Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 430
  • 767
  •   1
Отговори
# 135
Бърз статистически въпрос от мен. Ако преди започване на строежа са ви дали цена Х , в края на грубия строеж какава беше сумата която платихте. Не ме интересуват точни суми , а по-скоро с колко % се ускъпи или нямаше промяна и платихте колкото беше договорено в началото.

# 136
Ако не е имало промени, би трябвало цената да е същата.

# 137
При нас си остана същото всичко, увеличи се малко крайната, защото добавяхме някои екстри 😀 Но ние строихме 2020, тогава цените не се вдигаха през ден.

# 138
  • София
При нас си остана същото всичко, увеличи се малко крайната, защото добавяхме някои екстри 😀 Но ние строихме 2020, тогава цените не се вдигаха през ден.
Ако няма промени цената се запазва.
Освен ако цените на материалите не скочат брутално и те не са купени в началото... Това се уточнява в договора.

# 139
  • София/Варна
Ние за бетона-конструкцията, първия път платихме 2,5-3% повече от цената по количествена. В офертата имаше едни 5% непревидени, те са за бетона който остава в бетоновоза, фирата за армировката в арматурния двор, допълнителен транспорт и един господ какво друго. Но аз се пазарих, че вече са изпълнени, а не непредвидени и да ми каже какво са изпълнили - т.е. горните неща които описах, обаче с количества и ще си ги платя. И така от 5% станаха под 3%.  Аз бях допуснала някаква грешка в количествената за количеството кофраж, това си го коригирах и си му го платих на 100% - идеята е, че може да има грешка в количествената.
Втория път се разбрахме да не ми пише тия глупави 5%, че ме дразнят, а да си смятаме на реално купено и вложено (той остатъка в бетоновоза и фирата в арматурния двор, не че го влагат, ама си го плащат, така че е редно и аз да си му го платя).

# 140
И аз я гледах тази дограма с електронно отваряне преди 3 години, даже се прибираше вътре в стените...обаче цената беше нечовешка.

Колко м2 отоплявате, LaDiDa?

# 141
Трябва ли да ме притеснява становището от ЕРЮГ? Зададох проучване от 7-15 KW, предоставената по становище е 11.50, а присъединена-14.95? Достатъчно ли ще е? Ще се отоплявам на климатици.

# 142
  • София/Варна
Води се до 15 и предоставят толкова колкото си писала. 90 процента от къщите са на такава мощност. Не се притеснявай.

# 143
Благодаря, Герундия. Просто не разбирам разликата между предоставена и присъединена.  Предоставената е по-малко и именно тя ме тревожи.

# 144
  • Пловдив
Предоставената е по-малко ,защото е гарантирана .Тъй като, мощността не е постоянна  ,ти дават 14,95 kW от мрежата  ,но ти гарантират 11,5 kW постоянна мощност  . Много зависи какъв предпазител ще сложат и дали той ще отговаря на 11,5 kW или повече .

# 145
Благодаря!

# 146
А някои да има ориентировъчно, колко излиза на квадрат поставяне на подово към термопомпа?

# 147
Преди около 2 месеца САМО за материали около 50 лв/ кв.м. след отстъпките по спомен Тръба Rehau червената ф17, подложка с пъпки Rehau Basic 3 см, кутия за вграждане Rehau Basic, кранове, евроконуси, колектори, дъги, дюбели, лента на Innoflow Интерметал. Управлението ще е смарт със системата на Salus. Тя не влиза в тези пари. Термопомпа или газов котел си е отделно. Реденето към 15 лв/кв.м. върви.

# 148
А някои да има ориентировъчно, колко излиза на квадрат поставяне на подово към термопомпа?
За изпълнено подово през 2020 по груби сметки ни излезе около 110 лв. на квадрат. В това влиза доставка на материали, поставяне ня фибран за изолация, нареждане на системата от тръби, изграждане на табла, от които системата се контролира и обезвъздушава, пластификатор за замазката, поставяне на замазка, пропилен гликол за пълнене на системата и изолация на тръбите под земята на връзката между двете къщи. Това за около 110 кв. м площ + тръбен път от ТП в мазето до първия етаж и под земята до първиях етаж на втората къща. Към тази стойност прибави поне 15% оскъпяване, което  по постановление се признава за индексация на цените дори при започнати строежи и поне още 5 до 10% непредвидени разходи и вероятно ще получиш актуалната стойност на кв.м.

# 149
Ние имахме много различни оферти за подовото.
За около 160-170м2, ако си спомням правилно беше около 14 хил лв. Обаче освен него имахме разходи за замазка, за някакви други джажи, около подовото и накрая стана доста повече от колко си представях.

Общи условия

Активация на акаунт