Живот в София?

• 9 697
  • 177
  •   1
Отговори
# 90
Браво на теб! Не знам аз кво е туй метро. Аз от квартала не мърдам....

# 91
Съгласна съм, че не трябва да се обобщава, но наистина има и такива хора. Може да ви е чудно, но и аз познавам. Можеш да чуеш от тях реплики като "Защо ми е да ходя в центъра?", "Харесвам Младост, защото ми е като.." (някакъв квартал в родния град, забравих кой)

# 92
Аз познавам такива провинциалисти. Една колежка я беше страх да излезе от офиса да обядваме, за да не се загуби.

# 93
  • София
Софиянци си обичат столицата, знаят я, коментират хора и събития, улиците, кварталите, заведенията, постановки, изложби, детството!
Възползват се от всичко в нея, без да им пука за някои субекти в крайните квартали.

# 94
Принципно всеки може да прави, каквото иска и да ходи, където иска.... Но човек, който не живее дори в София, да обяснява как хората не излизали от квартала си, щото не-знам-кой-си така правел.....ами, несериозно стои някак....

# 95
  • София
Аз познавам такива провинциалисти. Една колежка я беше страх да излезе от офиса да обядваме, за да не се загуби.
Не е до провинция, а до умствен багаж това.

# 96
Ееее не съм обобщавала за всички! И на мене ми е странно някой да не мърда от квартала си! А всъщност този мой бивш познат живееше на централно място в София, а не в краен квартал! И не съм казала кой как да живее. Просто споделих впечатления. Брат ми също живее на София, но от квартирата не мърда - само отива до близките до него магазини да си купи нещо. Това съм го питала, че не му ли е интересно да се разнообрази малко, като отиде на центъра, на постановка в театър или на кино, в някой парк, на Витоша и т.н.! И той ми отговарял, че изобщо не го интересува и е много изморен. Той пък вечно уморен е. Дори намразил София и софиянците и мисли да се прибира скоро към Плевен.

# 97
  • Пловдив
А животът в Пловдив и той ли стои по същият начин?

В Пловдив не е добре. На административните длъжности заплатите са около 1000 лв. В производство в завод - може до 1300 лв. Напоследък градът се запълни с хора от Родопите, Южна България, които идвайки тук и съгласявайки се да работят за малко пари, подбиват цената на труда.

# 98
Те тия от балкана напълниха и Хасково и започнаха да подбиват заплатите.От къде дойдоха толкова много се чудя,  тоя балкан колко население има? И по желание, без никой да ги кара остават да работят след работно време, без допълнително заплащане.

# 99
...Брат ми също живее на София.... Дори намразил София и софиянците и мисли да се прибира скоро към Плевен.
Много хубаво ще направи. Щом не му харесва - отива, където му харесва.
Не разбирам това, да отидеш някъде, където не те кефят хората и мястото, да ги плюеш нон стоп, но да стоиш. Защо бе, джанъм? Намери си своето място и не допринасяй за тълпите в град, който не харесваш.

# 100
  • София
Преди има-няма 3 години дъщерите ми, току-що завършили гимназия и искащи  просто да си уплътнят  времето преди заминаването за следване навън, прекараха месец и малко в магазин за обувки на Пиротска,  Мегиас или нещо подобно се зовеше. 30 лева за 8 часа... И цял ден висене на крак, без право на сядане. Да приемем, че някой продавач-консултант от колегите им с "опит" е взимал 50 дневно след всякаквите удръжки, което ме съмнява, но все пак... За 26 дни, тоест за работа  всеки ден без неделите, е получавал 1300 лева. За кое по-напред биха стигнали въпросните, ако ще трябва да се плаща квартира, ток, вода, отопление, интернет, карта за транспорт? Какво ще остава след това за храна,  дрехи, най-дребни удоволствия.. Определено не си струва идването в София при подобен вариант. Харесвам си родния град, дори мръсен и  пренаселен си има своя чар, но истински хубавата част от живота в него предполага наличие на доста повече средства от упоменатите.

# 101
Ето и моите пет стотинки по темата към двете дами от човек, който е минал по този път преди малко повече от една година:

Започнете активно да си търсите работа, а не само да разглеждате обявите, като реално прецените възможностите си. Не всички позиции са за IT, сервитьорки и продавачки.

По възможност уговаряйте интервютата си за работа да се провеждат онлайн. В противен случай си отделете нужните средства и свободно време за всяко интервю, на което ще се явите. В някои случаи може да се стигне и до второ или трето интервю с една фирма.  

В същото време проверявайте и обявите за квартири. Поне за мен е несериозно зрял човек да не живее самостоятелно. Не лоша квартира може да се намери за около 500 - 700 лева на месец. Съответно си предвидете нужните средства за 1-2 месеца депозит, плащане на първи наем и комисионна за брокер, евентуално.

Отговорете си напълно честно пред себе си, дали можете и как ще се справите с тези две предизвикателства, как и по какъв начин искате да се развие живота ви от тук нататък  и едва тогава пристъпете към реализацията стъпка по стъпка.

Относно излизанията от квартала, тук всеки сам си преценя, както се казва. За мен разходката в квартала се състои в това да се придвижа от квартирата до метростанцията. Много рядко ми се налага да използвам колата, особено в града. Предпочитам да се движа с градски транспорт и предимно пеша Simple Smile.  

Харесва ми да работя в центъра, да излизам и прекарвам времето си по начин, който ме кара да се чувствам пълноценно и добре.

В заключение бих желал да кажа, че определено динамиката на града ми допада и грам не съжалявам за предприетата промяна.

# 102
  • София
Е, тъй мой познат плю 15 г”спалнята” с особена жлъч и мед се разливаше по сърцето му, когат си ходеше да вари ракия, за сборове и прасе в северозапада.
Накрая жена му, софиянката му купи еднопосочен билет и сега плюе родната стряха Laughing

# 103
Този е от хората, които преди обед се сърдят на хората, следобед на тях си и обратното.

# 104
  • София /Абсурдистан
То не е въпрос колко пари вземаш, а за какво ти стига тази сума. Та в някои случаи е по-добре да си живееш там, от където си. Иначе и аз съм чувала митове и легенди за София кои от кои по-невероятни.

Общи условия

Активация на акаунт