Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 409
  • 767
  •   1
Отговори
# 120
Ние сме с подово навсякъде, 2 етажа по 100 квадрата. Относно настилките, и аз бях много против плочки в спалните, но след толкова пари за инсталацията, просто не си струва да слагам ламинат, било то и подходящ за подово, защото наистина дава разлика в температурата. Другият вариант беше винил, но има доста симпатични плочки, на вид няма и да кажете че не е ламинат. Лятото вероятно ще е некомфортно, но какво пък... На наши познати, за етаж от къща около 100 квадрата, но с изградена вече инсталация с радиатори направиха оферта с термопомпа, по-силна от нашата, а ние отопляваме двойна площ. Същият инсталира и на нас.
Иначе покрай нашите драми, че не стига температурата почти седмица ТП, идваха от Дайкин и бърникаха цял ден настройки и о, чудо! Пуснахме я пак и за няма и денонощие стигна 20 градуса в настоящия момент 😀 Изглежда е много сложна система. Но и консумацията беше по-висока сега.

# 121
А казаха ли какъв е бил точно проблемът?

# 122
  • Пловдив
Редовно чета за ТП тип самоделки  и фабрични такива .И при двата вида могат да възникнат сериозни проблеми в началото. Настройки на водата ,делтата между температурата на входящата и изходяща вода ,чести и безмислени дефрости ,проблеми по кръговете ...Това не значи, че винаги има проблем ,но ч
есто докато се стигне до оптимални настройки и режим, минава време .
 Разчовъркала съм  до основи менюто на климатика (доста настройки има ,не като на обикновените стенни) и вече правя опити ,как се държи най-добре .Как се търпим с ММ такива педанти  ,не знам   Joy

# 123
  • София
Аз повече се чудя как ММ педанта ме търпи мен Джасtа-Праста-та Grinning
Ние пък пуснахме изследване на водата, 10-на дни чакаме сега за резултати. Мацката, която дойде за пробата, като я видя каза "о, тя изглежда доста чиста". Явно не е типичният случай водата от сондаж да е бистра, защото се интересуваше какви филтри имаме и постоянно ли е така, имаме ли проблеми с уреди и смесители (понеже с мъжа си проектирали къща). Дано е добър знак оптимизмът й Simple Smile

# 124
  • София
Ние най-после пуснахме нашата ТП в събота. Комбинацията е с конвектори и нещо като подово в банята само. Много е комфортно в цялата къща, мога да го сравня единствено с комфорта при отопление с централна топлофикация. Нищо не духа и бръмчи, конвекторите се включват много рядко на най-ниската степен само. Изобщо не може да се сравнява с ужасното течение, което правят климатиците. За момента температурата на водата сме я оставили на 42 градуса, а терморегулаторите на радиаторите на 23 градуса в хола и 21 в стаите.

# 125
Казвайте им поне производителите на тези ТП, поне да направим списък кое що е читаво като заработи...Simple Smile

# 126
  • София
Казвайте им поне производителите на тези ТП, поне да направим списък кое що е читаво като заработи...Simple Smile
Ами няма проблем. ММ ми диктува, че нашата е моноблок Crystal Lava 12 kw, това е нов модел на Crystal. Китайска е, но вносителят за БГ е много сериозен и си има съответната поддръжка.

# 127
Благодаря. Simple Smile Колко м2 отоплявате?

# 128
  • Пловдив
Понеже знам ,че има няколко човека ,които пишат или четат в темата и ще инсталират канален климатик , ще им кажа да изберат модел с нисък или регулируем напор .Казах ви ,че ще ръчкам настройките на климатика ,за да добия представа за градуси ,консумация и комфорт.
 Напорът е регулируем -от 30 kPa до 150kPa ,в степени от 1 до 15 .Още преди година бях изгледала няколко клипчета за финни настройки и тогава реших да настроя въпросния напор на минимум ,което се препоръчва само при преоразмерена машина .Днес ме загложди ,да проверя как е на фабрична настройка ,която бе 7ма степен .И разбрах за какво говори mona .Абсолютен ужас ..някакво течение, усещам ,че ми духа направо студено .Температурата е 24° и ми е студено ,а никога не ми се е случвало. Дори на 23° , децата ходят без чорапи след баня .Сложих ръка на решетките и установих ,че плътно до тях е топло ,а като си отдръпна ръката  на разстояние , усещам студена струя .Затова хората не харесвали климатиците .Върнах си го обратно на най-ниския напор  -топлина без духане ,като от радиатор,   и се стоплих .

# 129
  • София
Благодаря. Simple Smile Колко м2 отоплявате?
Хайде де, ММ си легна и не мога да го питам, но ако не се лъжа около 130м2. Утре ще пиша по-точно. Иначе са 6 конвектора - 2 големи в дневната и 4 по-малки в стаите.
Edit: Да, 130м2 чиста отопляема площ.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 08:40 от mona77

# 130
  • Бургас
Ние сме с инвенторна термопомпа въздух-вода Daikin Altherma EAVX16S23D6V/EPGA14DV с вграден бойлер 230 л.
Както са писали момичетата по-горе, с конвектори сме, които могат и да охлаждат лятото. Точно веднъж сме ползвали тази функция. Къщата ни е супер прохладна през лятото, заради морето и не се наложи да ги пускаме изобщо.

За подовото: когато му беше времето, не успях да накарам мъжа ми да сложи подово. Разбира се, вече и самият той споделя, че това е НАЙ-ГОЛЯМАТА му ГРЕШКА при правенето на тази къща. Тогава не искаше и да чуе да кърти замазки, а трябваше да се напъне. В момента подово имаме в мокрото помещение, баните и WC. Уникален кеф е. Особено като се къпеш, банята изсъхва за минути. Ако сега ни предстоеше монтаж, нямаше изобщо да се замислим.
Миналата седмица ходихме нагости при съседите, също новодомци. Тяхната къща, обаче е построена от тях си (не преустроена като нашата). Момичета, не съм влизала в такава къща. Адски впечатлена съм. Уникална дограма, която се отваря с таблети и излизаш директно на двора, мега хай-тек история, няма нито една стълба и стъпало, зелен покрив, над спалнята таванът е прозорец. Покривът е зелен. Високи тавани, паркет навсякъде и подово. Уникална температура в тези отворени помещения. Абе направо честно си признавам, че я поисках тази къща. Абсолютна мечта. Ама вече ни писна от строежи и ще си я караме така.

Още една голяма ГРЕШКА при нас: не предвидихме и не сложихме резервоар за вода на двора за поливането. Изобщо не е скъпо, а е много хубаво да го има.

# 131
  • Sofiа
LaDiDa, как функционира този резервоар за поливането? Имаш ли идея?

# 132
Не са казвали какъв е бил проблемът, а и да кажат, ние нищо не разбираме.
Нашата също е Дайкин Алтерма.

Ние съжаляваме за доста неща по къщата, правихме си я от нулата, не е преправяна. Тъй като нямахме парите на готово, и някой неща ги направихме компромисни, защото искаме по-бързо да заживеем. Поправими са, но едва ли ще ги сменяме в близките 20 години 😂 Можеше да помислим и върху разпределението повече, като цяло може би ако правим втора къща ще имаме по-ясна концепция. Но на тоя етап просто искаме да се изнесем да живеем там и въобще нищо друго не ме вълнува. Вероятно по време на живеенето ще намерим и други кусури, ама за това догодина ще говоря 😀

# 133
За нашата ТП съм писала многократно. Тя е Мицубиши Екодан Зубидан 11 Kw. Отопляваме чиста площ около 110 кв.м. Сега дори отваряме френските врати към затворената с безпрофилно остъкляване тереса и тя също се отоплява. Много приятно е да стоим на нея. Т.е. мощността на ТП е достатъчна и за повече квадратура и кубатура. За резерва и за кеф имаме и камина на дърва за отопление само на дневния тракт, но като отворим вратите топли и първите две спални, които са по близо до хола, както и първата баня. В третата спалня също се затопля, но не повече от 17 - 18 градуса. Това в случай, че спре тока за по-дълъг период от време, което до сега се е случвало два пъти и то заради строежи на къщи за гости близо до нас. Две отделни сглобяеми къщи с дървена конструкция и дебелина на външните стени 25 см, на 1 етаж с подземна връзка на тръбите между тях, както и 300 л бойлер, който се подгрява и от 2 слънчеви панела. Само с подово сме без конвектори за охлаждане, т.к. сме в планински район, където лятото не става много горещо и не ни се налага. Бяхме решили, че ако има необходимост от охлаждане в дневният тракт ще поставим 1 климатик, но не се наложи.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 14:35 от fatalina

# 134
Ние имаме резервоар към пречиствателната станция. Предвидили сме, когато пречиствателната станция някой ден се върже към дъждовната канализация (не се знае кой век ще я изградят), тогава водата от улуците да отива в резервоара, така ще имаме чиста вода за поливане.
Ползва се помпа (например такава - https://www.amazon.de/dp/B07YXJ9QT6/ref=sspa_dk_detail_0?pd_rd_i … zcF9kZXRhaWw&th=1 ) слагаш я в резервоара и от там черпиш вода. Включва се към поливната система, която също има варианти за автоматизация и включване дистанционно. Естествено не е евтина тази инвестиция.

Общи условия

Активация на акаунт