ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 405
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Yasp, честит да ти е рожденика!
Приятна да е ваканцията, макар и кратка. Моята се оплака, че са им дали доста домашни, та няма много да се почива, ще има да пише. Междудругото всеки път по философия им се дават писмени големи домашни, то есета, анализи, вярно че имат по един блок часове през седмица, ама веднъж не ги оставиха без.

# 586
  • Варна
Благодаря ви, мили момичета за прекрасните пожелания. Поздравих младежа от вас. Благодари ви и той. Една виртуална почерпка с тортичката за вкъщи :
Честита ваканция 3 дни, но пък със събота и неделя стават 5😂😍.

# 587
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
жив и здрав да е младежът, само хубави хора да среща и само прекрасни изживявания да има.
за слушане и учене няма да отварям дума - празник е.

# 588
  • Варна
Кой видял - видял - махнах му снимката от тук😂😂😂😂.
Между другото да ви питам: картите тийн на ДСК с какъв дневен лимит са? Може би половинката е казал някаква сума като ходиха да откриват сметка в ДСК за стипендията миналата година, но не си спомня. Синът днес за пръв път е ползвал картата си. С нея е платил билетите за кино и като поискал да плати и пуканки за 50 лв. излязло съобщение, че е надвишил дневния лимит. Пуканките, игри в Плейграунд и почерпки ги е платил в брой и добре, че е носил достатъчно в брой, че да си почерпи както си му е реда и да си изкарат супер с приятелите. Изврънкали класната днес да ги пусне по-рано и отишли на кино от 13:40, а в 17:30 вече си беше вкъщи.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 14:36 от ysap

# 589
Да ти е жив и здрав, все такъв сладък като тортата!
Мисля че беше 100 лв и после 20 дена не можеше да се тегли. Така и не отидохме да разберем защо, нито да го променим. Беше разочароващо.

# 590
  • Варна
Благодаря, re_ge, тъкмо му разцъках на телефона в банкирането и гледам въведени са 100 лв за теглене в брой, плащане при търговец и общ лимит за 24 часа 100 лв. Не позволява да се въведе над 100 лв общ лимит за 24 часа, нито за плащане. Ще говоря със служител от банката за съдействие да вдигнем лимита поне на 150 лв, че още 2 години ще трябва да чака, докато се сдобие с друга карта за пълнолетни😂😂😂😂, а не ми се иска да се налага да носи повече пари в брой, че е запилян. Не че не може да загуби и картата, но ако се усети бързо, че я е изгубил би могъл да я блокира. Не иска да ходим с него да плащаме при празнуване на рождени дни, че бил голям, а и аз бях на работа днес,  но баща му почиваше през деня и имаше готовност и желание да  отиде до училище и да ги закара с поне още 3-ма съученика. Не искали да се делят, нямало нужда и т.н. Голям бил вече😂😍😁

# 591
  • В светлината на слънцето
ysap, честит да бъде рожденикът! Да постигне мечтите си до една! Heart

# 592
  • Варна
Тези 3 дни от ваканцията реших да си пусна отпуска, да прекарам повече време с децата, да правим нещо забавно с мъжа ми. В крайна сметка мъжът ми е в командировка, наборът от 9ч излезе с приятели, а дъщеря ми от сутринта е на телефона с нейните приятелки. А и кучето спи по цял ден. И не ми остана нищо друго, ами да изчистя цялата къща 😁
Вие какво сте планували за тези няколко почивни дни?

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 18:23 от Лилла

# 593
Свърши първият срок и съм доволна, макар и накрая с тези изпити (файнълите) да ми се струваше, че няма да има край😉. Плануваното ваканционно пътуване беше отменено заради претенциите на набора и се надявам в бъдеще да му е като обеца на ухото.
Макар и с леки колебания до последния момент, младежът завърши с една петица по биология и среден успех 95%. Нямам основания да се оплаквам, независимо че ми се струваше, че цял срок “скипва” ученето. Добре, че дойдоха изпитите, за да разбера, че все пак приема сериозно нещата.
Честито на всички рожденици, а на всички нас пожелавам наборите и през втория срок да са здрави, вдъхновени и все така успешни, а ние да се подкрепяме както можем -  със съвет, с добра дума и с наздраве😊!

# 594
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тези 3 дни от ваканцията реших да си пусна отпуска, да прекарам повече време с децата, да правим нещо забавно с мъжа ми. В крайна сметка мъжът ми е в командировка, наборът от 9ч излезе с приятели, а дъщеря ми от сутринта е на телефона с нейните приятелки. А и кучето спи по цял ден. И не ми остана нищо друго, ами да изчистя цялата къща 😁
Вие какво сте планували за тези няколко почивни дни?

ние нямаме ваканция.
имахме десетина дена около коледа-нова година.
 върнахме се и почистих цялата къща.
дойдоха майстори и ... ясна ви е картинката.
пак почистих.
а днес имаше силен вятър, понесъл половината сахарски пясък.
като за капак капнаха десетина капки дъжд и пясъка на балкона стана кал.
утре пак ще чистя.

и за да не е само оплакване Simple Smile днес трябваше да участва в някаква олимпиада по математика.
интересното е, че учителя преценява кой е добър и няма да се стресира, училището плаща таксите за участие, а децата научават, че са предложени предишния ден.
самата олимпиада се провежда в учебно време. най-често в часа по математика.
специалнии подготовки няма, стрес и треперене - също.
толкова е лежерно всичко, че объркали часовете Simple Smile
във Великобритания сменят лятно-зимно, а тук не и накрая не разбрали в колко часа да започнат.
отложиха го за утре. Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 18:56 от st. Dobri

# 595
Здравейте, и аз се вълнувам от темата езикови лагери, но в чужбина. Миналата година тествахме z camps Зенира, и установих, че основната идея е да се трупат пари. Ако някой се вълнува, ще пиша по-подробно какво не ми хареса.
От вас чувам за онлайн - не дай Боже...

За "Зенира" съм на същото мнение.

# 596
  • Варна
Лилла, нищо не планираме за тези три дни.😂😂😂😂, т.е. нищо хубаво за набора. С баща му за днес му организирахме едно домашно фитнес занимание😂😂😂😂😂 и синковеца се отзова. Става дума за това да помогне на баща си днес да пренесат 18кв.м. гранитогрес от колата до гарсониерата. Намират се в 24 килограмови опаковки 14 броя😂😂😂😂. Има асансьор за щастие, но си трябва и носене кола-асансьор и асансьор- тераса. Тази година ще правим ремонт на старото жилище и малко по малко ще си усложняваме живота, но после ще им е хубаво на децата да си имат теренче за купони😂😂😂😂.

# 597
  • Варна
Ysap, тези терени за купони са безценни за тяхната възраст. Той и  затова така се е включил да помага днес 😁
Моето момче днес е на рожден ден на съученик и ще ме държи будна до полунощ за да го прибера. Страх ме е още да го пускам с таксита  по нощите.

# 598
Но големият ми син мина през математика и химия, накрая се спря на физика и си изясни, че иска да се занимава с наука и преподавателска дейност. В 11 клас беше финалното решение да не е химия, а физика.
Сега е 2 курс, учи в ЕТН в Цюрих, е много се учи там... вече са 60% от приетите първоначално, изпитите са зверски трудни (такива, че никой да не може да реши всички задачи, оценките се правят по нормално разпределение след проверка на всички). Но му харесва. Та има време да се изяснят със себе си и да изберат. Профилите нямат значение и в Швейцария - там първия семестър има т.нар. изравнителни курсове, точно заради профилите (от СМГ са в най-високия за математика, ИТ, физика и химия, т.е. нямат нужда да ги посещават).

Rally,  аз така нахлувайки в темата, че напоследък не съм писала Simple Smile Ако може да попитам за повече информация за кандидатстването в ЕТН Цюрих. Големия беше си харесал този университет, но гледахме изискванията и имаше изискване за определени матури, а училището му май ще предлага само 3 профилиращи предмета. Оказва се, че първите два не са сред изискванията им - Инф. и ИТ. Искат език - в случая БЕЛ, Математика и един от Физика, Химия и Биология май... Та той ако избере математика, както предполагам, няма как да си осигури друг предмет. Това всичко е в сферата на предположението от моя страна, т.е. колкото съм разбрала. Въпросът ми е така ли е наистина или има вратички по кандидатстването?

# 599
  • София
Моли, моят син беше по старата програма, т.е. можеше да се яви на каквито матури иска.
Скрит текст:
В университета искат 3 матури, пунктуални са по темата. Трима са от класа там, другите двама учат математика. И тримата се явиха на БЕЛ, математика и физика. Искат и прием в университет в България (СУ е в списъка), за да не държат изпити там. Вижте варианта с изпит (но в този вариант изпитът се държи една година по-рано, а не знам дали искат да са завършили средно или може в 11 клас).
Много отзивчиво дават информация за всичко, но след като изпратите първия комплект документи (регистрация в системата, CV и академична справка за хорариума, доколкото си спомням, подават се до м. април).
Ама пишете един мейл и вероятно ще ви отговорят точно за вашия случай какви са вариантите. Евентуално да признаят матурата по ИТ, вместо физика/химия/биология.
Ще питам и сина ми, като го чуя тези дни.

Общи условия

Активация на акаунт