Частни детски градини - София (тема 13)

• 87 836
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
Въпрос на късмет е какви хора гледат децата било то в частна или държавна градина. И да дадеш 3000 лв на месец, никой не ти гарантира, че всичко ще е ок.

# 376
Така е, таксата на месец не е гаранция. Много често в нея са включени инвестициите за сграден фонд, които за София, поне в централните квартали, не са никак малки, а въпреки всичко базата на частните градини рядко е впечатляваща. Държавните са просторни, с големи дворове и повечето да скоро ремонтирани.

Но има и други фактори. По-скъпите частни градини често имат съвсем различно съотношение персонал към деца. В частната, която бях капарирала, беше 3-4 персонал на група от 15-17 деца. В трета и четвърта група броят на помощник-възпитателите се редуцира, защото децата вече могат да се обличат и да се обслужват, но за най-малките броят възрастни има огромно значение. За сравнение, в държавната, в която сме приети, са един педагог и един помощник-възпитател на 27 деца, което доста ме тревожи. Не съм сигурна как гледаната ми в домашни условия дъщеря ще се адаптира в тези условия.

Градините, които за изцяло чуждоезикови, ако имат качествени преподаватели с автентичен акцент и наистина стимулират децата да говорят на другия език, за мен са много ценни. Това е важно умение и детето да научи естествено един допълнителен чужд език толкова малко, до степен да може да мисли и свободно да се изразява на него, е важен бонус, който си струва парите. Има огромна разлика в училите езици като големи, и децата, които са билингвални.

Да не ми се налага да разбирам, но си мисля също, че оплакване за недобро отношение от възрастен или от друго дете, ще се разгледа по-сериозно в частна градина, отколкото в държавна. Чувала съм за изключени агресивни деца от частни градини, от държавни - не.

За момента детето е записано на държавна градина. Най-желаната е в квартала, дъщеря ми е единствената приета с 15 точки и отзивите за екипа, който ще проеме първа група наесен са повече от ласкави. Та прецених, че си струва риска да започне там, ако не й допадне, най-лесно е да я преместя в частна градина.

# 377
  • Sofia
Дори и да е чуждоезична детска градина - защо да се тормозят малките с този грозен и безперспективен немски език. Времето на преводите отминава, всичко се автоматизира - немски в ясла/детска градина си е безполезно упражнение.

# 378
Може би защото има немскоговорящи тук, които биха искали детето им да се обучава на този език. Нека има такива, няма лошо.

# 379
Аз по принцип съм много ЗА ученето на езици от ранна възраст. Но тези езици ако после не се практикуват, само дето си ги учил...

# 380
Аз пък мисля, че и от ученето, и от владеенето на друг език има само ползи, основните от които далеч не са свързани с бъдеща професионална реализация. Всичко се развива толкова динамично, че не мога да знам какви професии ще са актуални за поколението на детето, още по-малко пък с какво ще иска тя да се занимава.

Но ходи на английски от бебе, тук и сега за нея виждам от това само ползи - като пътуваме, да може да говори с деца и възрастни от други държави, да четем книги на английски, да си слуша колонката с аудио, която е на английски, и пр. Виждам и как превключва от двата езика, макар и с английски да е много по-назад от български, най-простичко казано е "мозъчна гимнастика" за нея. Дава й самочувствие, радва се, като разбере или каже нещо на другия език, има желание да го учи. Ето, вчера се смя, че "bad" и "bed" звучи еднакво и как "the big bad wolf" значело големия вълк легло (което явно е голяма смешка, ако си на три години Grinning )

Та след 20 години това, че сега я учим на допълнителен език, вероятно ще има 0 отношение към професията й, но в момента й е полезно и приятно.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 16:51 от Макарон

# 381
  • София
Аз пък въобще нямам впечатление децата от частните детски градини да изостават спрямо тези от държавните. Може да има единични случаи тук и там. Въпросната немска може би акцентират повече на езика и подготвят децата за Дойче шуле, не знам.

# 382
Здравейте, има ли някой с актуални наблюдения върху Светлина-Лозенец и Дрита, както и какви са таксите в момента, ако някой знае да сподели 💘

# 383
Здравейте, имате ли свежа информация за ЧДГ Мила, Манастирски ливади? Изчетох доста негативна стара информация, а мислех да записвам детето в нея?

Бих била благодарна и за ЧДГ Маргаритка в района?

# 384
Здравейте, поради много суперлативи и ние посетихме ЧДГ СОФИЯ  Студентски град.
Ако някой се интересува, мога да му споделя информация.
Хубав ден!

# 385
  • София
Здравейте, поради много суперлативи и ние посетихме ЧДГ СОФИЯ  Студентски град.
Ако някой се интересува, мога да му споделя информация.
Хубав ден!
Здравейте, аз се интересувам. Благодаря

# 386
Здравейте, имате ли свежа информация за ЧДГ Мила, Манастирски ливади? Изчетох доста негативна стара информация, а мислех да записвам детето в нея?

Бих била благодарна и за ЧДГ Маргаритка в района?

На Мила единственото негативно е по-малкото пространство, с което разполагат. Като подготовка, възпитание, грижа, нямам забележки.

# 387
  • София
Някой чувал ли е нещо за детската градина на Меридиан 22 и колко е таксата?

# 388
Отговарям публично,тъй като явно има доста интерес.Бяхме в ЧДГ София Студентски град,първо на срещата  директорка и учители не се появиха,разведе ни някакво девойче което явно помага там.

Медицинската сестра я нямаше също.
Приемното им време е между 13 и 15ч.
Всички деца спяха, изобщо не можахме да видим помещенията в които спят,нито учителките нито децата как се чувстват.

В градината е доста мръсно вътре, хем ни очакват на посещение,представям си какво е иначе ако не очакват никой.Още от вратата мирише на белина и на тоалетни🫣,пода е в боклуци и прах,иначе играчките са подредени.

Стълбите са 3 етажа доста са и са стръмни, като най-малката група били на първия етаж.

Не можахме да видим стаята им за игра на 1 група защото спели деца в стаята за игра и в спалнята на най-малките,тоест е някаква блъсканица е явно.
През цялото време се чуваха кашлящи деца.

Хранят се в мазе пригодено за столова без никакви прозорци,там е и физкултурен салон,който също е безкрайно занемарен,с три мръсни килима на пода и до стената в физкултурния салон опрени двуетажни легла 3 на брой,дори не попитах защо са там,тъй като вече знаех,че моето дете там със сигурност няма да ходи.

Двора не е малък тесен е но обикаля отвсякъде къщичката тоест от всички страни има двор.Децата спят на приглушена музика.
Таксата е 1070 лв на месец,нищо не разпитах за допълнителни дейности,по горе споменатата причина.

Определено не е нащо място.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 22:44 от Teriska

# 389
  • Sofia
Здравейте, къде да намеря списък с лицензирани ясли в София?

Общи условия

Активация на акаунт