За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 380
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Може ли и как да се съхрани, замрази пресен карфиол? Обичам го пресен на салата.

# 451
  • In transit
Doli, содата се слага за да омекоти водата и така да се свари по-лесно боба.
Иначе забелязах, че всички слагате целина на боба. Научих нещо ново. Simple Smile Никога не съм слагала и никой в родата не слага. Само лук, моркови, джоден, малко домати, ако е за супа. Ако ще е на яхния, правя запръжка от масло и червен пипер.

# 452
  • в сърцата на децата <3
Ами то си зависи. Ние не харесваме целина и моркови в боба. Само лук и джоджен. А от доматите на мен не ми понася на стомаха, ама никак. Домати с фасул и домати с картофи - сигурна рецепта за един и същи финал 😂 Предупреждавам, може и на друг да не понесе комбинацията и ще се чуди от какво.

# 453
  • софия
Аз слагам малко ракия във водата, за да се свари по-добре боба.

# 454
Имам няколко буркана сладко от смокини и искам да започна да ги влагам в нещо, защото никой не ги яде, а ми дразнят окото. Моля за идеи, сладкиш или нещо подобно?!

# 455
  • софия
Френска селска торта става добре и със сладко от смокини. Ако не ти се правят блатовете, в Берьозка има готови.

# 456
  • Sofia
Боб се готви по различни начини.
Всеки регион си има своите особености в рецептите.
Преди години ми беше странно как в Пиринско го готвят с чекане/цвекло/и коприва 🤔 ..но беше вкусно 👍
Харесвам боб с нещо пушено вътре-св.гърди,ребърца или др.подобно 😋
Целината не ми е от любимите,но правя една смляна зеленчукова подправка с много сол в която има глава и листа целина и слагам по 1с.л.от нея в боб и в други ястия.

# 457
  • Русе
Скрит текст:
Имам няколко буркана сладко от смокини и искам да започна да ги влагам в нещо, защото никой не ги яде, а ми дразнят окото. Моля за идеи, сладкиш или нещо подобно?!

Става пълнежа и със сладко от смокини.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_2.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/12/blog-post_12.html

# 458
целина и аз не слагах, но пробвах преди години тази рецепта и много ми хареса
http://www.vkusnoteka.bg/2016/09/blog-post_10.html

не винаги имам и понякога слагам и аз само от онази подправка, която се прави със солта и в нея има. може и без целина, разбира се. тя е малко и не се усеща.

# 459
  • Sofia
Така съм свикнала с тази подправка,че без нея всичко ми е безвкусно 😁

Имах много застояли сладка и мармелади и започнах да ги слагам в кексове,сладкиши  и разни бисквити вместо захар.

# 460
И аз почнах да разчиствам сладката, последните 2-3 години ядем значително по малко, а някой постоянно дава та се понатрупаха. Последно правих кекс със сладко от сини сливи и стана уникален, може да пробвам да смеля смокините и да пробвам с тях кекса, но ще има и за вашите рецепти 🤗

# 461
И аз да се изкажа за боба. Напоследък не го накисвам предварително, но в първата вода слагам хлебна сода, да поври 10-тина минути и обилно изплаквам. После го слагам в тенджерата под налягане или в слоу кукъра, нарязан лук, калоферче, джоджен, червен пипер , една цяла люта чушка, олио. Ако ще го правя на чорба слагам листа целина или магданоз , вместо джоджен, морков, нарязани чушки. Ако варя в тенджерата под налягане още в началото слагам солта, ако варя в слоу кукъра, на третия час (за 4 часа е готов).

Сладко от смокини може да се вложи в мъфини  или в септемврийките на Мики.

# 462
  • Варна
Добре, а как го сгъстявате този боб? Варя го на слаб огън от около 10 часа. Така или иначе имам време до 18 часа още, но ми изглежда, че ще стане чорба, а не яхния. С извиране на водата не става да се сгъсти, защото остават само зърната. Според майка ми боб да се сготви е най-простото нещо на света и всеки въпрос свързан с него ме кара да се чувствам изключително глупава. В този ред на мисли се извинявам, ако досаждам...

# 463
  • Sofia
Добре, а как го сгъстявате този боб? Варя го на слаб огън от около 10 часа. Така или иначе имам време до 18 часа още, но ми изглежда, че ще стане чорба, а не яхния. С извиране на водата не става да се сгъсти, защото остават само зърната. Според майка ми боб да се сготви е най-простото нещо на света и всеки въпрос свързан с него ме кара да се чувствам изключително глупава. В този ред на мисли се извинявам, ако досаждам...
Не го сгъстявам, не го ядем чак толкова гъст. Но ако искам по-гъст, бих намачкала или пък пасирала част от боба.
Другият вариант (и някои писаха) е с брашно разбира се, като е по добре да е в запръжка то, пък дори да е само от мазнина и брашно, ако не искаш червен п-р например.
Относно варенето... след кисненето 20 часа се сварява много бързо... а ако го оставя повече време на бавен огън (час най-много) ще се разпадне направо. Та за бърза вечеря начинът, който описах е идеален.

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 15:30 от Morena

# 464
Идея са обезкостен свински джолан? Не е голямо количеството, около 500гр. макс.

Общи условия

Активация на акаунт