Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 727
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Тя кметицата е толкова проста и тъпа, че чак е вдлъбната, та не гледайте къде живее. А и с десетките милиони, които е откраднала сигурно и тя е напазарила някоя и друга къща в Барселона.
Крис78, ти на луната ли живееш, че предлагаш да строят училища? Това е ангажимент на общината, не на собствениците на парцели
Не знам за луната, ама на новодомците в Младост това им е редовния рефрен "нашият блок е последният, който може да бъде построен, останалите терени общината да ги конфискува за детски градини и площадки"...

# 541
Ами който разбира, да си търси в какво да си влага парите; който не - да се обърне към професионалисти. Най-простото нещо е ДЦК - държавата ти гарантира и лихвата (в момента 5.5%) и главницата на падеж. И още по-просто има: едно гърне злато на скришно място.
Защото това да разореш къра около цяла София да правиш нови квартали, в които половината прозорци са тъмни, за да си защители хората парите от инфлацията, си е извращение за мен. Не че и в други държави го няма - даже повече и от нас. В Китай много пъти държавата се заканва да сложи край на това, да ги видим ще успеят ли, защото и там по-богатите китайци трупат по няколко жилища ей така да има, и това води го огромно разхищение на ресурси. Постоянно казват - жилищата са за живеене, а не за спекулации.

Имаше години и то съвсем неотдавна когато ДКЦ бяха с нулева, а в някои страни даже и с отрицателна лихва. Акциите от година-две също са назад. Повечето с доста. Дали жилищата са за живеене или за спекулация в България не го решаваш ти или комунистическата партия. Явно някои хора си мечтаят за комунизъм. Имотите носят добавена стойност на икономиката дори когато са заключени. Нали за да бъдат построени една камара хора, институции и дори държавата получава своето под формата на заплати, данъци, такси и т.н. Въобще честно казано не знам какво правиш в тази тема? Като не те интересуват имотите и си влагаш парите в други активи ходи да пишеш в съответните теми. Макар, че и в онези области е вероятно да си неособено разбиращ. Наскоро ми обясняваше как съм се прецакал с покупката на SP500. Сега ще споделя малко цифри, а ти сам сметни каква ми е доходността за месец-два. Вложих в този индекс 100000 долара на цена 3612. Не успях да хвана дъното, но пак се получи много добре. Днес SP500 е 4027. Очаквам до нова година да стигне 4100-4200.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 12:56 от Мъфин

# 542
Нали през цялото време говоря, че всеки пазар е на цикли - както имотите, така и суровините, акциите, облигациите, и всичко друго.
Когато ДЦК носеха 0% (и дори негативни) не съм купувал ДЦК. Сега обаче нещата се обърнаха. А от краткосрочни ДЦК винаги можеш да излезеш без загуба, ако пак почнат да носят ниска доходност и намериш нещо по-добро.
Ей сега погледнах какво си писал, ето го тук и то е от 4-Ноември, че се каниш да купиш S&P и Тесла. Тогава ти казах по-добре недей - Тесла беше $221, вчера $183.

Аз съм шорт Тесла от лятото, но не ми се обяснява, а и не е по темата, от колко. Още не съм го затворил. За S&P нямам твърдо мнение, не инвестирам в индекси, а в индивидуални фирми, за които мога да отделя време за проучване.

# 543
Нали през цялото време говоря, че всеки пазар е на цикли - както имотите, така и суровините, акциите, облигациите, и всичко друго.
Когато ДЦК носеха 0% (и дори негативни) не съм купувал ДЦК. Сега обаче нещата се обърнаха. А от краткосрочни ДЦК винаги можеш да излезеш без загуба, ако пак почнат да носят ниска доходност и намериш нещо по-добро.
Ей сега погледнах какво си писал, ето го тук и то е от 4-Ноември, че се каниш да купиш S&P и Тесла. Тогава ти казах по-добре недей - Тесла беше $221, вчера $183.

Аз съм шорт Тесла от лятото, но не ми се обяснява, а и не е по темата, от колко. Още не съм го затворил. За S&P нямам твърдо мнение, не инвестирам в индекси, а в индивидуални фирми, за които мога да отделя време за проучване.
Още по-назад съм писал (ако не е изтрито), че цялото ми влизане в SP500, ще е до 400 000. На няколко етапа по 100000. Това ако се наложи. Този индекс е възможно да падне до под 3000. Има прогнози даже и за хипотетични нива от 2500. Описаната от мен стратегия беше за влизане на около 3600 (изпълнено) и след това при всеки 10 процента спад влагане на по още 100000. Така последните 100 бона ще са на много ниско ниво. При всички случаи този индекс до година-две ще стигне 5000. В тесла вложих 10 000 при ниво 203, а след това още 10 000 на ниво 171. В момента цената е 182 като има вероятност да стигне и 100 (много малко вероятно). На ниво 150 ще купя за още 10000, а ако стигне 100 ще взема за 50000. При всички случаи до две години цената на Тесла ще стигне между 300 и 400, а има вероятност и с доста да задмине тези нива.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 23:29 от Мъфин

# 544
Леле, спад от над 20% за 20 дни... аз ако съм си сложила спестяванията в това ще си съкратя живота с доста години от нерви. А както не следя пазарите, ако трябваше да влизам на сляпо, точно тези акции бих избрала, понеже вярвам в иновации. Добре, че нямам излишни пари за акции Grinning

# 545
Леле, спад от над 20% за 20 дни... аз ако съм си сложила спестяванията в това ще си съкратя живота с доста години от нерви.
Спокойно, то с въображаеми пари не боли.

# 546
При В тесла вложих 10 000 при ниво 203, а след това още 10 000 на ниво 171. В момента цената е 182 като има вероятност да стигне и 100 (много малко вероятно). На ниво 150 ще купя за още 10000, а ако стигне 100 ще взема за 50000. При всички случаи до две години цената на Тесла ще стигне между 300 и 400, а има вероятност и с доста да задмине тези нива.
Не знам майтапиш ли се, ама сигурно си чувал, че сигурни са само смъртта и данъците. Дори ДЦК ако фалира държавата може да не си получиш парите, та какво остава за акции.
Така че вместо "във всички случаи" по-добре ползвай думичката "вярвам".
Инак аз нямам нищо против да спечеля още малко пари ако купиш още Тесла. Писах вече, че шортих лятото, ето ми я и позицията, горе-долу колкото ти мислиш да сложиш, не 100к, ама 90. Засега съм с 33к напред.
Ако вземе обаче да стане на тия нива, които мислиш ти, ще взема да сложа още толкова.

# 547
Тесла вече не е най-продаваната марка ел-мобили, та не е много сигурно какво ще й се случи. Вероятно ще се качат, но аз очаквам нещо неочаквано от китайските ел-мобили, та ... Не бих била тъй сигурна.

Моля ви, кажете ми как мога да си купя само паркомясто в сграда? Ако не може само  паркомясто, вариант ли ще е да си купя малко мазе, за да мога с него да докопам паркомястото? Пишете ми скоро, до утре ако може Wink

# 548
По принцип не можеш да го направиш чисто и неоспоримо, но чувам, че се прави. И в нашия подземен паркинг според мен има продадени такива. Май принципно можеш да купиш идеални части от паркинга с площта на паркомястото и после вътрешно в правилника на кооперацията да се укаже, че те съответстват на еди кое си място.
Чувала съм, че нещо се било сменило в закона и можело, ама не намирам. Май си е за адвокат, а не за форума.

# 549
Сега ще споделя малко цифри, а ти сам сметни каква ми е доходността за месец-два. Вложих в този индекс 100000 долара на цена 3612. Не успях да хвана дъното, но пак се получи много добре. Днес SP500 е 4027. Очаквам до нова година да стигне 4100-4200.

Виж, харесвам постовете ти, но бъди по-конкретен в случая. Ако не греша със сметките си спечелил сумарно около 11'500 долара към момента от S&P, без да броим таксите или тотал малко над 10% доходност. Не казваш кога си купил, за да калкулираме и средно-годишната доходност, но предполагам преди 2 години. Това прави леко над 5% на година. Ако си купил 90-те години или вярваш, че ще надмине 40'000 вече е друга бира, но то така май е и с недвижимите имоти. Форума се следи не само от агенти и предприемачи, така че нека уважаваме правото и на други мнения. Иначе като, че ли наближава времето за търсачи на хотели, индустриални и бизнес имоти, където предлагането се увеличава. Но цените на жилищата са доста надути в момента и мисля, че една по-продължителна кризичка в комбинация с данъчни реформи ще се отрази здравословно на всички. Поне такива са прогнозите на някои експерти по света и у нас.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 00:49 от Нърд

# 550
При В тесла вложих 10 000 при ниво 203, а след това още 10 000 на ниво 171. В момента цената е 182 като има вероятност да стигне и 100 (много малко вероятно). На ниво 150 ще купя за още 10000, а ако стигне 100 ще взема за 50000. При всички случаи до две години цената на Тесла ще стигне между 300 и 400, а има вероятност и с доста да задмине тези нива.
Писах вече, че шортих лятото

През лятото, която и да е технологична акция (разбира се има изключения) да беше шортнал щеше да си на голяма печалба. Sp500 лятото беше 4300, началото на годината 4800, а преди месец падна под 3580. Прави сметка за какъв срив говорим.
Сега ще споделя малко цифри, а ти сам сметни каква ми е доходността за месец-два. Вложих в този индекс 100000 долара на цена 3612. Не успях да хвана дъното, но пак се получи много добре. Днес SP500 е 4027. Очаквам до нова година да стигне 4100-4200.

Виж, харесвам постовете ти, но бъди по-конкретен в случая. Ако не греша със сметките си спечелил сумарно около 11'500 долара към момента от S&P, без да броим таксите или тотал малко над 10% доходност. Не казваш кога си купил, за да калкулираме и средно-годишната доходност, но предполагам преди 2 години. Това прави леко над 5% на година. Ако си купил 90-те години или вярваш, че ще надмине 40'000 вече е друга бира, но то така май е и с недвижимите имоти. Форума се следи не само от агенти и предприемачи, така че нека уважаваме правото и на други мнения. Иначе като, че ли наближава времето за търсачи на хотели, индустриални и бизнес имоти, където предлагането се увеличава. Но цените на жилищата са доста надути в момента и мисля, че една по-продължителна кризичка в комбинация с данъчни реформи ще се отрази здравословно на всички. Поне такива са прогнозите на някои експерти по света и у нас.
Преди около месец са купени. Разбира се докато не се затвори някоя позиция печалбата е само теоретична. Още повече, че все още реално стои вариант този индекс в близко време да върне за кратко до нива от под 3000. Тогава ще съм на временен (немалък) минус, но за сметка на това ще е страхотна възможност да се влезе още по-сериозно и печалбите след това ще са наистина както трябва. Данъчни реформи за имотите не са необходими. В България е много евтино човек да притежава имот и това е много хубаво. Имотите са лесен за инвестиране, разбираем за масата, сравнително сигурен и евтин за притежаване актив. Това е желателно да остане така.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 02:33 от Мъфин

# 551
  • София
Но цените на жилищата са доста надути в момента и мисля, че една по-продължителна кризичка в комбинация с данъчни реформи ще се отрази здравословно на всички. Поне такива са прогнозите на някои експерти по света и у нас.
Абе, направо един народен съд за кулаците, малко Белене, изземване и раздаване на "нуждаещите се". Ще се отрази много "здравословно", гаранция!

Ааа, "някои експерти", знаем. Имаше едни "тЙИОретици", дето чакат срива от 2012та до сега. Joy

# 552
Е че то срива 2012 г. ако не им е харесал, не знам какъв още срив са чакали? Аз тогава купувах. 2014-15 мисля беше когато последно купих имот в София, тогава бяха евтини и носеха нелош доход. След това почнаха да се качват първо плавно, а последната година-две и стремително.
То и спадът така става. Забравих кой прочут инвеститор като го питали как си изгубил парите, беше отговорил "първо бавно, после изведнъж".
Тогава имотите паднаха с да речем 30-40%, ако следващия цикъл паднат пак с толкова може да е добра възможност.

# 553
Еъв Варна тристайните вече гонят 600 000 лева. Няма балон, продължаваме напред

# 554
Честно казано,нямам идея това много ли е,или си е нормална,пазарна цена на района?Предполагам,че има хора,които използват момента и се пробват не,че са на зор да продават.И нещо друго,това ,че се продават,не означава,че се купуват.Wink И аз мога да пусна обявя на панелка за 5,500 еу/кв.Всички ще цъкат с език,някои ще се възмущават,други ще се ядосват,а агенциите ще пишат,че цените продължават да се покачват.Joy

Общи условия

Активация на акаунт