Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се върна ли в България?

 • 14 488
 • 443
 •   4
Отговори
# 360
 • Мнения: 491
....
Аз не мога да кажа, че животът ми ще се подобри ако българите в чужбина се върнат, хипотетично, защото това не ми влияе по никакъв начин, но е тъжно и жалко най-старата държава в Европа да се обезлюдява заради имагинерни ползи на живот в чужди държави. Поне в днешно време, не живеем в 90-те.
Какво имате предвид, че покупателната способност е по-висока, какво повече си позволявате да купувате от нас тук - апартамент? България сигурно е една от държавите с най-много лични жилища на глава от населението. Повече почивки годишно, колко точно почивки правите? Или нова кола по-често?...

Пенсионната система на България е солидарна. Това означава, че пенсиите на настоящите пенсионери се заплащат от вноските на настоящите работещи. Колкото по-малко работещи има, толкова по-малко вноски. В момента около 50% от стойността на пенсиите идва от държавния бюджет, защото вноските на работещите не стигат. Колкото повече хора в трудоспособна възраст живеят и работят в България, толкова по-добре за държавния бюджет и за пенсионната система. Ако си на 22 години и си много далече от пенсия, сигурно не се замисляш за тези въпроси, но все пак те засяга защото данъците, които плащаш, вместо да отиват за инвестиции в образование, здравеопазване, инфраструктура и тн., отиват за пенсии. Които както знаем всички номинално са ужасно ниски, но последните години растат непорционално спрямо доходите на работещите.

Относно удебеленето - наистина ли смяташ, че 2 милиона българи живеят в чужбина заради въобразяеми ползи? Горният пост е доста обяснителен, но все пак да допълня и аз. Много, много по-добрата инфратруктура в Германия за мен хич не е имагинерна полза. Да, за мен е важно да има здрави улици, тротоари, детски площадки,  хубави подлези, велоалеи, уредени паркинги, добри магистрали (не като Тракия) и тн. Проблемите със спазването на законите и правилата също са доста съществени за мен, тук си цари абсолютна анархия и безнаказаност.

За по-високата покупателна способност. За съжаление далеч не са само (екзотични) почивки. Погледни автопарка на България - 1/4 от автомобилите са над 20 години. Което означава, че са по-опасни и много по-замърсяващи. И масово собствениците на автомобил-гробница смятат, че е тяхно право да паркират навсякъде, защото така са свикнали последните 30 г. За качеството на жилищата вече се писа. И пак ще се съглася с горния пост, че масовото притежание на жилище, за което всъщност собственика не може / не иска да си позволи да поддържа адекватно, е възможно само заради много ниските местни данъци. Затова и огромната част от блоковете са с перменентни проблеми и тотално неподдържани общи части.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 10:56 от GerKa99

# 361
 • Мнения: 814
Gerka99 и Ravenna са обяснили повече от добре - и аз писах за данъците, но се отказах, защото неимагинерните ползи съвсем не са изброените апартаменти, почивки и коли. А идеята, че ако искаш нещо по-добро от апартамент на глава от населението, без качествена среда; ако живееш в стрес на работа и въобще, защото нормата в междуличностните отношения е каквото в главата, това и на устата и определено имаш нужда от 5-6 почивки, за да отпуснеш от токсичен стрес; ако ползваш кола, без да има къде да я паркираш прилично и защото е опасно да ползваш здравословен и щадящ природата транспорт - ми ето ти няколко причини, които са неимагинерни и за които нямам против да плащам доста солени данъци, които и в България бих плащала, ако предлагаше инфраструктура, спокойствие и законност.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 18:35 от ierldan

# 362
 • Мнения: 1 476
Прочетох последните три поста и много се смях. В момента вероятността да те ограбят в голям западноевропейски град е в пъти по-голяма отколкото в София. В момента вероятността да те наръгат или изнасилят в голям западноевропейски град е в пъти по-голяма отколкото в София. Вероятността докато си на почивка да се нанесат в жилището ти и да не можеш да изгониш натрапниците в Мадрид е хиляди пъти по-голяма отколкото в София. Автопаркът в София е по-добър от този в Мадрид. Въобще за най-голямо съжаление нещата  в Западна Европа последните години се влошиха драстично и по тази причина в момента живота в София е далеч по-спокоен и безопасен отколкото в повечето големи западни градове. Ако горните три изказвания бяха направени преди 20 години щях да се съглася напълно. Тогава ситуацията в Западна Европа беше коренно различна и там беше наистина супер за живот.

# 363
 • Мнения: 2 785
В тази тема, според мен меродавни  мнения са само на хора живели в чужбина, ако са се и върнали още повече.
Обаче пишат и хора почиващи там и разсъждаващи кое как е, докато си пият кафето.

# 364
 • Мнения: 1 476
Ти беше живял в чужбина и после се върна в България. Това е супер показателно и е точно по темата.

# 365
 • Мнения: 491
Това, което е написал Мъфин категорично не е вярно за Германи. , За Южна Франция, където също съм живяла, също не е.
За Испания нямам наблюдения. Само съм обикаляла Андалусия (от най-бедните райони на Испания), и мога да кажа, че белите села (бяхме в около 7-8 и минахме поне покрай още толкова) изглеждат около 10 пъти по-богати и уредени  от средностатистическо българско село. А местните на мен ми изглеждаха супер спокойни и щастливи хора. Лилави никъде не видях. Но все пак аз съм била на екскурзия, сигурно аз не съм ги видяла.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 14:02 от GerKa99

# 366
 • Мнения: 1 476
Аз живея в Андалусия. По-назад съм показвал снимки от имота ми, от фитнеса, от района и т.н. В Германия имам бизнес и съответно някакви немалки наблюдения. Много ми се иска всичко да е като преди. Много ми се иска да живея в приказната допреди само 20 години Западна Европа, но това е невъзможно. Всичко свърши и ще става по-зле.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 14:13 от Мъфин

# 367
 • Мнения: 814
Не виждам каква полза намираш като ти се    говори за очевадности като: липса на прогрес и насочена политика и изпълнението й за благоустройство, инфраструктура; подмяна или реновиране на сградния фонд; невъзможност на държавната хазна да срещне нуждите на уязвимите, работещите и пенсионерите; всичките споменати в постовете преди моя; липсата на транспарантност в усвояването на ЕС фондове и държавните служби; и да си твърдиш, че видите ли, в западна Европа било зле заради лилавите и престъпността, която е проблемна за повечето много милионни градове като Париж и Лондон, а не за градове подобни по големина любимата ти за сравняване София. Да перефразирам Бекет - не е ясно какво щраусът вижда в пясъка, като си навре главата в него.

ПС уважавам енергията, с която защитаваш  тезата си и дано правиш нещо реално за подобряване на някои от гореизброените, ако ти се отдава възможност, поради богатството си, което често описваш.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 16:19 от ierldan

# 368
 • Мнения: 1 476
Нямам идея за какви щрауси говориш. Моята мечта е Западна Европа да е сигурна и прекрасна за живот както беше преди  20 години. Ако беше така щях да живея постоянно там, децата ми щяха да учат там и щях да се прибирам в България само за по месец-два годишно. Уви реалността в момента е съвсем различна. Колкото и да е невероятно в момента живота, в София се оказва, че е далеч по-сигурен и спокоен от на запад, поради което децата ми учат в България и аз съответно прекарвам половината от времето си тук.

# 369
 • Мнения: 814
Последната вечер, когато бях в София през ноември, в рамките на половин час бях свидетел на два опита за обирджийство около Дома на киното. Първият, включваше млад азиатец, тичащ по улицата с раница, опитвайки се да догони крадеца. Отнякъде изникна полиция, и той започна с тях да се обяснява. Малко по надолу, срещу Халите, трамвай също чакаше полиция по думите на чакащите на спирката, заради друга престъпна случка в трамвая. Предполагам, напълно изолирани и нетипични за София дребни изпълнения🙂. Явно имаме различни наблюдения по отношение на сигурността и спокойствието в София, и чужбина.

# 370
 • София
 • Мнения: 4 039
Отдавна чета темата и влизам да кажа, че изцяло подкрепям това мнение:
Скрит текст:
Може да ти отговорят, че децата в България учат ненужни неща. Това математика и два чужди езика са безсмислени. Отделно е обучението по български език и литература, което е по подразбиране е на много високо ниво като изисквания, най-малкото заради задължителните матури.
Не съм съгласна, че западноевропейските деца са по-възпитани от българчетата. Работила съм като студентка на морето, видяла съм много неприятни скандинавчета, правещи неща, които нашите няма да си помислят като възможни. Сещам се и за една популярна статия, заглавието беше в стил "Успешно ли се оказа либералното възпитание". Знаете, че в западните страни децата имат права, права и права, за задължения много не се говори.
За пенсии и лечение и подкрепа на хора със СОП и др. - съгласна съм, че на запад се полагат по-добри грижи.
Аз не мога да кажа, че животът ми ще се подобри ако българите в чужбина се върнат, хипотетично, защото това не ми влияе по никакъв начин, но е тъжно и жалко най-старата държава в Европа да се обезлюдява заради имагинерни ползи на живот в чужди държави. Поне в днешно време, не живеем в 90-те.
Какво имате предвид, че покупателната способност е по-висока, какво повече си позволявате да купувате от нас тук - апартамент? България сигурно е една от държавите с най-много лични жилища на глава от населението. Повече почивки годишно, колко точно почивки правите? Или нова кола по-често? Това ми изглежда най-обективно, но зависи май повече от други специфики, като данъци и др.

Около мен все повече хора се завръщат от западната чужбина, разочаровани и от образованието, и от здравеопазването (от години се практикува здравен туризъм в посока БГ, защото е по-евтино и бързо, а специалистите ни съвсем не са по-лоши), а напоследък и от социалните условия. Последните завърнали се са от Канада, още едни канадци чакат да се пенсионират и се връщат, а децата им си дойдоха тук в БГ и тук създадоха семейства.
Като цяло причините са посочените от Мъфин, Maidenly, има и такива отвратени от образователния либерализъм, ваксиналния и здравен екстремизъм, има сблъскали се със здравеопазването и неполучили адекватна грижа и т.н. Става дума за квалифицирани специалисти, инженери, IT,  икономисти и финансисти, не за миячи на чинии.
Една от неимагинерните ползи е, че има закони. Човешкият живот се цени. Примерно никой не би се качил на тротоара, докато спокойно си чакаш автобуса да те сгази. Няма опасност, ако половин година оставиш къщата си затворена, след това да я намериш без керемиди и дограма. Децата имат право да ходят на училище, облечени, нахранени и да не бъдат бити или сексуално малтретирани. Можеш ли да посочиш, какви задължения трябва да има едно дете?
Нали не твърдите, че във вашата чужбина не стават катастрофи и не умират хора при инциденти, не страдат и не се малтретират деца?
Децата тук също имат право, не, направо са задължени да ходят на училище, там ги хранят и са на топло, имат и безплатни закуски. България не е страна от третия свят, много неща тук вече са напълно нормални и съизмерими с европейските държави, а много са и по-добри. Например образованието ни по математика, БЕЛ, чужди езици. Мога още да изброявам, но не ми се влиза в надцакване и спорове.

Много се радвам на успелите и доволните в чужбина, но приемете, че има и друга гледна точка, а представата ви за БГ не е много обективна.

Ieridan, дъщеря ми заминава за Италия след 2 дни, аз също имам впечатления от там. Едно от първите предупреждения към пътуващите е да се пазят от обири, направо са епидемия на масовите туристически места. В Испания е същото, в Барселона те обират на публично място, посред бял ден и докато чантата е на рамото ти. Лични впечатления имам.
В БГ е далеч по-спокойно от тази гледна точка.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 14:03 от jasmin tea

# 371
 • Мнения: 491
Да благодарим на отворените граници на ЕС защото джебчиите в гореспоменатите държави обикновено са с произход България и Румъния. А преди 20г, “златното” време на Западна Европа, си бяха в родните държави, но родната плячка все пак не може да се сравни с там.

# 372
 • София
 • Мнения: 4 039
Да благодарим на отворените граници на ЕС защото джебчиите в гореспоменатите държави обикновено са с произход България и Румъния. А преди 20г, “златното” време на Западна Европа, си бяха в родните държави, но родната плячка все пак не може да се сравни с там.
Нищо подобно, джебчиии идват в Западна Европа отвсякъде. Източноевропейците са прочути най-вече в трудолюбието и непретенциозността си. Тъмни малцинства има също навсякъде, вижте за какво става дума в Словакия, за Франция и Германия да не говорим. И не, не идват от БГ.
Не разбирам този плам в родиномразието и оплюването на БГ, при това без кой знае какво основание.

# 373
 • Мнения: 2 580
Почвам сериозно да мисля, че при очевадна родна мизерия прекаленото родолюбие е подплатено с финикийски знаци. Все интелигентни и образовани канадци се връщали, а ние миячите на чинии си стоим от немай къде, горките!🤣 Като изключим неколцина, които се завърнаха да правят политика, аз не съм с такова впечатление. Преуспели хора не се пенсионират в България. Не и от Сев. Америка.

# 374
 • Houston, TX
 • Мнения: 14 071
Почвам сериозно да мисля, че при очевадна родна мизерия прекаленото родолюбие е подплатено с финикийски знаци. Все интелигентни и образовани канадци се връщали, а ние миячите на чинии си стоим от немай къде, горките!🤣 Като изключим неколцина, които се завърнаха да правят политика, аз не съм с такова впечатление. Преуспели хора не се пенсионират в България. Не и от Сев. Америка.
А къде според теб се пенсионират?
Аз познавам няколко двойки завърнали се. Ако работят, то работят все още за канадските фирми. Ако са построили комунизма- не работят

Общи условия

Активация на акаунт