Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 814
  • 748
  •   1
Отговори
# 420
Някой знае ли на какво основание държавата в Испания е съборила някои хотели по бреговата линия преди години? Понеже често у нас се чуват призиви да се бутне "бетономорието"...

# 421
Статистиката:

"По данни на НСИ за 10 години от предпоследното преброяване, от 2011 до момента, населението на София е намаляло с почти 20 000 души. В същото време броят на жилища в столицата се е увеличил с над 120 000. Само през първото тримесечие на годината в София е започнало строителството на 4204 нови жилища, което на годишна база е ръст с близо 89%. "20 000 човека надолу и 120 000 жилища нагоре, което е впечатляващо“, коментира за БНР имотният експерт Васил Люнчев.

Кой живее в тези жилища е въпрос, на който НСИ отговаря веднъж на 10 години. На базата на данните, които вече са изнесени и на базата на предишното преброяване от 2011 г., можем да видим в какво точно се състои. Нашата оценка е, че в около половината жилища живеят собствениците на жилищата", каза още Люнчев. По думите му в момента в София има 700 000 жилища, като в около 350 000 живеят собственици. Около 60 000 се отдават под наем и още толкова се дават на роднини без да се взима наем. Това прави някъде около 450 000 жилища, които се ползват. Останалите 250 000 жилища буквално не се използват и стоят празни и заключени, отбеляза експертът. “Има две причини, за които хората мислят първо. Първата, най-логична причини е, че няма кой да купува жилищата при тези цени. Оказва се, че това не е вярно. Тези жилища не просто стоят празни, а дори не се продават. На базата на данни на нашата платформа апартаментите в София, които се продават, са от порядъка на 12 000, 13 000 в момента, а празните жилища са 240 000. Може би 1-2% от всички жилища в София се продават. Тези, които се дават по наем, са още по-малко от тези, които се продават. В момента под наем се дават около 6000-7000 жилища. Общо около 20 000 жилища са на пазара – или се дават, или отдават - от 240 000 празни апартамента“, посочва още той."

Не мога да намеря втората статия, която четох тези дни за жилищата купени от гастербайтери в южна България.
Имаше страхотен бум. Масово се строяха къщи и хората планираха да се върнат след някоя и друга година.
Преразказвам, не обещавам точност:
Някои хора се върнали, пробвали и установили, че твърде много се е обезлюдило мястото, България не е мръднала, животът и децата са в чужбина и т.н.
Не че тези къщи и имоти ще влязат на пазара. Няма кой да ги купи. Според мен.
Има села с по 20-30 жители и по-малко. Редовно минаваме през някои от тях. Хубави големи къщи и 5 баби на кръст. Паметници на емиграцията.

# 422
90% че и повече от жилищата под наем не се декларират за да не се плащат данъци. В първата ми квартира хазяинът по лична карта се водеше, че живее там, а жилището го беше писал собственост на майка му. Знам доста подобни случаи, където съпрузи се водят на различни адреси пак със същата цел.
Един куп пловдивчани знам, имащи собствени апартаменти в София, в които живеят, но водещи се по адресна регистрация в Пловдив.
Всички тия апартаменти по подобни статистики ще се водят празни.
Само който не стъпва в София може да твърди, че градът намалява. А в момента в южния парк всеки втори срещнат говори руски/украински.

# 423
Някой знае ли на какво основание държавата в Испания е съборила някои хотели по бреговата линия преди години? Понеже често у нас се чуват призиви да се бутне "бетономорието"...
По една наша телевизия бяха задали въпроса на някой там и казаха,че нито един х-л не е съборен.
Цитат
Доста пресилени твърдения, че половин София била от чужденци.
И то много пресилени!Ходя от време на време в района на МА,не чувам да се говори масово английски.Има тук-таме някой грък,индиец студенти и говорят български.2%макс.Аз,че живея и се движа в центъра също изобщо нямам такива впечатления.Да в момента се срещат повече рускоговорящи.Покрай войната дошли украинци,това е.
Познавам 2-3 млади хора,които работеха за 2-3год. в аутсорсинг компании и си биха камшици обратно,или трети по-привлекателни страни.София е силно желана от българи провинциалисти.Тук се чува чужда реч от малкото идващи туристи.Абе не сте ли били по зап.Европа,та така си вярвате и се опитвате да убедите и останалите?В сума ти европейски градове се чудиш кой им е официалният език.Не просто,защото има много туристи,а защото наистина има много,много чужди компания и хора от всякакви националности работят там И говорят английски естествено,масово.По улици,транспорт,магазини,заведения,навсякъде.

# 424
София намалява, увеличават се апартаментите, включително празните. Защото са добра инвестиция. В това спор няма.

# 425
Испания нищо не е събаряла.

Тре, значи София, Пловдив, Варна се пръскат по шевовете от нерегистрирани прииждащи, но българина не е мобилен. Над 1 милион българи са се изнесли за 10г. Всичко това ако не е мобилност аз съм трамвай.
Гого, ти наистина си трамвай. Къде съм писал, че се пръскат по шевовете от "нерегистрирани прииждащи". Написах, че няма опция да станат пусто поле и призрачни градове - поне в близките 100 години.

# 426
Спокойно,София никога няма да бъде празна.
Вече почти на половината "столичани ",не им се разбира говорът ....
Ако бяха останали и тези дето заминаха зад граница ,щяхме да сме 3,5 милиона ...

# 427

Винаги съм знаел, че българина е най-най от всички народи по света. Освен това сме и най-богати. Горките шведи, хем бедни, хем глупави. Продават на загуба. Ще ги купим и ще ги продадем.

Никой никъде не е говорил за умни и глупави, а за реалността каквато е.

# 428
София намалява, увеличават се апартаментите, включително празните. Защото са добра инвестиция. В това спор няма.

В какъв смисъл намалява София?Очертава се всеки да е с по няколко апартамента.На кого ще ги отдаваме под наем или  на кого ще ги продаваме?Губи ми се смисълът от тази инвестиция.Worried

# 429
  • София

В какъв смисъл намалява София?Очертава се всеки да е с по няколко апартамента.На кого ще ги отдаваме под наем или  на кого ще ги продаваме?Губи ми се смисълът от тази инвестиция.Worried
Ми като ти се губи, не купувай. Simple Smile
Аз пък не виждам смисъл, които не виждат смисъл да купуват, не виждат переспектива в живота в София и България влизат в тема за пазар на имоти в България. Не казвам да не пишете, пишете си, не мога и не искам да забраня на никого нищо. Само се чудя защо. Аз ако обиколя всички форумни теми по света, към които нямам интерес, няма да ми стигнат 10000 живота. Това за лов, риболов, животновъдство, парапланеризъм, чалга. Трябва ли да посетя всяка и да им кажа, че не виждам смисъл в това, което правят.

# 430

Понеже има притеснения, че след като българите измрем, тук ще остане празно поле, ето каква е тенденцията за чужденците заселващи се в България.

Значи, чакай да видим - за 11 години броят на живеещите в България чужденци се е увеличил с 75 хиляди души.
Браво, компенсира отрицателния прираст за година и половина (или 9 месеца ковид пандемия).
Само не знам с другите 85+% от отрицателния прираст какво правим.

За да е на нулата като население, трябва да има нетни 50 000 чужденци, заселващи се на година (това при нулева имиграция, при реалната такава трябват едни 10 000 отгоре). Ще стане ли това - не.

# 431

Щом е безмислена инвестиция защо не продадете апартемента или апартаментите, които давате под наем? Сега ще им вземете добри пари, а след време щом инвестицията е безмислена значи цената им ще пада и няма да се възстанови.

# 432
Чичко тревичко не знам какво се пъне. Почнах да ти чета постовете и виждам, че само се караш на хората Wink
Едните ми наематели са българи, ама по-скоро беларуси, или украинци, или нещо такова. По лична карта са Бг., Ама по акцент са други. Тук са от две години, млада двойка, работят от вкъщи, плащат редовно и са много изрядни.
Аирбнб апартамента е зает на макс, българите са малцинство.
Защо се мъчите да докарате някаква теза, че светът се стопява, наематели няма да има, и подобни?  Ми... Не виждате ли, че не е точно така

# 433
Аз пък не виждам смисъл, които не виждат смисъл да купуват, не виждат переспектива в живота в София и България влизат в тема за пазар на имоти в България. Не казвам да не пишете, пишете си, не мога и не искам да забраня на никого нищо. Само се чудя защо. Аз ако обиколя всички форумни теми по света, към които нямам интерес, няма да ми стигнат 10000 живота.
Не че не виждаме перспектива по принцип - просто не при сегашните цени. Нали знаеш, чакаме да станат по 2 за лев, тогава ще натоварим.
Всеки актив си има цена, за която бих го купил, както и цена, за която собственикът му би го продал - като се срещнат двете, става сделка. В някои моменти пазарът позамръзва и няма много сделки, ако не се срещат двете линии.

# 434
Чичко тревичко не знам какво се пъне. Почнах да ти чета постовете и виждам, че само се караш на хората Wink
Едните ми наематели са българи, ама по-скоро беларуси, или украинци, или нещо такова. По лична карта са Бг., Ама по акцент са други. Тук са от две години, млада двойка, работят от вкъщи, плащат редовно и са много изрядни.
Аирбнб апартамента е зает на макс, българите са малцинство.
Защо се мъчите да докарате някаква теза, че светът се стопява, наематели няма да има, и подобни?  Ми... Не виждате ли, че не е точно така
Каквото отношение получавам, така и отвръщам. Не съм аз този, който се пробва да докаже нещо - то вече е доказано от официалната статистика. Вие се опитвате от 9 кладенеца вода да носите, че прииждащите към София хора ще продължават вечно. При положение, че за 10 години България е загубила над 800 хил. човека, как по-точно очаквате това да се случи? И вече данните започват да го показват, ама вие сте тези с розовите очила.

Общи условия

Активация на акаунт