Да се върна ли в България?

• 25 440
  • 516
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Аз даже не разбирам и смисъла на темата. 21 век, глобализация, възможност за работа от къщи и да нищим къде да живеем ми е несериозно.
Ясно ми е, че не всеки може да работи от дома си, но като цяло, условията позволяват да не сме съвсем уседнали.
Всяко място има плюсове и минуси и е въпрос на трева преценка да се вземе решение. Повечето постове са по-скоро базирани на емоция.

# 406
На мен ми е интересно колко пари на месец според вас са достатъчни за да се живее нормално, и от време на време малко лукс в България?
Преди 2 седмици се събрахме една компания долу-горе една възраст и възможности и се чудехме къде да се пенсионираме, защото видимо наближава времето.
За това тази тема ми стана доста интересна.
За сега консесуса е Валенсия, но и Португалия се обсъжда здраво.
В България не искат, ние се опитахме да обясним, че не е толкова зле, но отсрещният аргумент беше, че за същите пари ще живеем по-добре във Валенсия. Честно, не знам.
От доста време не живеем в България, но си идваме често и според нас има серизен напредък.

# 407
Вземете си една година сабатикъл и пробвайте . Ще разбреш в една година престой как вървят парите и на къде и как се чувстваш в обстановката ... Ако искаш де.

# 408
С уточнението, че не изплащаме заеми,не живеем под наем и жилищата ни са енергийно ефективни (т.е. сметките за ток са минимални) и имаме много разходи по детето (училище, тренировки). Около 8-9 хиляди/месец. Сумата вкл и екскурзии ( поне 1 на месец, излизането извън града - всеки уйкенд, книги, картини, театри, концерти, клубове, ресторанти).

# 409
За семейство без деца, със собствено жилище в София, бих казала 5 хиляди на месец. Без особен лукс, но с редовно хапване навън, 1-2 почивки извън България, с поддръжка на 2 автомобила среден клас.

# 410
Моят мъж е от Валенсия, но мечтата му е Северна Испания за пенсиониране.

Във Валенсия има много българи, между българи и испанци има повече допирни точки, отколкото да речем между българи и поляци, но страната естествено е малко-по космополитна, въпреки че и там има расизъм. За момента звучи като добро решение пенсиониране там. Но за 20г една ли някой знае как ще стоят нещата.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 14:23 от ierldan

# 411
Преди да се върнем в България, бяхме се насочили към Австрия или Испания. Проблемът при нас е, че детето е в училищна възраст.
Осъзнахме обаче, че трябва да учим чужд език, друга образователна система.

# 412
Испания не мисля че е подходяща за непенсионери. Австрия излиза всяка година като една от топ most liveable държави в Европа, (Виена за град), само че няма начин някой да ме накара да уча немски отново😀. Синът ми се върна от Виена онзи ден - глобили го че не носил н95, а обикновена маска в трамвая…а той отиде с голям кеф да си практикува немския…заяви че няма да ходи пак😀.

# 413
Благодаря за отговорите.
Малки деца няма да има, само големи Simple Smile
Ние сме една компания 4-5 семейства наближаващи и преминаващи 50-те. Идеята е да се пенсионираме по-рано, на хубаво място и ако може по-наблизо едни до други, защото добре се разбираме.
Нашата теза за България беше, че там имаме жилища и няма да има нужда да купуваме. Имаси и доста минуси, де.
Имаме 2-3 години да го измислим.

# 414
  • в сърцата на децата <3
Ами щом имате жилища тук, не пречи да пробвате за известно време. Но "къде" зависи от много фактори - градинки и кокошки ли ще гледате, на екскурзии постоянно ли ще ходите, света ли ще обикаляте, на театри и барове ли ще излизате? Аз лично за себе си знам ТОЧНО къде искам да се пенсионирам, но има твърде много време до тогава...

# 415
Какво означава подходяща или не за пенсионери или не пенсионери?

# 416
Ами например смес от расизъм, липса на работа за чужденци и хора без собствен бизнес, не особено коректни професионални отношения. Но всичко това важи за цяла Южна и в някаква степен източна Европа. Ако отидеш само да си харчиш парите (като пенсионер) или със собствен бизнес, мисля е по-добре.

# 417
  • София
.........

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 21:03 от Azzy

# 418
Не бих причислила пътуването с кола, от Валенсия до София, към признаците на лукс.
Ето пример за Валенсия: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Valencia интересни са коментарите под цифрите.
Сравнявайки цифрите, приемам че са точни, за в момента в София е по-евтин животът.

# 419
  • София
Не бих причислила пътуването с кола, от Валенсия до София, към признаците на лукс.
Ето пример за Валенсия: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Valencia интересни са коментарите под цифрите.
Сравнявайки цифрите, приемам че са точни, за в момента в София е по-евтин животът.

Имам предвид с престой във Франция, Италия, Адриатика и прочее.
Иначе самолети да искаш.

Общи условия

Активация на акаунт