Да се върна ли в България?

• 25 568
  • 516
  •   1
Отговори
# 225
Остави личното мнение, говорим за качество на живот. По критерия за основен миграционен поток - също писах, Полша е държавата в Европа, приела най-голям брой мигранти през 2022 г. Факт.

# 226
Не знаех че е Полша. Мислих че са германците.

# 227
  • София /Абсурдистан
Който е в Европа, винаги лесно може да хване самолета и да дойде да се прегледа тук. Ще  му назначат лечение и обратно.

# 228
Който е в Европа, винаги лесно може да хване самолета и да дойде да се прегледа тук. Ще  му назначат лечение и обратно.
Вие смятате, че там ще ви обгрижат адекватно ли? На майка ми едва не и оперираха очите без да има нужда. Господ да пази тези, които се връщат за да им назначат лечение в България! Ако беше без пари, разбирам, ама то не е така.

# 229
  • ENGLAND
Вие смятате, че там ще ви обгрижат адекватно ли? На майка ми едва не и оперираха очите без да има нужда. Господ да пази тези, които се връщат за да им назначат лечение в България! Ако беше без пари, разбирам, ама то не е така.

Аз не искам да ме обгрижват адекватно, а да ме лекуват адекватно и то навреме. Още повече, че в България все още имам приятели, имам и пълна информация за специалисти и мога да избирам между тях. И най-важното не губя време да чакам и мога да си позволя добри професионалисти. Българските лекари не чакат машинката да постави диагнозата и могат да съберат 2 и 2 и да поставят точната диагноза.
Тук, не само плащаш в пъти повече на часно, но не знаеш на кого ще попаднеш, всъщност те са същите лекари, само дето скъсяваш чакането.
По-горе писах, ако попаднеш на професор, в добра болница е Ок, но това е 1 на 1000. Имах такъв случай, приеме професора, изслушва, пита. Следващия път попадам на ученик му, 5 минути се гледахме, питам го , обяснявам му, а той " чакай да питам професора". Дойде, била съм права, имам ли още въпроси. Е, аз ли трябва да обучавам.
Това лято трябваше да си извадя мъдреца. Тук, в Англия, по касата плащаш 5 пъти повече отколкото в България и чакаш от 6 до 12 месеца. Отидох си в България, сутринта попитах за час, след 2 часа ми се обадиха да отида и за 5 минути всичко свърши. И платих в пъти по-малко отколкото тук. Не ми струваше нищо всеки ден да ходя да видят как е дупката, ако имам проблеми веднага да отида. Тук трябва да чакам да ми дадат час за след две седмици и да пътувам почти час до зъболекаря. Е, къде е по-добре!?

# 230
Не знаех че е Полша. Мислих че са германците.
Обикновено в последните години е Германия, но от февруари 2022 г. досега Полша е приела над 2 милиона украинци.

# 231
Обикновено в последните години е Германия, но от февруари 2022 г. досега Полша е приела над 2 милиона украинци.

По много интересен начин гледаш статистиката - като става дума за България, само западноевропейците броиш, за @чужбината@ - се фокусираш на бежанците. Аз пък мислех, че темата е за Бг емигрантите и дилемата назад или не.

Дорет, явно ти като си теглиш чертата на Cost -Benefit анализа, от това, което споделяш тук, по ти изнася в България. Защо седиш в Англия? Няма да я направиш по българско подобие медицински или образователно. Предполагам с английския си опит можеш и в някое Софийско частно училище да се уредиш за учителка. Аз продължавам да твърдя, че емиграцията не е за всеки - можеш и като турист да обикаляш света, базирана в България. Каквото ти люлее лодката, както казват британците.

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 17:21 от ierldan

# 232
А пък моят лекуващ лекар в кардиологично отделение на университетска болница "Hôtel Dieu" в Монреал ми изказа възхищението си от професионализма на българския лекар, извършил ангиопластиката и стентирането след първия ми инфаркт. Става дума за доц. Божидар Финков от Окръжна болница, София. И не съм се уреждал при него, закараха ме там от Бърза помощ, следо като в Трета градска отказаха да ме приемат.

# 233
  • София /Абсурдистан
В БГ си има много добри и лекари, и болници / не визирам повечето от държавните/. Човек трябва първо само да попита къде и при кого. За зъболекар е същото. Как ли пък не бих висяла да чакам с месеци и години да благоволи някой да ме види със здравословен проблем и през това време нещата да станат още по- лоши.

# 234
  • Немция
Една птичка пролет не прави. Има много пропуски и непрофесионализъм и в кардиологията в България. Това по мнение на български кардиолог, работещ и трупал практика в Германия. Коментирали сме как немалко познати случаи с български пациенти, някои от тях се споминаха, щяха да бъдат лекувани по друг начин, ако бяха в Германия. Не твърдя, че всичко е перфектно и в немската здравна система, но вероятността да те спасят в животозастрашаваща ситуация е значително по-голяма.

Това лято четох в българска медия, че смъртността при сърдечно-съдовите заболявания в България е 3 пъти и половина над средното в ЕС.
Различни фактори играят роля.

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 16:31 от Бибит

# 235
Това лято четох в българска медия, че смъртността при сърдечно-съдовите заболявания в България е 3 пъти и половина над това в ЕС.
Различни фактори играят роля.
Липсата на профилактика и ранно диагностициране, наднорменото тегло и липсата на движение. Хипертонията е нещо като стандарт за над 40-годишните у нас. Има лекари, които дори не знаят колко са границите на нормата, а ги завишават заради емпиричните си практики. И така. Все пак дори и в България смъртността от сърдечно-съдови намалява статистически спрямо 70-те и 80-те.

# 236
Не са виновни само лекарите и здравеопазването. Ние като народ сме плашещо неглижиращи здравето си. Около мен е пълно с млади и стари, които до последно не искат да ходят на лекар. Пият се антибиотици на килограм за всеки сопол... Аз обаче съм редовна в профилактичните прегледи и търся помощ, когато имам нужда. На фона на околоните сигурно изглеждам като хипохондричка, а не далеч не е така.. Иначе съм се наслушала на оправданията защо не се търси медицинска помощ.. даже имах една колежка в университета, която пиеше антибиотик профилактично, а после лекарите били виновни..

# 237
  • Немция
Не са виновни само лекарите и здравеопазването. Ние като народ сме плашещо неглижиращи здравето си. Около мен е пълно с млади и стари, които до последно не искат да ходят на лекар.
Това също го има, затова и писах, че има различни фактори.
Аз споменах обаче за различен подход на лечение дори и в известни столични болници, какво да говорим за болници в провинцията.
Да не говорим, че нивото на спешната помощ в България във всичките му нива има много липси.
И медицинската техника в интензивен сектор също играе решаваща роля.

# 238
Мненията са в двете крайности, ако човек не се е сблъскал на различните места с действителността, няма как да разбере какво е от прочетени мнения.

Аз само едно ще питам.
Влизали ли сте в обикновена болница, не говорим за частни?
И как ви се струва?
Според мен положението е фрапиращо, дори ветеринарните кабинети са далеч в бъдещето на фона на болшинството от болниците в Бг.

# 239
Инфекциозната болница във ВАРНА е най-гнустното и комшарно място на света... Най-големият ми страх е да попаднем там...

Общи условия

Активация на акаунт