За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 355
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
Да се върнем пак на боба. Като слагате сода не се ли отделя люспата и да трябва да се почисти преди да се довари със зеленчука?А боба увира различно, това зависи от сорта и от това колко е стар. Колко по-дълго е отлежавал в някой склад/магазин толкова по-бавно увира.Боб в тенджера под налягане никога не съм готвила, но боб със сол сложена в началото съм варила 10ч и не се свари. От тогава сол на боба само когато е почти сварен.
От доста време го готвя само в слоукукъра, като слагам всичко заедно. Докато кипне боба и му изхвърля първата вода си нарязвям лук, морков, чушка(сега слагам суха) скилидки чесън, сушен джоджен, малко чубрица. Мятам всичко в съда на крока  сипвам струйка олио, боба и доливам с топла вода. Оставям го да се готви около пет часа, като на 3-4 слагам солта.  Едно време му равех и запръжка от масло, брашно и червен пипер, но вече не. Така ни харесва повече. Понякога му слагам варена наденица когато сложа солта, друг път пушени кокали, тях слагам в началото. Понякога му добавям и целина в началото според настроението, това какво имам и какъв вкус искам да има накрая. Обичам го и печен на фурна с малко ориз. Всъщност свекървата когато готви боб, винаги слага супена лъжица захар в запръжката.

# 481
  • Бургас
Много благодаря за рецептата за пастета.

# 482
  • София
Някой хубава рецепта за руло Стефани? 😊
Пълнежът е класиката, а в каймата не слагам лук и вместо хляб ползвам галета. Накрая поръсвам с кашкавал, да се запече. Която и рецепта да хванеш, все ще стане.

# 483
  • Sofia
Пълнежът е класиката, а в каймата не слагам лук и вместо хляб ползвам галета. Накрая поръсвам с капкавал, да се запече. Която и рецепта да хванеш, все ще стане.
И да го подправиш хубаво, че подправките правят нещата хубави.Simple Smile

# 484
Благодаря Ви! 😊

# 485
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_25.html

# 486
  • в сърцата на децата <3
Спешно моля за рецепта за пастет от главата на домашно прасе.
Ако по някаква причина не харесат рецептата на Пейч, ще потърся къде ми е книгата с рецепти от едно време. Сигурна съм, че се слагаше главата (без ушите, те са за мезе) да се свари много хубаво, черния дроб също. После се мели на най-ситното на машинката поне два пъти, трябва да е топличко, за да стане кремообразно. Накрая се слагат сол, черен пипер, кимион. Налива се в бурканчета и се стерилизира 3 часа. Може би имаше нещо от типа на заливане с масло/мас на фин слой да запечата. Пак казвам, това е по спомени, всяка година правехме и беше страхотен. Ако намеря книгата ще снимам

# 487
Не се ли прави саздърма от главата? 🤔
Пастет правя само от черен дроб.
Отишъл съседът "на прасе", но собствениците казали, че сланината и главата ще ги "метнат в реката", защото не могат да се занимават и с тях. Съседът ги прибрал, тупнал ги на майка си и тя сега топи сланината. Главата стои във вода и чака ред.Трябва да се обработи спешно и да се сложи в бурканчета, защото няма място във фризера, а времето е топло и затова е спешно. Човекът иска пастет!
 И черният дроб е на лице.
Може да се направи на пастет ето ти рецепта
https://pep-4o.blogspot.com/2012/11/blog-post_25.html?m=0
 но махнете много мазното от бузите, сварени в зелев сок те са чудесно мезе
https://pep-4o.blogspot.com/2019/02/blog-post_8.html?m=0

# 488
  • Бургас
Много, много благодаря.

# 489
# 490
  • София
Да се върнем пак на боба. .........................
Само като идея ги пускам, не налагам мнение
ПОСТЕН БОБ С МАНАТАРКИ НА ФУРНА
Скрит текст:
БЯЛ БОБ С ПЕЧЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ НА ФУРНА
Скрит текст:
ТАФЧЕ - ГРАФЧЕ
Скрит текст:
ПЕЧЕН БЯЛ БОБ В ГЮВЕЧ
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B7%D0%B5% … D1%82%D0%B8%D1%8F

# 491
  • София
Имам няколко буркана сладко от смокини и искам да започна да ги влагам в нещо, защото никой не ги яде, а ми дразнят окото. Моля за идеи, сладкиш или нещо подобно?!

Торта със сладко от ягоди и шоколадов ганаш

Плодова салата с крем

Линцер полумесеци

Не пречи да използваш сладко от смокини.

# 492
А хубава канела на прах от къде взимате? За София, предпочитам физически магазин.

# 493
А хубава канела на прах от къде взимате? За София, предпочитам физически магазин.
Канела купувам само Цейлонска канела и само от биомагазини. Канелата в хипермаркетите дори не е истинска канела, а някакъв сорт, който се отглежда в Китай. Във Великобритания дори го забраниха за продажба, защото в големи количества може да  е вреден. Докато Цейлонската канела е много полезна при доста болести  и за профилактика им напр. на диабет, то другия заместител, който е масово в магазините може да навреди. Ако е на пръчици Цейлонската е по-мека, а другата е мега твърда. Купувам си на прах. В София можеш да купиш от биомагазини Зоя например, но и във всеки друг биомагазин.

# 494
в ремедиум има на добра цена.

Общи условия

Активация на акаунт