсурдно спрямо доходите.

Обаче в Холандия имат ужасно високи разходи за много други неща, данъци (на доходите, на имотите, на колите, на всичко), услуги, и т.н. Ето случайно избрана детска градина в Амстердам - над 2к евро на месец ако ходи всеки ден детето. Това е цената и по отзиви от мои колеги от Амстердам. Тези с 2 деца живеят кажи-речи по-бедно от средните софиянци с хубава работа в нормален офис (дори не програмисти). То, както казва и Танграта, ние затова сме избрали да живеем в България, макар че можем и другаде по света.

# 574
  • Бургас
rumka833
Скрит текст:
Това лято купих две паркоместа в сграда, в която всички жилища бяха разпродадени, а част от паркоместата бяха останали. Така че не е задължително да си непременно собственик на имот в сградата. В момента купувам имот в София, паркомясто - отделно. В момента все още има свободни паркоместа в същата сграда, макар че всички жилища са продадени. Когато и ако останат, строителите ги продават и на други лица. Направо си харесвай сгради, говори със строителите и действай.

# 575
“България е на трето място в света по най-достъпни имоти за купувачите на първо жилище според класация на британския онлайн портал Investing Review. За да определи достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, порталът е разгледал средното годишно възнаграждение, средната цена на квадратен метър, цената на жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са предвид и фактори като комунални разходи и разходи за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 - най-недостъпен.

България получава оценка от 8,88 и от изследваните държави е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 330 лева (109 долара) на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1825 лева (1054 долара), а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м - на 85 172 лева (49 167 долара). Средната годишна заплата в страната ни след данъци е определена на 13 335 лв. или 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.
България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата, отбелязват от Investing Review.

В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат и Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

На обратния полюс Люксембург е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига 18 648 лева или 10 765 долара.

Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания. Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.”

https://trud.bg/%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B … 0%B8%D1%89%D0%B0/

# 576
Това за достъпността се пуска през 10 страници.
Да кажете, че имотите не са достъпни, при положение че всеки втори има поне още  1 апартамент за децата и къща някъде е смешно.

# 577
Е те са си ги купили преди - когато бяха евтини. Или имат кой от баба, кой от тате.
В момента не вярвам някой да твърди искрено, че жилищата в София са достъпни за хора с нормална софийска заплата.
Целия линк не съм чел, може да е с данни от последната пълна година, която беше 2021г. а тогава не бяха още скочили толкова драстично.
А и ако сравняват жилище 45 кв.м. то по новите стандарти това прави сигурно 37.5 кв.м. полезна площ, а в другите сравнени страни сигурно 45 са си 45.

# 578
Another screenshot in the wall

# 579
И как пазарът "прегрява", след като броят на сключените сделки намалява?

# 580
А намалява ли, да. Що?

# 581
А намалява ли, да. Що?
Поради няколко причини, но не защото се е "спукал балона".
Една от причините е психозата която се създава. Постоянно се говори за рецесия, безработица, вдигане на лихви.

# 582
Нямам идея в даденият пример с Ротердам,в какъв квартал или дорп е къщата?Транспортът им вече казват,че е хаотичен.От няколко месеца постоянно закъснявали влаковете,които преди бяха много редовни.Тези дни пак ужасяващи задръствания по магистралите.Хага-Хаарлем-Амстердам.Доколкото знам и там за средностатистическо семейство,собствен имот е трудно постижим.Преди години е имало тарикати,ф-ми,които са изкупували имоти.После са ги шиткали под наем.В един момент са писнали,че наемите са високи и малка част държат всичко в столицата.Направили са закон,при покупка на жилище,да не се отдава под наем първите пет години.Въпреки това наемите им са много високи и продължават да галопират,като цените на храната в Б-я.А защо е така?Защото прииждат ли прииждат чужденци на работа.Тук колкото и да се успокояват някои,че ''някога'' тук ще дойдат чужденци и ще им отдаваме под наем,едва ли ще стане.Вероятност 1% слагам аз,макар да ми се иска да не съм права.Аз само бих имала сметка да литнат и софийските наеми,но съм реалистка.Не може да сравняваме приказният Амстердам с грозната София.Не само работещи чужденци нямаме,а се хвалим с мижави бройки тук,там,ами и туристите са в пъти по-малко.Нищо,че тук е евтинко.Ако някой си мисли,че предишните години идваха много британци в София,жестоко се лъже.Колото пъти съм била в Амстердам,толкова пъти се чудя къде точно съм,британска колония ли са,англ.официален език ли е?Бедна ви е фантазията за какво нашествие става въпрос.Не само през уикенда.По всяко време на година.Януари пълно с туристи,ама пълно!Също има много испанци.Американците също обичат да ходят там.Освен това имат спогодба с Нидерландия и граждани на двете страни,могат да живеят и работят в другата.Летището трето по големина в Европа,фул!Пък нека е скъпо в Нидерландия и конкретно много скъпо в Амстердам.Хората го предпочитат за приятно изкарване.Нищо общо с аквариумите на едната ''представителна''Витошка'',по която тук масово припадат.Колко чужденци ,много чужденци имало,да бе! Joy  Колкото чужденци има само в три кръчми в Амстердам.За мен това не е спам.Гледам обективно на нещата и затова не съм оптимист за бъдещето и отдаване под наем тук.Пък,който иска нека се успокоява и си купува по 50 ап.в София годишно.Така и никога не получих отговор на въпроса на кого ще отдаваме,или продаваме.Общи приказки,че все ще идват хора тук,не са убедителни.И като дойдат,трафика сега е кошмарен,тогава какво ще става?Не може само да се дават разрешителни с/у рушвети за строеж и да не се мисли за абсолютно нищо друго.

# 583
Викаш, по-добре витрина или weed shop в Амстердам, отколкото кутийка в София.

# 584
Тук определено се заформя балон, не имотен, а информационен - да не излезе някой с неотговарящо на общия хор мнение. За тези, които сравняват България с чужбина цените - сравнете цените на основните стоки - храна, техника, дрехи, защото без тях не може. После си спомнете, че данъците в чужбина не са плоски, а нарастват с парите, които получаваш. Детските градини са 4г само. Ние плащахме 950€ преди 5г, не е голяма работа.

И тези, които питат “защо си в тази тема, ако не мислиш като 90% от нас” е точно информационно балоно правене. Темата беше интересна допреди година - сега останаха само опяващитев един хор и няколко самотни “спамъра”.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 21:19 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт