Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Некоректно изплащане на заплата

 • 1 686
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 449
Здравейте,
Ще разкажа накратко казусът ми, тъй като съм бясна, моля  да споделите мнението си..
Така казусът ми е следният: Работя на 12 часа. Миналият месец( Октомври ползвах 3 дни, платен отпуск)... Тъй като графикът се сменява по 300 пъти в месеца, миналият месец не беше изключение. Една колежка злоупотребява с болничните и за пореден път си пусна болничен, аз съответно бях помолена  да и взема смяната, като подчертавам това беше отразено в графика, само,че идва време за заплата, заплатата ми  неочаквано по- ниска от очакваната предвид, че съм дала извънредно смени. Така аз имам около 145- 6 часа извънреден труд за годината, дочувам  разни неща, че не  е допустимо да имам над 150,но това е друга тема. Така за месец октомври аз съм дала  13 смени плюс 3 дни платен отпуск, ако математиката ми е добра това означава,че съм изработила 157 часа при работни 168 за месец октомври, да, ама не, във фиша за заплатата ми пише, че имам 145,5 отработени часове  и 18 работни дни( сумират ги на 8 часа ), но реално съм изработила 156 часа, предвид, че съм дала 13 смени...  Въпросът  ми е, ако не съм в грешка, какви  действия следва да предприема?
Благодаря Ви предварително, извинявам се, за начина ми на писане, но съм бясна!!!

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 23:18 от elizabet9119

# 1
 • Мнения: 8 849
Нищо не разбрах аз от описанието на проблема. С каква продължителност са смените (от колко до колко часа) и колко смени реално сте отработила за месеца общо, с тези извънредните? 15 ли? Или са 15 без извънредните?

Много важно тук е - на какъв период Ви се изравнява сумарното работно време? На два месеца ли?

И най-вече, вижте си добре фиша. Ако са Ви начислили 18 работни дни и 3 дни отпуск, всичко е коректно. Месец октомври има 21 работни дни и няма как да Ви начислят повече от 21 дни.
Вече, самите реално отработени часове, ще се изравнят на съответния период.

Допускам, че може да не Ви разбирам правилно. Доста объркано е описан проблема. Уж 12 часа, а накрая се появяват някакви 13 часа...Затова и попитах за допълнителна информация. Тя ще внесе яснота. Но на пръв прочит, аз не виждам основание за предприемане на действия.

# 2
 • Мнения: 449
Съжалявам, за грешките, сумарното  работно време преди беше на три месеца, сега казват, че е месец за месец... Изработила съм 13 смени по 12 часа плюс 3 дни платен отпуск( тоест 13 смени  по 12часа равно на 156 отработени часа) но във фишът ми пише, че имам ( 18 смени и 145 отработени часа.)

# 3
 • Мнения: 815
Ако бях на ваше място още в понеделник бих поискала изясняване от счетоводство, началник, личен състав. Грешки стават, може би трябва да се сверят ведомостите.
Освен това извънредният труд и работата на празници са нещо отделно, в зависимост от сектора. Напишете си на лист вашите изчисления. Ако наистина има сбъркано ще намерят начин да ви компенсират.

https://www.anagami.bg/blog/izvunreden-trud/

Като имате време прочетете.

Не си разваляйте почивните дни.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 00:48 от Dimana12

# 4
 • Мнения: 8 849
За съжаление, трудно може да се даде консултация по този начин. Трябва да се види точния график на смените (от колко до колко часа са и какви почивки имате), както и самия фиш.
Консултирайте се с този, който прави заплатите. Сигурна съм, че има обяснение.
По принцип това, че сте на работа от 7 до 19:00 например, не значи че сте отработила 12-часова смяна. Защото почивките не са работно време. А Вие със сигурност в тези 12 часа имате почивки. Затова и е малко вероятно 15 смени да са 156 часа.

# 5
 • Мнения: 449
Здравейте, работим от 19 до 7, нямаме регламентирани  почивки, една смяна е равна на 12 часа

# 6
 • Мнения: 3 017
Ако работните Ви часове в месеца са по-малко от работните дни в месеца, умножени по 8, Ви се начислява цялата заплата. В трудовия договор заплащането е месечно. В България няма почасово заплащане. Платеният Ви отпуск също се заплаща. Попитайте в ТРЗ отдела. Ако отговорът не Ви удовлетвори, са обърнете към Инспекция по труда.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 10:13 от beba2

# 7
 • Мнения: 8 849
Няма начин да Ви се отговори така. Смените са специфична калкулация.
Ето, например във Вашата ситуация, ако работите от 19 до 7, цялата смяна се води нощен труд. Един час нощен труд е повече от един час дневен труд. Има си коефициент, с който се приравняват. Съответно Вие реално имате повече от 12 часа отработени в този диапазон, но като се приспаднат почивките, стават 12 часа. Т.е. имате калкулирани почивки. Как и къде са уточнени, няма как да знаем. Вероятно в правилник за вътрешния трудов ред.
Просто няма как някой извън фирмата Ви, който няма достъп до конкретната информация за това как са уредени смените, да Ви даде точна насока.
Както и останалите са казали, попитайте този, който калкулира заплатите. Вероятно грешите в сметката. Например, ако някоя от смените на заместванията колежка е дневна, а не нощна, часовете ще са по-малко. Ще Ви обяснят как е калкулирано възнаграждението и ако тогава вече имате възражения, можете да подадете сигнал. Но първо попитайте, защото вероятността да грешите във Вашите сметки и всичко да се окаже коректно изчислено, съществува.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 981
Всякакви оплаквания по трудовоправни отношения се отнасят към съответната Инспекция по труда.

# 9
 • Мнения: 2 755
Имам въпрос - на работа за тези 12 часа не ядете ли?

# 10
 • София
 • Мнения: 1 280

 Аз също работя на сумарно работно време,  т.е. по договор съм назначена на работа на 8 часа. Точно по тази причина в края на месеца ни изравняват изработените часове. От изчислените изработени часове, като часовете нощен труд го от 22.00 до 06.00 ги умножават по коефициент. От отработените часове вадят нормата за месеца и надработените ни ги дават като компенсация.
Във фиша ни винаги пише, че сме изработили колкото е нормата за месеца, защото не ни плащат извънреден труд, а ни компенсират.
При нас се изравняват часовете на 4 месеца. Има месеци в които сме изработили по 2 дни, и такива в които излизаме на - около час. Тъй като надработените часове не винаги отговарят на една смяна от 12 часа, са решили да се нулират часовете на 4 месеца.
На нас ни обясниха, че нямат право да пишат, че сме надработили часовете, защото те трябва да влязат във фиша като такива, а надработените часове са заплащат повече от нормално изработените, по тази причина ни дават компенсации. Във вашия случай е възможно, да получите компенсация през следващия месец, без това да ви се отрази на заплатата и отново ще ви бъдат отразени пълните часове по нормата за 8 часов работен ден.
Това не пречи да попитате  работодателя защо така се е получило. 

# 11
 • Мнения: 449
Сега разбирам, че от месец октомври, че ни сумират на 3 месеца, на въпрос къв някой от вас, да  храня се през тези 12 часа, но нямам строго регламентирани почивки....
Проблемът е, че по график имам 156 часа отработени, а по фиш 145, тоест една смяна  мш се губи

# 12
 • Мнения: 11 337
Аз имам питане - при СИВР за период от 3 месеца възможно ли е 2 от месеците да се изплаща възнаграждение като за отработена точно норма, а чак на третия месец да се изчислява реално какво е отработено за периода?

# 13
 • Мнения: 48 503
При нас почивките влизат в работното време. За 8 часа, вкл. почивките, ни се отчитат 8 часа.
Но за магазин се съмнявам да е така.
На сумирано работно време сме, месец за месец се засича. Но сме били и на по-дълъг период, тогава извънредния труд се плащаше чак на края на периода, или се даваха компенсации. Нощният труд, осмия час, се изчислява по коефициент, 1.75.
Елизабет да си провери кога е засичането.

Аз имам питане - при СИВР за период от 3 месеца възможно ли е 2 от месеците да се изплаща възнаграждение като за отработена точно норма, а чак на третия месец да се изчислява реално какво е отработено за периода?

Точно така е.

# 14
 • Мнения: 11 337
Аз имам питане - при СИВР за период от 3 месеца възможно ли е 2 от месеците да се изплаща възнаграждение като за отработена точно норма, а чак на третия месец да се изчислява реално какво е отработено за периода?
Точно така е.
Ако е така, аз не виждам проблем. Графикът е точен, а изплатеното просто е за 100% изработена норма, не 100-плюс... След още два месеца ще засекат.

Общи условия

Активация на акаунт