ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 384
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря за похвалите за Евгений Онегин, но това са  само част от нещата, които анализирахме. Целият анализ продъжлжи един съботен предиобед. Продължава се с характеристика на героите, с главните теми в творбата. Важното  е да го поднесеш интересно на тийна. Например, може да се направи корелация  че както в Пушкиновото време, така и днес има млади хора, заети с нищоправене и разчитащи на материална подкрепа, а не на собствения си труд. При анализа на героите на романа го попитах (понеже споделя за класа си) кой от героите на кой от съучениците си оприличава. Беше интересен момент. Олга например е една съвременна кифла - красива, празноглава, придържаща се към поведението на масовката. Т.е. във всеки клас има поне едно такова момиче (за съжаление). И Татяни има - живеещи в собствен свят, извисени и някак недостъпни, съхранили естествеността си, която обаче не се набива на очи, но поради индивидуалните си качества, често заклеймявани като зубъри, старнници и прочие. Да не продължавам с Евгений и Ленски, че ще ви оттегча.  Накрая разсъжавахме и върху финала на романа - доразвихме го. Сам наборът стигна до идеята за продължения финал, че след като влиза княза, вижда ситуацията между Онегин и Татяна и за да защити честта си, предизвиква Онегин на дуел и го убива. Така би се затворила огледалната симетрия на романа. Наборът мисли и по въпроса защо Пушкин е унищожил последните две глави. Ей такива ми ти работи.
Важното е да провокираш мислене, а не просто заучаване на написаното в учебника.

Работя с набора по БЕЛ специално, защото според мен поднесеното в учебника, по което няма как да не се водят учителите, е академично и несъобразено с възрастта на учениците. А той е хуманитарен профил и му предстои ПП. Имам три учебника по литература, от които извличам сентенцията и я поднасям разбираемо, плюс записките на сина ми от училищ. Отделно на това ползвам и насоките на моята най-добра приятелка от ученическите  години, която е учител по БЕЛ в гимназиален етап и тя знае моя капацитет, понеже имахме  по литература едни и същи преподаватели в училище и извън него за подготовка за кандидат-студентски изпит в СУ .

За НВО в 7 клас  имаше една поща, където се качваха материали. Не е лошо според мен да си направим нещо като поща само за пишещите в тази група, в която да качваме неща, които могат да се ползват от всички .

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 07:10 от storm76

# 646
  • Варна
Успех на олимпийците днес! Особено на тези, за които е важно това състезание. Щерката отиде с триста кандърми, щяла да се излага. Ми да се изложи! Не е решила ни една задача за подготовка, та пак отива с нагласата да “се бори за нещо, различно от нула”. Много съм разочарована от мисленето и поведението й по този въпрос, но не мога да повлияя явно…
Браво на Горинич за страхотното представяне! Добри, с право се гордееш с момчето!
Сторм, наистина евала! Нямам спомен да съм чела цялото произведение, но със сигурност имах бледи спомени и като прочетох анализа ти ми се прииска да съм ученичка и някой като теб да ми обяснява литературата. Току виж не бих я тикнала така настрани от интересите си! Много ми хареса и сравнението на героите с реални лица. Ако ми се отдаде случай ще пробвам да провокирам дъщеря ми да направи такова сравнение Simple Smile

А, и се сещам да питам за приятелско детенце в София. Иска да кандидатства с рисуване (НУИИ най-вече) и търсят преподавател/школа за подготовка за изпита. Ако някой има препоръки и координати, ще съм признателна да ми драсне едно ЛС. Хлапето е шести клас, но времето накъсява…

# 647
Dive, наборното положение във вас е сходно с нашето😊.
Разпечатала съм олимпиади с решения от предходните две години, които отлежаваха на бюрото на набора. Вчера, понеже го накарах да свърши нещо, ми казва: О, аз трябва да се подготвя за олимпиадата. Ще видя какво си ми разпечатала.
След един час го търся, той спи. Казал на баща си, че нищо не му говорят тези задачи и се изморил да ги гледа.
Вече съм заспала и нахлува в спалнята ентусиазиран.
- Виждала ли си резултатите от миналата година? Има с 0, с 1 и с 2 точки, значи няма да се изложа много😁. Важното е да сме живи и здрави.
Сутринта тръгвам да водя малкия и повтарям на набора преди да изляза - вземи си лична карта, химикали и чертожни инструменти.
По някое време мъжът ми звъни, че наборът си е забравил личната карта и ще се прибира да си я вземе🫣.
Още не се е обадил, значи е успял до влезе.
Stotm76, добра идея и прекрасна работа 😊!

# 648

За НВО в 7 клас  имаше една поща, където се качваха материали. Не е лошо според мен да си направим нещо като поща само за пишещите в тази група, в която да качваме неща, които могат да се ползват от всички .

Аз мога да направя просто кажете на кой провайдър е удобно.

# 649
Успех на всички днес!

Св. Добри, браво!

# 650
  • Варна
Добри, поздравления за Горинич! Браво на момчето ти и само така да продължава, а ти с удоволствие ще изпълниш желанието му, каквото и да е то.😂
Бебчо, чакаме да пишеш, че сагата е приключила и всички вече сте спокойни.
Сторм, благодаря за преразказа - снимах и ще пратя на сина да се ограмотява, че яко отказва да чете за мое огромно съжаление и не се впечатлява от моите мърморения, още повече, че изкарва 6-ци само като чете от христоматия и от някои критици анализи или си говорят със съучениците си. Заради НВО-тата в 10-ти и 12-ти клас сме твърдо решени с ММ да настояваме да чете произведенията.
Синковецът страда, защото гаджето се е дръпнало - изкарала 2 четворки: по физика и по някакъв друг предмет и родителите я натиснали да учи и даже и през уикендите нямало да може да се виждат. Плака и беше много отчаян, сякаш свършва света. Не му било достатъчно да се виждат по 10 минути преди училище в автобус, в който могат да пътуват, но и на двамата им е бил не на чай-удобния и трябвало да излизат по-рано. Разбирам родителите на момичето, защото тя е в седми клас, но с крайните мерки не съм сигурна какви ще са резултатите. И до сега я държаха на каишка: през седмицата без излизания, без телефони, но прекарваха с часове на компютър двамата на Валрант. Общо два пъти излязоха за 20-тина дни: един петък те двамата и две приятелки на момичето и една събота за час в мол из магазините.
Синковецът яко е клъвнал. Говорихме, гушках го, успокоявах го и вече е видимо добре. Пак е извадил пандата - подарък от гаджето. Не му е приятно да е само приятел😂😂😂 - иска да е гадже и да знае, че е обичан, не че кой знае какво правеха като гаджета - държали се за ръка, гушкали се и нашичкия я целунал по бузата веднъж.😂😂😂😂😂
Такива ми ти работи😂😂😂😂 Има купено сърчице за Свети Валентин, но сега май няма да й го подари, защото се чувства прелъстен и изоставен.😀
Как са вашите младежи и госпожици, мили момичета?

# 651
Storm76 наистина супер анализ! Иска ми се повече учители по литература да имат този стил на преподаване. Ще ми е интересно, ако искаш разбира се да опишеш съвременните прототипи на Онегин и Ленски. Питах и аз набора за произведението. Изненада ме с това как го тълкува определено не очаквах. Но много се смях с едно изречение типично в тийн стил: "тя Татяна много се е филмирала за този Онегин".Joy
Dive нека да потърсят във фейсбук Janet Artschool госпожа по рисуване. Познато дете ходеше при нея и бяха много доволни.

# 652
Ysap, много мило ми стана!

Бебчо, надявам се скоро да свърши и да си поемете дъх!

# 653
Yasp душици са децата
А какъв е варианта да учат заедно?

# 654
  • Варна
Yasp душици са децата
То не е зле докато единия учи да учи и другия, ама се разсейват. Малки са още - особено момичето. Играе им се и вместо да си губят времето в игри могат да учат и после да си излизат. С родителите на момичето сме с различни разбирания явно. Ние никога нито на дъщерята, нито на сина не сме слагали чатала на врата: без излизане, без телефони и игри или ТВ през седмицата. Опитвали сме да им обясним, че всичко, което правят го правят за себе си и себе си лъжат, а не нас или учителите, ако симулират учене или са посредствени. Така са имали и така важния за тях социален живот😂😂😂😂😂😂 и станаха доста свободолюбиви.😂😂😂😂😂.

# 655
  • София
Dive нека да потърсят във фейсбук Janet Artschool госпожа по рисуване. Познато дете ходеше при нея и бяха много доволни.
Точно същото ще препоръчам и аз. Наборът ходи при нея и цялата основа за рисуването, която има е точно от тази госпожа. За съжаление, пандемията ни възпрепятства да продължи при нея и затова я сменихме, но препоръката ми си остава - много добра преподавателка и подготвя изключително добре.
Dive, ще ти пиша на лично подробности.

# 656
  • Варна
Ysap, много мило ми стана за емоциите на сина ти. Девойката за къде се готви? Ако е за МГ може и на по-късен етап да имат много повече време заедно.
Разбирам родителите й, тъй като точно в 7ми клас да има други мисли в главата си, ще й е трудно да се фокусира над ученето. Но в крайна сметка тези неща не стават по план. Предполагам, че след матурите родителите й ще отпуснат контрола.
При набора влюбването е налице. Доста сериозно се отнася към връзката си. Чак съм изненадана. В един клас са и това им помага да учат заедно. С любопитство наблюдавам как момчето ни се превръща в истински мъж. Неизбежно е и любовното разочарование, но дано не е скоро и много драматично.

# 657
  • на Мелмак
Нашето гадже беше наказано за слаба оценка, но и двамата са 9-и клас. А той и на уроци ходи, но не му се получава.
Нашата има отличен успех и стипендия ще взима. С майка му си говорим, обсъждаме ги, смеем им се, но те го държат по-строго. Ние им се доверяме и засега(пу-пу) не са ни разочаровали. Мисля, че майка му се е примирила с по-ниския успех и засега няма проблем с излизането. Има вечерен час нашата девойка, който само черезвичайни събития променят, след разговор с баща й. Вече и тя се научи на кой да се обажда Joy
Седмокласника ми, както е разсеян и ако имаше гадже, щеше съвсем да се овапца.

# 658
Yasp душици са децата
То не е зле докато единия учи да учи и другия, ама се разсейват.

Аз нямам предвид единия да учи другия а всеки да учи своето си в едно помещение. Щото така са заедно но всеки си учи каквото трябва да се научи.

# 659
Цитат
Ще ми е интересно, ако искаш разбира се да опишеш съвременните прототипи на Онегин и Ленски.

Специално за Бобец: Съвременния прототип на Онегин - младото новобогаташче, родено уморено и живеещо да си почине, с 0 интелект но в тренда, видяло няколко клипа в тубата, които възпроизвежда за да се направи на умен.  По него въздишат всички кифли и скачат в бавареца му без той да прави много усилия.
Съвременния прототип на Ленски - интелигентно момче, от добро семейство, с умствен багаж, но с  полюсовидни емоции ( или мрази, или обича , или харесва, или не харесва, средно положение няма).  Той е винаги добра компания, защото по-скоро свири втора цигулка в обкръжението на съвременния Онегин.   Добряк до наивност. Често за такива момчета казваме как може това добро дете да постъпи така - да пробва дрога, да се сбие, да открадне и то ... заради някоя пленила го кифла (Олга).

За пощата - аз нямам претенции на кой провайдър да бъде, като се създаде, ще пиша там едно инфо.  Не е за аудиторията във форума.

Чета любовните ви трепети и въздишам и аз с вас.

Общи условия

Активация на акаунт