Частни детски градини - София (тема 13)

• 87 621
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
Започнете да търсите ЧДГ. В най-лошия случай ще изгорите с едно капаро. Имайте в предвид, че за повечето местата вече са заети след голямото майско класиране, най-вероятно.
Да, това ще е варианта, благодаря много.
Утре мисля да звънна във Веселите Камбанки-Витоша и Алиса-Лозенец.

# 406
Здравейте, търся информация за Русская школа в кв. Изгрев. Някой има ли пресни впечатления? Прерових форума и намерих само 2 мнения и то отпреди няколко години. Всякаква информация ще е полезна. Благодаря!

# 407
  • София
Здравейте. Моля, ако някой има мнение за ЧДЯ в района на Слатина, Редута и Хр. Смирненски да сподели. Може и Гео Милев и Изгрев.

# 408
Назад в темата някой беше питал за Терекс. Изключително съм доволна от тази частна ясла. Синът ми беше във филиала в Стрелбище. Не знам политика на яслата ли е или късмет, че попадна на педагози и професионалисти, но детето ми в яслена възраст имаше страхотен напредък. На 2 години знаеше 90% от азбуката, говореше с много сложни думи и непрекъснато любопитваше. Научи се на самостоятелност, да помага, да подрежда, да чисти дори. Боледуваше си доста, но не познавам дете в яслена възраст, което да не мине през това. Накрая на учебната година, направиха тържество за "изпращане", което беше феноменало, на фона на възрастта на децата, които бяха макс до 3 годишни. Имам и по-голямо дете и мога да направя разликата, за това си позволява такива похвали. Сега синът ми е в държавна градина и пак имаме късмета да попаднем на педагози, които обичат професията си и не ги мързи. В същата държавна детска градина беше и дъщеря ми, но в друга група, в която учителките бяха ужас и безумие.

И да, Терекс имат лиценз от СРЗИ и дават допълнителна точка при кандидатстване в първа група. Тоест ние можехме да си избираме държавна детска градина при кандидатстването Simple Smile Сега обаче, след като започнаха компенсациите за ясла, тази точка не винаги гарантира прием в държавна детска градина. Да не говорим, че яслите които я дават, са с запазени места с една или 2 години напред

# 409
Еко Малчовците в Кърпузица, моля за мнения!
Ако някой има информация за актуални цени също би ми било полезно.

# 410
Еко Малчовците в Кърпузица, моля за мнения!
Ако някой има информация за актуални цени също би ми било полезно.
Моето мнение е негативно. Синът ми беше там в яслата. Детето ми не се чувстваше добре там, комуникацията с персонала е вяла и неясна, обратната връзка на практика липсва. Директорката няма нито подход, нито желание да общува с деца и родители. Госпожата на групата в детската градина е над 75 годишна.

# 411
Здравейте! Някой има ли актуално мнение зя Светлина в Лозенец? Дали за нея дават обезщетение , че детето не е прието?

# 412
  • София
Да, дават обезщетение. Градината е отлична, сега ще се връща от майчинство и предишната директорка, при нея нещата също бяха абсолютно подредени и ок.

# 413
Да, дават обезщетение. Градината е отлична, сега ще се връща от майчинство и предишната директорка, при нея нещата също бяха абсолютно подредени и ок.

Някъде прочетох, че не давали компенсации вече, защото имали държавно финансиране и за деца от 4 години нагоре не ги давали заради това финансиране.

# 414
Vasdi, познавам потребителката Hope и тя изобщо не е некомпетентна, точно обратното. Не я разбрахте просто, а ще я разберете, когато малко ви порасне детето 😀. Ние сме били в Киндероазе цели 3 години. Наистина не знам как е сега, защото беше доста отдавна, сега сме в прогимназия. Градината имаше недостатъци, за които съм писал, но нещата, от които се оплаквате, изобщо не бяха такива по наше време. Просто е поразително, ако сега е станало така, както казвате. Когато ние бяхме там:
Първо, всяка от групите имаше учител и асистент. Асистентките може и да не знаеха много немски, но учителките знаеха и само в първа група - двегодишно дете като беше - учителката беше българка, която обаче беше с перфектен немски и много лъчезарно момиче. В следващите групи учителите бяха германци, дори този в трета група не знаеше дума български и говореше само на немски. Креватчета, разбира се, имаха и си спяха на обяд до последно. От 3 годишно детето само си оправяше креватчето, за това говори Хоуп. Постъпи 2-годишно с памперс и за два-три месеца махна памперса и го научиха наистина да си бърше з*дника, което за 2-годишно дете си е полезно умение, да си оправя леглото, да се държи прилично на масата, да ползва прибори, да си събира и подрежда играчките, Абе немска казарма,😀 - ред. В трета група вече проговори немски като за възрастта си и разбираше всичко. За директорката винаги съм бил с впечатлението, че е от Западна Германия. В договора пишеше в кой град е родена, вече не помня, защото беше отдавна, нещо имам смътен спомен, че пишеше Бад или нещо такова. Проверих сега в Гугъл, има два града Бад и нещо си, и двата са в бившата ФРГ. Не това е проблемът. Детето между другото беше щастливо там. Имаха страхотен двор и играчки, пясъчникът вечер го покриваха с брезент, за да е чист! Страхотни катерушки имаха, нови, и коли, дето се бутат с крачета, с които коли препускаха бясно и се кефеха на макс, вземаха завоите между колоните като състезатели от Формула -1😀😀😀.
Лошото беше друго - че подготовката нямаше общо с българската и не учеха нищо от това, което е необходимо, за да влезе детето в добро ЧУ с конкурс. Не можеше и дума да става за лабиринти, логически задачи, симетрии, откриване на разлики по картинки - все неща, които са необходими за прием в добро ЧУ. Затова ако ме питате доволен ли съм - Ами не, именно затова. Освен това веднъж детето беше болно над 2 месеца, директорката си прибра пълната такса, няма да забравя никога - таксата още тогава беше 900лв. на месец, плащаше се на тримесечие, отивам аз и я питам - над 2 месеца от това тримесечие детето не е посещавало, не е яло тук, няма ли някакво намаление - няма, вика, това не ме интересува! И аз я питам - значи 2700?!?! Тя вика - разбира се! Прибра си 2700 за 2 седмици посещение от 3 месеца! Ей това никога няма да го забравя 😀!
За Дойче шуле подготвяха обаче. Моето дете влезе в ДШ за малкия ПУК, 4-годишно беше на изпита. Обаче влязоха само 5 деца от цялата група, която беше 16 или 17 деца. В ДШ още по-голяма трагедия - освен че също абсолютно нищо не учат и в сравнение с българските училища са направо неграмотни, ами и отношението към децата беше ужасно.
Ако аз лично не се занимавах с детето, изреших заедно с него три книжки на Крокотак, на Моливко, и други книжки с логически задачи, изключване на различното, симетрии, букви и т.н., щеше да види ЧУ през крив макарон. Слава Богу, приеха го в ПУК в много добро българско ЧУ и се отървахме от немската система.
Така че немският ви е най-малкият проблем, а за легла не мога да повярвам, че няма. Че те и в ДШ в малкия ПУК имаха легла и спяха на обяд. Родителите бяхме длъжни всеки петък да вземаме чаршафите да ги перем в къщи! И в понеделник сутринта лично всеки трябваше да чаршафосам леглото на детето си! При 13 бона такса😀😀
Но да, изключително съжалявам, че бяхме 4 години в Киндероазе и 1 година в Дойче шуле. 11 месеца годишно в Киндероазе по 900 лв. са 9900, за 3 години са кажи го 30 бона, и още 13 в ДШ- 43 бона сме дали на немската система. Както съм писал, иде ми да се ухапя за г*за, ама не мога да се стигна.
Просто обективно ви казвам, че имаше и хубави неща и това, което пишете, не беше така. Ако целта ви после е ДШ до 12 клас или да ходите да живеете в Германия, това е мястото. Но ако целта е детето да е силен ученик в добро българско училище, категорично не е това мястото.
Извинете за дългия пост, все пак 4 години опит имам и 43 бона дадени😱, затова писах повечко😀.

Доп. Последна случка, за да видите, че никак не защитавам директорката. Детето ми ходи на математически състезания, и когато беше във втори клас, едното състезание беше в 125-то училище "Боян Пенев", което е точно до градината и на връщане минахме покрай нея, детето я видя и искаше да влезе, 3 години е бил там! Директорката дойде на вратата, едвам само му каза здрасти, той й каза - може ли да вляза само за 5 минути, да си видя градината...тя му каза категорично - Nein! Три години сме били там, напълнили сме й гушата с пари и тя не го пусна за 2 минути на двора....
Татко Мецан, аз съм потресена.....😔

# 415
Здравейте, ще се радвам ако някой има актуално мнение за Toddler's Academy / ЧДГ Детска Академия. Благодаря предварително!

# 416
Здравейте, някой може ли да сподели как кандидатства за компенсация, ако избрана чдг не фигурира в списъка от падащото меню?
Избира се може би опцията за юридическо лице и след това ?

# 417
Попитайте във фб групата за детските градини и ясли. Зависи от много неща дали ще взимате компенсация, макар и да е юридическо лице. Трябва да е регистрирана като чдг, а не да е детски център или занималня.

# 418
Да, има регистрация и по думите на директорката всички взимат, но не ми казва как точно.
Спомена нещо за фактури,че дава, но не знам къде я прикачам тази фактура.
Отделно,че като попитах в кг софия-секцията за кореспонденция ми казаха,че трябва да си поддам заявление за самостоятелна форма на обучение в общинска градина, за да мога да взимам компенсация/ като юридическо лице / и съответно се обърках доста

# 419
Здравейте,
Някой има ли отзиви от ЧДЯ Приятелската къща в Овча Купел?
Някой беше питал напред в темата, но не намерих отговор.

Общи условия

Активация на акаунт