Да се върна ли в България?

• 25 563
  • 516
  •   1
Отговори
# 240
В България от години наблюдавам самолечение и самодиетология по тв, реклами, 1 от 5 реклами е на @домашна@ луканка или суджук и останалите 4 са - ако си се претъпкал и имаш неудобства - глътни от това и живота е песен. Ама че всяко лекарство има и противопоказания ? И не е като да глътнес нищо? И е по-добре да не се претъпкваш, тколкото да глътнеш нещо ??? Намажи се с Волтарен и ще се размърдаш. А не може ли - ходи редовно на фитнес, йога или смъкни малко кг?
Но същото навлиза и в немската тв от короната насам много ясно го забелязвам.

Друго с тази диагностика от машини - и за това се правят все повече програми. Ами кошмар. Кой лекар ще вложи собствена преценка сещу машината и ще си сложи главата в торбата ? Това за късмет  вБг още го няма и лекарите мислят.
Не бях чела  че поляците имат 2млн. украинци. Мислих че немците имат над 1 млн. и че им пристигат непретанно и всякакви други и там не знам колко са , но са много. Може общо все пак да са приели повече.

# 241
  • София /Абсурдистан
Инфекциозната болница във ВАРНА е най-гнустното и комшарно място на света... Най-големият ми страх е да попаднем там...
Не сте видели мизерията на Александровска в София Simple Smile

# 242
  • ENGLAND

Дорет, явно ти като си теглиш чертата на Cost -Benefit анализа, от това, което споделяш тук, по ти изнася в България. Защо седиш в Англия? Няма да я направиш по българско подобие медицински или образователно. Предполагам с английския си опит можеш и в някое Софийско частно училище да се уредиш за учителка. Аз продължавам да твърдя, че емиграцията не е за всеки - можеш и като турист да обикаляш света, базирана в България. Каквото ти люлее лодката, както казват британците.

Не мислиш ли, че е твърде нагло да ми казваш как и къде да живея!? Още повече, че не се чуваствам емигрантка. Надявам се винаги да си доволна от английското здравеопазване, но с годините и болестите се обаждат. Така, че по-леко с обобщенията. И никога не тегля черта на Cost -Benefit , за мен има по-важни неща.

Според мен проблема на българите е, че сме много черногледи, свикнали сме да виждаме най-лошото и да не оценяваме хубавите неща които са около нас.  Само като чуя "в милата ни родина" или "само това в България го има" ми настръхват косите. Ами всички тези неща ги има навсякъде, но ние непрекъснато ги говорим, и то наглас и си ги втълпяваме. Липсва ни самочувствието, което имат другите нации, а и има много неща с които трябва да се гордеем.

# 243
Цитат
Влизали ли сте в обикновена болница, не говорим за частни?
И как ви се струва?
''Чудесно,прекрасно!'' Най-вече в тоалетните.Ако все пак някъде има бани към общата тоалетна на цяло отделение,и душ не работи,а на едно място нямаше и врата.Сервизните помещения са общи и за дами и за господа.Няма тайни за никой.За персонал тоалетните са под ключ.

# 244
Не мислиш ли, че е твърде нагло да ми казваш как и къде да живея!? Още повече, че не се чуваствам емигрантка. Надявам се винаги да си доволна от английското здравеопазване, но с годините и болестите се обаждат. Така, че по-леко с обобщенията. И никога не тегля черта на Cost -Benefit , за мен има по-важни неща.

Според мен проблема на българите е, че сме много черногледи, свикнали сме да виждаме най-лошото и да не оценяваме хубавите неща които са около нас.

Като пишеш по форуми, е неизбежно четящите да се съгласят или не, с това което описваш. Понеже се оплакваш, изниква въпросът, защо стоиш там, където не ти харесва - съвсем рационален, не е налудничав въпрос. Всеки човек, когато взима решения, претегля какво печели и какво губи от определена ситуация, даже научно това е познато като Cost Benefit анализ. Предполагам, че си предценила, че печелиш повече, отколкото губиш от престоя си, където се намираш. Сподели защо не се прибираш, а само черногледстваш по отношение на мястото, което си си избрала? Никой никого не връзва да стои, където не му харесва. На мен също има неща, които в България по ми харесват, но като цяло приемам, че не мога да си избирам “pick and choose”, “have cake and eat it” и т.н - тъй че, няма да се връщам за момента. В крайна сметка, темата е: да се прибера или не?

# 245
Живея в БГ, но двете ми деца със семействата си са "навън". Опитваме се да се възползваме максимално от добрите страни на здравеопазването и на двете места.  Благодарение на рутинните специализирани прегледи на малките деца бяха своевременно хванати гранична проява на лениво око и намален слух, които щяха да  бъдат, в най-добрия случай, диагностицирани доста по-късно тук. Вярно че контролните прегледи се насрочват още при предходния преглед - за след месеци, но това не пречи на проследяването.  И при двете си бременности едната ми дъщеря си получаваше безпроблемно клексана /не фраксипарин!/ срещу някакво смешно самоучастие, докато тук момичетата се чудеха откъде да си го купуват. Същевременно на няколко пъти съм правила консултация с БГ лекари, за да противодействаме на неадекватни решения на чуждите такива. Но пък
 лекари от "добри" болници /в "Пирогов" и в "Токуда"/, за да вземат едни пари по каса на два пъти се кълняха в необходимостта от съвсем не безобидни интервенции! Не твърдя, че това е наш патент, обаче.
 Какво е средното ниво на болничната помощ в БГ лъсна ясно по време на ковид кризата - знаете на кое място сме по смъртност. И  вчера пак четохме за поредния случай на починали родилка и бебе.

# 246
Е, връщането е България не винаги е опция, поне в настоящия момент. Представете си, че може да има семейство, местен съпруг, деца, които не искат да живеят в България.
Иначе всеки български гражданин може когато си реши да се завърне временно или постоянно.
Лично за мене въпросът за връщане не стои докато не се пенсионираме в Канада. Но и никой не знае какво ще се случи дотогава.

# 247
  • ENGLAND

Като пишеш по форуми, е неизбежно четящите да се съгласят или не, с това което описваш.

Когато пишеш във форуми споделяш опит, ти да си споделила нещо?  И аз не съм съгласна с някои твои писания, чиста дезинформация, но не се занимавам с теб. Не черногледствам, а давам информация  за ситуацията в момента, преди двадесетина години беше съвсем друго. Но явно ти си си сложила розовите очила за положениято тук в момента.
Да, в момента не мога да се върна, с английски съпруг и дете тийн, няма как. Но пенсионирам ли се  се прибираме, заедно с английския ми съпруг. Той даже казва, че ще отиде и преди мен.
Хайде спри да се занимаваш с мен. досадно е.

# 248
  • Чужбина
Здравейте,

Четох за зъболекарските услуги и бих искал само да добавя, че аз също последно си правих зъбите в България. И причината не са цените (парите), а няколко други.

Проблемите със зъболечението в чужбина се коренят, според мен, в следното:

На Запад всяка отделна специалност (напр. за зъби, кореново лечение и венци) се учи отделно и специалистите са с различна квалификация и различни разрешения за работа. Масовите зъболекари са само за пломби и чистене на зъбен камък. Те са достъпни сравнително нормално, при добро планиране и... при изграждане на доверие между зъболекар и пациент.

Апропо, адекватната превенция и профилактика изключва или силно ограничава тежките, а и спешните случаи. Там са рядкост изоставени зъби и венци и правенето им "на юруш" в последния момент. Разбира се, за всякакви случаи има и спешни кабинети, но цените им са високи, а качеството - не, защото в тях работят неутвърдени/ неопитни зъболекари, които не могат да разчитат на постоянна платежоспособна клиентела.

Посещението при зъболекарски специалисти наистина изисква логистика - време и търпение. Трябва да се знаят местните езици и, още по-важното - трябва да има базисно ниво на доверие.

За съжаление, ние по никакви показатели не сме надеждни като пациенти, винаги сме асоциирани като неплатежоспособни или непредвидими индивиди (умишлено използвам меки квалификации), поради което не сме и предпочитани за клиенти/ пациенти. Ние сме в таргет-групата на зъболекари/ кабинети, които работят с имигранти и капацитетът им по някакви причини е ограничен.

Разбира се, моля да ме извинят изключенията, напр. привлекателна госпожа, дори и омъжена, но платежоспособна, е повече добре дошла в който и да е кабинет от друг тип имигранти.

Като цяло, зъболекарските услуги поддържат високи цени и очевидно добра добавена стойност, затова и привличат към професията много мигранти на Запад. Това нерядко върви със занижен капацитет и професионализъм. Намирането на и изграждането на взаимно доверие с утвърдени и качествени зъболекари на Запад се оказва предизвикателство за всички "чужденци"...

Хубава Нова Година!

# 249
Впечатлението ми от последното и от предните мнения на Boris1177 е, че не потребителя не е в чужбина изобщо . Какво му носи писането в темата само той си знае.

# 250
Впечатлението ми от последното и от предните мнения на Boris1177 е, че не потребителя не е в чужбина изобщо . Какво му носи писането в темата само той си знае.
За мен неговите постове са едни от малкото интересни и грамотни в темата.

# 251

Само теории и разсъждения и нито един пример и споделена случка личен опит. Аз се съмнявам че почиват на личен опит и че автора лично е в чужбина. Нека си пише. Само да напише от къде и на базата на кой опит пише. За да си знаем какво четем в същност.

По повод последното мнение - ако един човек отиде на зъболекар със здравна карта, то на зъболекаря ще бъде платено едно и също за същата работа без значение произхода на носителя на картата. На зъболекаря въпроса му може а е - имате ли допълнителна застраховка за зъболечение , но не и от къде сте пристигнали в страната и кога и кое поколение емигрант сте ...
На немците в Германия им е еднакво скъпо да ходят на зъболекар, както и на живеещите в Германия с чуждестранен произход . От там нататък колкото и интересно и грамотно да пише ... той пише толкова обобщаващо и теоретично, че няма никаква практическа стойност.

Последна редакция: нд, 01 яну 2023, 13:09 от bella-ciao

# 252
  • Чужбина

Само теории и разсъждения и нито един пример и споделена случка личен опит. Аз се съмнявам че почиват на личен опит и че автора лично е в чужбина. Нека си пише. Само да напише от къде и на базата на кой опит пише. За да си знаем какво четем в същност.

По повод последното мнение - ако един човек отиде на зъболекар със здравна карта, то на зъболекаря ще бъде платено едно и също за същата работа без значение произхода на носителя на картата. На зъболекаря въпроса му може а е - имате ли допълнителна застраховка за зъболечение , но не и от къде сте пристигнали в страната и кога и кое поколение емигрант сте ...
На немците в Германия им е еднакво скъпо да ходят на зъболекар, както и на живеещите в Германия с чуждестранен произход . От там нататък колкото и интересно и грамотно да пише ... той пише толкова обобщаващо и теоретично, че няма никаква практическа стойност.

За добро или лошо съм в чужбина. Даже и в момента съм на една пейка - люлка в един чудесен ресторант, отворен на 01/01.

Аз пиша за удоволствие и да допринеса, да бъда полезен. Всеки си избира какво да чете и в какво да вярва.

Материалният подход, че нашите пари са същите като на другите, не винаги работи. Особено в последните години, в които се засилва консерватизма по целия свят.

"Парите не миришат", това е така, но става все по-важно доверието.Както знаем, то се гради дълго и бавно, а се руши мигновено.

Смятам моите постинги за много конкретни и дори поучителни (напр. за хора, колебаещи се между Бг и чужбина).

Съвсем конкретно писах, че аз последно също си правих зъби в Бг.

Но за следващия път ще си помисля. Защо? Защото в Бг е на същите пари, но с някои уговорки и прекалено личен момент. А в чужбина просто се чака повече и се изисква малко повече логистика/ организация, респективно лична отговорност и усилия.

Да си пожелаем здраве!

# 253
Борис, почти нищо не разбрах от последните ти два зъботехнически поста, но едно ми прави добро впечатление - имаш добра хигиена на общуване без квалификации от рода на “досаден”, ако задаваш въпрос по темата; “личи си че не познаваш света” и т.н. към хора, които лично не познаваш и мислят различно от теб, та по този принцип вярвам, че прекарваш достатъчно време “навън”🙂. Някои още се учим.

# 254
Консерватизъм... парите миришели на мигранти ...
Поучителни ??? Добре че не ми се налага да се поучавам от това.
Всеки нещо го тресе в тази тема. Сам си знае какво.

Общи условия

Активация на акаунт