ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 401
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
  • София
MollyBy, аз се обаждам, без да ме питат. 😁 Може да държи матура и по непрофилен предмет. От миналата година са разделени- задължителни матури по БЕЛ и един профил. Ако има матура по желание, тя може да е на ПП ( профилираща подготовка) или ООП (общообразователна…), ако предметът не е бил профил. Съответно трудността е различна, което не е изобщо лошо, ако се гони 6.00.

# 601
От унитата приемат ли матура от ООП и не е ли дискриминиращо спрямо тези, които са държали матура върху ПП предвид по-сложния  материал?

# 602
  • София
Не е дискриминиращо, защото по ПП се учат много неща, които ги няма в ООП. Освен това ако държиш матура по ООП, означава, че последно си учил този предмет в училище в 10. клас. После сам си се подготвял за матурата. Сложността на матурата по ООП е както сложността в предишните години, тази по ПП е по-висока и може би се доближава до разните сертификати -AP, A-level, Boswell-Beta.
Унитата предполагам ги приемат. Миналата година имаше изискване да държат матура по определен предмет, понякога и колко минимум да изкарат на нея. Не е имало уточнение каква матура, те си гледат хорариума на часовете по предмета, което може да е проблем.

# 603
Матурата по ООП не включва ли само материала до 10ти клас?
Ако унитата приемат такава матура с пълен коефициент, то тя ще е много по-лесна от тази върху ПП и по-вероятно да се изкара по-висока оценка.
Съответно при двама човека един с матура от ООП и друг с такава от ПП, ако оценката се взема с еднакъв коефициент, този с ООП е твърде вероятно да има предимство заради по-високата оценка.

# 604
  • София
Няма материал "само до 10 клас". Целият гимназиален материал по физика, химия, биология..., се взима до 10. клас. После се учат други неща, които се припокриват леко с 1курс в университетите. Май само по мат остава нещо да се довземе. Не е много лесно да държиш матура по физика, ако в последните 2 години не си имал физика. Разбира се, остават частните уроци...

# 605
Целият гимназиален в единия случай, а в другия университетски материал.

# 606
  • София
Да. Както е профилирането в Европа. А-левълите в UK, Русалката беше писала, че и в Германияе подобно.

# 607
  • Варна
Моли, добре дошла отново Simple Smile Липсваше! Покрай въпроса ти се замислих: не може ли, щом математиката не му е профил на твоето момче, да си избере допълнителна матура по нея, която ще бъде на ниво ООП? А втора задължителна да държи по третия си профил, който да избере от физика/биология/химия (последното май не се предлага в нашето училище като профил, а само като РП)? Вярно, ще се явява на три матури, но щом от университета го изискват...
Пишете за ЕТН - в моите очи това е космическо! Браво на децата, които си поставят такива високи цели и си ги преследват, а както виждаме и успяват да ги постигнат! И ме карате да се замисля, че нищо не сме проверявали още като изисквания, защото все ми се вижда много далечно, а то май е добре да го обмислим, за да не се окажем неприятно изненадани от изисквания за хорариуми и изпити.

# 608
  • София
Здравейте момичета,

Много отдавна не съм писала в темата, моята девойка е на индивидуална програма и няма какво толкова да споделям.

Включвам се по темата с ДЗИ ООП и ПП. Не мога да говоря за всички университети, но във ФМИ на СУ взимаме оценката от ДЗИ ПП по математика или информатика с коефициент 3,25 при образуване на състезателен бал. Съответно нашият изпит по математика е с коефициент 3, а оценката от ДЗИ ООП - с 2,75. С други думи, има значение вида на матурата.

# 609
  • В центъра на моретата
Бях писала някъде по-назад в темата, това е линк към тема специално за ЕТН:  https://www.bg-mamma.com/?topic=1241618. Поразгледах я - има доста актуална информация.

# 610
  • Варна
Здравейте, за СУ преди 4 години, когато кандидатства щерката в биологическия факултет специалност биотехнология за голяма изненада оценката от изпита по биология имаше същата тежест като оценката от матура по биология, а изпита беше доста по-труден.

# 611
  • София
Нали това се опитвам да обясня. Миналата година завършиха първите по новата система, с профили. И нещата си идват на мястото. Матурата по ПП е на ниво изпит или дори по-трудна. Съответно университетите ( в БГ) си  я взимат с определен коефициент, както Яна казва. Може да не се явяваш на изпит, а да се класираш само с нея. Това не важи за медицинските университети, там са  друга “губерния” и е много дълъг и неприятен разговор.
В чужбина искат матура и хорариум. Ако не ти е профил, няма да имаш необходимия брой часове. Ако ти е профил, ще се явяваш на ПП матура. Понякога чужбинските унита правят компромис и искат вместо хорариум сертификат или трета матура. И тогава може да “мине метър” някой и да държи ООП матура. Но това е с твърде много “ако” и е по-вероятно децата да учат яко, отколкото да разчитат на късмет.

# 612
Благодаря, момичета, за включването по моята тема Simple Smile Rally, ще съм ти много благодарна, за всяка информация, но не се притеснявай ако не му се занимава на сина ти. Аз не съобразих, че програмата вече е различна.
Относно матура на ооп. Говорихме с агенция за помощ при кандидатстване и от там ни казаха, че матурите които се искат трябва да са пп. Не че изключвам възможността да не е точно така, но затова така си сметнах нещата. Там изобщо не споменаха за какъвто и да е изпит.
За унитата в България ми е ясно, но поне на този етап те не са ни интересни Simple Smile А тъй като в никакъв случай не иска да става лекар, мисля че прием в БГ университет не би бил проблем.
И малко да разкажа и за набора, че само с брат му ви занимавам Simple Smile Завърши първия срок прилично, но имахме няколко инфарктни момента през срока. Първо заради отсъствия учителката по немски се закани да го остави на изпит ( в един момент си помислих, че изпита не е лоша идея....можеше и повече да изкара като оценка) Втория път математичката му писа наказателна двойка и тъй като той си поддържа едно средно ниво по предмета, доста се припотих какво ще стане накрая. Но всичко се нареди.
Иначе продължава със спорта и добре, че са тренировките, че иначе въобще няма да се прибере. Всяка свободна минута е по улиците с приятели.
Аз съм добре, но не пиша защото задълбочено чета, и във форума и където другаде намеря, за кандидатстване в чижбински унита Simple Smile най вече Щвейцария и Германия.

# 613
Малко и от нас, разпускаме

# 614
Това да не е Узана?

Общи условия

Активация на акаунт